Pozaligowe występy lubelskich zawodników
- tezetomaniak
- Trener
Re: Pozaligowe występy lubelskich zawodników
MotoGP ma sprinty, F1 ma sprinty. Rozumiem chęć prowadzenia cyklu GP w stronę tych największych i najbardziej profesjonalnych z motorsportów, ale jedyny sensowny argument jaki mogę sobie wyobrazić, to kolejne bilety, dłuższa ekspozycja sponsorów, transmisji itd.
Money.
Money.
kibicLBN pisze:Narzekaliśmy przez lata na BSI i to w jaki sposób prowadziło cykl SGP. Niektórzy mieli spore nadzieje wraz z przejęciem cyklu przez Discovery i nie wiem jak wy, ale dla mnie obecny regulamin, sposób organizacji, dzikie karty, punktacja - zniszczyło całkowicie ten cykl. Runda zasadnicza zupełnie do niczego, bo większość jedzie, żeby jechać - ciułasz 6-7 pkt i masz te same szanse na finał co gość z 11. O tym, że zawodów jest zbyt wiele pisaliśmy nie raz. Te idiotyczne kwalifikacje, sprinty... Kogo to interesuje, a poprzez punkty do generalki wypacza to wynik końcowy.
Po raz pierwszy zawody SGP były dla mnie tak nieprzejrzyste, nieciekawe że odpuściłem po kilkunastu biegach i sprawdziłem wyniki i inne rzeczy po turnieju. Jak długo te burgerojady będą miały prawa do realizacji cyklu?
Do sprawdzenia, ale wydaje mi się, że do 2031r. włącznie.
tak do 2031
https://speedwaynews.pl/zuzel/grand-pri ... discovery/
ale ostatnio w którymś filmie na youtube (wydaje mi się, że u Musiała, ale ostatnio mamy całkiem sporo różnych magazynów i mogłem pomylić) była informacja, że Discovery chce się pozbyć żużla i możliwe, że to ich ostatni sezon
https://speedwaynews.pl/zuzel/grand-pri ... discovery/
ale ostatnio w którymś filmie na youtube (wydaje mi się, że u Musiała, ale ostatnio mamy całkiem sporo różnych magazynów i mogłem pomylić) była informacja, że Discovery chce się pozbyć żużla i możliwe, że to ich ostatni sezon
papi pisze:ale ostatnio w którymś filmie na youtube (wydaje mi się, że u Musiała, ale ostatnio mamy całkiem sporo różnych magazynów i mogłem pomylić) była informacja, że Discovery chce się pozbyć żużla i możliwe, że to ich ostatni sezon
Potwierdzam
Tzn. potwierdzam, ze by ł taki materiał, a nie, że to ostatni sezon :D
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Karol Szmyd wygrał pierwszą rundę Indywidualnego Pucharu Ekstraligi U17 zdobywając 13 punktów. Drugi z naszych, Michał Psiuk, który na dniach zrobił licencję 500c, zajął ostatnie miejsce bez zdobyczy punktowej.
Kto wie, moze juz w 2027 pojedziemy ligę dwójką wychowanków w składzie ;)
Druga runda 19 maja w Lublinie
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/11867 ... oil-motoru
Kto wie, moze juz w 2027 pojedziemy ligę dwójką wychowanków w składzie ;)
Druga runda 19 maja w Lublinie
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/11867 ... oil-motoru
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
- Dragon_Juventino
- Junior
Nasi polatali w Szwecji.
Lindgren 14+1.
Zmarzlik 16 (6)
Kubera 13 (6)
Przyjemski 7+1.
Lindgren 14+1.
Zmarzlik 16 (6)
Kubera 13 (6)
Przyjemski 7+1.

Całkiem przyjemne liczby :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Mecz Kubery i Zmarzlika transmitował Eleven. Nasi słabo startowali, ale za to na dystansie był ogień.Perez pisze:Całkiem przyjemne liczby :)
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
kdsz pisze:Mecz Kubery i Zmarzlika transmitował Eleven. Nasi słabo startowali, ale za to na dystansie był ogień.Perez pisze:Całkiem przyjemne liczby :)
Bo liga szwedzka jest od zabawy, a nie od zarabiania pieniążków.
Wypowiedź menedżera gości podczas zawodów zajedwabista :) Coś w deseń "gospodarze jadą na zębatkach, których my nawet ze sobą nie zabraliśmy" :D
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Jaworski i Bańbor pojadę w turnieju testowym na Stadionie Narodowym.
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/11872 ... e-turnieju
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/11872 ... e-turnieju
Nasi młodzieżowcy wygrali turniej par na Narodowym.
Bartosz Bańbor (ORLEN OIL Motor Lublin) 1*, 1, 2*, 1, 1, 3 = 9 pkt. + 2
Bartosz Jaworski (ORLEN OIL Motor Lublin) 2, 3, 3, 3, 0, 1 = 12 pkt.
https://ekstraliga.pl/se/jaworski-i-ban ... FP7UkFvKWA
Bartosz Bańbor (ORLEN OIL Motor Lublin) 1*, 1, 2*, 1, 1, 3 = 9 pkt. + 2
Bartosz Jaworski (ORLEN OIL Motor Lublin) 2, 3, 3, 3, 0, 1 = 12 pkt.
https://ekstraliga.pl/se/jaworski-i-ban ... FP7UkFvKWA
Kolejne spotkanie gdzie Jaworski jest lepszy niż Bańbor...
Czy ja wiem? W ostatnich tygodniach obaj notują zbliżone wyniki, ale zazwyczaj to Bańbor punktował minimalnie lepiej. Przy czym różnice między Bartoszami są mikroskopijne. Jaworski ma wyraźnie mniejsze doświadczenie ekstraligowe, ale też prawo do frustracji. Nie jest gorszy od Bańbora, a wciąż nie dostał prawdziwej szansy w meczu ligowym. Ciekawe co z tym fantem zrobią panowie K&Z.Haron90 pisze:Kolejne spotkanie gdzie Jaworski jest lepszy niż Bańbor...
Bańbor w tym roku jest na razie cieniutki ale zdziwiłbym się bardzo jakby go zastąpili Jaworskim w Grudziądzu. Małkiewicz złapał rewelacyjną formę, Łobodziński u siebie też może być niebezpieczny. To byłaby krzywda dla Jaworskiego. Ale jeszcze większą krzywdą jest puszczanie go w 12 wyścigu. Tu nie ma złotego rozwiązania, bo zawsze ktoś będzie wk...ny.
Jaworski zasługuje na szanse, podobno miał jechać w pierwotnym terminie w Grudziądzu (no nie wiem czy to dobry pomysł).
Sprawa jest delikatna, bo w teamie Bańbora jest przecież Dawid Lampart, a on wrażliwy na takie manewry
Sprawa jest delikatna, bo w teamie Bańbora jest przecież Dawid Lampart, a on wrażliwy na takie manewry
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Tylko nie wiem dlaczego na uprzywilejowanej pozycji ma być chłopak z podrzeszowskiej wsi, który stoi w miejscu i którego póki co sufit wyznacza bardzo przeciętny mentor?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Czyżby konstrukcja kontraktu (gwarancja startów), ew. kwestie sponsorskie ? (Jeden ze sponsorów Bańbora, także wspiera klub - GC Energy, tu przypomina się sezon 2012 i starty Jeleniewskiego).
Ale to wszytsko luźne sugestie.
Ale to wszytsko luźne sugestie.
kibicLBN pisze:Tylko nie wiem dlaczego na uprzywilejowanej pozycji ma być chłopak z podrzeszowskiej wsi, który stoi w miejscu i którego póki co sufit wyznacza bardzo przeciętny mentor?
Piękny argument z wsią, biorąc pod uwagę, że Jaworski pochodzi z Pułtuska ;]
Bardzo bym chciał, żeby Jaworski, czy w przyszłości np. Szmyd, stanowili o sile juniorki w Lublinie. Ale to wyśmiewanie i "wyrzucanie" do kosza Bańbora po 4 kolejkach bardzo mi nie pasuje, a trudno też jednoznacznie stwierdzić, że Jaworski prezentuje aktualnie lepszy poziom.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Jaworski absolutnie zasłużył na szansę i niewykluczone, że na ten moment jest po prostu lepszym zawodnikiem od Bartka, a do tego lepiej rokującym. Ale z drugiej strojny zabawne jest, że kibice tyle mówią o przywiązaniu zawodnika do klubu, do kibiców, do miasta. Krytykują, ze liczy się tylko hajs. A wystarczy, ze ktoś ma słabszy okres i cała ta miłość ulatnia się momentalnie.
I też nie przesadzajmy z tym "cienizmem" Bańbora. Chłopak szału nie robi, ale w Zielonej zrobił swoje, we Wrocławiu wygrał młodzieżowy 5:1, z Rybnikiem stracił punkt w młodzieżowym, ale potem przywiózł Czugunowa i juniora. Zawalił wiec tylko mecz z Czewą. To jeszcze chyba nie powód, żeby odsądzać chłopaka od czci i wiary. Bo to zaczyna trochę iść w skrajności. Albo robisz 2-3 pkt w biegu, albo nie nadajesz się do Motoru. Kilka kryzysów formy zawodników już w tej drużynie przechodziliśmy i przeważnie udało się je przezwyciężać.
Zabawniejsze tym bardziej, że Szmyd też jest z podkarpacia i też jest wywodzi się "od Lamparta" :)
I też nie przesadzajmy z tym "cienizmem" Bańbora. Chłopak szału nie robi, ale w Zielonej zrobił swoje, we Wrocławiu wygrał młodzieżowy 5:1, z Rybnikiem stracił punkt w młodzieżowym, ale potem przywiózł Czugunowa i juniora. Zawalił wiec tylko mecz z Czewą. To jeszcze chyba nie powód, żeby odsądzać chłopaka od czci i wiary. Bo to zaczyna trochę iść w skrajności. Albo robisz 2-3 pkt w biegu, albo nie nadajesz się do Motoru. Kilka kryzysów formy zawodników już w tej drużynie przechodziliśmy i przeważnie udało się je przezwyciężać.
Cooper pisze: czy w przyszłości np. Szmyd
Zabawniejsze tym bardziej, że Szmyd też jest z podkarpacia i też jest wywodzi się "od Lamparta" :)
Ostatnio zmieniony 15 maja 2025, o 10:47 przez Flagg, łącznie zmieniany 2 razy.
Wnioski widzę są generalnie wspólne - poziom chłopaki prezentują obecnie zbliżony, a puszczanie Jaworskiego w Grudziądzu jest robieniem mu krzywdy. W 12 wyścigu meczu również...
Zwróciłbym jeszcze uwagę, że Jaworski notuje w tym sezonie spory progres, a Bańbor ma stagnację, a nawet regres formy. I tu pojawia się pytanie czy należałoby w pierwszej kolejności docenić progres Jaworskiego - dać mu starty w ramach docenienia i wzmocnienia progresu - czy pomóc Bańborowi - zapewniając mu stabilność i okazując zaufanie.
Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji. Uważam, że Jaworski sportowo zasłużył na miejsce w podstawowym składzie i powinien mieć taką uczciwą szansę na pokazanie swoich umiejętności w ligowej rywalizacji na tle bardziej doświadczonych zawodników, jednak może akurat nie w meczu w Grudziądzu. Chociaż... Jaworski na "neutralnych" torach notuje całkiem niezłe występy.
Zwróciłbym jeszcze uwagę, że Jaworski notuje w tym sezonie spory progres, a Bańbor ma stagnację, a nawet regres formy. I tu pojawia się pytanie czy należałoby w pierwszej kolejności docenić progres Jaworskiego - dać mu starty w ramach docenienia i wzmocnienia progresu - czy pomóc Bańborowi - zapewniając mu stabilność i okazując zaufanie.
Ja jestem zwolennikiem pierwszej opcji. Uważam, że Jaworski sportowo zasłużył na miejsce w podstawowym składzie i powinien mieć taką uczciwą szansę na pokazanie swoich umiejętności w ligowej rywalizacji na tle bardziej doświadczonych zawodników, jednak może akurat nie w meczu w Grudziądzu. Chociaż... Jaworski na "neutralnych" torach notuje całkiem niezłe występy.
Ja w ogóle jestem wielkim przeciwnikiem skrajnych ocen i generalnie uważam, że tytuły uzyskane przez Bańbora w ubiegłym roku były trochę ponad stan, biorąc pod uwagę jego poziom sportowy (choć zdaję sobie sprawę, że zdobył je w sportowej rywalizacji, więc nie powinny być umniejszane). Z kolei teraz nie jest tak, że jest jakimś fatalnym juniorem. Generalnie młodzi zawodnicy notują wahania formy i jest to zupełnie normalne.I też nie przesadzajmy z tym "cienizmem" Bańbora. Chłopak szału nie robi, ale w Zielonej zrobił swoje, we Wrocławiu wygrał młodzieżowy 5:1, z Rybnikiem stracił punkt w młodzieżowym, ale potem przywiózł Czugunowa i juniora. Zawalił wiec tylko mecz z Czewą. To jeszcze chyba nie powód, żeby odsądzać chłopaka od czci i wiary. Bo to zaczyna trochę iść w skrajności. Albo robisz 2-3 pkt w biegu, albo nie nadajesz się do Motoru. Kilka kryzysów formy zawodników już w tej drużynie przechodziliśmy i przeważnie udało się je przezwyciężać.
Stąd przy młodzieżowcach, choć uczestniczą w meczach na generalnie równych prawach co pozostali zawodnicy, to ich rozwój powinien być nakierowany nie na zdobycie kilku punktów w najbliższym meczu, a na osiągnięcie poziomu, który zagwarantuje im podjęcie rywalizacji po 21. albo 24. roku życia.
Widać problemem jest wejście Bańbora z buta w ekstraligę. Z pazurem, zadziornością. W tym sezonie utracił to co go wyróżniało, i wkroczył na Lamparcią ścieżkę. Niby totalnego piachu nie jeździ, ale z charakternego chłopaka została jakaś taka mdła papka.
@istred
Pogubiłem się już - dawać Jaworskiemu szanse, wstawiać do podstawowego składu, czy jednak zrobi się mu tym krzywdę? Bo czytając Twój przedostatni wpis zgłupiałem :)
Pogubiłem się już - dawać Jaworskiemu szanse, wstawiać do podstawowego składu, czy jednak zrobi się mu tym krzywdę? Bo czytając Twój przedostatni wpis zgłupiałem :)
Motor mocnyj!
Nie dziwię się, że się pogubiłeś, bo sam nie wiem :D
Generalnie uważam, że Jaworski powinien dostać szansę (czyli wstawić na podstawowego składu i dać pojechać 3 wyścigi, przede wszystkim w juniorskim). Czy w meczu z Grudziądzem?
Z jednej strony nie, bo jednak doświadczenie Bańbora może dać większą szansę na punkty, z drugiej Jaworski nieźle radzi sobie na obcych torach... Trudna decyzja przed sztabem szkoleniowym, a ja sam nie wiem co bym zrobił.
Moje wątpliwości biorą się stąd, że tor w Grudziądzu jest trudny, a tamtejsi juniorzy są jednymi z bardziej wymagających przeciwników. Stąd jeśli da się tam szansę Jaworskiemu, a ten - co jest dość prawdopodobne - nie przywiezie punktów, to da to bardzo mocny argument Bańborowi, który będzie twierdził, że on zaprezentowałby się lepiej - co jest niemożliwe do podważenia.
Generalnie uważam, że Jaworski powinien dostać szansę (czyli wstawić na podstawowego składu i dać pojechać 3 wyścigi, przede wszystkim w juniorskim). Czy w meczu z Grudziądzem?
Z jednej strony nie, bo jednak doświadczenie Bańbora może dać większą szansę na punkty, z drugiej Jaworski nieźle radzi sobie na obcych torach... Trudna decyzja przed sztabem szkoleniowym, a ja sam nie wiem co bym zrobił.
Moje wątpliwości biorą się stąd, że tor w Grudziądzu jest trudny, a tamtejsi juniorzy są jednymi z bardziej wymagających przeciwników. Stąd jeśli da się tam szansę Jaworskiemu, a ten - co jest dość prawdopodobne - nie przywiezie punktów, to da to bardzo mocny argument Bańborowi, który będzie twierdził, że on zaprezentowałby się lepiej - co jest niemożliwe do podważenia.