Wiktor Przyjemski
Re: Wiktor Przyjemski
no Jeleń nawet zszedł do 2 ligi, po raz pierwszy w seniorskiej karierze. Kolejne 6 lat znowu spędził wyżej i dopiero na koniec zaliczył rok w Unii T
Poprawcie mnie - czy to nie było tak, że nie można podpisywać umów w trakcie sezonu ale tylko w tej samej lidze? Jeżeli tak było to Wiktor może podpisać w Polonii na legalu.
Na bank można podpisywać prekontrakty od 15 czerwca. Myślę, że właśnie taki dokument w blasku fleszy miał podpisać Wiktor.
Nie mam pretensji do zawodnika, że wraca do siebie. Przywiązanie do rodzinnych stron to nie jest przecież negatywna cecha. Ale z tą konferencją przed półmetkiem sezonu to jednak lekkie przegięcie pały. Wiktor musiałby pewnie siedzieć z Kanclerzem w ciuchach z koziołkiem, bo to przecież byłby występ publiczny
Nie mam pretensji do zawodnika, że wraca do siebie. Przywiązanie do rodzinnych stron to nie jest przecież negatywna cecha. Ale z tą konferencją przed półmetkiem sezonu to jednak lekkie przegięcie pały. Wiktor musiałby pewnie siedzieć z Kanclerzem w ciuchach z koziołkiem, bo to przecież byłby występ publiczny
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
O ile sie ni mylę, to zawodnicy bez klubu moga podpisywać pre-kontrakty od 15 czerwca. Natomiast zawodnicy z przynależnością klubową na 135 dni przed końcem obecnego kontraktu. To wypada 18 czerwca, czyli dokladnie w dniu planowej konferencji (środa).
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Już raz Kanclerz namioty rozstawiał na wielką fetę i coś wniosków brak, a jak patrzyłem w weekend, że Lewiszyn dwa razy wozi Buczka w Bydgoszczy to jeszcze różnie może być. W tym kontekście uważam, że zejście Wiktora ligę niżej to bezsens totalny, mówimy o gościu z TOP10 eligi... tym bardziej irracjonalne wydaje się, że ten prekontrakt nie ma żadnego zabezpieczenia na taką ewentualność (wypożyczenie).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
- m.a.c.i.e.k.s
- Junior
Regulamin przynależności klubowej, Art. 223 pkt 4:
W okresie od 15 czerwca danego sezonu (dla zawodnika nie posiadającego
ważnego kontraktu) lub w okresie pomiędzy 135 dniem przed datą zakończenia
kontraktu (dla zawodnika posiadającego ważny kontrakt) - do 31 października
danego sezonu klub może podpisać i zawrzeć z zawodnikiem Prekontrakt na
poniższych zasadach...
pkt 8:
zgłoszony do zatwierdzenia przez właściwy podmiot zarządzający w ciągu
3 dni od daty jego podpisania – Prekontrakt nabiera mocy obowiązującej
i może być komunikowany publicznie z chwilą zatwierdzenia go przez
podmiot zarządzający, z zastrzeżeniem, że Prekontrakt zostanie
zatwierdzony wyłącznie w przypadku, gdy klub na dzień podpisania
Prekontraktu nie posiada przeterminowanych płatności w stosunku do
swoich zawodników z tytułu podpisanych przez niego kontraktów (podmiot
zarządzający odmawia zatwierdzenia Prekontraktu gdy klub na dzień
podpisania Prekontraktu posiada przeterminowane płatności w stosunku do
swoich zawodników z tytułu podpisanych przez niego kontraktów).
Może Polonia ma zaległości, stąd niezatwierdzony Prekontrakt i brak konferencji :)
W okresie od 15 czerwca danego sezonu (dla zawodnika nie posiadającego
ważnego kontraktu) lub w okresie pomiędzy 135 dniem przed datą zakończenia
kontraktu (dla zawodnika posiadającego ważny kontrakt) - do 31 października
danego sezonu klub może podpisać i zawrzeć z zawodnikiem Prekontrakt na
poniższych zasadach...
pkt 8:
zgłoszony do zatwierdzenia przez właściwy podmiot zarządzający w ciągu
3 dni od daty jego podpisania – Prekontrakt nabiera mocy obowiązującej
i może być komunikowany publicznie z chwilą zatwierdzenia go przez
podmiot zarządzający, z zastrzeżeniem, że Prekontrakt zostanie
zatwierdzony wyłącznie w przypadku, gdy klub na dzień podpisania
Prekontraktu nie posiada przeterminowanych płatności w stosunku do
swoich zawodników z tytułu podpisanych przez niego kontraktów (podmiot
zarządzający odmawia zatwierdzenia Prekontraktu gdy klub na dzień
podpisania Prekontraktu posiada przeterminowane płatności w stosunku do
swoich zawodników z tytułu podpisanych przez niego kontraktów).
Może Polonia ma zaległości, stąd niezatwierdzony Prekontrakt i brak konferencji :)
Raczej to:
Prekontrakt nabiera mocy obowiązującej i może być komunikowany publicznie z chwilą zatwierdzenia go przez podmiot zarządzający,
Może ktoś w Bydgoszczy jednak doczytał, ze nie mogą zrobić publicznego show z podpisania pre-kontraktu, bo publicznie może być on ogłoszony dopiero po zatwierdzeniu go przez władze ;) Co przecież moze trwać kilka/kilkanascie dni :)
Prekontrakt nabiera mocy obowiązującej i może być komunikowany publicznie z chwilą zatwierdzenia go przez podmiot zarządzający,
Może ktoś w Bydgoszczy jednak doczytał, ze nie mogą zrobić publicznego show z podpisania pre-kontraktu, bo publicznie może być on ogłoszony dopiero po zatwierdzeniu go przez władze ;) Co przecież moze trwać kilka/kilkanascie dni :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Albo Wiktora akurat głowa rozbolała ;)
Cooper pisze:Już raz Kanclerz namioty rozstawiał na wielką fetę i coś wniosków brak, a jak patrzyłem w weekend, że Lewiszyn dwa razy wozi Buczka w Bydgoszczy to jeszcze różnie może być. W tym kontekście uważam, że zejście Wiktora ligę niżej to bezsens totalny, mówimy o gościu z TOP10 eligi... tym bardziej irracjonalne wydaje się, że ten prekontrakt nie ma żadnego zabezpieczenia na taką ewentualność (wypożyczenie).
Sportowo mniej sensowny, bo zawsze jest wkalkulowane ryzyko, że posiedzi w niej dłużej niż sezon. Natomiast finansowo nie musi wyjść gorzej niż w Ekstralidze. Jestem skłonny uwierzyć Dominikowi i Wiktorowi jeśli swoje zmiany argumentują szukaniem nowych wyzwań. Z Motorem osiągneli już sufit. Co prawda mieli stabilną sytuacje, ale nie są w żaden sposób powiązani z Lublinem. Kubera może mieć dług wdzięczności wobec Kępy, ale jedzie już tu 5 sezon i znacznie przyczynił się do zdobycia 4 medali.
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata
Z tego co wiadomo, to Wiktor nie ma u nas słabego kontraktu ;). A sportowo dla niego następnym krokiem - jeśli marzy o największych celach - powinna być jazda w Elidze 5 biegów jako senior a nie pojedynki z Lewiszynami i Zagarami.
Błagam, przestańcie już pisać, co by było dla Wiktora lepsze, bo nie wytrzymam i naprawdę napiszę, co mu w co, nawet licząc się z tygodniowym banem.
Ja do niedawna nie byłem entuzjastą Przyjemskiego w Lublinie, ponieważ zespół z nim wydawał się absurdalnie mocny i moje zainteresowanie żużlem zaczęło słabnąć. Do tego ciągle to mazgajenie się za Bydgoszczą, w której przecież i mieszka i się uczy i nawet od czasu do czasu na mecz pójdzie. Więc o co chodzi? Za czym tęskni?
Na wieść o odejściu Kubery i Holdera zmieniłem jednak zdanie i trzymałem kciuki za powodzenie rozmów z Wiktorem, ponieważ realne stało się duże osłabienie naszej drużyny.
Niestety Przyjemski dokonał głupiego wyboru, biorąc pod uwagę szanse Polonii na awans do Ekstraligi w tym roku. Ale dokonał go. Woli być w I lidze, niż w mistrzowskiej drużynie, w której może uczyć się od najlepszych i z najlepszymi rywalizować.
Więc naprawdę, nie rozczulajmy się nad tym, jak to Wiktor straci sportowo. Tak wybrał, woli tracić, to niech traci. Życzę wszelkiego powodzenia w traceniu.
Ja do niedawna nie byłem entuzjastą Przyjemskiego w Lublinie, ponieważ zespół z nim wydawał się absurdalnie mocny i moje zainteresowanie żużlem zaczęło słabnąć. Do tego ciągle to mazgajenie się za Bydgoszczą, w której przecież i mieszka i się uczy i nawet od czasu do czasu na mecz pójdzie. Więc o co chodzi? Za czym tęskni?
Na wieść o odejściu Kubery i Holdera zmieniłem jednak zdanie i trzymałem kciuki za powodzenie rozmów z Wiktorem, ponieważ realne stało się duże osłabienie naszej drużyny.
Niestety Przyjemski dokonał głupiego wyboru, biorąc pod uwagę szanse Polonii na awans do Ekstraligi w tym roku. Ale dokonał go. Woli być w I lidze, niż w mistrzowskiej drużynie, w której może uczyć się od najlepszych i z najlepszymi rywalizować.
Więc naprawdę, nie rozczulajmy się nad tym, jak to Wiktor straci sportowo. Tak wybrał, woli tracić, to niech traci. Życzę wszelkiego powodzenia w traceniu.
DOKŁADNIE!!!
Co my możemy wiedzieć o jego pobudkach, mentalu czy marzeniach... Sprawa zamknięta. Myślę że te odejścia dają nieco do myślenia w szerszym kontekście niż finanse i są nauką na przyszłość. O wiele trudniej odejść jeśli zawodnika wiąże z danym miejscem (zaplecze sponsorskie, baza, mechanicy, mieszkanie, szkoła, dziewczyna itd.) To uważam bardzo fajnie i skutecznie robi Wrocław. Myślę że taka droga jest najlepsza dla klubu. Należy wiązać zawodnika z organizacją na wielu płaszczyznach. Jak się okazuje sama finansowa nie wystarcza. Nasz klub otrzymał tutaj naukę i lekcję w tym zakresie obecnie. Np. taki Bańbor czy Cierniak. Trzeba ich mocniej wiązać z Lublinem jeśli chcemy długoterminowego zawodnika. No chyba że polityka jest inna i klub wcale o takie długie "związki" nie zabiega tak naprawdę.
Co my możemy wiedzieć o jego pobudkach, mentalu czy marzeniach... Sprawa zamknięta. Myślę że te odejścia dają nieco do myślenia w szerszym kontekście niż finanse i są nauką na przyszłość. O wiele trudniej odejść jeśli zawodnika wiąże z danym miejscem (zaplecze sponsorskie, baza, mechanicy, mieszkanie, szkoła, dziewczyna itd.) To uważam bardzo fajnie i skutecznie robi Wrocław. Myślę że taka droga jest najlepsza dla klubu. Należy wiązać zawodnika z organizacją na wielu płaszczyznach. Jak się okazuje sama finansowa nie wystarcza. Nasz klub otrzymał tutaj naukę i lekcję w tym zakresie obecnie. Np. taki Bańbor czy Cierniak. Trzeba ich mocniej wiązać z Lublinem jeśli chcemy długoterminowego zawodnika. No chyba że polityka jest inna i klub wcale o takie długie "związki" nie zabiega tak naprawdę.
Wrocław, jak trzeba, to nawet żonę załatwi 
KrzysiekS pisze:Jak się okazuje sama finansowa nie wystarcza.
Ale jak Kubera odchodzi to dla kasy ;]
Wiesz dobrze że wiele czynników składa się na takie rzeczy. O wiele ciężej podjąć taką decyzję jeśli masz na miejscu mechaników, chałupę, warsztat itd... Jeśli nic cię nie trzyma w miejscu do którego jeździłeś na 20 nocy w roku poza kasą to idzie to dużo łatwiej.
PS tak naprawdę dlaczego odchodzi Kubera dla naszego klubu istotne jest jedynie w kontekście diagnozy na przyszłość, aby wiedzieć co zrobić inaczej. To zawracanie sobie powodami, dociekanie i wróżenie z fusów to zaledwie takie nasze kibicowskie hobbystyczne przekomarzanki o gorzkim posmaku.
PS tak naprawdę dlaczego odchodzi Kubera dla naszego klubu istotne jest jedynie w kontekście diagnozy na przyszłość, aby wiedzieć co zrobić inaczej. To zawracanie sobie powodami, dociekanie i wróżenie z fusów to zaledwie takie nasze kibicowskie hobbystyczne przekomarzanki o gorzkim posmaku.
- niespokojny
- Trener
Ta, kilku naszych byłych żużlowców było i jest wspieranych przez lubelskich sponsorów. Zreszta Przyjemski też dwa lata u nas jeździł a kasę brał od sponsorów z Bydzi. Taka nasza strategia żeby nie przebijać zawodników, za których można znaleźć tańsze zastępstwo. A Przyjemski jest wychowankiem Bydgoszczy, a część kibiców kręci nosem jak Jaworski dostaje szanse bo nie robi od razu wyniku. Nie od razu Rzym/Kraków zbudowano.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
Wiktor świetny zawodniczek i wolałbym, żeby jeździł w naszym klubie, a że wygląda na to, że tak nie będzie - szkoda. Niemniej nie do końca wierzę w tę jego wielką miłość do Bydgoszczy, te łzy w parkingu, które widział jeden dziennikarz, a które to łzy pięknie wpisują się w romantyczne żużlowe historie z cyklu "ech, kiedyś to tylko wychowankowie...", lub "w błocie po pachy jeździli i nikt nie płakał!". Być może się mylę, ale wydaje mi się, że zeszłoroczny brak awansu Wiktor przyjął... z ulgą. Wymówka o koniecznym awansie Polonii dawała alibi przed jego bydgoskimi "darczyńcami". Tym razem - nauczeni zeszłorocznym doświadczeniem sponsorzy Przyjemskiego nie dali mu karty "wychodzisz wolny z więzienia" i postawili sprawę na zasadzie "albo z nami w Bydgoszczy, albo gdziekolwiek bez nas". Wszystko wskazuje na to, że Wiktor wybrał pierwszą opcję. To są jedynie moje przypuszczenia (tylko trochę oparte na faktach ;) ), ale myślę, że ta "miłość do Bydgoszczy" ciąży Przyjemskiemu i może trochę zaszkodzić mu w rozwoju.
A jeśli chodzi o jego obecność w Motorze (a najpewniej - o jej brak) to może - w kontekście głodu na bardziej emocjonujące zawody - pasować tu będzie powiedzenie: "szkoda, ale lepiej" :)
A jeśli chodzi o jego obecność w Motorze (a najpewniej - o jej brak) to może - w kontekście głodu na bardziej emocjonujące zawody - pasować tu będzie powiedzenie: "szkoda, ale lepiej" :)
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ulga? To dlaczego podpisywał kontrakt umożliwiający mu odejście do Polonii po awansie? :)
Swój rozwój musiałby rozpatrywać pod kątem u24, po skończeniu wieku, bo jako junior osiągnął w Lublinie wszystko - lepiej się nie da. A tak Polonia w potrzebie, sponsorzy na miejscu więc nie dziwi, że zrobili zrzutę w całej Bydgoszczy. Może nie szantaż ale perswazja poszła, a że takie rybki są z nim od dzieciaka to i chłopak nie miał wyjścia. Czy to miłość do Bydgoszczy? Moim zdaniem akurat w tym przypadku jest to szczere. Wierzę w szczerość na podstawie tego, że poza jedzeniem cebularza w jakimś spocie nie odczuwałem jako lublinianin większych związków emocjonalnych Wiktora z Lublinem. Przyszedł tu, żeby się sprawdzić z najlepszymi. Odjechał dwa sezony, być może najlepsze w historii Motoru i w jego karierze. Kończy się - szkoda.
Podobno konferencja odwołana bo Wiktor wszedł na lubelskie forum żużlowe i przeczytał , że "Z Motoru się nie odchodzi ". To tylko plotki ale ... ha ha
Nie dajcie się nakręcić, tak jak z Michelsenem, ze ktoś coś odkręca, że jeszcze nic nie wiadomo :)
Możliwe, ze ktoś komuś pogroził paluszkiem z publicznym ogłaszaniem tego transferu i sobie wzięli na wstrzymanie.
Możliwe, ze ktoś komuś pogroził paluszkiem z publicznym ogłaszaniem tego transferu i sobie wzięli na wstrzymanie.
No bo tak jest ;) Jakiś sponsor zagroził, że zerwie umowę jak ogłoszą go w Polonii, bo jeszcze kontrakt go tutaj obowiązuje. Tym bardziej, że tam planowali konferencję już z Wiktorem w nowych-starych barwach, a tak nie można. Pewnie muszą się teraz dogadać między sobą i za jakiś czas podejście nr 2.
Cóż, jedynie dziwi, że tak doświadczeni działacze / sponsorzy żużlowi wpadli na tak genialny pomysł.
Ten niesmak, pretensje po odejściu Michelsena czy teraz Kubery z jednej strony są zrozumiałe, ale nie do końca.
Zrozumiałe, bo chcieliśmy mieć po dekadach ikonę w klubie na poziomie. Nie dane nam było mieć Janowskiego, Jagusia, Duzersa, Protasiewicza w Falubazie, Zmarzlika w Stali czy Adamsa w Lesznie. Z drugiej strony pamiętam plucie na Daniela, który zawsze kiedy byliśmy wyżej niż w drugiej lidze dla nas jeździł. Wielkie pretensje jak stanął po stronie zawodników jak Sprawka chciał im zabrać 70% wynagrodzenia na rundę finałową w ,, nagrodę " za awans do niej. Jeleniewski wielkim sportowcem nie był, ani wielkim autorytetem ale jego, pomimo przywiązania do naszych barw nie potrafiliśmy dostatecznie docenić. To chyba nie podlega najmniejszej dyskusji.
Jak to było? ,, spuścił nas do 2. ligi"
Znowu namioty za szybko rozłożone.
Zrozumiałe, bo chcieliśmy mieć po dekadach ikonę w klubie na poziomie. Nie dane nam było mieć Janowskiego, Jagusia, Duzersa, Protasiewicza w Falubazie, Zmarzlika w Stali czy Adamsa w Lesznie. Z drugiej strony pamiętam plucie na Daniela, który zawsze kiedy byliśmy wyżej niż w drugiej lidze dla nas jeździł. Wielkie pretensje jak stanął po stronie zawodników jak Sprawka chciał im zabrać 70% wynagrodzenia na rundę finałową w ,, nagrodę " za awans do niej. Jeleniewski wielkim sportowcem nie był, ani wielkim autorytetem ale jego, pomimo przywiązania do naszych barw nie potrafiliśmy dostatecznie docenić. To chyba nie podlega najmniejszej dyskusji.
Jak to było? ,, spuścił nas do 2. ligi"
Saeyl pisze:No bo tak jest ;) Jakiś sponsor zagroził, że zerwie umowę jak ogłoszą go w Polonii, bo jeszcze kontrakt go tutaj obowiązuje. Tym bardziej, że tam planowali konferencję już z Wiktorem w nowych-starych barwach, a tak nie można. Pewnie muszą się teraz dogadać między sobą i za jakiś czas podejście nr 2.
Znowu namioty za szybko rozłożone.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.