Żużlowe różności
Re: Żużlowe różności
Cenowo podobnie jak rok temu. Znowu szykuje się walka, no chyba że znowu będą problemy z Eventim.
Uwaga.
Od dzisiaj nie ma już Pierwszej Ligi żużlowej. Jest... Speedway 2 Ekstraliga

Od dzisiaj nie ma już Pierwszej Ligi żużlowej. Jest... Speedway 2 Ekstraliga
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
A trzecia liga stanie się pierwszą ligą ?
Świat jest już tak zdurniały, że chciałoby się uciec, tylko nie ma dokąd. Bo ileż można się z debilizmów śmiać.
Świat jest już tak zdurniały, że chciałoby się uciec, tylko nie ma dokąd. Bo ileż można się z debilizmów śmiać.
Nowy system rozgrywek w PGE Ekstralidze i Speedway 2. Ekstralidze od 2025 roku
System będzie jednolity dla obu klas rozgrywkowych. Powróci tym samym rywalizacja drużyn w play – off i grup 1-4 po sezonie zasadniczym, a także pojawi się nowy schemat play – down dla zespołów z miejsc 5-8.
Wrócą także baraże (tylko w Ekstralidze), a drużyny z 1. i 5. miejsca będą mogły wybrać sobie rywala w pojedynku.

System będzie jednolity dla obu klas rozgrywkowych. Powróci tym samym rywalizacja drużyn w play – off i grup 1-4 po sezonie zasadniczym, a także pojawi się nowy schemat play – down dla zespołów z miejsc 5-8.
Wrócą także baraże (tylko w Ekstralidze), a drużyny z 1. i 5. miejsca będą mogły wybrać sobie rywala w pojedynku.

Spoko, że nie będzie play-offów dla 6 drużyn. To zabijało emocje w fazie zasadniczej. Z drugiej strony regulamin dopuszcza sytuację, gdy zespół przegrywający absolutnie wszystkie mecze w sezonie może się utrzymać w ekstralidze dzięki jednemu zwycięstwu w półfinale play-out.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
kdsz pisze:Spoko, że nie będzie play-offów dla 6 drużyn. To zabijało emocje w fazie zasadniczej. Z drugiej strony regulamin dopuszcza sytuację, gdy zespół przegrywający absolutnie wszystkie mecze w sezonie może się utrzymać w ekstralidze dzięki jednemu zwycięstwu w półfinale play-out.
Równie dobrze można mieć kontuzje od początku sezonu i play-downami się utrzymać.
Ge(L)o pisze:A trzecia liga stanie się pierwszą ligą ?
To by nawet pasowalo do calej reszty. Bo 1 liga bylaby na nizszym poziomie niz 2 liga
Flagg pisze:Uwaga.
Od dzisiaj nie ma już Pierwszej Ligi żużlowej. Jest... Speedway 2 Ekstraliga![]()
![]()
Kyrie...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Czyli dla takich drużyn jak Grudziądz, Zielona Góra czy Leszno sezon zacznie się i skończy we wrześniu. A wcześniej 14 sparingów.
no to jeśli teraz nie zostanie wprowadzona "nagroda" punktowa dla zespołu wyżej sklasyfikowanego, najlepiej w takiej ilości jaką mieli przewagę dużych punktów po rundzie zasadniczej, to będzie kolejne ośmieszenie władz tej ligi. Oczywiście domyślam się rozwiązania, ale lepszego momentu na taką decyzje już nie będzie.
Nie będzie żadnych nagród punktowych. Jedyna "nagroda" to możliwość wyboru rywala w półfinale przez drużyny z miejsc 1 i 5. No i pewnie jeszcze prawo do rozegrania rewanżu na własnym torze.
I uścisk dłoni prezesa Speedway 2 Ekstraligi 
Jacek Ziółkowski ładnie to określił: od kiedy rządzi telewizja ma być ciekawie , a nie uczciwie. I tyle w temacie.
Jacek Ziółkowski ładnie to określił: od kiedy rządzi telewizja ma być ciekawie , a nie uczciwie. I tyle w temacie.
W końcu Opole w 1 lidze i w końcu jakiś żużel we wrześniu w Grudziądzu ;)
Playout to tak samo sprawiedliwe rozwiązanie jak playoff. Skoro od dawna można wygrać wszystkie mecze oprócz jednego i nie zdobyć złota, to teraz można przegrywać wszystko i jednym zwycięstwem się utrzymać.
Pozytyw jest taki, że będzie jakaś walka o pierwszą czwórkę, tym bardziej, że ryzyko spadku po zajęciu 5 miejsca będzie względnie wysokie.
Playout to tak samo sprawiedliwe rozwiązanie jak playoff. Skoro od dawna można wygrać wszystkie mecze oprócz jednego i nie zdobyć złota, to teraz można przegrywać wszystko i jednym zwycięstwem się utrzymać.
Pozytyw jest taki, że będzie jakaś walka o pierwszą czwórkę, tym bardziej, że ryzyko spadku po zajęciu 5 miejsca będzie względnie wysokie.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Ale już z 6 zwycięstwami na 20 spotkań (Toruń 2023) się medalu nie ugra 
KDS pisze:Czyli dla takich drużyn jak Grudziądz, Zielona Góra czy Leszno sezon zacznie się i skończy we wrześniu. A wcześniej 14 sparingów.
Pod warunkiem że ktoś z wyżej wymienionych ekip nie spadnie w 2024.
Ale kolega podał ,,typ" drużyny, a nie konkretne egzemplarze
Kargolo pisze:Playout to tak samo sprawiedliwe rozwiązanie jak playoff. Skoro od dawna można wygrać wszystkie mecze oprócz jednego i nie zdobyć złota, to teraz można przegrywać wszystko i jednym zwycięstwem się utrzymać.
Przy czym konsekwencje nie zdobycia złota/medalu są jednak "trochę" mniejsze niż spadek z ligi
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Dragon_Juventino
- Junior
Nie ma takiej tragedii. Mnie osobiście cieszy powrót barażu.
Mogło być wiele gorzej, wałkowany był przecież temat KSM czy wychowanka w składzie.
Mogło być wiele gorzej, wałkowany był przecież temat KSM czy wychowanka w składzie.

Zgadzam się, absolutnie nie ma tragedii. Nowy system jest 100 razy ciekawszy od obecnego, przynajmniej na papierze. A że jedną wygraną można się utrzymać? No cóż, każdy regulamin ma swoje wady. Fajnie, że wracają baraże, fajnie, że będzie o wiele więcej emocji w walce o play-offy, dobrze, że rozszerzono ZZ-tkę. Najbardziej kontrowersyjny wydaje mi się pomysł transferu medycznego. Są duże ograniczenia, bo można pozyskać zawodnika z niższej ligi z niższą średnią i wyłącznie w przypadku stosowania ZZ-tki, czyli przy dwóch kontuzjach w zespole, więc nie spodziewam się częstego wykorzystywania tego przepisu. Ale ja bym się pod tym pomysłem nie podpisał.
A mnie się pomysł transferu medycznego bardzo podoba. Ograniczenia są na tyle duże, że ryzyko kombinatorstwa jest minimalne. Nie wydaje mi się, żeby ktoś chciał załatwiać lewe L4 dla zawodnika ze średnią np. 1.5 tylko po to, żeby ściągnąć innego ze średnią 1.5, ale w niższej lidze.
A jednocześnie pozwoli uniknąć sytuacji, gdzie na najważniejsze sezonu ktoś musi sprowadzać nikomu nieznane wynalazki z zagranicy.
A jednocześnie pozwoli uniknąć sytuacji, gdzie na najważniejsze sezonu ktoś musi sprowadzać nikomu nieznane wynalazki z zagranicy.
Kaman pisze:https://www.youtube.com/watch?v=hYT2puoN5y0
Chylu wypadł bardzo spoko jako nieformalny rzecznik klubu*. Dobrze wyraził lubelski punkt widzenia wymieniając chyba wszystkie elementy składające się na sukces Motoru. Tego brakowało w przestrzeni medialnej.
* Chylu to już trzeci nieformalny rzecznik. O dwóch pozostałych, czyli Dryle i Gortacie, pisał nasz sympatyczny płaskoziemca z Toronto.
Dragon_Juventino pisze:Nie ma takiej tragedii. Mnie osobiście cieszy powrót barażu.
Ja się powoli gubię, ale chyba ten KSM nie jest wykluczony. To znaczy zmiana systemu rozgrywek nie wyklucza późniejszego wprowadzenia KSM.
Kluby nie stać i nikt się nie zgodzi być rezerwowym, więc organizatorzy po ostatnim sezonie zauważyli, że czas zrobić coś by uniknąć najlepszych rozgrywek żużlowych na świecie z udziałem ogórków pokoju Vuolasa, Bowesa czy innych wynalazków...
kibicLBN pisze:Dragon_Juventino pisze:Nie ma takiej tragedii. Mnie osobiście cieszy powrót barażu.
Ja się powoli gubię, ale chyba ten KSM nie jest wykluczony. To znaczy zmiana systemu rozgrywek nie wyklucza późniejszego wprowadzenia KSM.
Kluby nie stać i nikt się nie zgodzi być rezerwowym, więc organizatorzy po ostatnim sezonie zauważyli, że czas zrobić coś by uniknąć najlepszych rozgrywek żużlowych na świecie z udziałem ogórków pokoju Vuolasa, Bowesa czy innych wynalazków...
Mnie się wydaje, że U24 jest właśnie takim kompromisem miedzy KSM, a pełnym składem seniorskim i zostawią jak jest. Może Witkowski przekonał go, że KSM jest rakiem żuzla.