Wywiady z ludźmi lubelskiego żużla

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#1076 Postautor: ravajas » 7 października 2006, o 23:07

"Dalej musimy podziękować całemu memu teamu za pomoc w żużlu w sezonie 2006"

to coÅ› jak: "temu Misiu" ?
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Susic
Junior

#1077 Postautor: Susic » 9 października 2006, o 13:23

Dziś w dodatku do "Gazety Wyborczej" "Duży Format" jest reportaż o żużlu (Dados, Kurmański, Romanek). Trochę żużlowych brudów redaktor wyciaga także od m.in. Jaroslawa Siwka. Polecam. Niestety nie mam możliwości zeskanowania.

meesha
Trener
Kontakt:

#1078 Postautor: meesha » 9 października 2006, o 13:37

Nie trza skanować...

http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3668621.html

Radzę szybko czytać bo Wybiórcza ma nieładny zwyczaj przenoszenia artykułów po kilku dniach do płatnego archiwum :P

EDIT:
Ehh, dopiero teraz zauważyłem, że tam nie ma całości tylko "zajawka", ale pewnie jutro-pojutrze sie pojawi w całości...
A najlepiej to skoczyć do kiosku i se kupić tak jak ja to zrobiłem :D
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#1079 Postautor: Hans » 9 października 2006, o 14:15

Tu scany z dzisiejszego LSE :D

http://www.imagic.pl/files//341/skanuj0013.jpg- Detycujący tydzień co do sponsorów

http://www.imagic.pl/files//341/skanuj0006.jpg- wywiad z N. Kościuchem
Ostatnio zmieniony 9 października 2006, o 14:43 przez Hans, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1080 Postautor: mikas » 9 października 2006, o 14:29

MOTOR LUBLIN
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#1081 Postautor: meesha » 9 października 2006, o 14:48

Mikas, pomyśl chwilę. Przecież jakby Lublin Fan chciał to sam by je tu wrzucił :P Skoro tego nie zrobił to widocznie miał jakiś powód 8)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1082 Postautor: mikas » 9 października 2006, o 15:06

Pomyslalem ze pewnie tym powodem było to ze on umieścił to najpierw na swoim serwerze i nie chciałby aby wieksza ilosc osob tam wchodziła albo go zapchała, dlatego zrobione przez niego skany umiescilem gdzie indziej ;) Innych powodów nie zrozumiem, bo w koncu kazdy moze sobie gazete kupic i wątpie aby chciał chronic przed większa publiką teksty ogólnie dostępne w prasie ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#1083 Postautor: meesha » 9 października 2006, o 15:12

Ehhh... Ty to zawsze wiesz najlepiej :twisted:

A może ma chłopak udziały w Agorze :?: I wolałby żebyś jednak wydał te 1,50 PLN i kupił gazetę :?: :P

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1084 Postautor: mikas » 9 października 2006, o 15:16

meesha pisze:Ehhh... Ty to zawsze wiesz najlepiej :twisted:

Prawie zawsze, prawie ;)

A od tych kilku (nawet set) złotych Agora bardzo nie zbiednieje :wink:
MOTOR LUBLIN
Obrazek

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#1085 Postautor: K.A.M.I.L. » 9 października 2006, o 19:37

Wywiad z Mariuszem Frankowem

Zostaję w Gdańsku

Jesteś zawodnikiem TŻ Lublin, jedynie wypożyczonym na ten sezon do Gdańska. Co po sezonie ?
- Są już jakieś wstępne plany, rozmawialiśmy o przyszłym sezonie. Prawdopodbnie pozostanę w Gdańsku, najbliżej mi do jazdy w Lotosie. Na pewno nie biorę pod uwagę startów w Lublinie, to już dla mnie zamknięty rozdział, o którym chę jak najszybciej zapomnieć.
Dlatego, że TŻ Lublin nie widzi Cię w składzie ?
- Dlatego, że mocno zawiodłem się na tym klubie i jego kierownictwie. Są słabi organizacyjnie i nieprzygotowani do profesjonalnego prowadzenia klubu.
Czyli twoje kontakty z Lublinem się kończą ?
- Tak na pewno zmienię przynależność klubową. Z Lublinem mam "kontrakt warszawski", któy dawał mi przynależność klubową. Z Lublinem łączą mnie tylko zaległości finansowe, jeszcze za poprzedni sezon. Sprawa jest w sądzie, ale nie wiem, czy to cokolwiek da. Są to pieniądze, które uczciwie zarobiłem na torze, ale nikt nie kwapi się, by je oddać.

Źródło: Lubelski Sport Express

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#1086 Postautor: jataman21 » 9 października 2006, o 19:45

Kibice w Gdańsku spekulują że za rok e-liga a tu Franków, Pietrzyk, Jabłoński zostają, niech jeszcze kogoś zostawią z tegorocznego składu i o e-lidze mogą pomarzyć :wink:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
luckas
Szkółkowicz

#1087 Postautor: luckas » 9 października 2006, o 21:05

jataman21 pisze:Kibice w Gdańsku spekulują że za rok e-liga a tu Franków, Pietrzyk, Jabłoński zostają, niech jeszcze kogoś zostawią z tegorocznego składu i o e-lidze mogą pomarzyć :wink:

a co taki Jabłoński ma odejść :roll: W ekstraldize raczej nikt by się go nie powstydził.
Obrazek

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#1088 Postautor: jataman21 » 9 października 2006, o 21:18

Niezupełnie, ale Franków i Pietrzyk to raczej do awansu zespołu nie pociągnął. :roll:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#1089 Postautor: Łoptymista » 10 października 2006, o 08:59

K.A.M.I.L. pisze:Wywiad z Mariuszem Frankowem

Zostaję w Gdańsku

:!: :D :D :D
Ależ się cieszę.
Suuuuuuuper! Mariusz F. podjął wspaniałą decyzję. O jeden koszmar sezonu transferowego mniej.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#1090 Postautor: Kiry » 10 października 2006, o 13:32

meesha pisze:Radzę szybko czytać bo Wybiórcza ma nieładny zwyczaj przenoszenia artykułów po kilku dniach do płatnego archiwum :P

Już jest w wersji elektronicznej:

http://serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3668636.html

ktoś to bardzo dobre podsumował na forum gazety, cytując Ryszarda Kapuścińskiego: "Zanim się o czymś napisze jedną stronę należy o tym
przeczytać sto".
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#1091 Postautor: meesha » 10 października 2006, o 13:43

Taaa, a ktoś inny - równie celnie - napisał na sportsboardzie:
Gdyby Jacek Hugo-Bader "siedział w żużlu", to ten tekst trafiłby do... szuflady

A że nie "siedzi" to się nie pier***ł, tylko opisał to tak jak to wygląda (może i oczami osoby postronnej ale dzięki temu bardziej obiektywne).

I takiej wersji siÄ™ trzymajmy :P
Ostatnio zmieniony 10 października 2006, o 14:27 przez meesha, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kiry
Senior

#1092 Postautor: Kiry » 10 października 2006, o 14:14

Szkoda że zabrakło mu choćby odrobiny rzetelności dziennikarskiej i nie raczył sprawdzić o czym pisze (wypadek Rafała Wilka), bo to trudno uznać za literówke...

A sam artykuł kto wie czy nie przysłuży się do antypromocji żużla i nie wyrządzi wiecej złego niż dobrego ...
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#1093 Postautor: meesha » 10 października 2006, o 14:31

Kiry pisze:Szkoda że zabrakło mu choćby odrobiny rzetelności dziennikarskiej i nie raczył sprawdzić o czym pisze (wypadek Rafała Wilka)
Ale czy zmienia to w jakimkolwiek stopniu sens całego tekstu :?: :roll:

A sam artykuł kto wie czy nie przysłuży się do antypromocji żużla i nie wyrządzi wiecej złego niż dobrego ...
Nie przesadzjamy, aż takiego oddziaływania społecznego jeden reportaż w gazecie nie ma. A że w żużlu ostatnio coraz mniej dobrego, a coraz więcej złego to jest fakt i Hugo-Bader nie jest na pewno sprawcą takiego stanu rzeczy :)

JAG
Senior

#1094 Postautor: JAG » 10 października 2006, o 16:01

jataman21 pisze:Niezupełnie, ale Franków i Pietrzyk to raczej do awansu zespołu nie pociągnął. :roll:

zazwyczaj tego nie robię ale skoro Ty zawsze wszystkich poprawiasz więc nabiję sobie posta 8)
:),czasami :(

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#1095 Postautor: boxing » 10 października 2006, o 18:24

Jest tez takie powiedzenie, ze "kto z boku patrzy, ten lepiej widzi". Ja z zainteresowaniem przeczytalem tekst Hugo Badera - czlowieka, ktory nie kreuje sie na znawce zuzla. Zainteresowal sie tematem, probowal swoimi sciezkami dociekac, co, jak i dlaczego. Zdarzylo mu sie pare pomylek, ale tekst oddaje tez sporo prawdy o polskim zuzlu, o presji, mentalnosci zawodnikow, o dziewczynach, dla ktorych chlopak-zuzlowiec to szansa na kase i pomysl na zycie. Troche moze Hugo Bader doklada od siebie, ale to "kolorowanie" tekstu, a nie nierzetelnosc czy proba zmieniania rzeczywistosci. W kazdym razie czyta go sie niezle. I nie uwazam, zeby wiele sie mylil.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

harry
Trener

#1096 Postautor: harry » 10 października 2006, o 20:02

Nie trochę a dużo. Z mojego 3-godzinnego monologu zostało 5 min a i tak wszystko przekręcone, przemieszane, pomylone i pokoloryzowane. Właściwie to tylko kontekst został ale i tak w sumie bardzo dobrze to ujął.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#1097 Postautor: Torsen » 10 października 2006, o 21:57

Oczywiście, że ten tekst to antypromocja. Wszystko jest zinterpretowane w taki sposób, by wykazać z góry założoną tezę - że żużel w Polskim wykonaniu nie jest w ogóle sportem, tylko walką kogutów. "Onetowe" paplanie o walce na śmierć i życie - przecież to głupota. Huszcza jeździ ze 30 lat na żużlu i jakoś żyje. Z kibiców robi się krwiożercze bestie, które przychodzą na stadion tylko po to, żeby oglądać wypadki i inne mrożące krew w żyłach sceny, co jest kompletną nieprawdą.
Autor sam zauważa, że w Polsce żużlowcy zarabiają największe pieniądze. Podaje nawet kwoty. Czy to zatem dziwne, że istnieje coś takiego, jak presja wyniku? Albo inaczej. Kto, zarabiając choćby połowę tych pieniędzy, nie ma w pracy presji? Czy większa presja ciąży na żużlowcu w decydującym biegu, czy na lekarzu operującym dziecko? Prokuratorze żądającym dożywotniego więzienia? Notariuszowi klepiącemu umowę między przedsiębiorcami wartą milion dolarów? Czy choćby obszczymurowi piszącemu maturę?
Nie znoszę tego pieprzenia sportowców o presji. Presja jest wszędzie. Jest to normalne zjawisko w każdej odpowiedzialnej pracy. Ale tylko sportowcy mogę się na nie powoływać jako na okoliczność usprawiedliwiającą słabe wyniki.

Awatar użytkownika
Markoni

#1098 Postautor: Markoni » 10 października 2006, o 22:11

Witam wszystkich i pozdrawiam!
Artykuł jest w gruncie rzeczy niezły, jednak pachnie laizmem. Choćby ten "spirytus" stosowany jako paliwo do motocykli czy wchodzenie w wiraż z prędkością 100 km/h. Wprawdzie wikipedia podaje określenie alkoholu metylowego jako "spirytus drzewny", ale chyba nie taki spirytus miał na myśli autor artykułu. Łatwiej wielbłądowi przejść przez ucho igielne niż laikowi pisać o specyfice żużla.
A w ogóle potrzebny jest obszerny artykuł w prasie laickiej, ale o pozytywach żużla. Czy nie można np napisać o pięknych mijankach, meczach na styku, zostawianiu miejsca pod bandą, niezatapialnym A. Huszczy itp. ?
To właśnie lubią prawdziwi kibice, a nie kraksy i łamanie kości.
Z żużla powstałeś i w żużel się obrócisz

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#1099 Postautor: jataman21 » 10 października 2006, o 22:56

Mi osobiście artykuł się podoba, dla wielu osób może to być również zachęta do żużla, że coś się w nim dzieje, bo jak rozmawiam z kimkolwiek kto nigdy nie był na żużlu, to myśli ze to jeżdzi 4 w kółko i nic się nie dzieje. Artykuł ukazuje, że w tym sporcie wiele się dzieje, jest walka, jest dreszczyk emocji i są wypadki... nawet smiertelne.
Czy to jest antyreklama? Myślę, że można to dwojako rozumieć, jednych przyciągnie, innych zniechęci.

zazwyczaj tego nie robię ale skoro Ty zawsze wszystkich poprawiasz więc nabiję sobie posta

Naprawde nie wiem czego na mnie "usiadłaś" ale nie mam ochoty na polemikę z Tobą i raczej jej nie będę mieć, więc mam prośbę nie odpisuj na moje posty ponieważ nie bardzo chce mieć akurat z Tobą cokolwiek wspólnego.
Pozdrawiam!
ObrazekObrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1100 Postautor: Koper » 11 października 2006, o 03:08

mikas pisze:Innych powodów nie zrozumiem, bo w koncu kazdy moze sobie gazete kupic i wątpie aby chciał chronic przed większa publiką teksty ogólnie dostępne w prasie ;)

Od dzis dostępne nie tylko w prasie ale również na portalu gazeta.pl Ponadto można obejrzeć film, w ktorym Jacek Hugo-Bader opowiada o swoim artykule:
http://sport.gazeta.pl/sport/1,65026,3668636.html