Stadion
Re: Stadion
Podejrzewam, że stadion zastępczy (Tarnów) nie musi spełniać wszystkich wymagań. Wrocław jeździł w Poznaniu, gdzie nie było nawet sztucznego oświetlenia. Dopiero na play-offy przenieśli się do Częstochowy, bo głupio by było rozgrywać mecze o medale w samo południe. A propos Częstochowy - moi zdaniem jest to półka wyżej niż ruina przy Zygmuntowskich. Zaryzykuję tezę, że to najlepszy nienowoczesny stadion żużlowy w Polsce. Normalna trybuna na drugiej prostej i byłoby naprawdę spoko nawet pomimo braku zadaszenia trybun.
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"
Potwierdzam - stadion świetny. Komfort oglądania znakomity, widoczność z każdego punktu, można przyjść w ostatniej chwili i usiąść tak żeby nikt przed Tobą nie wstawał - ale czad :)
Wrocław akurat jechał play-off w Poznaniu. Wtedy zresztą miał miejsce mecz po którym Baron stracił pracę. Sezon wcześniej przenieśli się do Częstochowy, bo rozpoczęli sezon u siebie a potem był remont.
Co do kwestii bezpieczeństwa. Nie znam procedur licencyjnych, jednak na chłopski rozum - aby była licencja na stadion to musi być bezpieczny. I też podziwiam odwagę odpowiednich osób za to że podpisują. Jakby to była piłka nożna to taki Jaruś "Harry Potter" Królewski z Wisły Kraków zacząłby robić aferę i żądałby natychmiastowego wyrzucenia nas z ligi.
A i jak mnie pamięć nie myli to były też u nas problemy z oświetleniem, a nawet bardziej z samą instalacją elektryczną. Chyba, że to już zostało wyeliminowane.
Co do kwestii bezpieczeństwa. Nie znam procedur licencyjnych, jednak na chłopski rozum - aby była licencja na stadion to musi być bezpieczny. I też podziwiam odwagę odpowiednich osób za to że podpisują. Jakby to była piłka nożna to taki Jaruś "Harry Potter" Królewski z Wisły Kraków zacząłby robić aferę i żądałby natychmiastowego wyrzucenia nas z ligi.
A i jak mnie pamięć nie myli to były też u nas problemy z oświetleniem, a nawet bardziej z samą instalacją elektryczną. Chyba, że to już zostało wyeliminowane.
Częstochowa ma jeszcze jeden mega atut - punkty gastronomiczne usytuowane są w takich miejscach, że można jednocześnie kupować kiełbasę i oglądać wyścigi.Gelo pisze:Potwierdzam - stadion świetny. Komfort oglądania znakomity, widoczność z każdego punktu, można przyjść w ostatniej chwili i usiąść tak żeby nikt przed Tobą nie wstawał - ale czad :)
ezbeg pisze:Wrocław akurat jechał play-off w Poznaniu. Wtedy zresztą miał miejsce mecz po którym Baron stracił pracę. Sezon wcześniej przenieśli się do Częstochowy, bo rozpoczęli sezon u siebie a potem był remont.
OK, pamięć nie pierwszy raz mnie zawodzi.
papi pisze:Więckowski i Kępa jasno powiedzieli, że w Lublinie jechać nie możemy, z Ekstraligi takich głosów nie było.

Motor mocnyj!
Przyznaję bez bicia, że tego nie kojarzyłem. Ale ciekawy jestem jakie konkretnie zarzuty są do Z5 (nie to żebym był zadowolony z warunków oglądania), których my nie spełniamy, a inne ośrodki tak.
Stępniewski podobnie jak kibice po prostu zorientował się, że jest dymany jak frajer słodkopierdzącymi opowiastkami, za którymi nic nie idzie. Temu trzeba było położyć kres.
Albo nie obiecywać, tylko powiedzieć jasno jak Grudziądz, że remontu nie ma i nie będzie 
"Cóż szkodzi obiecać" tym razem nie zadziałało, co za pech.
Tym niemniej, słowa Stępniewskiego to niezły fikoł. Ostatni sezon na ruinie, teraz mogą jeździć na jeszcze większej ruinie, ale na obecnej to nie
"Cóż szkodzi obiecać" tym razem nie zadziałało, co za pech.
Tym niemniej, słowa Stępniewskiego to niezły fikoł. Ostatni sezon na ruinie, teraz mogą jeździć na jeszcze większej ruinie, ale na obecnej to nie
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Grudziądz obiecuje budowę nowej trybuny głównej. Być może jeśli zbyt długo będzie obiecywać, to podmiot zarządzający wyśle GKM do Rawicza/Opola.
- Lumpproletariacki
- Szkółkowicz
kdsz pisze:Podejrzewam, że stadion zastępczy (Tarnów) nie musi spełniać wszystkich wymagań.
Zastępczy tak, tylko co w naszym przypadku miałby zastępować? Jeśli nie będzie przynajmniej umowy na przebudowę Z5, to na jakiej podstawie dopuszczony zostanie Tarnów? A jeśli zostanie dopuszczony, to jakie wymogi spełnia, których nie spełnia stadion przy Zygmuntowskich? Chyba jedynie wielkość sektora gości. Przecież stadion w Tarnowie ledwo dostał licencję na Metalkas.
Chcieli nas ujebać i chyba im się udało.
Jeżeli naprawdę wszystkim by zależało na tym, by stadion powstał, to po sobotnim meczu o 3 miejsce, w poniedziałek powinien wjechać ciężki sprzęt i równać estadio da gruz z ziemią.
I sezon 2028 rozpoczynamy na nowym Z5.
W obecnej sytuacji należy się spodziewać, że budowa szybko nie ruszy i zawsze znajdzie się pretekst, by nie ruszyła. A my będziemy jeździć na tym zapyziałym stadionie w Tarnowie aż do upadku klubu. To ma sens.
Jeżeli naprawdę wszystkim by zależało na tym, by stadion powstał, to po sobotnim meczu o 3 miejsce, w poniedziałek powinien wjechać ciężki sprzęt i równać estadio da gruz z ziemią.
I sezon 2028 rozpoczynamy na nowym Z5.
W obecnej sytuacji należy się spodziewać, że budowa szybko nie ruszy i zawsze znajdzie się pretekst, by nie ruszyła. A my będziemy jeździć na tym zapyziałym stadionie w Tarnowie aż do upadku klubu. To ma sens.
Jaki interes w uwaleniu Motoru ma Eliga? Stabilny, wypłacalny klub, który generuje gigantyczne zainteresowanie. Przecież dla Elipy Motor na nowym stadionie to żyła złota. To jest kwestia wywierania nacisku na miasto, żeby się ogarnęło, nic innego. Zresztą nie pierwszy raz to robia. A czy ten nacisk da jakiekolwiek efekty, to zupełnie inna historia.
Ale gwarantuje, że ostatnie na czym zależy Stepniewskiemu i Elidze to upadek Motoru.
Ale gwarantuje, że ostatnie na czym zależy Stepniewskiemu i Elidze to upadek Motoru.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Łoptymista
- Trener
Ge(L)o pisze:Chcieli nas ujebać i chyba im się udało.
Kto chciał nas ujebać?
@Flagg, to co piszesz jedno, a drugie że zasady jednak są równe. To czy Żuk albo Kępa coś obiecał Stepniewskiemu i nie dotrzymał slowa, może być powodem do sympatii lub jej braku, ale nie do nierównego traktowania w oficjalnych kwestiach
Kępa nic nie mógł obiecać Stępniewskiemu, bo stadion nie jest jego.
Ale nieoficjalnie, na bazie deklaracji od władz miasta mógł powiedzieć że coś się wydarzy. Ja nie wiem z kim rozmawia Stepniewski i do kogo stracił cierpliwość
Ostatnio zmieniony 7 października 2026, o 10:18 przez papi, łącznie zmieniany 1 raz.
3/4 żużlowej Polski chce nas uwalić. Stępniewski tylko uległ naciskom.
Ja też jestem za nowym stadionem, ale tylko pod warunkiem, że w tej kwestii wszystko byłoby dopięte na ostatni guzik i po sobotnim meczu, w poniedziałek zaczyna się rozbiórka.
Wyprowadzka do Tarnowa to początek końca żużlowego Motoru. A stadion to zwykła polityka (ha tfu) i mydlenie oczu naiwnym kibicom.
Ja też jestem za nowym stadionem, ale tylko pod warunkiem, że w tej kwestii wszystko byłoby dopięte na ostatni guzik i po sobotnim meczu, w poniedziałek zaczyna się rozbiórka.
Wyprowadzka do Tarnowa to początek końca żużlowego Motoru. A stadion to zwykła polityka (ha tfu) i mydlenie oczu naiwnym kibicom.
- tezetomaniak
- Trener
Łoptymista pisze:Kto chciał nas ujebać?
Toruńscy Żydzi.
Skończy się na jakimś kompromisowym przypudrowaniu trupa, żadnej wielkiej inwestycji nie będzie.
Tylko, że to już było. Na tyle skutecznie że z odleglości i w nocy jest w obrazku strawialne. Po drugie, gdyby Stępniewski się na to teraz zgodził byłoby to z jego strony przyznanie się do frajerstwa i bycia zakładnikiem tego, że Motor jest kurą znoszącą złote jaja. Ktoś musi wreszcie palnąć pięścią w stół i ukrócić tą szopkę.
- Łoptymista
- Trener
tezetomaniak pisze:Łoptymista pisze:Kto chciał nas ujebać?
Toruńscy Żydzi.
A wroclawscy i gorzowscy deweloperzy marzacy po nocach o budowie blokow przy Z5 nie maczaja w tym obu paluchow?
Mamy swoich po kokardę...
Jeśli temat wyszedł od Ekstraligi, to byłoby to śmieszne. Śrubowanie wymogów dla tak niszowej dyscypliny, generującej 10 imprez w roku, i tym samym szantażowanie samorządów, żeby wydawały setki milionów złotych na nowoczesne stadiony, to byłaby kpina. Tę samą dyscyplinę, ba, tych samych zawodników, tylko w innych konfiguracjach, można w innych krajach oglądać leżąc na kocyku na zielonym zboczu - i jest dobrze. Nie twierdzę, że powinniśmy iść w stronę zielonych zboczy i kocyków, ale narazie idziemy w dokładnie przeciwnym kierunku.
Ponieważ słusznie zwracacie uwagę na równoległe funkcjonowanie stadionów, które pozostawiają wiele do życzenia, ale jakoś lidze nie przeszkadzają - ja powyższy scenariusz wykluczam. Myślę, że klub posłużył się ligą, aby wywrzeć nacisk na władze miasta, a dzięki większemu stadionowi po prostu więcej zarabiać.
Lublina nie stać ani na budowę stadionu, ani na utrzymanie dwóch dużych nowoczesnych stadionów. Nie jest to miasto zamożne, a kosztownej infrastruktury już trochę finansuje.
Myślę, że klub przelicytował i w tej sytuacji podzielam obawy Ge(L)a o jego przetrwanie. Rok na wygnaniu to już jest potężny cios finansowy, dwóch pewnie klub nie przetrwa. A już dziś chyba widać, że nowy stadion na 2028 rok jest właściwie nierealny.
Najtrudniej będzie z tej sytuacji wyjść z twarzą Żukowi - ale tylko pod warunkiem, że będzie jeszcze kandydował. A wg obowiązujących przepisów - o ile nie zostaną zmienione - kandydować już nie będzie mógł.
Ponieważ słusznie zwracacie uwagę na równoległe funkcjonowanie stadionów, które pozostawiają wiele do życzenia, ale jakoś lidze nie przeszkadzają - ja powyższy scenariusz wykluczam. Myślę, że klub posłużył się ligą, aby wywrzeć nacisk na władze miasta, a dzięki większemu stadionowi po prostu więcej zarabiać.
Lublina nie stać ani na budowę stadionu, ani na utrzymanie dwóch dużych nowoczesnych stadionów. Nie jest to miasto zamożne, a kosztownej infrastruktury już trochę finansuje.
Myślę, że klub przelicytował i w tej sytuacji podzielam obawy Ge(L)a o jego przetrwanie. Rok na wygnaniu to już jest potężny cios finansowy, dwóch pewnie klub nie przetrwa. A już dziś chyba widać, że nowy stadion na 2028 rok jest właściwie nierealny.
Najtrudniej będzie z tej sytuacji wyjść z twarzą Żukowi - ale tylko pod warunkiem, że będzie jeszcze kandydował. A wg obowiązujących przepisów - o ile nie zostaną zmienione - kandydować już nie będzie mógł.
Ostatnio zmieniony 7 października 2026, o 13:58 przez Torsen, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie może.
Problemem jest ogólna patologia żużlowa w tym kraju. Układ stadion miejski <-> klub prywatny sprawia, że finansowanie takiej inwestycji jest skrajnie trudne. Jest to inwestycja publiczna, na której zarabia podmiot prywatny. Między innymi dlatego nie chcą tego kredytować banki, bo dla nich taki układ jest nieakceptowalny.
Problemem jest ogólna patologia żużlowa w tym kraju. Układ stadion miejski <-> klub prywatny sprawia, że finansowanie takiej inwestycji jest skrajnie trudne. Jest to inwestycja publiczna, na której zarabia podmiot prywatny. Między innymi dlatego nie chcą tego kredytować banki, bo dla nich taki układ jest nieakceptowalny.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Nie może - chyba, że jego kolesie z peezelu przeforsują zmianę ustawy, bo już przebierają nóżkami. Dla Żuka sytuacja idealna - zrobił z gęby wiadomo co (także przed Ekstraligą) a dalej niech się buja z tym śmierdzącym jajem Fulara czy kto tam teraz jest na tapecie z nadania.