Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

Re: Żużlowe różności

#16326 Postautor: Gelo » 2 listopada 2022, o 11:24

Cooper pisze:Tak tylko wrzucę, bo niestety ale:

Od października 2016 roku jedną trzecią udziałów (34%) w Mitsubishi Motors posiada Nissan, w związku z czym samochodowa marka Mitsubishi wchodzi obecnie w skład aliansu Renault–Nissan–Mitsubishi
a najnowszy ASX to juz po prostu Renault ze zmienionym znaczkiem...

Więc różnie to bywa z tymi autami na F :)

Ja na szczęście jeżdżę ostatnim prawdziwym miśkiem :)

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#16327 Postautor: GIGI » 2 listopada 2022, o 12:32

Kilkanascie lat temu posiadalem Renault( zrobilem 100tys. km), pozniej byl Citroen ( 96 tys. km) i z zadnym samochodem nie mialem najmniejszego problemu wiec moja opinia na temat francuskiej motoryzacji jest jak najbardziej pozytywna ;) Teraz zarowno zona jak i ja jezdzimy ''niemcami'' ...i jest? ... jest ok.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#16328 Postautor: GIGI » 2 listopada 2022, o 12:35

Cooper pisze:Peugeoty spalinowe też się często palą i co z tego :P

Ale Peugeoty spalinowe mozna ugasic.... ;)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#16329 Postautor: Gelo » 2 listopada 2022, o 12:35

Niemieckie pojazdy nie zmieniły się stylizacyjnie od 1936 roku. Odcięli lufę i zdjęli gąsiennice. Taka różnica :)

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#16330 Postautor: GIGI » 2 listopada 2022, o 12:44

Eee, no bez przesady. Grubo pojechales......ha ha

Flagg
Trener

#16331 Postautor: Flagg » 4 listopada 2022, o 11:54

Trochę z innej beczki. Czy ktos kojarzy jacy polscy zawodnicy uważani są za legendy/ikony klubów, których nie są wychowankami? Bo za nic nie mogę sobie czegoś skojarzyć.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

meesha
Trener
Kontakt:

#16332 Postautor: meesha » 4 listopada 2022, o 11:57

Czy Zenon Plech jest legenda/ikona Wybrzeza? Albo taki Bogdan Berlinski?
Na pewno Janusz Stachyra takim przypadkiem bedzie ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#16333 Postautor: Saint » 4 listopada 2022, o 11:58

meesha pisze:Czy Zenon Plech jest legenda/ikona Wybrzeza? Albo taki Bogdan Berlinski?
Na pewno Janusz Stachyra takim przypadkiem bedzie ;)

Status Śledzia we Wrocławiu i Roberta Dadosa w Grudziądzu też wiele mówi.

Karamba
Kadrowicz

#16334 Postautor: Karamba » 4 listopada 2022, o 11:59

za 10 lat będzie taki Bartula u nas jak wytrzyma .

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#16335 Postautor: grzesieck » 4 listopada 2022, o 12:22

Flagg pisze:Trochę z innej beczki. Czy ktos kojarzy jacy polscy zawodnicy uważani są za legendy/ikony klubów, których nie są wychowankami? Bo za nic nie mogę sobie czegoś skojarzyć.

Pepe niby 100% Falubaz ale mi sie zawsze bedzie rowniez kojarzyl z Polonia Bydgoszcz, oczywiscie nie mam pojecia, czy kibice bydgoscy uwazaja go za legende/ikone
Walasek kolejny Falubaz ale tez jednak Wlokniarz Czestochowa, przynajmniej dla mnie :)

moze Hampel w Lesznie?
Kolodziej w Lesznie?

Jedrzejak we Wroclawiu
METHANOL ADVENTURE TEAM

Czarek
Trener

#16336 Postautor: Czarek » 4 listopada 2022, o 12:27

Flagg pisze:Trochę z innej beczki. Czy ktos kojarzy jacy polscy zawodnicy uważani są za legendy/ikony klubów, których nie są wychowankami? Bo za nic nie mogę sobie czegoś skojarzyć.

H. Gluecklich - Bydgoszcz, F. Kapała - Rzeszów, S.Kępa - Rzeszów, Jarmuła - Częstochowa, A. Pogorzelski - Gorzów, Plech - Gdańsk, Śledź - Wrocław, H. Żyto - Gdańsk.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#16337 Postautor: Gelo » 4 listopada 2022, o 12:28

Stachyra, Krzystyniak w Rzeszowie, Błaszak w Rzeszowie i Tarnowie. Łukasik w Tarnowie. Trochę Stenka w Lublinie.

Flagg
Trener

#16338 Postautor: Flagg » 4 listopada 2022, o 12:35

Dzięki. I ciekawe jest to, ze wszystkie nazwiska, które podajecie to lata 90-te i wcześniej.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#16339 Postautor: kdsz » 4 listopada 2022, o 12:37

Fakt. Z czasów współczesnych można wymienić obcokrajowców: Adamsa w Lesznie, C. Holdera i Sullivana w Toruniu, czy Woffindena we Wrocławiu
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#16340 Postautor: Kargolo » 4 listopada 2022, o 12:40

Gelo pisze:Stachyra, Krzystyniak w Rzeszowie, Błaszak w Rzeszowie i Tarnowie. Łukasik w Tarnowie. Trochę Stenka w Lublinie.

Janusz Łukasik z Lublina? Możesz przybliżyć z czego to wynika? Niestety jestem za młody żeby znać tamte czasy, a po statystykach nie widzę nic szczególnego.

Kołodziej w Lesznie zdecydowanie tak. Hampel też, świetne sezony w pierwszym epizodzie w Unii, tytuły mistrzowskie jako gracz drugiego planu po powrocie.
PePe też kojarzy mi się ze wspólnej jazdy z Gollobem w Bydgoszczy, ale na legendę/ikonę to chyba za mało. Jędrzejak, Walasek też trochę za mało.
Do pozostałych ciężko mi się odnieść ze względu na mój "staż" kibicowski.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Czarek
Trener

#16341 Postautor: Czarek » 4 listopada 2022, o 12:44

Flagg pisze:Dzięki. I ciekawe jest to, ze wszystkie nazwiska, które podajecie to lata 90-te i wcześniej.

D. Baliński - Rawicz, Hampel - Piła, T.Gollob - Tarnów/Grudziądz, Pawliccy - Warszawa. :)

Flagg
Trener

#16342 Postautor: Flagg » 4 listopada 2022, o 12:48

Bez jaj z Gollobem. Zaraz sie okaze, że jest legenda w kazdym klubie, w którym jeździł łącznie z Toruniem i Gorzowem.

Hampel nie moze być legenda i Leszna i Piły jako "nie-wychowanek". Albo traktujemy go jako wychowanka Piły albo Leszna.
Ostatnio zmieniony 4 listopada 2022, o 12:51 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#16343 Postautor: Cooper » 4 listopada 2022, o 12:50

Gelo pisze:Trochę Stenka w Lublinie.

Nawet jakoś tak bardziej niż trochę jak dla mnie.

Dorzuciłbym jeszcze Adama Czechowicza w Opolu :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#16344 Postautor: Gelo » 4 listopada 2022, o 12:57

Kargolo pisze:
Gelo pisze:Stachyra, Krzystyniak w Rzeszowie, Błaszak w Rzeszowie i Tarnowie. Łukasik w Tarnowie. Trochę Stenka w Lublinie.

Janusz Łukasik z Lublina? Możesz przybliżyć z czego to wynika? Niestety jestem za młody żeby znać tamte czasy, a po statystykach nie widzę nic szczególnego.

Kołodziej w Lesznie zdecydowanie tak. Hampel też, świetne sezony w pierwszym epizodzie w Unii, tytuły mistrzowskie jako gracz drugiego planu po powrocie.
PePe też kojarzy mi się ze wspólnej jazdy z Gollobem w Bydgoszczy, ale na legendę/ikonę to chyba za mało. Jędrzejak, Walasek też trochę za mało.
Do pozostałych ciężko mi się odnieść ze względu na mój "staż" kibicowski.

Po zdobyciu MDMP do Tarnowa odeszli Łukasik i Styczyński. Unia jechała wtedy bardzo młodym składem i głównie dzięki Łukasikowi utrzymała się w ówczesnej 1 lidze.

Czarek
Trener

#16345 Postautor: Czarek » 4 listopada 2022, o 13:02

Flagg pisze:Bez jaj z Gollobem. Zaraz sie okaze, że jest legenda w kazdym klubie, w którym jeździł łącznie z Toruniem i Gorzowem.

Hampel nie moze być legenda i Leszna i Piły jako "nie-wychowanek". Albo traktujemy go jako wychowanka Piły albo Leszna.

Hampel jest wychowankiem Leszna, a Gollob i inni zawodnicy mogą być legendami w każdym klubie, w którym coś znaczyli.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#16346 Postautor: Kargolo » 4 listopada 2022, o 13:05

Gelo pisze:Po zdobyciu MDMP do Tarnowa odeszli Łukasik i Styczyński. Unia jechała wtedy bardzo młodym składem i głównie dzięki Łukasikowi utrzymała się w ówczesnej 1 lidze.

Ok, to wiele wyjaśnia.

Niepopularna opinia - Paweł Miesiąc w Lublinie.
3 awanse, w tym historyczny powrót do Ekstraligi i utrzymanie w niej, efektowna jazda, stawianie się czołówce światowej.

No dobra, nie ikona, nie legenda, ale dla mnie facet jest bohaterem. Jak trzeba było to zdobywał masę ważnych punktów, na przykład półfinał z Ostrowem w 2017, gdzie mało brakowało, a droga do sukcesów zostałaby zamknięta już na samym starcie.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Czarek
Trener

#16347 Postautor: Czarek » 4 listopada 2022, o 15:23

W jakim terminie opublikowano poprzedni terminarz Ekstraligi?

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#16348 Postautor: Saeyl » 4 listopada 2022, o 15:25

7 grudnia ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#16349 Postautor: kibicLBN » 5 listopada 2022, o 10:48

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10292 ... rtowefakty
Srogo się tam dzieje na Wybrzeżu. Już sama ucieczka wszystkich zawodników pomimo wstępnych deklaracji śmierdziała finansowym szambem klubu. Teraz jak widać jest jeszcze gorzej.
Największą kontrowersją jest jednak nałożenie na zawodnika nieco ponad 52 tysięcy złotych kary za spadek w rankingu o pięć miejsc. W zeszłym sezonie zakończył zmagania na 14. miejscu ze średnią 1,951 punktu na bieg, a w tym sezonie zdobywał średnio 1,869 pkt/bieg.

Ostatecznie większość zaległości trafiła na konto zawodników 31 października zaledwie kilkanaście minut przed północą, czyli regulaminowym terminem spłaty zaległości. Drobna złośliwość ze strony klubu to nic, w porównaniu do tego, że w tej transzy zostały spłacone faktura wystawione przez zawodników choćby w... maju, czyli pięć miesięcy wcześniej.

Pytanie czy to jest całe wynagrodzenie, czy kontrakty sponsorskie już dawno przestały mieć znaczenie. Dziwię się, że po takich akcjach ktoś z 1. Ligi z górnej jej półki zdecydował się tam podpisać kontrakt. Bo przecież MJJ, Mads Hansen, Keynan Rew i Klindt to bardzo poszukiwani w 1. Lidze zawodnicy.
A co do kolegi:
Kargolo pisze:Niepopularna opinia - Paweł Miesiąc w Lublinie.
3 awanse, w tym historyczny powrót do Ekstraligi i utrzymanie w niej, efektowna jazda, stawianie się czołówce światowej.

No dobra, nie ikona, nie legenda, ale dla mnie facet jest bohaterem. Jak trzeba było to zdobywał masę ważnych punktów, na przykład półfinał z Ostrowem w 2017, gdzie mało brakowało, a droga do sukcesów zostałaby zamknięta już na samym starcie.

Podzielam Twoją opinię w całości. Jak dla mnie w żużlu dzisiejszym to była jedna z nielicznych takich historii, praktycznie jak z filmu. Zapomniany właściwie zawodnik robi furorę w 3 kolejnych klasach rozgrywkowych, potrafi w elidze, końca stawki wyjść na 1. miejsce, odbija pozycję Zmarzlikowi na trasie, a dwa lata wcześniej rywalizuje z Rawiczami i Opolami.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#16350 Postautor: Speedway » 5 listopada 2022, o 21:50

Czarek pisze:

H. Gluecklich - Bydgoszcz, F. Kapała - Rzeszów, S.Kępa - Rzeszów, Jarmuła - Częstochowa, A. Pogorzelski - Gorzów, Plech - Gdańsk, Śledź - Wrocław, H. Żyto - Gdańsk.

Jak napisales z glowy to zapraszam do ISQ, jest potencjal ;)
Z tego grona chyba Gluecklich najbardziej zapisal sie w historii klubu, ktorego nie byl wychowankiem.
Obrazek