Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
blajar
Trener

Re: Żużlowe różności

#21826 Postautor: blajar » 9 maja 2026, o 12:26

ravajas pisze:Tutaj gadanina odnośnie do wątku Bewleya w Motorze:
https://www.youtube.com/watch?v=M6ecYN870yY

Jakaś sygnatura czasowa żeby nie słuchać 58 minut? :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

KrzyczącyK1b1c
Trener

#21827 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 9 maja 2026, o 12:28

Właśnie. Timestamp by się przydał :)

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#21828 Postautor: ravajas » 9 maja 2026, o 16:14

blajar pisze:
ravajas pisze:Tutaj gadanina odnośnie do wątku Bewleya w Motorze:
https://www.youtube.com/watch?v=M6ecYN870yY

Jakaś sygnatura czasowa żeby nie słuchać 58 minut? :)
KrzyczącyK1b1c pisze:Właśnie. Timestamp by się przydał :)

Zaczyna się od 34:05
Tutaj: https://youtu.be/M6ecYN870yY?t=2045
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#21829 Postautor: Kargolo » 12 maja 2026, o 06:31

https://zrzutka.pl/dv7djc
Już prawie 250 tys zebrane na leczenie i rehabilitację Patryka Budniaka.
Imponująca mobilizacja. Biorąc pod uwagę, że Start ustalił na początku cel na poziomie 50 tys, odzew środowiska przeszedł chyba najśmielsze oczekiwania organizatorów.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#21830 Postautor: Rusek » 12 maja 2026, o 09:34

Nie rozumiem dlaczego 'eksperci' bronią ruszanie się pod taśma motocykla Kurtza. Na wytłumaczenie mówią że on tak startuje...
Przecież regulamin mówi że zawodnik ma stać nieruchomo, to co on jakiś wyjątek? I nie ważne czy mu to coś daje czy nie daje, wszyscy mają takie same zasady.
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#21831 Postautor: Kshyhu » 12 maja 2026, o 09:42

Nigdy nie mogłem zrozumieć, dlaczego nie można po prostu zmienić przepisu w ten sposób, że zawodnik może na motocyklu kręcić nawet piruety, byleby nie dotknął taśmy. Ile prościej byłoby to sędziować i oglądać. A tu dopatrujemy się ruchu o 1cm i dywagujemy, czy za to już wykluczać, czy jeszcze nie.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#21832 Postautor: Rusek » 12 maja 2026, o 09:55

Myślę że wtedy byłby chaos pod taśma i wjazdów w nią byłoby całkiem sporo. Ale to moje zdanie. To jest na tyle trudne że nie zawsze sędzia coś zauważy, a następnym razem zauważy coś co mogło być niemal niezauważalne ;-).
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#21833 Postautor: tezetomaniak » 12 maja 2026, o 10:27

Kshyhu pisze:Nigdy nie mogłem zrozumieć, dlaczego nie można po prostu zmienić przepisu w ten sposób, że zawodnik może na motocyklu kręcić nawet piruety, byleby nie dotknął taśmy. Ile prościej byłoby to sędziować i oglądać. A tu dopatrujemy się ruchu o 1cm i dywagujemy, czy za to już wykluczać, czy jeszcze nie.

Jestem przekonany, że wtedy Lambert zrobiłby doktorat z prowokowania i wpuszczania rywali w taśmę.

Ge(L)o
Trener

#21834 Postautor: Ge(L)o » 12 maja 2026, o 10:52

Dawniej tak było i było dobrze. Manewry przed puszczeniem taśmy w górę należały do ważnych żużlowych umiejętności. Teraz jest przepis, z którym sędziowie robią co chcą i dochodzi do absurdów jak wykluczenie Kurtza albo pierwsze ostrzeżenie dla Pawlickiego w naszym poprzednim domowym meczu. Przepis o staniu nieruchomo przed startem, mimo dobrej intencji, jest tak uznaniowy, że aż niesprawiedliwy. I męczący dla kibiców, którzy nie wiedzą co się dzieje.
Dotknięcie taśmy oznacza wykluczenie. Jak nie dotknie, może się ruszać ile wlezie.

meesha
Trener
Kontakt:

#21835 Postautor: meesha » 12 maja 2026, o 11:09

A kiedys mozna bylo tez dotykac tasmy i naciagac ja ile fabryka dala. I komu to przeszkadzalo? ;p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21836 Postautor: Cooper » 12 maja 2026, o 11:35

Przepis o nieruszaniu się pod taśmą jest trochę jak przepis o spalonym. Co do zasady słuszny ale irytujący gdy rozgrywa się na centymetry. Jak mnie pamięć nie myli, to cała inicjatywa takich wykluczeń jest z GP, gdzie po raz pierwszy postanowiono zrobić coś z lotnymi startami. Problem z nimi był już mocno dotkliwy w latach 90 przecież. U nas jak zwykle poszło to dalej niż powinno i choć niby wycofano "mikroruchy" to nadal można mieć często wątpliwości co zobaczył sędzia. Wydaje się, że tylko elektronika może tu pomóc.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#21837 Postautor: ravajas » 12 maja 2026, o 11:35

Kargolo pisze:https://zrzutka.pl/dv7djc
Imponująca mobilizacja. Biorąc pod uwagę, że Start ustalił na początku cel na poziomie 50 tys, odzew środowiska przeszedł chyba najśmielsze oczekiwania organizatorów.

Trochę jednak bieda. Ktoś na facebooku udostępnił listę darczyńców wśród żużlowców, i wynika z niej, że Buczkowski dał najwięcej - 2000 zł, ktoś jeden dał 1500 zł, a reszta, w tym Zmarzlik, po 1000 zł. Kilku juniorów po 500 zł. Nie to, że zaglądam komuś do portfela, ale trochę biedne te kwoty, wziąwszy pod uwagę ile inkasują za punkt. Oczywiście jestem po ludzku wdzięczny każdemu kto dał "co łaska" na pomoc dla Patryka Budniaka.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2026, o 13:11 przez ravajas, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.

Haron90
Kadrowicz

#21838 Postautor: Haron90 » 12 maja 2026, o 11:49

ravajas pisze:
Kargolo pisze:https://zrzutka.pl/dv7djc

Trochę jednak bieda. Ktoś na facebooku udostępnił listę darczyńców wśród żużlowców, i wynika z niej, że Buczkowski dał najwięcej - 2000 zł, ktoś jeden dał 1500 zł, a reszta, w tym Zmarzlik, po 1000 zł. Kilku juniorów po 500 zł. Nie to, że zaglądam komuś do portfela, ale trochę biedne te kwoty, wziąwszy pod uwagę ile inkasują za punkt. Oczywiście jestem po ludzku wdzięczny każdemu kto dał "co łaska" na pomoc dla Kacpra Budniaka.

Dlaczego żużlowcy mieliby dawać więcej/najwiecej i dlaczego to ile zarabiają ma jakieś znaczenie? Pokrętna logika a takie wyciąganie nazwisk i wrzucanie list na SM bardzo nie w porządku. Osoba która to zrobiła pochwaliła się ile zarabia i jaki % wypłaty przekazała?

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#21839 Postautor: tezetomaniak » 12 maja 2026, o 12:16

Zacznijmy od tego, że jak ktoś nie chce widoczności nazwy przy wpłacie to jest odpowiedni checkbox do zaznaczenia, w dosyć widocznym miejscu. Sam przed chwilą z niego korzystałem, zakładam więc, że żużlowcy też o nim wiedzą.
Zgadzam się ravajasem*, jak już chcieli być widoczni na liście, to trzeba było wrzucić po symbolicznym "1 punkcie" z ligi :) Może być nawet ten 1 punkt, który zrobili na juniorze czy defekcie.

* oprócz tego imienia Budniaka

Awatar użytkownika
InDorka
Zawodowiec

#21840 Postautor: InDorka » 12 maja 2026, o 12:26

Haron 90
Chyba nie do końca masz rację.
„ wyciąganie nazwisk i wrzucanie list na SM bardzo nie w porządku”

To Ty wpłacając pieniądze wypełniasz rubrykę i decydujesz czy podajesz pełne dane osobowe, czy swoje dane i wysokość wpłaty utajniasz.
Piszę o wpłatach przelewem bankowym, nie wiem czy dotyczy to wszystkich form pomocy.
~~~~~~~~
"Na pewno" pisze się naprawdę osobno, a "naprawdę" pisze się na pewno razem.
~~~~~~~~

Haron90
Kadrowicz

#21841 Postautor: Haron90 » 12 maja 2026, o 12:58

Nawet gdyby, to rozumiem że wrzucanie tych list na Facebook o rozliczanie z sum jest w porządku? Kto dał tej osobie prawo do osadzania? Rozumiem co chcecie powiedzieć ale takie akcje dobrze ze mną nie siedzą.

A kto osadza to sam powinien podać ile zarabia na miesiąc i ile wpłacił ... W końcu kibice są częścią tego cyrku nie?

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#21842 Postautor: Kargolo » 12 maja 2026, o 13:08

Nie jestem fanem zaglądania ludziom do portfela, więc nie będę dyskutował o tym kto ile dał.
Pisząc o "środowisku" miałem na myśli przede wszystkim zwykłych kibiców, którzy ciągle wpłacają ile uznają za słuszne i z tych wpłat uzbierała się już spora górka.
I to jest budujące.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#21843 Postautor: ravajas » 12 maja 2026, o 13:10

Tu nie w tym rzecz czy żużlowcy zaznaczali opcję widoczności wpłaty czy nie, bo tu zgadzam się, że ktoś, kto to ujawnił zrobił krecią robotę.
Odnośnie do słów Harona90 to też nie w tym rzecz, czy uważam, że żużlowcy (czy ktokolwiek inny) miałby dawać więcej skoro więcej zarabia.
Rzecz w tym, że - ok, o ile to w ogóle prawda - żużlowcy zarabiający krocie - miliony rocznie - dając 1000 zł na pomoc koledze po fachu wytwarzają wokół siebie pewien rodzaj, hmm... absmaku. Tylko tyle.

Ale ok, spróbuję być bardziej wyrozumiałym i oczywiście wyobrażam sobie, że każdy z nich być może pomaga wielu różnym osobom, i w sposób, o którym nie mam pojęcia, więc nie jest tak, że Zmarzlik "zarabia miliony a dał tylko tysiaka". Pamiętam akcję z Niną, gdzie środowisko żużlowe wykazało ogromne serce do pomocy.

tezetomaniak - racja, Budniak ma na imię Patryk, już poprawiam. Dziękuję.
pozdrawia:
Rafał Borowski

Haron90
Kadrowicz

#21844 Postautor: Haron90 » 12 maja 2026, o 13:22

Zwyczajnie nie jestem fanem takich praktyk, niech każdy pilnuje swoich złotówek. Panowie chcieli wpłacić i pewnie nawet nie pomyśleli, że ktoś z tego zacznie brud robić. Powstała zbiórka, środowisko się zebrało i szkoda byłoby aby ta mobilizacja została wykorzystana do odrzucenia błotem żużlowców bo za mało wpłacili. A tylko temu to służy, gownoburzy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21845 Postautor: Cooper » 12 maja 2026, o 13:29

No jeśli normalny obywatel przy średniej krajowej wpłaca 100 zł to taki Zmarzlik powinien minimum 100 000 dać, żeby publiczność nie poczuła absmaku, nieważne tam ile wspomaga różne inne zbiórki itd., ma to niech da, wiadomo.

Piękne jest to, że internety tak chętnie rozliczają tych co wpłacili i to w dodatku najwięcej, a nie tych co nie wpłacili nic.

go!
Trener

#21846 Postautor: go! » 12 maja 2026, o 13:31

Cooper pisze:No jeśli normalny obywatel przy średniej krajowej wpłaca 100 zł to taki Zmarzlik powinien minimum 100 000 dać, żeby publiczność nie poczuła absmaku, nieważne tam ile wspomaga różne inne zbiórki itd., ma to niech da, wiadomo.

Wez pod uwage, ze tu daja na jednego chlopaka, nie na cala Polske

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#21847 Postautor: tezetomaniak » 12 maja 2026, o 13:40

Haron90 pisze:Nawet gdyby, to rozumiem że wrzucanie tych list na Facebook o rozliczanie z sum jest w porządku? Kto dał tej osobie prawo do osadzania? Rozumiem co chcecie powiedzieć ale takie akcje dobrze ze mną nie siedzą.

Lista wpłat jest na zbiórce i żużlowcy podpisali się tam nazwiskami. Jeżeli ktoś coś wrzucał "na facebooka" to nie wiem po co, bo informacja jest ogólnodostępna.

Haron90
Kadrowicz

#21848 Postautor: Haron90 » 12 maja 2026, o 13:45

tezetomaniak pisze:
Haron90 pisze:Nawet gdyby, to rozumiem że wrzucanie tych list na Facebook o rozliczanie z sum jest w porządku? Kto dał tej osobie prawo do osadzania? Rozumiem co chcecie powiedzieć ale takie akcje dobrze ze mną nie siedzą.

Lista wpłat jest na zbiórce i żużlowcy podpisali się tam nazwiskami. Jeżeli ktoś coś wrzucał "na facebooka" to nie wiem po co, bo informacja jest ogólnodostępna.

No właśnie po to, żeby nakręcić gównoburzę wokół tego, kto ile wpłacił. I o to mi chodzi.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#21849 Postautor: Cooper » 12 maja 2026, o 14:06

go! pisze:
Cooper pisze:No jeśli normalny obywatel przy średniej krajowej wpłaca 100 zł to taki Zmarzlik powinien minimum 100 000 dać, żeby publiczność nie poczuła absmaku, nieważne tam ile wspomaga różne inne zbiórki itd., ma to niech da, wiadomo.

Wez pod uwage, ze tu daja na jednego chlopaka, nie na cala Polske

Chyba nie rozumiem co mam wziąć pod uwagę.

go!
Trener

#21850 Postautor: go! » 12 maja 2026, o 14:50

Cooper pisze:Chyba nie rozumiem co mam wziąć pod uwagę.

Sorry, "publicznosc" powinna wziac pod uwage