I to jest clue całej sytuacji. Najbardziej trafny komentarz. W patowej sytuacji są wszyscy. Pytanie, kto pierwszy zmięknie.Myślę, że klub posłużył się ligą, aby wywrzeć nacisk na władze miasta, a dzięki większemu stadionowi po prostu więcej zarabiać.
Lublina nie stać ani na budowę stadionu, ani na utrzymanie dwóch dużych nowoczesnych stadionów. Nie jest to miasto zamożne, a kosztownej infrastruktury już trochę finansuje.
Myślę, że klub przelicytował i w tej sytuacji podzielam obawy Ge(L)a o jego przetrwanie. Rok na wygnaniu to już jest potężny cios finansowy, dwóch pewnie klub nie przetrwa. A już dziś chyba widać, że nowy stadion na 2028 rok jest właściwie nierealny.
Najtrudniej będzie z tej sytuacji wyjść z twarzą Żukowi - ale tylko pod warunkiem, że będzie jeszcze kandydował. A wg obowiązujących przepisów - o ile nie zostaną zmienione - kandydować już nie będzie mógł.
Stadion
Re: Stadion
Skończyło się babci sranie.
https://ekstraliga.pl/se/news/ekstralig ... ta-lublina
Ekstraliga Żużlowa oczekuje wyjaśnień od Prezydenta Lublina!
Ekstraliga Żużlowa nie wyrazi pozytywnej opinii dotyczącej dopuszczenia stadionu żużlowego przy Al. Zygmuntowskich 5 w Lublinie do rozgrywek PGE Ekstraligi w sezonie 2027 i wyda w tym zakresie rekomendację negatywną. To efekt niedawnych medialnych informacji o problemach z inwestycją.
Ekstraliga oczekuje od Prezydenta Miasta Lublina, Krzysztofa Żuka odpowiedzi na pismo dotyczące aktualnej sytuacji.
Powodem interwencji są przede wszystkim problemy związane z wyborem wykonawcy oraz brak podpisanej umowy dotyczącej realizacji inwestycji (wybór najkorzystniejszej oferty został unieważniony, a złożone oferty podlegają ponownemu badaniu i ocenie).
Przypomnijmy:
– 10 czerwca 2025 roku EŻ poinformowała, że niewyłonienie wykonawcy lub trudności dotyczące postępowania przetargowego nie będą traktowane jako okoliczności usprawiedliwiające brak rozpoczęcia przebudowy stadionu.
– 2 października 2025 roku, Miasto Lublin zostało poinformowane, że odstępstwo od wymogów infrastrukturalnych udzielone na sezon 2026 będzie ostatnim odstępstwem dotyczącym obecnego obiektu
Ekstraliga oczekuje jednoznacznego potwierdzenia, czy Miasto Lublin nadal podtrzymuje deklarowany termin zakończenia inwestycji do 1 czerwca 2028 roku.
https://ekstraliga.pl/se/news/ekstralig ... ta-lublina
istred pisze:I to jest clue całej sytuacji. Najbardziej trafny komentarz. W patowej sytuacji są wszyscy. Pytanie, kto pierwszy zmięknie.Myślę, że klub posłużył się ligą, aby wywrzeć nacisk na władze miasta, a dzięki większemu stadionowi po prostu więcej zarabiać.
Lublina nie stać ani na budowę stadionu, ani na utrzymanie dwóch dużych nowoczesnych stadionów. Nie jest to miasto zamożne, a kosztownej infrastruktury już trochę finansuje.
Myślę, że klub przelicytował i w tej sytuacji podzielam obawy Ge(L)a o jego przetrwanie. Rok na wygnaniu to już jest potężny cios finansowy, dwóch pewnie klub nie przetrwa. A już dziś chyba widać, że nowy stadion na 2028 rok jest właściwie nierealny.
Najtrudniej będzie z tej sytuacji wyjść z twarzą Żukowi - ale tylko pod warunkiem, że będzie jeszcze kandydował. A wg obowiązujących przepisów - o ile nie zostaną zmienione - kandydować już nie będzie mógł.
Nie - to nie jest clue sprawy. Clue sprawy jest, że skończyło się babci sranie.
istred pisze:I to jest clue całej sytuacji.
Gelo pisze:Nie - to nie jest clue sprawy. Clue sprawy jest,
Clou.
I tak jak pytałem: dwudziestej gospodarki świata nie stać na zbudowanie stadionu w Pierdziszewie?
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Jakby to był Poznań, Wrocław albo Gdańsk to by było stać. I bynajmniej nie dlatego że Lublin jest biedny.
https://www.dziennikwschodni.pl/artykul ... ego-motoru
Jest tutaj na forum paru przygłupów, którzy przez wiele lat bawili się w obrońców "zbawcy lubelskiego żużla" Krzysztofa Żuka. Jak się dzisiaj czujecie i jak wam nie wstyd...
https://www.dziennikwschodni.pl/artykul ... ego-motoru
Jest tutaj na forum paru przygłupów, którzy przez wiele lat bawili się w obrońców "zbawcy lubelskiego żużla" Krzysztofa Żuka. Jak się dzisiaj czujecie i jak wam nie wstyd...
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Ale rozstrzygnięto przetarg na przebudowę " Placu po Farze" coś się dzieje, coś się buduje;). Ale Żuk musiałby być łosiem żeby odpowiadać jakiemuś gościowi z Ekstraligi s.a czy wybuduje czy też nie. Ja na miejscu podpisałbym żeby się tak nie interesował bo kociej mordki dostanie;)
Wiem odbudować kible a na czas kontroli Stępniewskiego i transmisji telewizyjnych niech wyświetlają awatary loży VIP trybun kibli nowoczesnych. Cos na wzór Truman show. To się może udać, grunt żeby się nikt nie spierdolił że schodów podczas wejścia na wizję. Mordy na kłódkę i wszyscy udają ,że poruszają się po nowym stadionie i wtedy uwierzy.
Gelo pisze:Jakby to był Poznań, Wrocław albo Gdańsk to by było stać. I bynajmniej nie dlatego że Lublin jest biedny.
Zgadzam się. Jakby to był Poznań, Wrocław albo Gdańsk to by było stać nie dlatego, że Lublin jest biedny
Ja, co prawda, ani nie czuję się przygłupem, ani nie bawię się w obrońcę Żuka, ani nie uważam go za zbawcę lubelskiego żużla, ale chętnie odpowiem. Otóż z zarysowanego wyżej pata, nie mogąc startować w kolejnych wyborach, Żuk wychodzi jak Wielki Szu - ograł wszystkich i można mu naskoczyć. Jeśli ktoś docenia takie umiejętności wydymania wszystkich bez konsekwencji - a wiem że Ty, przynajmniej u niektórych, takie umiejętności doceniasz - to musisz przyznać, że politycznie był to majstersztyk.
Po drugie, liczę na to, że miasto i liga uzgodnią coś, co będzie jakimś kompromisem i po linii najmniejszego oporu zrobi się jakieś drobne naprawy i to wystarczy, żeby dalej jeździć na Z5. Dalsze zadłużanie miasta, żeby zrobić 10 meczów w roku, podczas których Gelowi już nikt nie wyleje piwa na głowę, a dwóch gości zarobi miliony, to raczej wygórowana cena. Bo gdy lubelski żużel z jakieś powodu znów umrze, to ci goście po prostu pójdą trzepać kasę na czym innym, a miasto zostanie ze stadionem jak Himilsbach z angielskim.
Również jestem za tym, aby wszyscy byli piękni, zdrowi i bogaci - ale to niemożliwe.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Odpowiedzią będzie motto jego partii-matki: "cóż szkodzi obiecać" :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Kryteria licencyjne dla stadionów ekstraligowych to nie jest tajemny masoński dokument znany tylko wtajemniczonym członkom loży. Kiedyś to nawet przeczytałem. Niczego więcej Ekstraliga nie może wymagać. W Lublinie na pewno brakuje trybuny dla gości o odpowiedniej liczbie miejsc siedzących z zapleczem sanitarnym, gastronomicznym i cywilizowanym dojściem do tych miejsc. Gadżetów i przestrzeni dla TV i dziennikarzy też chyba nie ma tyle ile być powinno. Oświetlenie za słabe, ale dodanie trochę lx to żadna inwestycja. Pewnie jeszcze sporo niuansów by się znalazło. Nasz stadion jest kupą gruzu, na trybuny wschodzi się właściwie po drabinach, a w przypadku wybuchu paniki nie ma szans na skuteczną ewakuakcję, ale to akurat nie są zagadnienia którymi mógłby się posłużyć tzw. podmiot zarządzający odmawiając licencji Motorowi.
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"
I skończy się to tak że Budimex jeszcze droższa ofertę przedstawi i będzie pieniędzy nie ma i nie będzie.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Szanowny Panie Żuk, mam dobrą radę, która sprawi, że zamknie pan mordki wszystkim oponentom i pokaże, że Lublin z dumą udowadni, że jest nie tylko stolicą (wschodniego) speedwaya, ale też światowym pionierem w dziedzinie ekologicznej architektury stadionowej. Kiedy inne kluby marnują miliony na żelbeton, wylewanie fundamentów i nowoczesne dachy, Mosir pójdzie w minimalizm i zero waste. Efekt? Trybuny, które wyglądają imponująco, pod warunkiem że nie wieje silniejszy wiatr, a prognoza pogody nie przewiduje mżawki.
Kartonowa rewolucja, czyli... Zrób to sam!
Lubelski stadion przy Zygmuntowskich to architektoniczne arcydzieło realizmu magicznego. Po co budować nowoczesny obiekt od zera, skoro można wziąć stare trybuny, obłożyć je precyzyjnie dociętą dyktą, pomalować na jaskrawe barwy i udawać, że to Arena Speedway. Ale prawdziwym hitem i innowacją na skalę światową są cardboard cutouts, czyli tekturowe makiety kibiców dumnie „zasiadające” w sektorach. To genialne posunięcie marketingowe i logistyczne, które rozwiązuje wszystkie problemy współczesnego sportu, bo brak problemów z frekwencją! Niezależnie od pogody, ceny biletów czy formy zawodników, sektor zawsze wygląda na pełny. Wzorowa kultura, wszak kartonowy kibic nie przeklina, nie rzuca racami na tor, nie domaga się zwrotu pieniędzy za odwołany mecz i co najważniejsze nie stoi w gigantycznej kolejce do toalety w przerwie.
Zatem panie Prezydencie, radni wszelkiego autoramentu do dzieła! Niech pnie się do góry najnowoczesniejszy stadion z dektury.
PS.Klub weżnie 500 zeta od tekturowego łba i orkiestra gra...
Kartonowa rewolucja, czyli... Zrób to sam!
Lubelski stadion przy Zygmuntowskich to architektoniczne arcydzieło realizmu magicznego. Po co budować nowoczesny obiekt od zera, skoro można wziąć stare trybuny, obłożyć je precyzyjnie dociętą dyktą, pomalować na jaskrawe barwy i udawać, że to Arena Speedway. Ale prawdziwym hitem i innowacją na skalę światową są cardboard cutouts, czyli tekturowe makiety kibiców dumnie „zasiadające” w sektorach. To genialne posunięcie marketingowe i logistyczne, które rozwiązuje wszystkie problemy współczesnego sportu, bo brak problemów z frekwencją! Niezależnie od pogody, ceny biletów czy formy zawodników, sektor zawsze wygląda na pełny. Wzorowa kultura, wszak kartonowy kibic nie przeklina, nie rzuca racami na tor, nie domaga się zwrotu pieniędzy za odwołany mecz i co najważniejsze nie stoi w gigantycznej kolejce do toalety w przerwie.
Zatem panie Prezydencie, radni wszelkiego autoramentu do dzieła! Niech pnie się do góry najnowoczesniejszy stadion z dektury.
PS.Klub weżnie 500 zeta od tekturowego łba i orkiestra gra...
Perez pisze:I skończy się to tak że Budimex jeszcze droższa ofertę przedstawi i będzie pieniędzy nie ma i nie będzie.
Budimex raczej ceny zmienić nie może. Wydłużyli termin związania ofertą, czyli utrzymali swoją propozycję, a jedynie zmieniają podwykonawcę z Mostostalu na coś innego. Tej opcji pod uwagę nie brałem i teraz będzie test. Jeżeli miasto nie kręci to wybierze ponownie Budimex z nowym podwykonawcą. Jeżeli celem jest uwalenie przetargu to znajdzie powód na odrzucenie.
Najgorzej, że to kolejne 60 dni w plecy.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Texom zmienia podwykonawcę, nie Budimex
Tak, o nich mi chodziło, ale zasugerowałem się postem cytowanym.
Richie Faulkner:
Budimex ma zbyt drogą ofertę. MOSiR musiałby „znaleźć” dodatkowych 50 milionów, żeby wybrać ich ofertę.
Więc realnie albo Texom albo unieważnienie przetargu.
Więc realnie albo Texom albo unieważnienie przetargu.
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
Przy czym, z tego co kojarzę, po unieważnieniu MOSiR może zaprosić kwalifikujących się wykonawców z postępowania, a ich wcześniejsze oferty stają się ofertami wstępnymi do negocjacji.