Ekstraliga 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Ekstraliga 2025

#301 Postautor: istred » 1 października 2024, o 12:44

Haron90 pisze:Grzyb to pseudo gangus, nie ma co porównywać Stacha do niego.
Niektóre z zarzutów to:

1. Przerost ego - podważanie decyzji zarządu, wiecznie niezadowolenie ze wszystkiego.
2. Przekładanie dobra zawodników ponad dobro klubu.
3. Zaniedbywanie juniorów.
4. Chore układy jego córki.
5. Spychanie na margines każdego, kto mu się przeciwiał.

Zresztą, tutaj macie link: https://www.facebook.com/story.php?stor ... 4m8aSOxwZo

Wiadomo, że część z zarzutów będzie przekoloryzowana, naciągnięta i wyolbrzymiona przez ludzi po drugiej stronie barykady - nie jest tajemnicą że tam się teraz odbywa swoista gra o tron. Jednak dorosłe życie uczy, że nie ma osób nie winnych a prawda zawsze jest gdzieś pośrodku. Ja osobiście nie chciałbym widzieć Stacha w Motorze.

Przeczytałem tę przydługą "analizę" i...
Nawet jeśli to wszystko byłoby w 100% prawdą (choć tego w ogóle bym w tych kategoriach nie oceniał), to nie uzasadnia zwolnienia Chomskiego w takich okolicznościach. Rozumiem, wychodzi coś naprawdę grubego, co uzasadnia działanie natychmiastowe, ale tutaj...? Trzeba było poczekać do końca sezonu, odczekać może jeszcze ze dwa tygodnie na "podsumowania" i dokonać zmian. W profesjonalny i kulturalny sposób. Jestem jednak przekonany, że w Gorzowie takich słów nie rozumieją, co jakoś specjalnie też mnie nie smuci.
Wybrano jednak zrobienie gównoburzy, która Stali się odbije - po raz kolejny - czkawką.

Odnosząc się do tej facebookowej analizy to... gościu domaga się budowania zespołu na "młodych zdolnych Paluchu, Bednarze i Pollestadzie. Mając do dyspozycji Vaculika i Thomsena/Lebiediewa, będzie można zbudować ciekawą drużynę, od której będzie można "coś" wymagać". Jednocześnie zarzuca Chomskiemu, że przez te wszystkie lata zdobył tylko jedno złoto. To powinno wystarczyć za komentarz. Autokomentarz ;)

Ta analiza jest o tyle ciekawa, że pokazuje jaki burdel panuje w Gorzowie i - co lepsze - że wydaje się, że brak tam jest kogoś kto ma pomysł na ogarnięcie tego bajzlu. Jeśli wszystko to jest prawdą - że Chomski wtrąca się w sprawy zarządu, zaniedbuje juniorów i ma jakieś niejasne układy z zawodnikami, a jego córka panoszy się w klubie to zestawiając to z tym, że jest on trenerem w Gorzowie od 9 lat! jest absurdalne. Przecież to są zarzuty dotyczące filozofii prowadzenia drużyny (z którą można się zgadzać albo nie) i patologii, która ma miejsce w tym klubie od lat. I nikomu do tej pory to nie przeszkadzało. Co więcej, ktoś swoim przyzwoleniem pozwalał Chomskiemu działać w ten sposób. Jeśli zarząd (albo otoczenie tego zarządu - bo tak widzę ten wpis) zarzuca trenerowi to co powyżej to wystawia sobie laurkę maksymalnego nieudacznika, który do tego dopuścił. I na koniec tenże zarząd nie potrafi nawet w rozsądny sposób zakończyć z Chomskim współpracy. Komedia :)

Osobiście mam gdzieś czy Chomski jest trenerem Stali czy nie, ale trzeba mu oddać jedno - w ostatnich latach wyciągał ze Stali maksa i - w mojej ocenie - robił wynik ponad stan. Z ciekawością będę przyglądał się dalszym losom tego klubiku.

Jeszcze jedno. Jeżeli w zarządzie jest właściciel sponsora i sponsor jednego z zawodników (Woźniaka) i nikt (np. piszący post na FB) nie widzi w tym problemu, to pokazuje także skale amatorszczyzny i bajzlu w tym klubie. Przecież to oczywiste pomieszanie ról i rażący konflikt interesów.

Jeszcze ten zarzut dot. negocjacji z Ratajczakiem, Menclem itd. ..."braku jaj". Przecież to zarzut do zarządu. Zatem zwalniamy trenera... w sumie logiczne. Ale tylko w Gorzowie ;)

A, i jeszcze... kto za Chomskiego? Paluch?
Co zarzucono Chomskiego? Niejasne układy z zawodnikami? No to zamieńmy go na takiego, którego układy z zawodnikami będą jasne. Relacja ojciec-syn jest jak najbardziej klarowna, a że może prowadzić do faworyzowania jednego z zawodników i oczywistych konfliktów - co tam, przecież to Gorzów. Tam takie rzeczy nie są problemem ;)
Ostatnio zmieniony 1 października 2024, o 13:03 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

KrzysiekS
Senior

#302 Postautor: KrzysiekS » 1 października 2024, o 12:55

No czy spanikowali to przekonamy się jak będzie z Holderem i Ratajczakiem...

Awatar użytkownika
papi
Trener

#303 Postautor: papi » 1 października 2024, o 13:24

Myślę że pora żeby nasi zaczęli mieć jasny plan na Jaworskiego. Kilka tygodni temu byłem przekonany, że Polonia przez najbliższe 2 lata nie wejdzie, ale dziś wiele się zmieniło i trzeba brać pod uwagę że pożegnamy się z Przyjemskim za rok. Albo Jaworski idzie na wypożyczenie i zbiera ligowe biegi albo poszukiwanie zagranicznego juniora.

Haron90
Kadrowicz

#304 Postautor: Haron90 » 1 października 2024, o 13:27

Pełna zgoda na wypożyczenie Jaworskiego. Chłopak musi jeździć. Ale od kiedy Woźniak jest postrzegany jako zawodnik zmieniający układ sił w lidze? Nawet jest to I liga? Kiedy ostatnio chłop udźwignął presję w ważnych meczach? Chyba nigdy. Nawet jeśli Polonia zajmie pierwsze miejsce w rundzie zasadniczej, w finale znowu się skompromituje.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#305 Postautor: papi » 1 października 2024, o 13:37

Ja myślę że on jest zawodnikiem zmieniającym układ sił w Ekstralidze, gdyby Stal odpaliła Fajfera to byłaby raczej pewniakiem do 4, teraz w moich oczach już taka pewna nie jest.
Także sorry ale w 1 lidze to materiał na czołowego zawodnika. Buczkowski tam był drugim zawodnikiem rozgrywek

Flagg
Trener

#306 Postautor: Flagg » 1 października 2024, o 13:38

papi pisze:Myślę że pora żeby nasi zaczęli mieć jasny plan na Jaworskiego. Kilka tygodni temu byłem przekonany, że Polonia przez najbliższe 2 lata nie wejdzie, ale dziś wiele się zmieniło i trzeba brać pod uwagę że pożegnamy się z Przyjemskim za rok. Albo Jaworski idzie na wypożyczenie i zbiera ligowe biegi albo poszukiwanie zagranicznego juniora.

Menago Przyjemskiego powiedział dość jasno. Ten rok był ostatnim, gdy stawiaja takie warunki. Od tej pory czekać nie będą, bo wiedzą jak działa rynek i że kluby niechętnie będa patrzeć na budowanie składu na zasadzie "moze bedzie u nas, a moze nie bedzie". Oczywiście to z góry nie determinuje tego, ze Przyjemski posiedzi u nas dłużej niż do końca 2025, bo chłopak moze sobie pozwolić na czekanie nawet do października, a klub w Elidze sobie znajdzie bez problemu. Tylko mam poważne wątpliwości, czy Kępa będzie drugi raz czekać. A wbrew temu, co próbuje wszystkim wmówić żuzlowe środowisko, wyxchodzi na to, ze Przyjemskiemu raczej nie tak śpieszno opuszczać Lublin na rzecz Apatora czy innej Stali Gorzów.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#307 Postautor: papi » 1 października 2024, o 13:45

Dlatego piszę że warto mieć plan. Nie twierdzę że Wiktor odejdzie, ale ryzyko jest większe niż było i trzeba być przygotowanym. Kolejny sezon Jaworskiego na ławce to marnowanie chlopaka i potencjalnie (gdyby Wiktor jednak odszedł) wybór między nieobjezdzonym wychowankiem, a szukaniem zagranicznego juniora (jeśli ostatecznie wejdzie)

Antonik

#308 Postautor: Antonik » 1 października 2024, o 17:39

Flagg pisze:Jeśli pierwszoligowe kluby są w stanie zbudować mocniejsze zespoly niż Ekstraligowiec, to zdecydowanie problemem nie jest brak KSMu :) No ale my to wiemy.

Otóż to. Ale mam nadzieję, że jednak ROW kogoś ciekawego zakontraktuje. Ale na prawdę dziwi, że i Lebiediew i Woźniak ich ominął.

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#309 Postautor: Cz@rek » 1 października 2024, o 20:38

^^^Ja bym się z tym wypożyczeniem nie spieszył minimum do kwietnia. Po pierwsze na początku sezonu różnie bywa,trzeba mieć zabezpieczenie, a po drugie a gdyby Wiktor zgodził się startować z rezerwy to Bartosza można by puszczać przynajmniej w biegu nr.2 a Wiktor kolejne starty za niego plus biegi za najsłabszego seniora,lub nie daj boże kontuzjowanego zawodnika.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#310 Postautor: papi » 1 października 2024, o 20:39

coś mi świta, że zawodnik spod 8/16 może obu juniorów zmienić po razie, więc taka taktyka nie ma za wiele sensu

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#311 Postautor: Kargolo » 1 października 2024, o 20:41

Tak, z rezerwy zwykłej po razie może zastąpić każdego juniora.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

L(o)katy
Szkółkowicz

#312 Postautor: L(o)katy » 1 października 2024, o 23:14

Dopadł nas wirus bogactwa urodzaju. Żeby Jaworski się rozwijał to musiałby jeździć i czuć że klub na niego stawia.. coś jak Banbor w tamtym roku. Trzymanie go na wszelki wypadek i okazjonalne starty nic mu nie dadzą. Obawiam się że nawet wypożyczenie nie pozwoli mu rozwinąć pełni talentu choć to i tak lepsze rozwiazanie
Obrazek

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#313 Postautor: Gelo » 1 października 2024, o 23:58

Widziałem Jaworskiego trzy razy i sorry. Chlopak ma talent ale nie jest to młodzieżowiec na miarę mistrza Polski. Niech się rozjeżdża ligę niżej.

Robson
Senior

#314 Postautor: Robson » 2 października 2024, o 05:48

Pełna zgoda.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#315 Postautor: Cooper » 2 października 2024, o 09:45

Teoretycznie mógłby pójść do Tarnowa (może moglibyśmy wziąc jego kontrakt na utrzymanie), pytanie, czy Tarnów będzie jechał w lidze.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#316 Postautor: Perez » 2 października 2024, o 21:53

Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#317 Postautor: Flagg » 2 października 2024, o 22:02

Był w ostatnich latach jakiś junior, który faktycznie rozwinął się na wypożyczeniu do niższej ligi? Ktoś, kto odjechał sezon/ dwa, po czym wrócił do macierzystego klubu w Elidze i wskoczył do składu robiąc punkty? Ja nie kojarzę specjalnie
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#318 Postautor: Gelo » 2 października 2024, o 22:06

To wypożyczmy Jaworskiego do Wrocławia i trzymajmy kciuki żeby weszli do finału :)

samba
Senior

#319 Postautor: samba » 2 października 2024, o 22:14

Flagg pisze:Był w ostatnich latach jakiś junior, który faktycznie rozwinął się na wypożyczeniu do niższej ligi? Ktoś, kto odjechał sezon/ dwa, po czym wrócił do macierzystego klubu w Elidze i wskoczył do składu robiąc punkty? Ja nie kojarzę specjalnie

Zależy jak definiujemy ostatnie lata :) Bo tak na szybko z głowy to przykładowo był Daniel Kaczmarek w Wandzie. Ale wcześniej też była instytucja gościa ale tego chyba raczej nie zaliczamy do wypożyczenia bo tam to moglibyśmy wymieniać Kubere, Czaje, Drabika w Łodzi itp. Nawet śp. Rempała się u nas pojawił

Flagg
Trener

#320 Postautor: Flagg » 2 października 2024, o 22:25

Gelo pisze:To wypożyczmy Jaworskiego do Wrocławia i trzymajmy kciuki żeby weszli do finału :)

Wrocław raczej na brak juniorów teraz nie narzeka :)

Po prostu nie kojarzę, żeby w ostatnim czasie wypożyczenie miało pozytywny wpływ na rozwój zawodnika. Jedyny, który przychodzi mi do głowy to Karczewski, który poszedł do Krosna i coś tam jechał.

Problem z Jaworskim jest taki, że on nie ma sprzętu, nie ma swojego teamu i jest całkowicie zdany na klub. Żeby wypożyczenie miało sens, musiałby to wszystko zbudować, a do tego trzeba pieniędzy. Wtedy moglby iść na wypożyczenie i uczyc się bycia na swoim, pracy ze swoimi mechanikami, swoim sprzętem. Motor lub klub, do którego pójdzie, musiałby w niego zainwestować o co może być ciężko. I pojdzie na to wypożyczenie, będzie jeździć na jakimś szrocie i wozić zera. 1 liga to nie przelewki, poziom od kilku lat jest wysoki. Sytuacja w jego wypadku jest trudna i ciężko znaleźć idealne rozwiązanie.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#321 Postautor: tezetomaniak » 2 października 2024, o 22:46

Jeżeli inwestycja w wychowanka to problem dla Motoru lub sponsorów to najlepiej niech od razu uczciwie powiedzą, że mają w dupie :) Po co komuś robić nadzieje.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#322 Postautor: papi » 2 października 2024, o 23:28

Kowalski? Co prawda nie wrócił do Czewy, ale klub znalazł

Flagg
Trener

#323 Postautor: Flagg » 2 października 2024, o 23:47

Ale Kowalski nie był wypożyczony. On jeździł w Wandzie i z niej przeszedł do Czewy, a potem po prostu odszedł dov Wrocka. Za czasów Czewy jeździł w niższych ligach jako gość, a to jednak zupełnie inna sprawa niż wypożyczenie

Awatar użytkownika
papi
Trener

#324 Postautor: papi » 2 października 2024, o 23:52

ale dziś chyba nie ma już gościa, a Kowalski w Czewie odjechał 11 biegów w 2 lata, więc można powiedzieć, że cała zasługa jego rozwoju i wypromowania to jazda w niższej lidze.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#325 Postautor: kibicLBN » 3 października 2024, o 05:44

Perez pisze:Chris Holder podobno w Rybniku.
https://www.facebook.com/share/jT3GGUKjz5m7M9oh/

Będzie pełnił rolę węgla? Czy jednak papy?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.