Stadion przy Al.Zygmuntowskich 5

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1176 Postautor: Lublin_Fan » 7 lutego 2006, o 10:31

Niech budują na 11,5 tyś miejsc ten stadion. MOSIR powinien jeszcze podpisać z naszym klubem aneks, na mocy którego po awansie do Eligi będą płacić klubowi 100 tyś zł od każdego meczu w Lublinie. To tak w ramach rekompensaty za bilety, których nie sprzedano ze względu na małą pojemność stadioniu ;)

Ten stadion powinien mieć 20 tyś miejsc, co na wiele lat wystarczyłoby z powodzeniem. Tym bardziej, że moglibyśmy wtedy organizować w Lublinie Grand Prix lub inne ciekawe zawody wysokiej rangi przyznane przez FIM. To jest dopiero promocja miasta ! A tak to dostaniemy stadionik na poziomie powiatu z głebokiego zadupia.

Nie rozumiem postępowania naszych władz. Halę na Globusie budują wbrew wszystkiem (m.in. protestom, rosnącym kosztom itp) i przy okazji będzie to jednen z największych tego typu obiektów w Lublinie. To akurat na plus. A w kwestii stadion równają w dół jak się tylko da. Przecież logiczne jest, że im większy projekt tym większa kasa na przetargach. Skąd nagle w nich taka uczciwość???? :lol:

Pozdr.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1177 Postautor: bkapusta » 7 lutego 2006, o 11:08

Lublin_Fan pisze:Niech budują na 11,5 tyś miejsc ten stadion. MOSIR powinien jeszcze podpisać z naszym klubem aneks, na mocy którego po awansie do Eligi będą płacić klubowi 100 tyś zł od każdego meczu w Lublinie. To tak w ramach rekompensaty za bilety, których nie sprzedano ze względu na małą pojemność stadioniu ;)

Ten stadion powinien mieć 20 tyś miejsc, co na wiele lat wystarczyłoby z powodzeniem. Tym bardziej, że moglibyśmy wtedy organizować w Lublinie Grand Prix lub inne ciekawe zawody wysokiej rangi przyznane przez FIM. To jest dopiero promocja miasta ! A tak to dostaniemy stadionik na poziomie powiatu z głebokiego zadupia.

Nie rozumiem postępowania naszych władz. Halę na Globusie budują wbrew wszystkiem (m.in. protestom, rosnącym kosztom itp) i przy okazji będzie to jednen z największych tego typu obiektów w Lublinie. To akurat na plus. A w kwestii stadion równają w dół jak się tylko da. Przecież logiczne jest, że im większy projekt tym większa kasa na przetargach. Skąd nagle w nich taka uczciwość???? :lol:

Pozdr.

Moze poprostu czegos nie wiemy. Pozatym zauwaz na ile wyceniono koszy realizacji tego projektu. ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#1178 Postautor: Pils » 7 lutego 2006, o 12:45

Z tego wynika ze wlodarze naszego miasta mysla ze TZ juz nigdy nie wejdzie do e-ligi,Motor nie wydostanie sie z 3 ligi i w Lublinie nigdy nie bedzie sportu na wysokim poziomie.Nic tylko pogratulowac.Brawo

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#1179 Postautor: Smirnek » 7 lutego 2006, o 12:54

Ktoś tam napisał że średnia ekstraklasy to jakieś 6tys. z tym że zaniżają to znacznie kluby typu Łęczna, Groclin, Amica. Na mecze w dużych miastach takich jak Warszawa, Kraków nie mówiąc o Poznaniu i Szczecinie przychodzi po 15tys. A w e-lidze żużlowej na mecze w Częstochowie, Bydgoszczy czy Gdańsku też przychodziło ponad 10tys. Więc stadion na 30tys naprawdę by się przydał bo można by organizować GP albo mecze reprezentacji piłkarskiej i wtedy stadion napewno byłby pełny.

Czarek
Trener

#1180 Postautor: Czarek » 7 lutego 2006, o 12:57

W przetargach chodzi o to by zapłacić jak najwięcej jak najmniejszym kosztem, bo wtedy zarabiają ci, którzy ten przetarg ustawili. Chcecie by stadion robili urzędnicy to nie narzekajcie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1181 Postautor: Gelo » 7 lutego 2006, o 12:57

Pils pisze:Z tego wynika ze wlodarze naszego miasta mysla ze TZ juz nigdy nie wejdzie do e-ligi,Motor nie wydostanie sie z 3 ligi i w Lublinie nigdy nie bedzie sportu na wysokim poziomie.Nic tylko pogratulowac.Brawo

Zdaje sie że juz Motor był i w ekstralidze i w ekstraklasie - i poza dwoma, trzema wyjątkami miejsc na stadionie nigdy nie brakowało. Nie chcę być posądzony o popieranie miejskiego projektu, ale jeżeli ktoś myśli o 30-40 tysiącach pojemności powinien się puknąć w główkę i zastanowić nad sensem tegoż. Na zawody w Lublinie - finałmistrzostw Polski przyjdzie w porywach 10 tysięcy ludzi. Żeby nie było ryzyka ich upychania wystarczy dostawić kilka rzędów na zakręcie przy Starcie

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1182 Postautor: Lublin_Fan » 7 lutego 2006, o 13:14

30-40 tysięcy to nonsens. Ale 20 tysięcy to rozsądne optimum. Ja pamiętam lata 92-94 i wtedy na wielu meczach był cholerny tłok. Krzesełka wymuszają pewną odległość pomiędzy siedzącymi obok siebie osobami co powoduje, że te same trybuny "niekrzesełkowe" mają mniejszą pojemność niż "krzesełkowe".

Stadion na 20 tyś miejsc gwarantuje ci, że w przypadku eligi nie bedziesz musiał przychodzić na stadion 3 godziny przed meczem, żeby zająć w miarę dobre miejsce. Bez względu na to, czy na mecz przyjdzie 15 czy 10 tysięcy ludzi. Bo właśnie takiej frekwencji spodziewałbym sie na elidze.

A te dodatkowe 5 tyś miejscy to właśnie na GP. Jak budować coś to pod konkretne cele a nie na "odwal" klubów i kibiców.

Pozdr.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#1183 Postautor: Pils » 7 lutego 2006, o 13:15

Gelo pisze:
Pils pisze:Z tego wynika ze wlodarze naszego miasta mysla ze TZ juz nigdy nie wejdzie do e-ligi,Motor nie wydostanie sie z 3 ligi i w Lublinie nigdy nie bedzie sportu na wysokim poziomie.Nic tylko pogratulowac.Brawo

Zdaje sie że juz Motor był i w ekstralidze i w ekstraklasie - i poza dwoma, trzema wyjątkami miejsc na stadionie nigdy nie brakowało. Nie chcę być posądzony o popieranie miejskiego projektu, ale jeżeli ktoś myśli o 30-40 tysiącach pojemności powinien się puknąć w główkę i zastanowić nad sensem tegoż. Na zawody w Lublinie - finałmistrzostw Polski przyjdzie w porywach 10 tysięcy ludzi. Żeby nie było ryzyka ich upychania wystarczy dostawić kilka rzędów na zakręcie przy Starcie

Nie rozsmieszaj mnie piszac ze w czasach gdy Motor byl w 1 lidze na stadion przychodzilo mniej niz 15 tys.Na kazdym meczu bylo ciasno.Wez jeszcze pod uwage ze Lublin sie rozrasta.
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2006, o 13:17 przez Pils, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#1184 Postautor: Saint » 7 lutego 2006, o 13:16

Gelu,

tylko inaczej sie siedzi na ławeczkach a inaczej na krzesełkach... nie pamiętam ile było ludzi .. ale pamiętam, że nie jednokrotnie siedzieli nawet "pod zegarem" i na schodach - a na ławeczkach byli tak sciśnięci że nie mozna było programu wypełnić.... trudno mi wyobrazić sobie sytuację że w przyslości w razie potrzeby będziemy siedzieć po 2 osoby na jednym krzesełku, a do siedzenia na schodach nikt przy zdrowych zmysłach nie powinien dopuścić... chyba, że w razie jakiejś paniki nie będzi mu przeszkadzało oglądanie świata zza krat... :wink:

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1185 Postautor: Gelo » 7 lutego 2006, o 13:35

Nie rozsmieszaj mnie piszac ze w czasach gdy Motor byl w 1 lidze na stadion przychodzilo mniej niz 15 tys.Na kazdym meczu bylo ciasno.

Może za gruby jesteś - to Ci ciasno było. Było ludzi dużo ale ponieważ wiem jaka jest pojemność stadionu przemilczę tezę że ludzi było więcej jak 15 tysiecy - może Ci się z Kresową pomyliło? Na to lecytyna jest dobra.
Wez jeszcze pod uwage ze Lublin sie rozrasta.

Większej bzdury nie widziałem już dawno - skąd wziąłeś te dane? Moze wziąłeś pod uwagę napływowych studentów których nasza piłka i żużel obchodzą tyle co zeszłoroczny śnieg?
Saint - nie twierdzę, że nie było imprez, że było ciasno - ale pod zegarem ludzie siedzieli może dwa, może trzy razy. Na tyle lat to nie jest coś niesamowitego, żeby na siłę się rozrastać. Tak jak Lublin fan - uważam, ze 20 tys. w zupełności wystarcza. Można to uzyskać przez dołożenie trybun od strony Startu i podwyższenie o dwa trzy rzędy trybuny dookoła (jeżeli konserwator pozwoli).

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#1186 Postautor: kilar » 7 lutego 2006, o 13:41

Gelo pisze: Po czwarte ma byc parking na Rusałce z dojściem przez kładkę przez Bystrzycę.

To wcale nie jest takie proste. Ulica Rusalka to typowa dwupasmowka, wiec przed meczami jak i po zakonczeniu nich bylyby gigantyczne korki. Zobacz jakie sa problemy na zdecydowanie wiekszej ulicy Pilsudskiego. Mozna byloby albo zajac ogrodki dzialkowe, albo boisko z pobliskimi terenami, ale klopot i tak nie zniknie, poniewaz dojazd Zamojskiej i tak jest waski. Tam juz niestety nic nie wyburzysz.

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#1187 Postautor: Pils » 7 lutego 2006, o 13:42

Na to lecytyna jest dobra.

Tobie juz niestety nic nie pomoze.Sposobem myslenia przypominasz mi naszych wlodarzy.Masz duze szanse w nastepnych wyborach.
Nie rozumiem co wam szkodzi,nowy,wiekszy stadion?Co to jest 11 tys. na takiej wielkosci miasto?Z takim mysleniem zawsze bedziemy w tyle.

Większej bzdury nie widziałem już dawno - skąd wziąłeś te dane?

Z pierwszej strony z brzegu i wynika z niej ze w porownaniu z rokiem 2002 mamy okolo 3,5 tys. obywateli wiecej,a w porownniu z rokiem 1977 jest nas wiecej o 60 tys.Wiec sie nie osmieszaj sie i nie pisz ze sie nie rozrastamy.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1188 Postautor: Gelo » 7 lutego 2006, o 15:21

Tobie juz niestety nic nie pomoze.Sposobem myslenia przypominasz mi naszych wlodarzy.Masz duze szanse w nastepnych wyborach.

Po prostu łatwiej jest szczekać zza klawiatury niż naprawdę coś zrobić pożytecznego dla miasta. Nie podoba Ci się myślenie włodarzy miasta? Ratusz miesci się na Placu Łokietka - pójdź i obwieść tam swoje niezadowolenie.
Nie rozumiem co wam szkodzi,nowy,wiekszy stadion?Co to jest 11 tys. na takiej wielkosci miasto?Z takim mysleniem zawsze bedziemy w tyle.

Nic nam nie szkodzi, nikt tylko nie potrafi uzasadnić po kiego grzyba nam większy stadion. Żeby stał w połowie pusty? Jaki tu jest sens i czy dla samego "pokazania" sie warto wszystko zrównywać z ziemią?
Z pierwszej strony z brzegu
Pierwszej strony czego? Tytusa Romka i Atomka?
i wynika z niej ze w porownaniu z rokiem 2002 mamy okolo 3,5 tys. obywateli wiecej,a w porownniu z rokiem 1977 jest nas wiecej o 60 tys.Wiec sie nie osmieszaj sie i nie pisz ze sie nie rozrastamy.

Ja się nie rozrastam, jak Ty to nie wiem. Jeżeli już chcesz sie popisać to zajrzyj w swoje dokumenty i zobacz różnicę w liczbie napływowych studentów i porównaj to z przyrostem naturalnym Lublina. I to wszystko przewartościuj jeszcze na zapełnienie 20 tysięcy krzesełek na stadionie.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1189 Postautor: bkapusta » 7 lutego 2006, o 15:38

Nie Panowie, powaznie nie ma sie co spierac. Sprawa jest prosta. 11 tysiecy to za malo. Wiadomo, na typowcy zawodach pilkarskich/zuzlowych frekfencja bedzie pozniej 10 tysiecy. Jednak co sie stanie gdy pojawi sie mega hit? Chociazby walka o mistrzostwo Polski np. w zuzlu? Chetnych moglo by byc wiecej jak 11 tysiecy. Pozatym to sadion miejscy, moze czasami zrobia na nim jakas impreze, koncercik? 11 tysiecy to powiedzmy sobie szczerze pojemnosc praktycznie na styk. Mysle, ze warto przyjac jakis margines bezpieczenstwa. Budujemy, to wybudujmy cos w kolicach 15-16 tysiecy. Bedzie duzy margines bezpieczenstwa. Mniejszy scisk na stadionie, bedzie sobie mozna pozwolic np. na zostawienie pustego sektora miedzy kibicami miejscowymi a przyjezdnymi. Ogolnie generalnie beda z tego same korzysci. Projekt przedstawiony przez miasto ma strasznie wysoki koszt za 1 miejsce. Przyklady Kielc, rzeszowa, Torunia, o ile sie nie myle, sa lepiej przemyslane pod tym wzgledem. Wiec toretycznie powinno nas byc stac na 15tysieczny obiekt, ba nawet 20 tysieczny.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1190 Postautor: Gelo » 7 lutego 2006, o 15:59

Święta racja - 11 to za mało ale 30-40 to za dużo jak potrzeby naszego miasta. Optuję dlatego za wypośrodkowaniem stanowska miasta i marzeń kibiców 18-20 tysięcy i wszyscy będą zadowoleni. Oczywiście trybuny będą zapełnione tylko do połowy ale trudno. Niech stoją "awaryjnie".

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1191 Postautor: bkapusta » 7 lutego 2006, o 16:03

40tys to jakies urojenie, nie wiem po co nam taka 'krowa'.

A co do 20tysiecznika, zawsze lepiej zeby bylo nawet 50% miejsc wolnych niz zeby mialo kiedys zabraknac. A przy 11 tysiacach spokojnie mozna sobie wyobrazic taka sytuacje.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#1192 Postautor: Pils » 7 lutego 2006, o 16:03

Gelo pisze:

Po prostu łatwiej jest szczekać zza klawiatury niż naprawdę coś zrobić pożytecznego dla miasta. Nie podoba Ci się myślenie włodarzy miasta? Ratusz miesci się na Placu Łokietka - pójdź i obwieść tam swoje niezadowolenie.

Nic nam nie szkodzi, nikt tylko nie potrafi uzasadnić po kiego grzyba nam większy stadion. Żeby stał w połowie pusty? Jaki tu jest sens i czy dla samego "pokazania" sie warto wszystko zrównywać z ziemią?
Z pierwszej strony z brzegu
Pierwszej strony czego? Tytusa Romka i Atomka?
i wynika z niej ze w porownaniu z rokiem 2002 mamy okolo 3,5 tys. obywateli wiecej,a w porownniu z rokiem 1977 jest nas wiecej o 60 tys.Wiec sie nie osmieszaj sie i nie pisz ze sie nie rozrastamy.

Ja się nie rozrastam, jak Ty to nie wiem. Jeżeli już chcesz sie popisać to zajrzyj w swoje dokumenty i zobacz różnicę w liczbie napływowych studentów i porównaj to z przyrostem naturalnym Lublina. I to wszystko przewartościuj jeszcze na zapełnienie 20 tysięcy krzesełek na stadionie.

Posluchaj cwaniaczku z miodem w uszach swoje niezadowolenie bede okazywal jak mi sie podoba.Teksty z Romkiem i Atomkiem zostaw dla siebie ,bo ani to smieszne ani inteligentne,wiem chciales zablysnac no ale sie nie udalo.Ty chyba wogole nie rozumiesz tego co pisze,coz trudno.
Na szczescie wiekszosc zdaje sobie sprawe ze taki stadionik to kompletne nieporozumienie,nie mozemy myslec tylko o jutrze,trzeba spojrzec dalej,a wtedy moze sie okazac ze taki stadionik juz nie jest wystarczajacy.Moim zdaniem powinien miec conajmniej 20 tys.

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#1193 Postautor: Saint » 7 lutego 2006, o 16:20

Gelo pisze:18-20 tysięcy i wszyscy będą zadowoleni.

Pils pisze: Moim zdaniem powinien miec conajmniej 20 tys.

Znaleźliście kompromis... więc po co te nieuprzejmości... :wink:
Ostatnio zmieniony 7 lutego 2006, o 16:26 przez Saint, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1194 Postautor: Gelo » 7 lutego 2006, o 16:20

Nie denerwuj sie tak - bo ci pompka siądzie i nie będziesz mógl zasiąść nawet na wale ziemnym stadionu w Krężnicy. Ja wiem że najłatwiej jest sie pokazać zza klawiatury - ale to żadne bohaterstwo. Wyrażam swoje zdanie, z ktorym nie musisz sie zgadzać. Podałem kilka argmentów przeciw nadmiernej rozbudowie stadionu i tyle. Rozumiesz albo nie. Tzn. nie rozumiesz. Trudno. Może kiedyś.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#1195 Postautor: bkapusta » 7 lutego 2006, o 16:22

Teraz mozna by sie pospierac o kolor krzeselek, nazwe stadionu i czy jako przekaska powinny byc sprzedawane hot-dogi czy kaszanka.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
Saint
Kadrowicz

#1196 Postautor: Saint » 7 lutego 2006, o 16:27

Zdecydowanie kaszanka... i hamburgery z mortadelÄ…... :wink:

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#1197 Postautor: Pils » 7 lutego 2006, o 16:28

Saint pisze:
Gelo pisze:18-20 tysięcy i wszyscy będą zadowoleni.

Pils pisze: Moim zdaniem powinien miec conajmniej 20 tys.
Znaleźliście kompromis... więc po co te nieuprzejmości... :wink:

:)

Ja wiem że najłatwiej jest sie pokazać zza klawiatury - ale to żadne bohaterstwo.

Strasznie oklepany tekst,myslalem ze stac cie na wiecej.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1198 Postautor: Gelo » 7 lutego 2006, o 16:35

Strasznie oklepany tekst,myslalem ze stac cie na wiecej.
pozdrawiam

Gra się tak jak przeciwnik pozwala, dlatego nie stać mnie na więcej. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Fork
Zawodowiec

#1199 Postautor: Fork » 7 lutego 2006, o 16:36

Trzeba pomyslec tez o tym, że stadion 20 tys. (krzesełkowy) zajmuje wiele wiecej powierzchni niz stadion 11 tys. (krzesełkowy).
Wiadomo że teren na którym znajduje się obecnie stadion jest dosyć mały(pod tym względem że w pobliżu jest rzeka).

Mozna wybudować kameralny stadionik (np. taki jak w Łęcznej) albo wziąść się za budowe duzego stadionu (np. jak w Kielcach).
Tak więc trudno jest pogodzic jedno z drugim i dlatego koło się zamyka.
Zjanąc życie jeszcze długo będziemy czekac na stadion z prawdziwego zdarzenia.
pozdrawiam.
trening czyni mistrza.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1200 Postautor: Cooper » 7 lutego 2006, o 16:41

Gelu, ale caly problem polega na tym, ze miasto nie chce wybudowac 15 tysiecznego, tylko uparlo sie na te 11,5 tys.... Nikt nie mowi tu o budowaniu Maracany czy Camp Nou, ale te powiedzmy 15-20 tys. to minimum przyzwoistosci...
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]