Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Żużlowe różności

#21351 Postautor: Cooper » 3 września 2025, o 10:31

No właśnie - i jest walka o wpływy. Myślę, że np. pan Głuchy bardzo chciałby mieć to tylko dla siebie. A długi? Dobry moment na przejęcie, poza tym Stal ma ponad 10 mln zł kapitału zakładowego.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Haron90
Kadrowicz

#21352 Postautor: Haron90 » 3 września 2025, o 10:45

Na takim zadupiu jak Lubuskie, taki klub jak Stal to zbyt łakomy kąsek dla wszystkich rządnych wpływów w mieście. To rolowanie długów ciągnie się już tak długo, że jeśli miałbym zakładać jakiś scenariusz, to nic się tam nie zmieni - oprócz osób wyłaniających się jako zbawiciele Staleczki.

Jak już ktoś wspomniał, mimo że nie życzę żadnemu klubowi żużlowemu źle, i życzę Stali aby w końcu z tego wyszła, tak obserwacja tej telenoweli sprawia mi przyjemność. Pewnie ma to związek z ich podejściem do nas od kiedy tylko pamiętam.

go!
Trener

#21353 Postautor: go! » 3 września 2025, o 10:50

Cooper pisze: poza tym Stal ma ponad 10 mln zł kapitału zakładowego.

Gdzie to wyczytales? Co stanowi ten kapital? Moze w tych planach naprawczych sprzed roku, zeby tylko dostac kase od miasta.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21354 Postautor: papi » 3 września 2025, o 10:53

Ale po co komu teraz taki szrot? Ja rozumiem że klub ma historię, ale dla gości z pieniędzmi lepiej zatopić ten twór, odczekać rok i stworzyć nową spółkę. Wchodzą bez obciążeń, dla ludzi zgłodniałych żużla (a nie da się ukryć, że w Gorzowie Stal dalej będzie przyciągać) są bohaterami, bo on samego początku mogą szybko iść w górę, a nie martwić się jak naprawić bagno w które weszli. Być może walka będzie o to, kto poprowadzi nowy klub, ale ratowanie obecnej Stali nie ma żadnego racjonalnego uzasadnienia. Jedyne co mi przychodzi do głowy to za zachowanie ciaglosci, że to jest ten sam zespół co Jancarz itd. Nowa spółka to hasła "oddajcie Świstowi pieniądze" kierowane z całej Polski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21355 Postautor: Cooper » 3 września 2025, o 10:56

Gdzie to wyczytales? Co stanowi ten kapital?

Wyczytałem to w tajnej dokumentacji ;)

Nie wiem co stanowi, nie jestem audytorem, niemniej na pewno ułatwia to w jakiś sposób "ślizganie" się z zadłużeniem.

Ja rozumiem że klub ma historię, ale dla gości z pieniędzmi lepiej zatopić ten twór, odczekać rok i stworzyć nową spółkę.

Złota porada dla każdego klubu z KLŻ, który nie uzyskał awansu a ma jakieś długi :)

go!
Trener

#21356 Postautor: go! » 3 września 2025, o 11:01

Cooper pisze:Wyczytałem to w tajnej dokumentacji ;)

No, to zajebiste masz zrodla, teraz ci wierze.

Prezydent miasta mówi o ratowaniu i restrukturyzacji, ale to jest gadanie. Tam nie ma czego restrukturyzować, bo Stal nie ma majątku. To się skończy upadłością spółki - przekonuje radny i były prezes Stali Jerzy Synowiec.
INTERIA

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21357 Postautor: papi » 3 września 2025, o 11:02

kapitał zakładowy / podstawowy to środki wpłacone przez wspólników. Jeśli klub ma potężne długi to nie ma znaczenia ile akcjonariusze wpłacili do tej pory, oni swoje zrobili i więcej wpłacać nie muszą

Info o kapitale jest w sprawozdaniu finansowym które są ogólnie dostępne na portalu KRS, żadne tajne dane

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21358 Postautor: Cooper » 3 września 2025, o 11:04

No ale że napisałem o przejęciu wpływów to zupełnie nie wyklucza możliwości upadłości spółki.

No, to zajebiste masz zrodla, teraz ci wierze.

Łap, podzielę się ;)

https://wyszukiwarka-krs.ms.gov.pl/

go!
Trener

#21359 Postautor: go! » 3 września 2025, o 11:06

go! pisze:
Cooper pisze:Wyczytałem to w tajnej dokumentacji ;)

Dzielisz sie tajnymi danymi, uwazaj :P

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#21360 Postautor: Kshyhu » 3 września 2025, o 11:07

go! pisze:No, to zajebiste masz zrodla, teraz ci wierze.

Przecież dane z KRS są jawne, wklep w wyszukiwarkę numer 0000307090 i też się wszystkiego dowiesz.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21361 Postautor: papi » 3 września 2025, o 11:08

Cooper pisze:
Ja rozumiem że klub ma historię, ale dla gości z pieniędzmi lepiej zatopić ten twór, odczekać rok i stworzyć nową spółkę.

Złota porada dla każdego klubu z KLŻ, który nie uzyskał awansu a ma jakieś długi :)

Tylko w przypadku Stali zakładam scenariusz, że wejdą nowe osoby. "Kasowanie" klubu i czekanie rok żeby założyć go na nowo przez tych samych ludzi jest dość mało prawdopodobne ze względu na zerowa wiarygodność ;)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21362 Postautor: Cooper » 3 września 2025, o 11:16

A kasowanie klubu który tylko z samej tv dostaje 8 mln złotych rocznie?

Przecież zaczynanie "od zera" czyli KLŻ to jest minimum 16 mln złotych "w plecy".

Myślę, że kluczowy będzie fakt czy Stal się utrzyma czy nie.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21363 Postautor: papi » 3 września 2025, o 11:23

Może w przychodzie jest to -8 x 2 lata, ale na awans z 2 ligi do pierwszej raczej trzeba mniej niż nadwyżka powyżej 8 mln w Ekstralidze. Strzelam że w elidze trzeba mieć minimum 15 mln żeby się utrzymać, to za 7 mln chyba 2 ligę rozwalisz śmiechem. A w przypadku Stali jeszcze trzeba dołożyć minimum 10 baniek za poprzedników

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21364 Postautor: Cooper » 3 września 2025, o 11:26

No ale tv to tylko jeden ze składników tortu. Ilu ludzi przyjdzie na KLŻ w Gorzowie? 1 tys.? 2 tys? Przy jakich cenach biletów?

ezbeg
Trener

#21365 Postautor: ezbeg » 3 września 2025, o 11:31

Start nowego podmiotu w 2026 równa się spłacie starych długów. Wszak takie wymogi licencyjne, bo liczy się tożsamość...stadionu. już zimą ten temat pamiętam był na forum poruszamy. Dlatego też Włókniarz w 2015 miał przerwę.

W istocie, tam chyba nie ma dobrego rozwiązania. Są złe albo tragiczne. A wszystko by się udało jakby nie odszedł Zmarzlik. Byłaby kraina mlekiem i miodem płynąca.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#21366 Postautor: istred » 3 września 2025, o 11:51

Zakładam, że może być trudniej awansować od zera i się utrzymać w Ekstralidze niż spłacić obecne długi. Oba zadania oczywiście bardzo trudne, a wręcz niemożliwe przy tym zgniłym gorzowskim środowisku.
Tam musiałby być totalny reset i wejście ogarniętych ludzi (tak jak to miało miejsce w Lublinie). W innych warunkach klub do zaorania, na co oczywiście nie może pozwolić sobie miasto mając w zasobach stadion, w który wpakowało kilkadziesiąt milionów złotych.

Flagg
Trener

#21367 Postautor: Flagg » 3 września 2025, o 12:05

Tylko w Lublinie warunkiem wejścia tych ogarniętych osób było zaoranie bagna, które już istniało i start od zera.

W Gorzowie nikt ogarnięty do tego obecnego bagna nie wejdzie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#21368 Postautor: papi » 3 września 2025, o 12:09

Nawet spłata obecnych długów nie gwarantuje utrzymania 2026, kluby mają podpinane składy. Stal niby ma Jacka i Thomsena, ale rozmawiał z nimi "jestem Darek" i pytanie na ile ustalenia pozostaną aktualne z ewentualną nową osobą

KDS
Junior

#21369 Postautor: KDS » 3 września 2025, o 14:11

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/12076 ... zow-drugie

Wojciech Stępniewski pisze:Gorzowskie środowisko musi się zastanowić, czy stać je na jazdę w PGE Ekstralidze. Jeśli nie, to Metalkas 2. Ekstraliga czeka. Zapewniam, że tam również jest życie. Mecze są równie emocjonujące, wyścig też składa się z czterech okrążeń, a rywalizacja polega na jeździe w lewo na motocyklach. Biegi są naprawdę fantastyczne i przyciągają kibiców. Zabijanie się za wszelką cenę o PGE Ekstraligę, gdy nie ma na to środków, nie jest rozwiązaniem. Czasami trzeba odpocząć.

Ekstraliga chyba jednak woli Leszno i Bydgoszcz ;)

ezbeg
Trener

#21370 Postautor: ezbeg » 3 września 2025, o 14:14

Zabijanie się o M2E , gdy nie ma się środków też nie jest rozwiązaniem. Wiem że nie ma co porównywać sytuacji Tarnowa i Gorzowa. Ale zapowiedzi na lepsze jutro były cały czas.

go!
Trener

#21371 Postautor: go! » 3 września 2025, o 15:57

Cooper pisze:A kasowanie klubu który tylko z samej tv dostaje 8 mln złotych rocznie?

Przecież zaczynanie "od zera" czyli KLŻ to jest minimum 16 mln złotych "w plecy".

Myślę, że kluczowy będzie fakt czy Stal się utrzyma czy nie.

Tylko ze klub ktory jest w upadlosci albo nawet w restrukturyzacji nie moze dostac licencji. Wiec po co komu to trzymac?
Poza tym juz sa na nadzorowanej, tylko nie wiem kto i jak to nadzorowal skoro dopiero po sezonie dowiadujemy sie o kolejnym dlugu rzedu 8-9 mln

ezbeg
Trener

#21372 Postautor: ezbeg » 3 września 2025, o 17:09

O to się zmieniło. Bo Start Gniezno w 2014 miał układ sądowy, więc byli w restrukturyzacji. A wówczas z nimi jeździliśmy, o czym dość boleśnie się przekonaliśmy. Widok Piosickiego wiozącego nasze gwiazdy zostaje w pamięci.

Jak nie trafią na arabskiego szejka który spłaci długi to tam jedynym wyjściem jest zacząć od nowa. Z nowymi ludźmi którzy nie mają związku z tym co było i jest. Tak jak u nas.

Flagg
Trener

#21373 Postautor: Flagg » 3 września 2025, o 17:23

Jedyna "szansa" dla Stali to spadek do Metalkastu, co może pociągnąć za sobą decyzję o upadłości. Bo jestem przekonany, że w przypadku utrzymania, obecni ludzie w Stali jak i Ekstraliga będą to ciągnąć tak długo jak tylko się da. Bez względu na to, co publicznie mówi Stępniewski.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

go!
Trener

#21374 Postautor: go! » 3 września 2025, o 18:00

Flagg pisze:Jedyna "szansa" dla Stali to spadek do Metalkastu, co może pociągnąć za sobą decyzję o upadłości. Bo jestem przekonany, że w przypadku utrzymania, obecni ludzie w Stali jak i Ekstraliga będą to ciągnąć tak długo jak tylko się da. Bez względu na to, co publicznie mówi Stępniewski.

Tylko ze tam powinien byc juz prokurator rok temu. Nie wiem czy sie tacy odwazni drugi raz znajda.
Ale rzeczywiscie wyglada na to, ze beda probowac do konca, wbrew wlasnym mieszkancom i radnym.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#21375 Postautor: kibicLBN » 3 września 2025, o 19:24

Pogubiłem się w tym wszystkim. Niby w zimie spłacili ten dług oddając udziały miastu i sponsorom. Do tego kroplówki od miasta i sponsorów. I niby przez rok 9mln? Przecież mieli brak zawodnika u24, skład węgla i papy, na wyjazdach oklepy do 35 i mają taką wielkie dziury w budżecie? To jak oni tam zarządzają?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.