Nowy klub w Lublinie?

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Nowy klub w Lublinie?

#126 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 11:48

Dyskusja zupełnie jałowa, jak większość tutaj, ale cóż takie czasy w żużlu, że nie tylko zima jest sezonem ogórkowym, ale i miesiące wakacyjne ;)
Naprawdę nie kumasz? Przecież wyraziłem się jasno - każdy rok jazdy w II lidze to zbędny wydatek. Jeśli przyjmiemy, że rok jazdy w II lidze kosztuje 2mln to możliwość, trzeba to jasno powiedzieć, kupienia licencji i miejsca w lidze KMŻ za mniejszą kwotę jest korzystną opcją. Ze względów finansowych, a także wizerunkowych o czym wspomniałem powyżej.
W sumie jeśli celem miałaby być ekstraliga, to i jeżdżenie w I lidze to "zbędny wydatek". Nie zauważasz natomiast jednej rzeczy. Żeby "kupić licencję" i w tym samym roku odjechać jeszcze sezon w I lidze, to przydałoby się parę złotych.

Nie wiem, może zakładasz, że lubelskim żużlem interesują się szejkowie z Arabii Saudyjskiej, albo przynajmniej któryś z najbogatszych Polaków - wtedy OK, jest sensowne to co piszesz, bo odpada problem finansowania i wtedy wszystko zaczyna się kalkulować.
Ja natomiast zakładam, że ten problem istnieje, więc lepiej startować w lidze najtańszej, żeby nie generować na wstępie długów i budować klub na zwycięstwach z drużynami drugoligowymi niż na porażkach z drużynami pierwszoligowymi.

. Pierwsza liga to znacznie lepszy produkt, łatwiej go sprzedać kibicom i łatwiej dotrzeć do potencjalnych sponsorów.
Jaki to "lepszy produkt" to mogłeś się przekonać w niedzielę. Kilkaset ludzi na trybunach, zawody nudnawe i wkurzeni kibice. I jakoś też nie zauważyłem, żeby w tej I lidze sponsorzy walili drzwiami i oknami. Z kolei, chodziłem na II ligę i nie przypominam sobie meczu z tak słabą frekwencją.
Śmiem twierdzić, że pozyskanie zewnętrznych źródeł finansowania stałoby się zadaniem niemalże niewykonalnym.
Motor zostawił dług, LKŻ zostawił długi, TŻ zostawił długi i KMŻ zostawi długi... i każdy następny klub (TŻ po LKŻcie i KMŻ po TZcie) miał lepszego sponsora niż poprzednik. Także nie wyciągałbym zbyt daleko idących wniosków.

PS. A co do "nowej ekipy" to naturalne jest, że jeśli KMŻ upadnie, to taka nowa ekipa prędzej czy później się pojawi. Nie wiem czy to będą ludzie od harrego, wierni kibice, lokalny biznesmen czy polityk próbujący zrobić kapitał wyborczy i czy pojawi się od razu czy po rocznej przerwie, ale pewnie się pojawi i pewnie będzie miał te same problemy co każdy nowo powstały klub.

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#127 Postautor: Piocze » 6 sierpnia 2014, o 12:44

istred pisze:chodziłem na II ligę i nie przypominam sobie meczu z tak słabą frekwencją.

No bez przesady, aż tak krótkiej pamięci to chyba nie masz. Przypomnij sobie jakieś boje z Opolami czy innymi Rawiczami. Na pewno poniżej 1000 osób było.
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Awatar użytkownika
istred
Trener

#128 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 12:48

Może mam słabą pamięć, ale tak słabą frekwencję to pamiętam tylko za czasów LKŻtu. Co przecież nie oznacza, że się nie mylę.
Wydaje mi się, że nawet po ulewie w meczu z Opolem na trybunach zostało więcej ludzi.
...chociaż może ta frekwencja tak marnie tylko w TV wyglądała.

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#129 Postautor: Dobromir » 6 sierpnia 2014, o 13:22

Niska frekwencja jest skutkiem idiotycznej pory zawodów oraz relacją w telewizji. Gdyby mecz było o 19 na trybunach było by 2 razy więcej ludzi.

Mad
Senior

#130 Postautor: Mad » 6 sierpnia 2014, o 13:31

Gdyby nasi kolarze jechali na lepszym poziomie niż obecnie to nawet o 6.00 stadion był by pełny!

klops
Junior

#131 Postautor: klops » 6 sierpnia 2014, o 14:15

Nie wiem, może zakładasz, że lubelskim żużlem interesują się szejkowie z Arabii Saudyjskiej, albo przynajmniej któryś z najbogatszych Polaków - wtedy OK

Zakładam, zgodnie z tym co kiedyś napisał harry, że lubelskim żużlem interesują się "bardzo poważni ludzie". Dla mnie człowiek poważny, który chce prowadzić klub sportowy musi dysponować a) odpowiednim kapitałem własnym b) odpowiednimi umiejętnościami organizacyjnymi. W innym przypadku będzie gołodupcem z przerośniętym ego, a inicjatywa powołania nowego klubu skończy się dokładnie tak samo jak kończy się obecny klub.
Jaki to "lepszy produkt" to mogłeś się przekonać w niedzielę. Kilkaset ludzi na trybunach, zawody nudnawe i wkurzeni kibice. I jakoś też nie zauważyłem, żeby w tej I lidze sponsorzy walili drzwiami i oknami. Z kolei, chodziłem na II ligę i nie przypominam sobie meczu z tak słabą frekwencją.

Pod kątem oceny produktu bardziej rozpatruję sezon 2012. W późniejszym czasie na frekwencję wpływało stopniowe pogarszanie się wizerunku klubu wśród kibiców z apogeum, które mamy w tej chwili. Natomiast 2012 rok był myślę udany pod względem ilości kibiców i stanowi on dla mnie punkt odniesienia. Myślę, że przy lepszych (czyli jakichkolwiek) działaniach marketingowych klubu można by było myśleć o poprawie frekwencji. Co do sponsorów, to wszyscy dobrze wiemy, że obecny klub nigdy o nich specjalnie nie zabiegał - wszystko robił DS + chyba jedna czy dwie osoby na zasadach prowizyjnych. Czyli były to raczej działania amatorskie. Poszukiwanie sponsorów fajnie obrazuje fakt jak koncertowo spieprzono coś co miało potencjał - czyli słynny "VIP Speedway Club". To była doprawdy komedia z Wojciechowskim naganiającym przez mikrofon do wstąpienia do elitarnego klubu. Absurd do kwadratu. Zresztą szukanie sponsorów przy jednoczesnym psuciu wizerunku klubu chyba jeszcze nikomu nie przyniosło rezultatów.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#132 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 14:43

Zakładam, zgodnie z tym co kiedyś napisał harry, że lubelskim żużlem interesują się "bardzo poważni ludzie". Dla mnie człowiek poważny, który chce prowadzić klub sportowy musi dysponować a) odpowiednim kapitałem własnym b) odpowiednimi umiejętnościami organizacyjnymi. W innym przypadku będzie gołodupcem z przerośniętym ego, a inicjatywa powołania nowego klubu skończy się dokładnie tak samo jak kończy się obecny klub.
Serio myślisz, że znajdzie się bogaty wujek z walizką pieniędzy, które będzie chciał zmarnować na Zygmuntowskich? :)

Nie żartujmy sobie. Dla mnie "bardzo poważni ludzie" to po prostu ludzie z jakimś tam doświadczeniem, pomysłem i twardo stąpający po ziemi, być może odnajdujący się z biznesie, ale niekoniecznie marnujący swoje pieniądze na żużel.
Ludzie, którzy nie zrobią z siebie błaznów.
...przez te kilka ostatnich lat standard "bardzo poważnych ludzi" bardzo się obniżył.

klops
Junior

#133 Postautor: klops » 6 sierpnia 2014, o 14:54

Serio myślisz, że znajdzie się bogaty wujek z walizką pieniędzy, które będzie chciał zmarnować na Zygmuntowskich? :)

A to czy się znajdzie to nie wiem :)

Natomiast żeby klub jakoś jechał to ktoś się musi znaleźć co chciałby ładować kasę w ten wór bez dna i może to być:

a) Jakiś lubelski: Dworakowski, Półtorak, Karkosik, Skrzydlewski, Zdunek lub Sukiennik
b) Jakiś lubelski Tauron
c) Miasto

Tak czy siak bez sporej sakiewki ani rusz.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#134 Postautor: istred » 6 sierpnia 2014, o 14:58

ta... albo jakiś lubelski Bill Gates.
...albo jakiś lubelski szejk arabski.

Mad
Senior

#135 Postautor: Mad » 6 sierpnia 2014, o 15:05

O jakich to wielkich ludziach piszecie którzy mieli by wesprzeć nowy klub w Lublinie? Przecież odejście Sprawki miało spowodować, że do klubu mieli walić sponsorzy drzwiami i oknami! Wszyscy tylko czekali, aż się gościu wreszcie odklei od stołka. Zrobił to i co? Czy to wiele zmieniło? Bum na żużel w Lublinie minął a PO z zeszłego roku sprawiły więcej zła niż zamierzonego dobra czego mamy przykład w tym roku.

nobrainer

#136 Postautor: nobrainer » 6 sierpnia 2014, o 15:36

Dla mnie cała ta dyskusja to zwykłe bicie piany. Temat założony przez Harrego w zimie, teraz nagle zostaje odgrzany bez żadnych konkretów. Zakładając, że "poważne osoby" planujące przejecie sterów w lubelskim żuzlu rzeczywiście istnieją to czy sezon 2014 ( jeden z najgorszych jakie od ponad 20 lat pamietam) skutecznie ich od tych zamiarów nie odstraszył? Sportowo jest kiepsko, przez godziny rozpoczecia meczów klub jest na bank sporo w plecy, widowiskowo beznadziejnie - kurz i jazda gesiego 2 metry od kredy, druzyny przyjezdne czują się od 1. biegu jak w domu. Zerknąłem na statystyki podane wyżej przez Jerrego78 - z 5 seniorów tylko 2 ( Watt i Kudriaszow) ma średnią domową wyższą niż wyjazdową.
Jeżeli grupa trzymająca władzę w lubelskim żużlu ma się zmienić, to właśnie teraz jest czas zeby działać. Po wyborach samorządowych to bedzie juz za późno