Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Żużlowe różności

#21376 Postautor: papi » 3 września 2025, o 20:31

Też chciałbym to wiedzieć Stefan

opcje są 2. Albo te 9 mln to bzdury, albo po zeszłym roku zaufanie do klubu było tak niskie, że sponsorzy wszystkie środki władowali jako pożyczki, prawie nic jako umowy sponsorskie. Stąd strata na poziomie podobnym do GKM (a w przypadku Stali doszły dodatkowe koszty - odsetki od pożyczek).
Rok temu była też mowa o tym, że pożyczki mają być konwertowane na kapitał, od początku wydawało mi się absurdalne, bo po zostawać udziałowcem bankruta? Ale może faktycznie wierzyli że pożyczkodawcy na to pójdą, a rzeczywistość okazała się inna

Awatar użytkownika
istred
Trener

#21377 Postautor: istred » 3 września 2025, o 20:57

Flagg pisze:Jedyna "szansa" dla Stali to spadek do Metalkastu, co może pociągnąć za sobą decyzję o upadłości. Bo jestem przekonany, że w przypadku utrzymania, obecni ludzie w Stali jak i Ekstraliga będą to ciągnąć tak długo jak tylko się da. Bez względu na to, co publicznie mówi Stępniewski.

Jak upadłość to nie będą jeździć nigdzie. Upadłość to z grubsza zamknięcie bajzlu, sprzedanie tego co się da i spalacenie wierzycieli na tyle ile się da.

Może mam słabą pamięć ale nie przypominam sobie żeby była mowa o tym, że Stał spłaciła wszystkie zobowiązania. Jakoś się dogadała z wierzycielami, tak że w pewnym momencie nie miała zobowiązań wymagalnych, co nie oznacza, że nie miała długu wcale, tylko, że tego długu w danym momencie płacić nie musiala (miała odroczone terminy płatności albo porozkładane na raty).
Teraz informacja, że Stał ma 8 mln długu może oznaczać np. że z tych ubiegłorocznych 12 zostało 8, czyli spłacili 4 (co byłoby świetna informacją) albo że w tym roku wygenerowali kolejne 8 mln zł, co wydaje się absurdalne znając z grubsza żużlowe realia. Może też oznaczać, że na ten moment brakuje im 8 mln zł, a spłyną jeszcze jakieś pieniądze z TV czy sponsorów i bardziej lub mniej ta kwota się zbilansuje.
Czyli podsumowując - życie pokaże jak się to dalej potoczy, a na dziś do pojawiających się informacji podchodzilbym z dystansem.

Flagg
Trener

#21378 Postautor: Flagg » 3 września 2025, o 21:29

Na koniec poprzedniego sezonu mieli 13 milionów długu. Część potrzebna do licencji, nie wiadomo dokładnie ile, zostało spłacone z dotacji miejskiej, a 9 milionów w postaci pożyczek od sponsorów przekonwertowano na kapitał.

Teraz mają 4 miliony długu wymagalnego + dodatkowe 2 miliony długu wpadną za te 4 spotkania, które ich czekają. Czyli na koniec sezonu szacują, że długu wymagalnego będzie około 6 milionów. Dostaną jeszcze jedna transzę z TV (nie wiem ile, ponoć około 2 milionów). Na resztę hajsu nie ma.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

SwiDarek
Junior

#21379 Postautor: SwiDarek » 4 września 2025, o 07:15

Mają (według zeznań prezesa) 4 bańki w plecy + pewnie zaległości za pół sezonu dla Fajferów i spółki - to pewnie 8 lekką ręką jest, bo jakoś nie wierzę, że w tym co prezes wczoraj zeznał dla SF to są zaległości z połowy meczów w sezonie. Te środki na przygotowanie też można w ratach płacić, więc nie wiadomo ile mają popłacone a ile nie ma jeszcze wymagalności. Potencjalne 4 spotkania wycisną z nich dodatkowe 4 bańki kosztów ergo: na koniec sezonu będą w punkcie wyjścia.
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#21380 Postautor: Perez » 4 września 2025, o 09:49

Przynajmniej jest pewność że Bartek nie ma gdzie wracac :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Haron90
Kadrowicz

#21381 Postautor: Haron90 » 4 września 2025, o 10:33

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#21382 Postautor: kdsz » 4 września 2025, o 13:42

Co Wy się tak przejmujecie losami Stali Gorzów? Przecież wszystko będzie dobrze.

Złotousty senator pisze:Jestem przekonany, że ci zawodnicy, którzy mieli do nas przyjść, to przyjdą. Na 200 procent. Uważam tak z jednego prostego powodu. Wiem, że za ekonomią klubu stoją ludzie, którzy wyłożyli ogromne prywatne pieniądze. Do tego jest miasto. Myślę, że oni nie pozwolą, aby klub miał większe turbulencje i wszystko dobrze się zakończy. Różnica między PGE Ekstraligą, a Metalkas 2. Ekstraligą zawsze była duża. Jestem przekonany, że w naszym klubie jeżdżą zawodowcy i o to utrzymanie jestem spokojny. Powiem też, że mocno liczę na naszych juniorów w tych ostatnich meczach. Już z Częstochową wyglądali dobrze, a powinni być coraz lepsi

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-stal-st ... -mrozkowi/
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#21383 Postautor: Flagg » 4 września 2025, o 14:03

Dlatego trzeba trzymać kciuki za wielkiego Krzysia Mrozka, żeby pozbył się tej patologii z ekstraligi.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

SwiDarek
Junior

#21384 Postautor: SwiDarek » 4 września 2025, o 14:19

kdsz pisze:Co Wy się tak przejmujecie losami Stali Gorzów? Przecież wszystko będzie dobrze.

Złotousty senator pisze:Jestem przekonany, że ci zawodnicy, którzy mieli do nas przyjść, to przyjdą. Na 200 procent. Uważam tak z jednego prostego powodu. Wiem, że za ekonomią klubu stoją ludzie, którzy wyłożyli ogromne prywatne pieniądze. Do tego jest miasto. Myślę, że oni nie pozwolą, aby klub miał większe turbulencje i wszystko dobrze się zakończy. Różnica między PGE Ekstraligą, a Metalkas 2. Ekstraligą zawsze była duża. Jestem przekonany, że w naszym klubie jeżdżą zawodowcy i o to utrzymanie jestem spokojny. Powiem też, że mocno liczę na naszych juniorów w tych ostatnich meczach. Już z Częstochową wyglądali dobrze, a powinni być coraz lepsi

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-stal-st ... -mrozkowi/

Dobrze, że potwarzysz sekretarz generalny i honorowy prezes stali powstrzymał się z analogiami do jedzenia zupki... Ja Stali życzę jeszcze dwóch meczów - po co dłużnikowi kolejne długi
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Karamba
Kadrowicz

#21385 Postautor: Karamba » 4 września 2025, o 14:38

Nie wiem ale ja kupiłem zapas coli i popcorn bo widzę , że sytuacja jest rozwojowa .

go!
Trener

#21386 Postautor: go! » 4 września 2025, o 15:13

Flagg pisze:Na koniec poprzedniego sezonu mieli 13 milionów długu. Część potrzebna do licencji, nie wiadomo dokładnie ile, zostało spłacone z dotacji miejskiej, a 9 milionów w postaci pożyczek od sponsorów przekonwertowano na kapitał.
Teraz mają 4 miliony długu wymagalnego + dodatkowe 2 miliony długu wpadną za te 4 spotkania, które ich czekają. Czyli na koniec sezonu szacują, że długu wymagalnego będzie około 6 milionów. Dostaną jeszcze jedna transzę z TV (nie wiem ile, ponoć około 2 milionów). Na resztę hajsu nie ma.

To nie tak, podobno 8-9 mln to jest dlug wygenerowany w tym sezonie! Ponoc niektorzy zawdnicy nie dostali nawet calej sumy kontraktowej do tej pory, a zaleglosci biezace sa do wszystkich, do jednych wieksze, do drugich mniejsze. To jest dlug! Nie wiem ile splacili z poprzedniego zadluzenia, na 100% nie wszystko, tam jest taki uklad, ze prezydent i Komarnicki tym zakrecili, bo w zasadzie radni na pierwszej sesji byli przeciwko w wiekszosci. Tego nie da sie za chuja obronic. Tam jest mafia w miescie i nie sadze, zeby jeszcze ktokolwiek ja firmowal swoim nazwiskie, bo sam moze pojsc do pierdla.

go!
Trener

#21387 Postautor: go! » 4 września 2025, o 15:21

SwiDarek pisze:Dobrze, że potwarzysz sekretarz generalny i honorowy prezes stali powstrzymał się z analogiami do jedzenia zupki... Ja Stali życzę jeszcze dwóch meczów - po co dłużnikowi kolejne długi

Oni jeszcze musza odjechac 4. Problem jest taki, ze jak wygraja z Rybnikiem to beda jechac baraz (przy tej atmosferze nie wroze im sukcesu z Polonia). Jak przegraja baraz to i tak spadaja. Jak przegraja dwumecz z Rybnikiem to i tak spadaja. Jak oddadza walkowerem mecze z Rybnikiem, to Rybnik jedzie o baraz i prawdopodobnie go przegra. Takze najlepsze wyjscie dla Stali to oglosic upadlosc juz teraz, bez potrzeby generowanie kolejnych milionow za potencjane 4 spotkania, ktore nie daja im zadnej gwarancji utrzymania. Takze na moje oko mamy 2 druzyny z Metalkas w sezonie 2026

Haron90
Kadrowicz

#21388 Postautor: Haron90 » 4 września 2025, o 20:18

I bardzo dobrze, będzie więcej emocji w sezonie. W ciągu całego sezonu na jancarzu dzieje się mniej niż w jednym biegu w Lesznie czy Bydzi.

ezbeg
Trener

#21389 Postautor: ezbeg » 5 września 2025, o 09:15

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-byly-prezes-mocno-odpowiada-cegielskiemu-chodzi-o-transfer-zmarzlika-do-motoru/

Były prezes Stali - Grzyb odzyskał dostęp do Internetu i odpowiada Cegielskiemu. Zmarzlik miał najwyższy kontrakt w Elidze w 2022 r. Orlen go namawiał na przejście do Motoru, oferował mu extra kasę za taki ruch.

Flagg
Trener

#21390 Postautor: Flagg » 5 września 2025, o 09:21

A na urodzinach u Gortata Kępa i Obajtek zamknęli Bartka w kiblu i nie chcieli wypuścić dopóki nie podpisze kontraktu.

SwiDarek
Junior

#21391 Postautor: SwiDarek » 5 września 2025, o 09:52

"można wybaczyć ale nie zapomnieć" chyba coś koło tego Zimny o Stali powiedział przed przyjściem do nas???

W sumie Stal ma teoretycznie szansę na spłatę długu bardzo szybko - podobno buki płacą 3,75 za utrzymanie ROW ;-p
DON'T THINK!!! DRINK!!!

go!
Trener

#21392 Postautor: go! » 5 września 2025, o 11:34

SwiDarek pisze:"można wybaczyć ale nie zapomnieć" chyba coś koło tego Zimny o Stali powiedział przed przyjściem do nas???

W sumie Stal ma teoretycznie szansę na spłatę długu bardzo szybko - podobno buki płacą 3,75 za utrzymanie ROW ;-p

Za utrzymanie, nie za wygranie ze Stala, to spora roznica

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21393 Postautor: papi » 5 września 2025, o 11:37

Poza tym, trzeba mieć środki żeby postawić ;)

L(o)katy
Szkółkowicz

#21394 Postautor: L(o)katy » 5 września 2025, o 11:40

Grzyb wspomniał o kontrakcie na 2022 a lata wcześniejsze ? Inna sprawa że te wszystkie informacje płynące z Gorzowa to trzeba poddawać głębokiej interpretacji. Dług na poziome 4 mln ale jaką definicję długu miał na myśli autor to już inna zabawa . Tak więc i nowy post byłego prezesa traktuje w kategorii wygłoszonych i nie weryfikowalnych
Obrazek

Flagg
Trener

#21395 Postautor: Flagg » 5 września 2025, o 11:47

Grzyb to kłamca, mitoman i przestępca skazany wyrokiem sądowym. Nie traktuje żadnego wypowiedzianego przez niego słowa poważnie

SwiDarek
Junior

#21396 Postautor: SwiDarek » 5 września 2025, o 11:57

L(o)katy pisze:Grzyb wspomniał o kontrakcie na 2022 a lata wcześniejsze ? Inna sprawa że te wszystkie informacje płynące z Gorzowa to trzeba poddawać głębokiej interpretacji. Dług na poziome 4 mln ale jaką definicję długu miał na myśli autor to już inna zabawa . Tak więc i nowy post byłego prezesa traktuje w kategorii wygłoszonych i nie weryfikowalnych

Dług w rozumieniu księgowym to zapadła i niezapłacona wierzytelność. Wierzytelność niezapadająca (z długim terminem zapłaty) to zobowiązanie. Czyli kredyt kupiecki i w dok. finansowych pokazuj się ją w innych pozycjach.
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Karamba
Kadrowicz

#21397 Postautor: Karamba » 5 września 2025, o 12:09

SwiDarek pisze:"można wybaczyć ale nie zapomnieć" chyba coś koło tego Zimny o Stali powiedział przed przyjściem do nas???

Kolega o drobniakach za remis dzisiaj płacą 12.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21398 Postautor: papi » 5 września 2025, o 12:26

SwiDarek pisze:
L(o)katy pisze:Grzyb wspomniał o kontrakcie na 2022 a lata wcześniejsze ? Inna sprawa że te wszystkie informacje płynące z Gorzowa to trzeba poddawać głębokiej interpretacji. Dług na poziome 4 mln ale jaką definicję długu miał na myśli autor to już inna zabawa . Tak więc i nowy post byłego prezesa traktuje w kategorii wygłoszonych i nie weryfikowalnych

Dług w rozumieniu księgowym to zapadła i niezapłacona wierzytelność. Wierzytelność niezapadająca (z długim terminem zapłaty) to zobowiązanie. Czyli kredyt kupiecki i w dok. finansowych pokazuj się ją w innych pozycjach.

A w jakiej pozycji (np. w sprawozdaniu finansowym) pokazuje się dług (ten przeterminowany)? ;)

blajar
Trener

#21399 Postautor: blajar » 7 września 2025, o 14:21

Cieślak komplementujący Motor? Piekło zamarzło.

Finał PGE Ekstraligi dla Torunia czy Wrocławia? Marek Cieślak już wie. Piękne słowa o Motorze Lublin - Przegląd Sportowy Onet https://share.google/QejrV32kyD9W2rQTt
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Leniu
Szkółkowicz

#21400 Postautor: Leniu » 7 września 2025, o 14:51

Tam ktokolwiek poza autorem czyta teksty? "Bynajmniej" to już jest klasyka, żeby nie znać znaczenia tego słowa.