Czy mozna miec jeszcze złudzenia?

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
patrycjuszm
Kontakt:

opanujmy emocje

#26 Postautor: patrycjuszm » 11 kwietnia 2005, o 08:43

Ludzie !!! Opanujcie emocje. Nie wypowiadam sie na forum wcale ale teraz musze. Fakt ze moze pojechali beznadziejnie, ale to pierwszy mecz, nie ma co plakac. Jako kibice musimy wierzyc ze bedzie lepiej. Przeciez i tak przed sezonem wszyscy stawiali na Marme jako glownego kandydata do awansu no i to sie na 100 % potwierdza. Nas stac bylo na to co mamy. Jakbysmy mielii taka kase jak Rzeszow to moglibysmy rozmawiac inaczej.
Ale co do trzech rzeczy sie zgadzam:
Jensen - nic nam po nim,
Jelen - szczerze mnie zaskoczyl
Pietraszko - strzal w 10.

Pozdrawiam wszystkich kibicow. :?

dupman

#27 Postautor: dupman » 11 kwietnia 2005, o 08:46

papi pisze:PS.2 Ogłądał ktos magazyn sportowy na Lublinie?? Janusz pokazal hamstwo najwyzszej klasy wysmiewajac TŻ i porownujac nasza druzyne do Śląska Świętochłowice, Janusz pokazal, ze mimo iz jest Lublinianinem z urodzenia, to zawsze mial nas glęboko w dupie i zawsze byl sercem z Rzeszowem, godne litosci to, ze przez kilka lat męczył sie w naszym klubie, bardzo mu wspolczuje :roll:

witam.
januszem stachyra bym sie nie przejmowal. te typy tak maja. podobnie bylo jak byl u was trenerem, wowczas najezdzal na nas.
pozatym nie martwcie sie. to dopiero poczatek sezonu.
pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#28 Postautor: Gelo » 11 kwietnia 2005, o 08:57

Oto co ja bym zrobił już od jutra:
1. odsunięcie Frankowa od drużyny - dopóki nie zacznie sie stawiac regularnie na treningi i nie wykaże się znakomitym sprzętem stawiałbym na Jurka
2. odsuniecie trenera Studzinskiego od ingerencji w przygotowanie toru. Jeżeli mamy mysleć o czymkolwiek - tor ma byc taki, na jakim nasi czują się najlepiej. Jak usłyszalem z ust trenera że tor u nas bedzie twardy bo to sprzyja walce to mi ręce opadły...
3. podziekowanie Jensenowi i poszukanie obcokrajowca - Hamill, Louis, Norris, a nawet Ermolenko - kolejność nieprzypadkowa
4. wzmocnienie krajowym seniorem - Pecyna, Kowalik, Kessler j/w
5. zapytanie ziółkowskiego gdzie Rzeszów robi sprzęt

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#29 Postautor: Dobromir » 11 kwietnia 2005, o 08:59

Zgadzam sie w 100% z Gelem

1 odnosnie Franka to mozna nappisac tylko PANIE DAJ PAN SPOKÓJ

2 faktycznie Studzinski sie popisał przygotowaniem toru. Wyglądało to jak bysmy jexdzili w Rzeszowie

3 z podziekowaiem dla Jensena to bym sie wstrzymal bo co będzie gdy wezmiemy kogos innego a on sie rozwali alo tez bedzie dziadowal. Licze jeszcze ze Jensen sie obudzi może jadł za duzo przez zime

4 Pecyna wydawał y sie dobrym rozwiazaiem ale watpie zeby chcial do as przejsc predzej wyladuje w Toruniu albo w Gorzowie. Jesli juz to propouje ROERTA KESSLERA- gosc jest w swietej formie w lidze agielskiej jest liderem zespolu mysle ze stac go by bylo a 8 punktow w meczu

Metalliczny
Senior
Kontakt:

#30 Postautor: Metalliczny » 11 kwietnia 2005, o 09:04

Wątpie czy Norris albo Hamill by dziadował. Są to solidni zawodnicy, ale tacy swoi kosztują. Nie to co pewniak Jensen. Można zawsze spróbować, ale wątpie czy Dajrektor zechce zaryzykować. Po co, przecież jedziemy o utrzymanie. A na grudziądz trzeba tak zaorać, żeby się potopili :lol: Wtedy może będą jakieś szanse.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#31 Postautor: mikas » 11 kwietnia 2005, o 09:09

Co do trenera i przygotowanego toru, to na razie będę trenera bronił,wiem że pytał zawodników na jakim torze chcą jeździć i na jakim lepiej sie czują. Jeden z zawodników powiedział,że jest mu to obojętne i o dziwo ten zawodnik wczoraj nie zawiódł. Nie wiem na jakiej nawierzchni chcieli jeździć pozostali zawodnicy ale nie sądzę,żeby trener Studziński zrobił zawodnikom na złość i przygotował tor inny niż chcieli skoro wcześniej to z nimi konsultował,ale jeśli zrobił inaczej niż chcieli zawodnicy to byłoby to przegięciem.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#32 Postautor: Dobromir » 11 kwietnia 2005, o 09:11

Hamill jak narazie leczy kontuzje a co do Norrisa to zawodnik który poza wyspami traci dużo ze swojej wartości. Nam potrzeba zawodnika z taka rakieta co mial max wczoraj ale obawiam sie ze takich juz nie ma.

Danio

#33 Postautor: Danio » 11 kwietnia 2005, o 09:11

Gelo napisał:
1. odsunięcie Frankowa od drużyny - dopóki nie zacznie sie stawiac regularnie na treningi i nie wykaże się znakomitym sprzętem stawiałbym na Jurka
2. odsuniecie trenera Studzinskiego od ingerencji w przygotowanie toru. Jeżeli mamy mysleć o czymkolwiek - tor ma byc taki, na jakim nasi czują się najlepiej. Jak usłyszalem z ust trenera że tor u nas bedzie twardy bo to sprzyja walce to mi ręce opadły...
3. podziekowanie Jensenowi i poszukanie obcokrajowca - Hamill, Louis, Norris, a nawet Ermolenko - kolejność nieprzypadkowa
4. wzmocnienie krajowym seniorem - Pecyna, Kowalik, Kessler j/w
5. zapytanie ziółkowskiego gdzie Rzeszów robi sprzęt

1. Zgadzam się- gdyby nawet Mordel dysponował taką kasą co dostał Franków przed sezonem to biłby Frankowa o łeb! bo nawet teraz z dziadoskim sprzetm o mały włos nie wskoczyłby do skłądu za niego.
2. Ciekawa teoria trenera, od kiedy tor twardy stwarza możliwość walki na torze- ten kto wystartuje spod taśmy goni i tyle można nawalczyć- widać było jak Marma jak odjeżdzała naszym :cry:
3. Jensen- podziękować jemu- Ale Hamill kontuzjowany!, Louis w Polsce już nigdy nie pojedzie- tak zadeklarował, więc pozostał Norris, albo Klingberg a może D. Ruud- teraz to już jest nie wielki wybór :D a byłęm za ściągnięciem K. Bjerre- a Gorzów go wziął! Sądze że mamy najgorszego obco w lidze no może na równi z Brhelem! Bo nawet ZORRO, GJEDDE, FERJAN będą bić JENSENA :evil:
4. B. KARGER, R. KOWALSKI z Torunia i jakiś podobno trzeci którego w tej chwili nazwisko wyleciało mi z głowy ale podobno Polak
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2005, o 09:14 przez Danio, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Maciek
Szkółkowicz
Kontakt:

#34 Postautor: Maciek » 11 kwietnia 2005, o 09:11

Teraz nie macie żadnych złudzeń. A jak gonili Stachyre z LBn to wszyscy krzy na droge i kop w dupe a teraz widzicie p.Janusz zbudował kolejny bardzo dobry zaspół. Najpierw jak do nas przyszedł wciągnał nas do 1ligi później mogliśmy awansować do e-ligi wy sie cieszyliście że odchodzi. A kto miał zbudować mocny zespół jak nie Stachyra :?: Jak widzieliśmy i jak sie słyszy na trybunach co mówią zawodnicy to nasz obecny trener nie zabardzo wie co robi. Jeden kontrakt co sie udła to chyba tylko A.Pietraszko widać że sie stara walczył i jako jedyny z Danielem nawiązywali jakąś walke z Marmą!! Ale jak już starcimy to co uzyskaliśmy poprzednim sezonem i nie wejdziemy do 4 to ciężko w przyszłym seznonie będzie to odbudować bedzie trzeba wszytko od nowa zaczynać:( Widać było Marma każdemu zawodnikowi kupiła po 2 nowe motocykle!! To jest sponsor i widać efekty a Sipma?? Każdy zawodnik wygląda inaczej sprzęt nie jedzie widać było na wyjsciu z łuku nasi nie stali w miejscu to Rzeszowianie dostawali takiego kopa ze odrazu kilka metrów odchodzili naszym:/ Teraz tylko można płakać że pozwoliliśmy odejś Stachyrom bo nie mamy dobrego juniora teraz Karlikowi, Śledzikowi oraz Trumnie :!: Tor był strasznie przygotowany tak jakby nasz trener nie mial zielonego pojecia o tym przygotował tor pod naszych pzeciwnikow BRAVO!!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#35 Postautor: Talib » 11 kwietnia 2005, o 09:24

Gelo napisał:

"4. wzmocnienie krajowym seniorem - Pecyna, Kowalik, Kessler j/w "

Tezy Gela są jak najbardziej słuszne, a co do punktu 4 radzę się pospieszyć.

roga82

#36 Postautor: roga82 » 11 kwietnia 2005, o 09:27

Maciek pisze: Teraz tylko można płakać że pozwoliliśmy odejś Stachyrom bo nie mamy dobrego juniora teraz Karlikowi, Śledzikowi oraz Trumnie :!: Tor był strasznie przygotowany tak jakby nasz trener nie mial zielonego pojecia o tym przygotował tor pod naszych pzeciwnikow BRAVO!!

Dajcie już spokój z tym Stachyrą i Trumińskim. Zachowajcie trochę honoru i godności. Onie nie tylko odeszli za kasą, im po prostu nie zależało na Lublinie, więc po cholere teraz wracać do tamtych spraw. Trzeba skupić się na obecnej sytuacji, a więc, co zrobić dalej z obcokrajowcem, aby Piszcz zawsze był dobry, a nie tylko czasami. Kopnąć porządnie w dupę Frankowa, czyli albo w tę, albo we w tę. No i cierpliwie czekać na wzrost umiejętności juniorów (przynajmniej na Kępe, który chce walczyć).

abi

#37 Postautor: abi » 11 kwietnia 2005, o 09:28

papi pisze:PS.2 Ogłądał ktos magazyn sportowy na Lublinie?? Janusz pokazal hamstwo najwyzszej klasy wysmiewajac TŻ i porownujac nasza druzyne do Śląska Świętochłowice, Janusz pokazal, ze mimo iz jest Lublinianinem z urodzenia, to zawsze mial nas glęboko w dupie i zawsze byl sercem z Rzeszowem, godne litosci to, ze przez kilka lat męczył sie w naszym klubie, bardzo mu wspolczuje :roll:

Czy tylko mnie się wydaje, że Dawidek z tatusiem robili nas trochę w jajo w poprzednim sezonie? Być może się mylę, ale o ile pamiętam, przez większą część sezonu Dawid nie jeździł tylko wyjeżdżał na tor i na tym kończyła się jego rola. Gdzie ten chłopaczyna nauczył się tak jeździć przez zimę? Gdzie nabrał takiej pewności siebie? Przecież on bał się odkręcić gaz. A może jego zadaniem było osłabianie drużyny?
Dziwne to jakieś wszystko, a słowa tatusia jak dla mnie potwierdzają moją teorię spiskową :wink:

Awatar użytkownika
WojtekF
Szkółkowicz

#38 Postautor: WojtekF » 11 kwietnia 2005, o 09:33

Mnie ten mecz pozbawil jakichkolwiek złudzen.

Wiele takich stwierdzen zauwazylem, co mnie troche dziwi. Jako kibic Falubazu wierzylem w tamtym sezonie w utrzymanie nawet po kontuzji Okonia, tragedii s.p. Kurmanka, gdy mielismy 2 punkty bodajze po 12 kolejkach.

Napisze szczerze: Analizujac postawy innych zawodnikow 1-ligowych, wydaje mi sie, iz o miejsca 5-7 bedzie walka miedzy Grudziadzem, Lublinem, Opolem(kolejnosc przypadkowa) i jesli nie nastapi znaczna poprawa, to w tym sezonie rowniez mozecie przezywac emocje zwiazane z barazami. Niemniej jednak wierze, iz wnioski zostana wyciagniete i w meczach z Krosnem czy Grudziadzem Wasi zawodnicy beda sie lepiej spisywac.

Postulaty z Pecyna czy Kowalikiem sa jak najbardziej sluszne. Spieszcie sie tylko, aby nie bylo za pozno.
Pozdrawiam wszystkich!!!!
Jest super!!!
Wojtek Fan Falubazu!!!

go!
Trener

#39 Postautor: go! » 11 kwietnia 2005, o 09:43

roga82 pisze:Dajcie już spokój z tym [...] Trumińskim. Zachowajcie trochę honoru i godności. Onie nie tylko odeszli za kasą, im po prostu nie zależało na Lublinie,

Nie wiem, chyba sie do ciebie uprzedziłem albo naprawde pierdolisz w każdym swoim poscie farmazony - już cie słuchac nie moge...
Trumiński własnie pokazał że można sobie było za te same pieniądze i busa kupic i sprzęt na I lige wystrugać na dobrym poziomie i jeszcze na nim dobrze pojechać. I dobrze wiesz że sie o to wszystko rozbiło baranie, a nie o to że mu Bystrzyca śmierdzi...

Gosia
Szkółkowicz

#40 Postautor: Gosia » 11 kwietnia 2005, o 09:45

PS.2 Ogłądał ktos magazyn sportowy na Lublinie?? Janusz pokazal hamstwo najwyzszej klasy wysmiewajac TŻ i porownujac nasza druzyne do Śląska Świętochłowice, Janusz pokazal, ze mimo iz jest Lublinianinem z urodzenia, to zawsze mial nas glęboko w dupie i zawsze byl sercem z Rzeszowem, godne litosci to, ze przez kilka lat męczył sie w naszym klubie, bardzo mu wspolczuje

To że Stachyra z chamstwa słynie to nie nowość. Patrząc na ten wczorajszy wynik to może i troche racji w tym ma tak mówiąc. Z tego co pamietam to przed upadkiem Świętochłowickiego żużla własnie takie baty zbierali jak my wczoraj....
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
juta-cfc

#41 Postautor: juta-cfc » 11 kwietnia 2005, o 09:53

Co do zludzen,to ich nam niewiele pozostalo!z taka wola walki,sprzetem!!!to mozemy pojezdzic ale o ...7miejsce co najwyzej!!!postawa tomka i franka-ponizej poziomu krytyki!!!! :x co do obcokrajowca naszego pieknego to szkoda slow!!!jedynie postawa naszego nowego nabytku pozwala miec jeszcze cien nadzieji na lepsze!!!zreszta nie bez kozery wstawilem go przy moim nicku :) przy pojawieniu sie na forum!!!jedno jest pewne wczorajszego popoludnia zostalem jako kibic oszukany przez cala druzyne(wyjatek to adam)!obiecywano walke!obiecywano(zarząd)sprzęt!!a tu co!!!przed wejsciem na stadion rzucilem okiem na park!!porzadny sponsor to jednak jest podstawa!marma z motorkami jak lotos w poprzednim sezonie!!!wiec wiadomo bylo nawet bez spekulacji ze bedzie ciezko!!!ale kazdy kto z nas wczoraj byl na stadionie oczekiwal tej walki!!!ale niestety???az zal bylo na to patrzec!!!! :( :( :(

KrzyÅ›
Junior

#42 Postautor: KrzyÅ› » 11 kwietnia 2005, o 09:55

Maciek pisze:Teraz nie macie żadnych złudzeń. A jak gonili Stachyre z LBn to wszyscy krzy na droge i kop w dupe a teraz widzicie p.Janusz zbudował kolejny bardzo dobry zaspół. Najpierw jak do nas przyszedł wciągnał nas do 1ligi później mogliśmy awansować do e-ligi wy sie cieszyliście że odchodzi. A kto miał zbudować mocny zespół jak nie Stachyra :?: Jak widzieliśmy i jak sie słyszy na trybunach co mówią zawodnicy to nasz obecny trener nie zabardzo wie co robi. Jeden kontrakt co sie udła to chyba tylko A.Pietraszko widać że sie stara walczył i jako jedyny z Danielem nawiązywali jakąś walke z Marmą!! Ale jak już starcimy to co uzyskaliśmy poprzednim sezonem i nie wejdziemy do 4 to ciężko w przyszłym seznonie będzie to odbudować bedzie trzeba wszytko od nowa zaczynać:( Widać było Marma każdemu zawodnikowi kupiła po 2 nowe motocykle!! To jest sponsor i widać efekty a Sipma?? Każdy zawodnik wygląda inaczej sprzęt nie jedzie widać było na wyjsciu z łuku nasi nie stali w miejscu to Rzeszowianie dostawali takiego kopa ze odrazu kilka metrów odchodzili naszym:/ Teraz tylko można płakać że pozwoliliśmy odejś Stachyrom bo nie mamy dobrego juniora teraz Karlikowi, Śledzikowi oraz Trumnie :!: Tor był strasznie przygotowany tak jakby nasz trener nie mial zielonego pojecia o tym przygotował tor pod naszych pzeciwnikow BRAVO!!

Dziecino nie Stachyra zbudował zespół, tylko Pani Półtorak i jej pieniążki. Stachyra tylko zjada ten kawałek tortu, który podstawiono mu pod nos...A to że go nie ma to kolejny sukces obok Pietraszki jakim może się poszczycić nasz klub. Wspomnisz moje słowa i zobaczysz co bedzie się działo w Rzeszowie jak będą przegrywać.

Czarek
Trener

#43 Postautor: Czarek » 11 kwietnia 2005, o 10:01

Proponuję założyć ten temat gdy przegramy w Krośnie i u siebie z Grudziądzem, bo porażka z Rzeszowem była pewna.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
michal85

#44 Postautor: michal85 » 11 kwietnia 2005, o 10:03

Być może się mylę, ale o ile pamiętam, przez większą część sezonu Dawid nie jeździł tylko wyjeżdżał na tor i na tym kończyła się jego rola. Gdzie ten chłopaczyna nauczył się tak jeździć przez zimę? Gdzie nabrał takiej pewności siebie? Przecież on bał się odkręcić gaz. A może jego zadaniem było osłabianie drużyny?

A jak twierdzilem, ze Dawid ze znakomitej strony pokazuje sie na treningach i niejednokrotnie przyjezdza przed naszymi seniorami, to niektorzy mnie wysmiali ;) Jednak wyszlo na moje :) Pozdrawiam i zycze powodzenia w kolejnych meczach

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#45 Postautor: Gelo » 11 kwietnia 2005, o 10:20

A jak twierdzilem, ze Dawid ze znakomitej strony pokazuje sie na treningach i niejednokrotnie przyjezdza przed naszymi seniorami, to niektorzy mnie wysmiali ;)

I dalej nic nie wyszło na Twoje niestety. Dawid jeździł tak jak Dawid - ani lepiej ani gorzej - jak ze startu dobrze - to sie doczołgał, raz go zamknęli, zaczął robić dziwne rzeczy na torze. Różnica jest gdzieindziej. Po prostu nasi są słabsi i na ich tle Dawid wypada korzystniej. Ani Kuciapa, ani Rempała nie stali się przez trzy zimowe miesiace zawodnikami z innej planety. A wczoraj robili sobie z naszych żarty. I nie dlatego że są mocniejsi - oni jechali swoje. Nie mieli w naszych rywali. Brakuje sprzętu, zęba Grześka i przede wszystkim "lokomotywy" w postaci Petera. Będzie go nam brakowało - oj będzie - jeszcze nie raz w tym roku. Pewny obcokrajowiec ciągnie nie tylko wynik ale reszte za uszy.

Dudi
Junior

#46 Postautor: Dudi » 11 kwietnia 2005, o 10:20

Bardzo Å‚atwo teraz kopać wszystkich odpowiedzialnych za poziom naszego żużla ale...przywoÅ‚ujÄ™ do pamiÄ™ci dyskusje z Panem Dyrem, z Gawrzykiem, kiedy to zarzucano mi brak tzw. ”wiedzy żużlowej”. No cóż, życie zweryfikowaÅ‚o już w pierwszym podejÅ›ciu kto ma pojÄ™cie...Co tam zresztÄ… moja wiedza. Obaj wspomniani panowie nie majÄ… kompletnie wyczucia tego sportu i powinni zająć siÄ™ innÄ… dyscyplinÄ…. Jeżeli już musimy być na nich skazani, to szczerze proponujÄ™, zwÅ‚aszcza Dyrektorowi, by poÅ›wiÄ™ciÅ‚ parÄ™ cennych minut i od czasu do czasu porozmawiaÅ‚, poradziÅ‚ siÄ™ np. Gela co robić? NaprawdÄ™ jest to kopalnia wiedzy i niesamowita intuicja. Nawet ja jestem przy nim Cienkim Bolkiem. Brakuje w klubie kogoÅ› przytomnego by weryfikowaÅ‚ gÅ‚upie pomysÅ‚y, bezsensowne posuniÄ™cia personalne i wiarÄ™ we wÅ‚asnÄ… nieomylność. Korona z gÅ‚owy Panu nie spadnie, Panie Dyrektorze, jak skorzysta Pan z rad mÄ…drzejszych od siebie...Przynajmniej w temacie żużla.

bartyzel

#47 Postautor: bartyzel » 11 kwietnia 2005, o 10:31

Ja uważam, że pieniąze od sponsorów strategicznych nie są małe, problem lezy w nieumiejętnym zarządzaniu lubelskim klubem naszych szanownych pseudodziałaczy. Myślę, że opcją byłoby przekształcenie tż-u w półkę akcyjną i wtedy albo się ktośzajmie tym na poważnie albo lubelski żużel stoczy się na totalne dno. Tam każdy pierdzi w stołek oczym śwaidczą transfery przed sezonem, dobrze że sie później nie obudzili, jak juz nikogo by ze składu nie zostało.90% zawodników wartościowych już zakontraktowanych a oni sie biorą za poszukiwania. Co do wczorajszego meczu to szkoda słów - każdy widział, pragnę tylko serdecznie pożegnać naszego wspaniałego obcokrajowca, gość zupełnie bez jaj, nie podejmuje walki, natomiast Adam Pietraszko to dobry zawodnik, ma zęba do walki jak Knapp. Niestety nie mamy lidera, obcokrajowca ani juniora. Jeszcze zdobycze byłych zawodników tż-u w tej kolejce: Trumiński 14, Karlsson 13, Śledź 10, Knapp 8, Stachyra 5. W 5-ciu zdobyli 50 pktów. Nastały ciężkie czasy lubelskiego żużla.
VIVA TÅ»!!!!

go!
Trener

#48 Postautor: go! » 11 kwietnia 2005, o 10:42

Dudi pisze: NaprawdÄ™ jest to kopalnia wiedzy i niesamowita intuicja. Nawet ja jestem przy nim Cienkim Bolkiem..

Przesadzasz z tą skromnością... :D NAWET TY???

PS. Tak poza tym to jak najbardziej masz racje[/b]
Ostatnio zmieniony 11 kwietnia 2005, o 10:44 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Kaka
Szkółkowicz
Kontakt:

#49 Postautor: Kaka » 11 kwietnia 2005, o 10:43

Gelo pisze:...5. zapytanie ziółkowskiego gdzie Rzeszów robi sprzęt

W Rzeszowie kazdy wybieral sobie tunera, u ktorego chcial miec zrobiony silnik, a klub dawal kase.

go!
Trener

#50 Postautor: go! » 11 kwietnia 2005, o 10:51

Kaka pisze:W Rzeszowie kazdy wybieral sobie tunera, u ktorego chcial miec zrobiony silnik, a klub dawal kase.

To prawda, ale z Kargerem i Kowalskim też