Żużel w TV
- niespokojny
- Trener
Re: Żużel w TV
Decyzja absolutnie bez sensu. Nie wiem gdzie ten Thomsen mial sie zlozyc bedac juz z przodu. Pawlicki zjezdzal pchajac sie na Duna. To nie pierwszy taki numer Pawlickiego w tym sezonie, ale chyba pierwszy gdy mu sie udalo nabrac sedziego.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Decyzja jak najbardziej z sensem. Thomsen nie miał obowiązku wyprzedzać. Mógł zamknąć gaz. Podjął ryzyko wiedząc że rywal będzie się składał i że na wejściu wyciaga się nogę. Zaryzykował i sfaulował. Dla mnie to zamyka temat.
Raczej odwrotnie - to Pawlicki nie miał obowiązku obrony straconej już pozycji. Kiedy doszło do zmiany pozycji, atak jest już zakończony. Z chwilą, kiedy przednie koło Thomsena znalazło się przed przednim kołem Pawlickiego to ten drugi musi ponieść konsekwencje kolizji. Będąc z tyłu powinien zamknąć gaz, ponieważ znajdujący się przed nim Thomsen miał prawo wejść w tym miejscu w łuk. To nie było zahaczenie przy wyprzedzaniu, tylko faul przy próbie obrony, zakończony upadkiem własnym.
Za długo chodzisz na żużel żeby wypisywać takie brednie. Rozumiem, że chęć bycia kontrowersyjnym nawet gdy jest to skrajna głupota jest wielką pokusą ale chociażby przez staż kibicowski - nie uchodzi.
- Retrospeedway
- Senior
Ja chodzę na żużel najdłużej z was więc zadecyduje.Thomsen do wykluczenia,gdyż jak mówi przepis wyprzedzać można wtedy kiedy to robi się bezpiecznie.
Retrospeedway pisze:Ja chodzę na żużel najdłużej z was więc zadecyduje.
Motor mocnyj!
Retrospeedway pisze:Ja chodzę na żużel najdłużej z was więc zadecyduje.Thomsen do wykluczenia,gdyż jak mówi przepis wyprzedzać można wtedy kiedy to robi się bezpiecznie.
Paczpan Olkowicz wiecej widział meczów na żywo i tv, a dalej nie umie obiektywnie ocenić lub nie chce.
Jak Olkowicz nie jest zdecydowanie bohaterem mojej bajki tak tu ma rację. Sytuacja jest na tyle prosta, że nie trzeba być wielkim znawcą. Wystarczy po prostu trochę meczów zobaczyć...
A ja chcialem się pochylić nad czymś innym. Bieg Pawlickiego z Pludra.Toruń dość zdecydowanie wyszedł na 5:1.Młody wykłada się na pierwszym łuku i mamy powtórkę. W powtórce Pawlicki robi 3-3. Nie chodzi o to, czy Pludra wyłożył się się specjalnie czy nie. Bo nawet jakby to zrobil specjalnie, to co za różnica? Czerwona dla niego bylaby praktycznie bez znaczenia. I dalej na tym, że z winy zawodnika drużyny A przerywano bieg, traci to tylko drużyna B. Takich sytuacji jest wiele.
Ktoś powie, że trudno, w sporcie trzeba mieć szczęście. Tylko to że szczęściem nie ma nic wspólnego, bo de facto nagradzamy pecha/błędy wykluczonego
Ktoś powie, że trudno, w sporcie trzeba mieć szczęście. Tylko to że szczęściem nie ma nic wspólnego, bo de facto nagradzamy pecha/błędy wykluczonego
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- niespokojny
- Trener
Gelo jednak musisz sie troche podszkolic zeby zostac Leszkiem Demskim. On w magazynie powie ze sedzia podjal dobra decyzje ale on by podjal inna. Widac ogladac nie wystarczy, trzeba tez rozumiec zasady tego sportu i prawa fizyki. Pamietam podobna sytuacje Michelsen Jamrog w Lublinie w 2019. Jeszcze wieksza kontrowersja i decyzja w druga strone. Ogolnie nie wiem co trzeba brac zeby widziec w tej sytuacji wyklucznie Thomsena i jednoczesnie nie widziec winy Laguty w sytuacji z Czugunowem i Bartkowiakiem.
Flagg pisze:A ja chcialem się pochylić nad czymś innym. Bieg Pawlickiego z Pludra.Toruń dość zdecydowanie wyszedł na 5:1.Młody wykłada się na pierwszym łuku i mamy powtórkę. W powtórce Pawlicki robi 3-3. Nie chodzi o to, czy Pludra wyłożył się się specjalnie czy nie. Bo nawet jakby to zrobil specjalnie, to co za różnica? Czerwona dla niego bylaby praktycznie bez znaczenia. I dalej na tym, że z winy zawodnika drużyny A przerywano bieg, traci to tylko drużyna B. Takich sytuacji jest wiele.
Byłem na tym meczu, widziałem na żywo tę sytuację. Ja przypadkowości w tym nie widziałem, Pludra kombinował, hak mógł, żeby nie wstać na czas. Wyniku by to nie zmieniło, ale dla zasady powinno się czerwone kartki za coś takiego sypać, może nawet z karą pauzowania w kolejnym meczu (stanowiłoby to karę również dla drużyny). Od wczoraj zastanawiam się, jaki byłby wynik końcowy, gdyby to dowieźli i byłoby 21-21.
Motor mocnyj!
wystarczy znać się na żużlu i nie porównywać sytuacji nie do porównanianiespokojny pisze:Ogolnie nie wiem co trzeba brac zeby widziec w tej sytuacji wyklucznie Thomsena i jednoczesnie nie widziec winy Laguty w sytuacji z Czugunowem i Bartkowiakiem.
Thomsen v Pawicki: ja bym wykluczyl Pawlickiego. Gelo pisze o Torsenie, ze za wszelka cene stara sie byc kontrowersyjny na sile, ale patrzac na wypowiedzi innych uzytkonikow, to jedynym, ktory za wszelka cene idzie tutaj pod prad jest Gelo. Jestem przekonany, ze gdyby na miejscu Thomsena byl zawodnik Motoru, to wina Pawlickiego bylaby niepodwazalna :)
Pawicki/Pludra v Apator: tez mnie to denerwuje gdy bieg jest przerwany nie z winy zawodnikow jadacych na 5-1, a w powtorce jest 3:3. Nie lubie dodatkowego kombinowania przy regulaminie, ale moze warto byloby sie zastanowic w takiej sytuacji nad wprowadzeniem jakiegos utrudnienia dla zawodnika, ktory przegra start w pierwszej odslonie? Np. w powtorce moglby startowac 15m z tylu. Albo po prostu musimy zaakceptowac, ze takie sytuacje to czesc tego sportu.
Pawicki/Pludra v Apator: tez mnie to denerwuje gdy bieg jest przerwany nie z winy zawodnikow jadacych na 5-1, a w powtorce jest 3:3. Nie lubie dodatkowego kombinowania przy regulaminie, ale moze warto byloby sie zastanowic w takiej sytuacji nad wprowadzeniem jakiegos utrudnienia dla zawodnika, ktory przegra start w pierwszej odslonie? Np. w powtorce moglby startowac 15m z tylu. Albo po prostu musimy zaakceptowac, ze takie sytuacje to czesc tego sportu.
METHANOL ADVENTURE TEAM
Albo wprowadzamy zapis, że jeśli drużyna przegrywala 5-1 i jej zawodnik był sprawca przerwania biegu w wyniku własnego błędu lub kontaktu z kolega z pary, to zaliczamy wynik 5-1 bez względu czy było to na drugim czy czwartym okrążeniu (pierwszy luk pozostałby do oceny, choć i tam może być wyraźne 5-1, podobnie jeśli zespół przegrywał, ale trzeci zawodnik atakował rywala).
W ostatnich latach mieliśmy taka sytuację w Czewie (upadek Przedpelskiego zabrał nam punkty biegowe, na szczęście nie zwycięstwo) i w Toruniu, gdzie Grisza zaatakował Mikiego, a sędzia powtórzył we 3 :)
EDIT: No i oczywiście parę lat wcześniej, ale za to najbardziej spektakularny - uslizg Kudriaszowa
W ostatnich latach mieliśmy taka sytuację w Czewie (upadek Przedpelskiego zabrał nam punkty biegowe, na szczęście nie zwycięstwo) i w Toruniu, gdzie Grisza zaatakował Mikiego, a sędzia powtórzył we 3 :)
EDIT: No i oczywiście parę lat wcześniej, ale za to najbardziej spektakularny - uslizg Kudriaszowa
To oczywista nieprawda. Gelo nie idzie pod prąd i nie jest jedyny. Chociażby sędzia jest tego samego zdania. I Olkowicz.grzesieck pisze:Thomsen v Pawicki: ja bym wykluczyl Pawlickiego. Gelo pisze o Torsenie, ze za wszelka cene stara sie byc kontrowersyjny na sile, ale patrzac na wypowiedzi innych uzytkonikow, to jedynym, ktory za wszelka cene idzie tutaj pod prad jest Gelo. Jestem przekonany, ze gdyby na miejscu Thomsena byl zawodnik Motoru, to wina Pawlickiego bylaby niepodwazalna :
- niespokojny
- Trener
No to jak sedzia i Olo sa tego samego zdania to jest faktycznie dowod ze sie znasz
.
Wydaje mi się, że trochę się znam. I w pełni się zgadzam ze swoim zdaniem. Dodam, że przekleństwem jest w tym kontekście telewizja. Takie sytuacje, proste w ocenie - powinny być rozstrzygane bezdyskusyjnie jak to się dzieje od dziesiątków lat w żużlu. A tak powtórki dają pole do popisu wszelkiej maści teoretykom sportu lub laikom którzy na żużel zaczęli chodzić dwa lata temu, bo tak wypada.
Gelo pisze: I w pełni się zgadzam ze swoim zdaniem.
To jednak do Demskiego jeszcze troche ci brakuje ;)
METHANOL ADVENTURE TEAM
Nie mam poczucia, że czegoś mi brakuje do Demskiego i nie Tobie to oceniać.
Chodzę 31 lat na żużel. Dla mnie jednak wina Przema. Pakował się do kredy w straconej pozycji. A to że Thomsen jechał wąsko? Bez znaczenia, nie ma obowiązku jechać na prostej pod banda, w paru meczach już to widziałem :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- Retrospeedway
- Senior
Cooper pisze:Chodzę 31 lat na żużel. Dla mnie jednak wina Przema. Pakował się do kredy w straconej pozycji. A to że Thomsen jechał wąsko? Bez znaczenia, nie ma obowiązku jechać na prostej pod banda, w paru meczach już to widziałem :)
To ty w wózku z rodzicami chodziłeś na żużel ? Tak się składa że za czasów mojej znajomego prezesa Jarosława byłem na spotkaniu z kibicami i dobrze wiem kto jak wygląda i w jakim jest wieku ;)
^^^No to my się chyba znamy ;)
Retrospeedway pisze:
To ty w wózku z rodzicami chodziłeś na żużel ?
Niee, chodziłem już zdecydowanie o własnych siłach :) Cóż, czas leci, stary już jestem, choć nie tak stary jak Gelo :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- niespokojny
- Trener
Bawi mnie to przekonanie jakoby wiek byl wyznacznikiem madrosci, inteligencji i prawa do wypowidania sie. Ale rozumiem ze to deska ratunkowa w przypadku braku argumentow. Jeszcze bardziej bawi mnie przekonanie o swojej nieomylnosci i brak szacunku do innych rozmowcow, niczym niepotwierdzone przekonanie o swojej wyzszosci. Pawlakowe podejscie "sad sadem, ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie". Rownie dobrze moge wskazac dziesiatki podobnych sytuacji gdy sedzia podjal inna decyzje, na dodatek sam Walas ktory wie z czym to sie je potwierdza opinie wiekszosci wypowiadajacych sie na tym forum. Pytanie tylko czy jest sens kopania sie z koniem albo raczej pieskiem, ktory ochoczo robi hau hau gdy juz sa czarno na bialym dowody na jego igonorancje? Pije tutaj do fana Mastersa i Torunia, gdyby ktos mial problem z interpretacja ;)
- tezetomaniak
- Trener
Można popcorn wcinać. Kto dłużej ogląda żużel, kto zna Ziółkowskiego czy palił cygaro z Siwkiem
Podbijam stawke, kto oprócz mnie przejechał kółko po nowym olimpijskim we Wrocławiu? Co prawda rowerem i zaraz mnie cieć wygonił, ale co przetestowałem zębatki to moje 
Jest gdzieś nagrana sytuacja Thomsena i Pawlickiego?
Jest gdzieś nagrana sytuacja Thomsena i Pawlickiego?