Jarosław Hampel

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Jarosław Hampel

#201 Postautor: papi » 6 września 2025, o 09:54

no to widzę, że mamy tych samych idoli :) dla Kobego zarwałem noc, pożegnanie Jarka dość niespodziewanie mogłem widzieć na własne oczy. Choć prawdziwe pożegnanie za miesiąc, mam nadzieję, że będzie odpowiednia reklama i bilety na tyle przystępne żeby stadion się wypełnił. Nasz kapitan na to zasługuje.

Piękna kariera, szkoda że nie okraszona złotem IMŚ. Natomiast starty w Motorze, a już zwłaszcza ich koniec to coś za co zostanie zapamiętany na zawsze. Wielka sprawa, że mistrz wychowany w Lesznie, jadący ostatni sezon w Zielonej Górze żegna się z żużlem w Lublinie.

Awatar użytkownika
Yeste
Szkółkowicz

#202 Postautor: Yeste » 6 września 2025, o 10:14

Kargolo pisze:Obrazek
Trochę prywaty, bo Jarek to mój ulubiony zawodnik wszechczasów.
Zdjęcie powyżej to moja pierwsza pamiątka żużlowa, kupiona przez tatę u Pana Szalaka lub Pana Bielaka pod schodami pod budką sędziowską w 1998 roku, a przedstawia drużynę Polonii Piła, srebrnego medalisty DMP 1998. Debiut Hampela w składzie meczowym (mecz z Unią w Lesznie) i jedyny mecz tamtego sezonu, w którym znalazł się w programie.
Pierwsze srebro DMP, chociaż 16 letni Mały nie pojawił się na torze ani razu.

Rok później był już ważnym ogniwem złotej drużyny Polonii i w finale przeciw Sparcie zdobywał 5 pkt w 4 startach i 8+2 w 5 startach.
Dalej pisał tę piękną historię, zawsze kibicowałem bardziej jemu niż Gollobowi, do momentu tego cholernego złamania uda wierzyłem, że będzie mistrzem świata.

Wielkie sukcesy juniorskie w tym IMŚJ. Worek medali DMŚ, DMP, trzy medale IMŚ. Szczytem marzeń przez lata było zobaczyć go z koziołkiem na plastronie i to marzenie w końcu się spełniło.
Gigant speedwaya, top3 polskich zawodników w historii.

Od ubiegłego sezonu czuję jak ta wieloletnia pasja do żużla we mnie gaśnie, ale wczoraj coś ewidentnie pękło i się skończyło. Bohater dzieciństwa zakończył karierę. Podobnie czułem się chyba tylko po ostatnim meczu Kobego Bryanta.

Jarek, dziękuję za te wszystkie emocje, za te wszystkie wyścigi w GP, za te punkty dla reprezentacji Polski, za te medale dla Motoru.

"Codziennie siadaliśmy jak do telenoweli..." ;)

Fajnie, że turniej pożegnalny organizuje w Lublinie. To ukłon w stronę kibiców, ale też pewność, że odbędzie się przy pełnych trybunach. Myślę, że Hampel ma też świadomość, że w Lublinie zorganizują mu to profesjonalnie. No i jeśli chodzi o obsadę to trzeba będzie raczej ciąć niż brać ludzi z łapanki, bo zakładam, że grono chętnych do startu w takim turnieju będzie bardzo duże.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#203 Postautor: Cooper » 6 września 2025, o 11:32

Zdjęcie kupiłeś sprawnie ze względu na Frankowa, przyznaj się ;)

Śmieszą mnie te komentarze, że powinien ogłosić zakończenie i turniej w Zielonej, Pile czy tam Lesznie. Jego wybór nie świadczy źle o Jarku tylko o tych ośrodkach i relacjach.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#204 Postautor: Kargolo » 6 września 2025, o 11:51

Zdjęcie tylko wybrałem, tata kupił, ja miałem 5 lat zaledwie ;)
Tata mi doradził właśnie to ze względu na Hansa. A że Franków się załapał to dodatkowy plus :)

Załączenie go w poście miało na celu ukazanie jak długo Jarek był na szczycie. Zaczynał karierę, kiedy moja kibicowska przygoda też zaczynała raczkować.
27 lat. Niesamowite.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#205 Postautor: niespokojny » 6 września 2025, o 12:44

Dla Jarka wstawałem na GP w Auckland. Mój ulubiony zawodnik, wspaniała sylwetka na motocyklu, skromny i jako jeden z niewielu z polskich zawodników potrafił się wypowiedzieć elokwentnie. I chyba jako jedyny potrafił się bez problemu wysłowić się po angielsku i człowiek nie czuł zażenowania jak przy byłym prezydencie Polski. Przed feralną kontuzją dostał pazura, człowiek zastanawiał się czy to na pewno on. Najbardziej zapadła mi w pamięć akcja na Jonssonie na kresce w finale GP i właśnie bieg z Sajfutdinovem w Auckland, link w celu przypomnienia: https://www.youtube.com/watch?v=-JNpxiX8f90

Wielka szkoda tej okropnej kontuzji z Gniezna, bo z ostatnich 10 lata na pewno wycisnąłby dużo więcej. Praktycznie 2 sezony przerwy i już nigdy nie wszedł na taki poziom. Niemniej jednak jakby mi ktoś powiedział, że będzie jeździł w Lublinie to bym go uznał za wariata. Srebro i dwa złota z Lublinem. Z każdym zespołem w którym jeździł zdobywał DMP. Chapeau bas. Powodzenia Jarek w nowym etapie życia. Gdyby to była piłka i struktura organizacyjna była bardziej rozbudowana, to należałoby mu się odpowiedzialna posada w klubie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

ezbeg
Trener

#206 Postautor: ezbeg » 6 września 2025, o 14:18

Aj jakby nie ta kontuzja w 2015. Wtedy i w GP szło. I w lidze szło. Przyszedł DPŚ w Gnieźnie i niestety. Może by pokonał niesamowitego Woffindena.

Już za juniora był liderem Polonii Piła. Transmisje żużla raz w tygodniu na Wizji Sport i Jarek w żółtym kevlarze z reklamami banku BGŻ (o ile pokazali mecz Polonii). Do tego pierwsze próby w lidze angielskiej - starty w Ipswich. Też zresztą transmitowane na Wizji Sport. Później przejście do ówczesnego Atlasa Wrocław i pociągnęło się dalej - Leszno, Zielona, później znowu Leszno. Aż przyszedł sezon 2020. Z wiadomych względów opóźniony. I tuż przed startem informacja - Hampel w Lublinie. Ja w szoku. Bywało różnie z tą jego jazdą do pewnego momentu. Było lepiej było gorzej. Aż przyszedł 1 maja 2022 i mecz w Toruniu. Inny zawodnik. Co mecz rajder kolejki. I dał złoto pierwsze. Później w 2023, po słabszym początku sezonu na Play off włączył tryb dominatora. I było to smutne rozstanie ale zakończone drugim złotem. Wczoraj bylo jeszcze smutniej.

Chyba nie było zawodnika z którym miałby zatarg. To samo u kibiców też raczej nie miał wrogów. Zawodnik lubiany i szanowany.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#207 Postautor: kibicLBN » 6 września 2025, o 14:47

Mam nadzieję, że jakimś cudem dostanę bilet na ten turniej. Był chyba jedynym lubelskim zawodnikiem, co do którego mam absolutnie czyste sumienie :-P i zawsze wierzyłem. Na niektórych pomimo sympatii powiesiłem parę psów, ale Jarek nawet jak jechał średnio to zawsze darłem przysłowiowego ,,ryja".
Szczerze, trochę cieszy mnie że nie poszedł w I i II ligi, w wyciskanie ostatnich złotówek z tej kariery. Może nie odchodzi na szczycie ale świeżo po. 2023 i 24 to były jego świetne sezony. Nie zdołał się rozmienić na drobne, nie został odcinaczem kuponów. Ale ten czas zapieprza :cry:
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Saint
Zawodowiec

#208 Postautor: Saint » 6 września 2025, o 14:58

Myślę, że juz czeka na niego propozycja dołączenia do C+ jako ekspert. To jeden z najlepszych rozmówców do wywiadów i jeden z najinteligentniejszych zawodników .. jest medialny wiec na pewno nie zniknie całkiem.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#209 Postautor: kibicLBN » 6 września 2025, o 15:02

Ale czy będzie tak bezkompromisowy jak Kasprzak? Śmiem wątpić.

rumburaquee
Zawodowiec

#210 Postautor: rumburaquee » 6 września 2025, o 15:46

Odszedł na własnych warunkach, szacun. Oznajmił o tym u nas i tutaj zorganizuje turniej bo zapewne też łatwiej będzie jemu o sponsorów i to pewnie będą SSP:) Będzie i mi Pana Jarosława brakować.

Ge(L)o
Trener

#211 Postautor: Ge(L)o » 6 września 2025, o 15:49

Mimo, że przed telewizorem to łezka w oku stanęła.
Fajnie, że nie poszedł niżej rozmieniać się na drobne. Bo trzeba wiedzieć kiedy ze sceny zejść. Klasa człowiek. Kapitan. Legenda.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#212 Postautor: papi » 6 września 2025, o 16:07

Dużo dziś Jarka w social mediach ;)

https://www.facebook.com/share/v/1FscNEYoRf/

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#213 Postautor: Cooper » 6 września 2025, o 16:14

Byłem na tych zawodach w Gnieźnie i był to jeden z tych momentów gdy człowiek obraża się na żużel i to jaki jest niesprawiedliwy. Fakt, że nie był to gość który wzbudzał jakieś negatywne emocje… może właśnie tego „faktora” mu zabrakło żeby zostać IMŚ? Nigdy nie zapomnę jak go Gollob „wyjaśnił” w 2010 na Motoarenie. Ale i tak kariera super, profesjonalizm super i serio jestem w stanie uwierzyć że mu się w Lublinie podobało. Fajnie jakby został przy sporcie, bo myślę że ma sporo do przekazania i potrafi to robić - nie wiem czy lepiej w klubie czy w tv.

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#214 Postautor: Rusek » 6 września 2025, o 23:18

kibicLBN pisze:Mam nadzieję, że jakimś cudem dostanę bilet na ten turniej.

Spokojnie, ja myślę że nie będzie kompletu ludzi. Mocno bym się zdziwił jakby tak było. Pogoda już nie będzie taka przyjemna jak teraz bo to będzie już październik to raz a dwa to typowi piknikowcy nie przyjdą.
Szacun dla Jarka za te kilka sezonów w których zdobywał dla nas punkty. Świetny zawodnik, bogata kariera, odchodzi godnie i z klasą. Obiecał że skończy w Lublinie i tak też się stało. Na pewno to była dla niego nie łatwa decyzja ale pewnie Falubaz który niby z nim się dogadał ale jednak zrezygnował pomógł mu w tym.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Flagg
Trener

#215 Postautor: Flagg » 7 września 2025, o 14:51

Jeśli klub nie odrobi lekcji marketingowo, to kompletu ma bank nie będzie, a trybuny mogą wręcz świecić pustkami. Ale jeśli będzie dobra reklama, to i frekwencja powinna dopisać.

Ciężko będzie Jarkowi wybrać tych 15 zawodników :) Od nas zakładam, że będą Zmarzlik, Kubera, może Cierniak. A reszta? Trudno powiedzieć.

Choć w sumie nie znamy jeszcze nawet formuły turnieju. Może wymyśla coś oryginalnego
Ostatnio zmieniony 7 września 2025, o 16:31 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#216 Postautor: Cooper » 7 września 2025, o 16:24

Marketingowo to można zrobić wstęp po 10 zł albo za darmo, wtedy będzie sporo ludzi ;) Natomiast „normalne ceny” to raczej kilka tysięcy max, dużo jeszcze od pogody zależy.

SwiDarek
Junior

#217 Postautor: SwiDarek » 8 września 2025, o 07:59

Decyzja Jarka najlepsza z możliwych... odchodzi na własnych nogach o własnych siłach i na własnych warunkach. Nie będzie robił z siebie pośmiewiska jak jeden taki Duńczyk co nie potrafi zaakceptować, że to koniec.

A na turniej Jarka przyjdziemy z rodziną choćby miało lodem pizgać w oczy. Uważam, że mamy mu za co w Lublinie podziękować i przyjść nie tyle wypada co należy. Formuła i ceny biletów są dla mnie w tym wypadku bez znaczenia
DON'T THINK!!! DRINK!!!

Raczejj
Junior

#218 Postautor: Raczejj » 8 września 2025, o 10:44

niespokojny pisze:I chyba jako jedyny potrafił się bez problemu wysłowić się po angielsku i człowiek nie czuł zażenowania jak przy byłym prezydencie Polski.
Tak z ciekawości. O którym byłym piszesz? Jaruzelski, Wałęsa, Kwaśniewski, Kaczynski, Komorowski, Duda. Tych pamiętam.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#219 Postautor: Torsen » 8 września 2025, o 11:19

Ci, co nie umieli po angielsku, co przystoi każdemu, kto kształcił się w PRL, korzystali z pomocy tłumaczy. Tylko jeden myślał, że umie, ale co twarz otworzył, to robił z siebie pośmiewisko. Z resztą, najczęściej nie musiał jej nawet otwierać, wystarczy, że stroił miny.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#220 Postautor: Gelo » 8 września 2025, o 11:57

Raczejj pisze:
niespokojny pisze:I chyba jako jedyny potrafił się bez problemu wysłowić się po angielsku i człowiek nie czuł zażenowania jak przy byłym prezydencie Polski.
Tak z ciekawości. O którym byłym piszesz? Jaruzelski, Wałęsa, Kwaśniewski, Kaczynski, Komorowski, Duda. Tych pamiętam.

Ja nie mniejsze zażenowanie odczuwałem podczas słuchania Hey Jude w wykonaniu premiera. A i podobno w jego ojczystym niemieckim też nie za bardzo...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#221 Postautor: Cooper » 8 września 2025, o 12:04

Generalnie to jest trochę śmiech że ludzie wybierają na takie stanowisko kogoś kto średnio zna języki, gdzie rola prezydenta jest mocno dyplomatyczna, no ale co to ma wspólnego z Jarkiem Hampelem, który świetnie gada po angielsku? :)

tck
Senior

#222 Postautor: tck » 9 września 2025, o 19:24

Jarek Hampel na prezydenta!

go!
Trener

#223 Postautor: go! » 9 września 2025, o 19:33

Cooper pisze:Generalnie to jest trochę śmiech że ludzie wybierają na takie stanowisko kogoś kto średnio zna języki, gdzie rola prezydenta jest mocno dyplomatyczna, no ale co to ma wspólnego z Jarkiem Hampelem, który świetnie gada po angielsku? :)

Prezydent Polski to bylo by milo jakby mowil przynajmniej po Polsku. Nie tak jak Zelenski
https://plejada.pl/zdjecia-gwiazd/wolodymyr-zelenski-zaczal-uczyc-sie-jezyka-ukrainskiego-w-2017-r-mial-39-lat/n6gdp7l

qpa
Junior

#224 Postautor: qpa » 15 września 2025, o 09:21

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#225 Postautor: kibicLBN » 29 września 2025, o 10:12

Bielty na turniej już można nabyć, co z satysfakcją uczyniłem, ale próżno szukać informacji o obsadzie. Ktoś coś wie?