Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Haron90
Kadrowicz

Re: Żużlowe różności

#19276 Postautor: Haron90 » 6 maja 2024, o 13:24

Flagg pisze:To nie kwestia tolerancji, tylko podejścia :)

Jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym wyszedł ze stadionu, czy wstał od TV z myślą, że to zwycięstwo jakoś nie cieszy, bo brak wychowanka, bo SSP, bo w mediach będą źle/wcale mówić o Motorze. Ba, mam jeszcze większego banana na ustach jak sobie pomyślę, że tym wszystkich napinaczom znowu leci piana z ust. To powoduje, ze te wygrane wcale mi się nie nudzą i mam z każdej taką sama satysfakcję. Bo wiem, ze ich to wkurza jeszcze bardziej. Dla nich porażka Motoru stała się w jakimś sensie istotą kibicowania. Pal licho, czy mój klub wygrał, czy przegrał. Najważniejsze żeby Motor dostał w czapę, żeby było się o co ich doczepić. Czy to tor, czy błąd sędziego. I bardzo dobrze, niech ich boli :) Więc póki co nie zapowiada się, żebym miał przesyt medali. Im więcej ich naklepiemy, tym większy będzie ból dupy i tym głośniej będą krzyczeć. I super.

Wprawdzie nie wydaje mi się, żeby przepowiednia Bońka miała się sprawdzić i byśmy zdominowali tą ligę na najbliższe 10 lat, ale chyba kilka tych medali jeszcze spokojnie naklepiemy. I to bez względu na to co wymyślą kwadratowe głowy w kwestii regulaminu. Bo my większość tych klubów wyprzedzamy profesjonalizmem i organizacją o lata świetlne. I to pozwoli nam być w czubie. Niekoniecznie wygrywać ligę rok po roku (np. uważam, ze za rok Sparta może mieć skład równie silny, jak nie silniejszy od nas, przynajmniej na papierze), ale wątpię, żeby groził nam casus Leszna, że po kilku złotach zaczniemy lecieć w dół i zatrzymamy się w niższej lidze. Bardziej będzie to złoto tu, tam srebro, tam znowu złoto, tam jakiś słabszy sezon i brąz albo brak medalu. Kryzysy się zdarzają. Ale Motor w tej lidze będzie ważnym graczem jeszcze przez długie lata. Przynajmiej dopóki Kępie bedzie chciało się w to bawić.

Tak jak napisałem, nie przeszkadza mi ogólny ból dupy. Ba, bardzo często wchodzę sobie na gorzowskie forum w celu poprawy humoru ;-). Przeszkadza mi jedynie do czego to może doprowadzić.

Awatar użytkownika
Złoty
Szkółkowicz

#19277 Postautor: Złoty » 6 maja 2024, o 15:08

Flagg pisze:
Jeszcze nie zdarzyło mi się, żebym wyszedł ze stadionu, czy wstał od TV z myślą, że to zwycięstwo jakoś nie cieszy, bo brak wychowanka, bo SSP, bo w mediach będą źle/wcale mówić o Motorze. Ba, mam jeszcze większego banana na ustach jak sobie pomyślę, że tym wszystkich napinaczom znowu leci piana z ust. To powoduje, ze te wygrane wcale mi się nie nudzą i mam z każdej taką sama satysfakcję. Bo wiem, ze ich to wkurza jeszcze bardziej. Dla nich porażka Motoru stała się w jakimś sensie istotą kibicowania. Pal licho, czy mój klub wygrał, czy przegrał. Najważniejsze żeby Motor dostał w czapę, żeby było się o co ich doczepić. Czy to tor, czy błąd sędziego. I bardzo dobrze, niech ich boli :) Więc póki co nie zapowiada się, żebym miał przesyt medali. Im więcej ich naklepiemy, tym większy będzie ból dupy i tym głośniej będą krzyczeć. I super.

Oprawic w ramke/zalaminowac.

Mamy obrotnego prezesa, ktory umie pozyskac sponsorow, do zawodników ma nosa/farta bo te odpady z innych klubów u nas wypaliły. Zobaczcie taki Włókniarz. Tam po prostu nie ma atmosfery. Prezes Oszołom, Leon Buc Madsen co patrzy tylko na siebie i swoje silniki co powiedział wczoraj w wywiadzie, Wariat Drabik i No Comment Woryna. Michelsena pomine bo pewnie sobie pluje w brode ze za garsc srebrnikow taki Madsen go je*ie publicznie. Niech nas nienawidzą, byle by się bali.

Flagg
Trener

#19278 Postautor: Flagg » 6 maja 2024, o 22:08

Jak wiecie czasem bawię się liczbami i cyferkami i ostatnio zacząłem sobie analizować, jak to w końcu z tym szkoleniem w Polsce jest. Kto faktycznie szkoli i jakie są tego efekty. Wiadomo, ze gorący temat to wychowankowie, ale szkolenie to nie tylko oni, ale ogólnie młodzi zawodnicy jeżdżący w klubie. Przecież szkolenie nie kończy się wraz ze zdaniem licencji "Ż". 16-letni żużlowiec, to wciąż surowy materiał, który potrzebuje sporo szlifów.

Sprawdziłem więc, jak to jest z tymi naszymi ekstraligowymi klubami. Ilu faktycznie zawodników wypuścili "w świat" i jak oni sobie radzą. Oczywiście musiałem przyjąć jakiś przedział czasowy. Nie ma co patrzeć na to, co było 15 czy 20 lat temu, bo nijak ma się to do obecnej sytuacji klubów. Wziąłem więc pod lupę ostatnie 10 sezonów. Od 2014 roku. Sprawdziłem dwie rzeczy. Ilu zawodników danego klubu jeździło przez ten czas w Ekstralidze na pozycji seniora (wystarczyło, ze odjechali jeden bieg). Oraz sprawdziłem jacy żużlowcy w ciągu tych 10 lat jeździli dla danego klubu jako juniorzy i gdzie są obecnie. IMO dość ciekawa informacja, szczególnie w kontekście np. dyskusji o Przyjemskim, ze powinien wybrać np. Gorzów czy Grudziądz, bo tam ma większą szansę na rozwój.

Na pierwszy ogień idą oczywiście nasi ulubieńcy, czyli potentat szkoleniowy w Polsce, wytwórca wielu żużlowych gwiazd i zdaniem sympatycznego Władka - najlepsze w Polsce miejsce do rozwoju dla młodych żużlowców. Czyli oczywiście Stal Gorzów.

I teraz konkurs. Czy wiecie ilu wychowanków Stali Gorzów jeździło w Ekstralidze jako seniorzy od sezonu 2014? Do wygrania jest uścisk dłoni Stasia Chomskiego wraz z przyśpieszonym kursem trenowania młodych adeptów. Jako bonusowa nagroda, to webinar z Julką Chomską na temat sposobów budowania drużyny wraz z prezentacją PDF.

Otóż od 2014 roku następujący wychowankowie Stali Gorzów odjechali w Ekstralidze przynajmniej jeden bieg jak senior:

Bartosz Zmarzlik

Koniec listy. Dziękuję.

OK, zeby być sprawiedliwym, to byli jeszcze Rafał Karczmarz i Wiktor Jasiński, którzy również jeździli w Ekstralidze po zakończeniu wieku juniora, ale umówmy się, miało to miejsc TYLKO i WYŁĄCZNIE ze względu na wprowadzenie pozycji U-24. Gdyby nie ta zmiana regulaminowa, to obaj po ukończeniu 21 roku życia nawet nie powąchaliby Eligowych torów.

Teraz druga część zabawy. Czyli lista żuzlowców, którzy w barwach Stali od szonu 2014 odjechali przynajmniej jeden wyścig na pozycji juniora i to, gdzie się obecnie znajdują:

UWAGA: Nie uwzględniam w tym zestawieniu obecnych juniorów w danym klubie (w tym wypadku Paluch i Stojanowski), bo to oczywiste, ze klub musi mieć minimum 2 juniorów w składzie.

Łukasz Kaczmarek - koniec kariery
Adrian Cyfer - 2 liga
Bartosz Zmarzlik - Ekstraliga
Rafał Karczmarz - miał kontrakt warszawski w Stali Rzeszów i miał jeździć w Wandzie, ale Wanda nie wystartowała, a Stal już ogłosiła, ze z usług Karczmarza korzystać nie będzie, wiec traktuje go jako zawodnika bez klubu.
Hubert Czerniawski - bez klubu
Alan Szczotka - bez klubu
Mateusz Bartkowiak - junior 1 liga
Kamil Pytlewski - bez klubu
Wiktor Jasińśki - 1 liga
Oliwer Ralcewicz - bez klubu
Kamil Nowacki - bez klubu
Oskar Hurysz - junior Eliga

Czyli w sumie 12 zawodników:
1 senior w Elidze
1 juniorów w Elidze
1 junior w 1 lidze
1 U-24 w 1 lidze
1 senior w 2 lidze
7 zawodników bez klubu/koniec kariery

Jeden junior Stali (nie licząc rzecz jasna Zmarzlika) przekroczył w Elidze średnia biegowa 1.5 na koniec sezonu. Był to Rafał Karczmarz w sezonie 2017.

Średnia 1.3 przekroczyli Karczmarz w roku 2017 i Paluch w 2023.

Średnia 1.2 udało się przekroczyć Cyferowi w 2015

Reszta kończyła poniżej 1.2

Co do medali. Oczywiście ten aspekt wygląda kapitalnie że względu na Zmarzlika, który sam natrzepal ich więcej niż kilka klubów razem wziętych. Ale badzmy sprawiedliwi:

4 x 1 msc IMS - wszystkie Zmarzlik
1 x 3 msc IMS - Zmarzlik
3 x 1 msc IMP - wszystko Zmarzlik
3 x 2 msc IMP - wszystko Zmarzlik
1 x 1 msc IMSJ - Zmarzlik
MDMP - 2 x 2 msc (2014, 2018) 1 x 3 msc 2019
MMPPK - 1 x 1 msc (2015), 2 x 2 miejsce 2018, 2023
IMPJ - 1 x 1 msc, 2 x 3 miejsce - wszystko Zmarzlik
Brązowy kask - 2 x 2 miejsce (Zmarzlik, Paluch)
Srebrny Kask - 2 x 3 miejsce ( Cyfer, Jasiński)

Tak oto wyglądają efekty 10 lat szkolenia w klubie, który ponoć pod tym względem jest w ścisłej czołówce w kraju.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#19279 Postautor: papi » 6 maja 2024, o 23:08

no to ładnie szkolą, prawdziwa kuźnia talentów :)

Zmarzlik jeszcze był 2 x drugi w GP + medale w ZK

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#19280 Postautor: niespokojny » 7 maja 2024, o 00:27

Nieśmiało powiem, że od nas Bober też bez klubu. I to raptem jeden, więc nie ma się co nabijać i malować trawy na zielono. Ja się pytam, dlaczego Grzeszczyk nie jeździ w U24? I czemu mu jakiegoś klubu nie ogarneli, żeby sobie pojeździł?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

KrzyczącyK1b1c
Trener

#19281 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 7 maja 2024, o 00:37

niespokojny pisze:Nieśmiało powiem, że od nas Bober też bez klubu. I to raptem jeden, więc nie ma się co nabijać i malować trawy na zielono. Ja się pytam, dlaczego Grzeszczyk nie jeździ w U24? I czemu mu jakiegoś klubu nie ogarneli, żeby sobie pojeździł?

Grzeszczyka wypożyczono do Piły

KDS
Junior

#19282 Postautor: KDS » 7 maja 2024, o 00:40

Mnie w tej całej dyskusji o wychowankach zastanawia, jaka jest faktycznie w dzisiejszym żużlu rola klubu w wychowaniu młodej perełki. Bo wydaje mi się (choć nie mam żadnych dowodów na poparcie tej hipotezy), że może nie być wcale taka duża, jak niektórzy by chcieli. Mam wrażenie, że o wiele istotniejsze jest nastawienie samego młodego zawodnika i jego najbliższego otoczenia oraz ilość zainwestowanej przez nich kasy. A wtedy to i trenerzy i sprzęt i cała reszta jakoś się znajdzie.

Czy gdyby Zmarzlik nie urodził się pod Gorzowem, to zaprzepaściłby swój talent i skończył w 2 lidze?

Czy gdyby Oskar Bober trafił za dzieciaka do szkółki Unii Leszno, to dziś jeździłby w SGP?

Nie wiem, ale w obu przypadkach mocno wątpię.

Flagg
Trener

#19283 Postautor: Flagg » 7 maja 2024, o 01:24

niespokojny pisze:Nieśmiało powiem, że od nas Bober też bez klubu. I to raptem jeden, więc nie ma się co nabijać i malować trawy na zielono.

Różnica jest taka, że w Lublinie nikt trawy na zielono nie maluje. Nikt nie twierdzi, że jesteśmy mistrzami w szkoleniu. Sam wielokrotnie za to krytykowałem klub. To jest jedna strona medalu.

Druga strona jest taka, że w innych miastach chętnie wypinają pierś po zasługi i chwała się ilu to oni wychowanków na świat nie wydali i jaki to ich klub jest fantastyczny. I nie pije tutaj tylko do Gorzowa. My sie czym chwalić nie mamy, ale jeden ekstraligowy senior przez ostatnie 10 lat jak na kogoś, kto chodzi po mieście i opowiada jak to jest "zajebisty" w szkoleniu, to jednak trochę mało.

To apropo wychowanków. Druga sprawa to jest kwestia, która poruszył KDS, czyli jaka jest faktyczną rola klubu w rozwoju młodego zawodnika. Ten temat przyjdzie nam jeszcze rozwinąć, bo KDS zauważył ciekawa rzecz, ale znow posługując się przykładem Gorzowskim, bo ten na razie przedstawilem, to jeśli przez Twój klub w ciągu 10 lat przewija sie kilkunastu juniorów (a było ich znacznie więcej, tylko niektórzy nigdy nie wystąpili w meczu ligowym) i z tych kilkunastu chłopaków z dużą dozą prawdopodobieństwa można powiedzieć, że żaden za rok nie będzie jeździć nawet na poziomie 1 ligi ( Jasiński kończy U-24, Bartkowiak może być za słaby na ta pozycję na 1 ligę), to oznacza, że Twoja narracja o tym, że:

a) potrafisz szkolić wychowanków
b) potrafisz rozwijać zawodników w swoim klubie

Jest to prostu fałszywa i nie znajduje żadnego potwierdzenia w faktach. Cała narracja o systemie szkolenia Stali w ostatnich 10 latach (a możliwe że i dluzej. Jeśli siegnalbym lat wcześniejszych) jest zbudowana na Zmarzliku. Teraz jest zbudowana na Paluchu.

Ale na ile sukcesy tej dwójki są zasługa systemu szkolenia Stali, a na ile samych zawodników, a przede wszystkim ich najbliższego otoczenia, to się okaże przy porównaniu z Lesznem, Ostrowem czy choćby Zieloną Górą. I raczej nie będą to wnioski korzystne dla Gorzowa.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Haron90
Kadrowicz

#19284 Postautor: Haron90 » 7 maja 2024, o 02:19

A z Gorzowem to nie jest tak, że sami nie szkolą tylko zbierają talenty ze szkółki w Wawrowie? Tak było z BZ. Paluch też nie jest wyszkolony przez Stal, tylko przez ojca.

Mam wrażenie że cała ta instytucja wychowanka to pozostałość poprzedniej epoki. Wiadomo, fajnie jakby chłopak "stąd" zdobywał pkt, ale jak bardzo realistyczne jest to oczekiwanie?

ezbeg
Trener

#19285 Postautor: ezbeg » 7 maja 2024, o 09:27

Ale w takim Lesznie gdzie mówi się o "kuźni talentów" to też przepadają wychowankowie. Jak tak dalej pójdzie to jeszcze zaraz do tego grona dołączą Mencel i Jabłoński. Z całym szacunkiem do nich oczywiście.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19286 Postautor: kdsz » 7 maja 2024, o 09:35

Taka kolej rzeczy, nie wszyscy mogą być gwiazdami spidłeja.

Gdyby nie Leszno i pan Roman Jankowski, to połowa drużyn w Polsce nie miałaby kogo do składu wystawić.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#19287 Postautor: Cooper » 7 maja 2024, o 09:37

niespokojny pisze: Ja się pytam, dlaczego Grzeszczyk nie jeździ w U24? I czemu mu jakiegoś klubu nie ogarneli, żeby sobie pojeździł?

Jeździ, w Zielonej zrobił 0,0. Sporo lepiej poszło mu w DMPJ.

Jest w składzie Piły, jako konkurencje ma tam Wypiora i Musielaka, myślę, że ten pierwszy do wygryzienia, ale zakładam, że może plan jest taki by Dawid się trochę rozjeździł i skończył rok szkolny :D

No chyba, że Hans go nie lubi :P
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

ezbeg
Trener

#19288 Postautor: ezbeg » 7 maja 2024, o 09:39

kdsz pisze:Taka kolej rzeczy, nie wszyscy mogą być gwiazdami spidłeja.

Gdyby nie Leszno i pan Roman Jankowski, to połowa drużyn w Polsce nie miałaby kogo do składu wystawić.

Z drugiej strony racja. Jakby nie szkolenie w Lesznie to nie byłoby komu jeździć.

Ramirez73

#19289 Postautor: Ramirez73 » 7 maja 2024, o 21:35

Kuźnia talentów z Landsberg an der Warthe lub jak kto woli z Kobylej Góry ,przegrała u siebie z grudziądzkimi Mebelkami w rozgrywkach U24

Karamba
Kadrowicz

#19290 Postautor: Karamba » 8 maja 2024, o 16:22

buki mówią po ostatniej kolejce

Motor 1,12
Sparta 10
Stal 12
Toruń 15

a więc Sparcie spadło mocno zyskała Stal.

Ge(L)o
Trener

#19291 Postautor: Ge(L)o » 8 maja 2024, o 16:26

Jeśli to kursy na zwycięzcę rundy zasadniczej to ok. Jak na cały sezon to trochę śmieszne i nieadekwatne. Po podatku obrotowym stawiając na Motor ... tracimy nasze pieniądze. A jedna kontuzja może zmienić sporo. Buki wiedzą, że playoffy są ?

Karamba
Kadrowicz

#19292 Postautor: Karamba » 8 maja 2024, o 18:51

Wiedzą , wiedzą nawet mecz potrafią ściągnąć z oferty bo "przecieki som"

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#19293 Postautor: kdsz » 9 maja 2024, o 13:39

Dudek dostał nominację od Dobruckiego na eliminacje do cyklu SGP 2025. Myślę, że rozważany był jeszcze Janowski, ale początek sezonu nie jest ekstra w wykonaniu Maćka, więc decyzja trenera jest zupełnie zrozumiała. W eliminacjach (poza Dudkiem) pojadą Kubera, Woryna, Woźniak i Przemo Pawlicki.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-dobruck ... rand-prix/
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

sasinator

#19294 Postautor: sasinator » 10 maja 2024, o 11:12

Haron90 pisze:A z Gorzowem to nie jest tak, że sami nie szkolą tylko zbierają talenty ze szkółki w Wawrowie? Tak było z BZ. Paluch też nie jest wyszkolony przez Stal, tylko przez ojca.

Przecież Wawrów to klub filialny Stali - tor po prostu mieści się pod Gorzowem (dosłownie kilometr od miasta), a nie na stadionie przy ul. Śląskiej. Trenerzy z Wawrową są na etatach w Stali.
Paluch, tak jak praktycznie wszyscy, przeszli szkolenie na minitorze w Wawrowie.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#19295 Postautor: ravajas » 17 maja 2024, o 19:17

Taka ciekawostkę spostrzegłem (pewnie Wy już to wiecie): w tym roku terminarz ułożony jest po "piłkarsku", czyli pierwszy rewanż jedziemy z Grudziądzem, a nie ze Spartą.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19296 Postautor: kibicLBN » 19 maja 2024, o 19:14

W 2. Lidze absurd sięgnął zenitu. W tabeli prowadzą dwie drużyny bez prawa do awansu do 1. Ligi :lol: :lol: :lol:
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#19297 Postautor: Flagg » 21 maja 2024, o 12:20

Długo nie było nic o naszym ulubionym prezesie z wąsem, wiec ten postanowił sie odezwać :)

- Kolega Kwieciński próbował opowiadać przed kamerami salomonowe mądrości, ale może niech wyjaśni, w czym jego drużynie tak bardzo przeszkadzał monitoring w ich boksach. Prawda jest taka, że w niedzielę w Rybniku toczyły się dwa równoległe mecze. Jeden na torze, gdzie rywalizował Innpro ROW z Cellfast Wilkami, a drugi w parku maszyn. Panowie z Krosna zaklejali nam kamery, a my to odklejaliśmy - opowiada.

- Przepis stanowi, że od tego roku nie można instalować monitoringu. Przy okazji koronawirusa była jednak sugestia, by go zakładać, bo jeśli ktoś okaże się zakażony, to jest łatwiej zweryfikować, kto był obok. Z tamtych czasów zostały nam po trzy kamerki. Nasi przyjaciele z Krosna zaklejali je namiętnie kartkami lub taśmą. A najzabawniejsze jest to, że ten monitoring nie był w ogóle włączony. Nie działał, ale ekipę z Krosna bolał widok samych kamer. Prosiłem ich pięć tysięcy razy, żeby dali spokój, aż w końcu zapytałem, co takiego mają do ukrycia

Czyli:
- Nie można mieć monitoringu w boksach. W Rybniku takowy był
- Mrozek zapewnia, że był wyłaczony. Krosno na wszelki wypadek zaklejało kamery taśmą
- Ktoś z Rybnika wchodził do boksu Krosna, żeby te taśmy odklejać

xD

Ge(L)o
Trener

#19298 Postautor: Ge(L)o » 21 maja 2024, o 13:17

Przedszkole.

Kaman
Kadrowicz

#19299 Postautor: Kaman » 21 maja 2024, o 17:03

Mrozek pegasusa użył.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#19300 Postautor: kibicLBN » 22 maja 2024, o 06:01

A propos Mrozka, to jego dzielny rycerz - Kurtz, załatwił Berge na perłowo:
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/11237 ... i1TQHr-RRW
Doszło bowiem do uszkodzenia więzadeł. Operacja przebiegła pomyślnie, mogę się teraz skoncentrować na długiej (trzy miesiące) rehabilitacji

Także może pod koniec sezonu wróci. Krosno niby może wstawić za niego ZZ, ale sporo stracą.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.