Wykona uchwałę rady.Gelo pisze:tymczasem to radni z PiS-u wnioskują o zwiększenie dotacji na żużel w przyszłorocznym budżecie. Ciekawe jak się w tej sytuacji zachowa dobrodziej.
Stadion
Re: Stadion
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Przypominam, że admin czuwa ;)))
Cooper pisze:Czarek pisze:Nazywanie tego "wsparciem" jest grubym nadużyciem. Ratusz ma budżet na sport i promocję. Przez lata faworyzował przy jego podziale inne dyscypliny, a po macoszemu traktował żużel, mimo że kibice od lat głosowali nogami na żużel jako dyscypliną nr 1 w Lublinie. Teraz gdy dominacja żużla aż kłuje w oczy przyznano mu więcej, ale i tak nie najwięcej, robiąc wielką łaskę, jakby ratusz miał jakieś swoje pieniądze! Łykanie tej retoryki i stawianie tu pomników łaskawego włodarza to kuriozum.
Ale wiesz że miasto dało kasę nawet wtedy gdy nie zgłosiliśmy się do rozgrywek, jeden klub upadł, a drugi był w powijakach (jeśli chodzi o żużel)?
Ale wiesz, że żużlowi kibice-podatnicy dalej żyli?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Gelo i sebekmotor odpoczynek tygodniowy za recydywe
reszta politykujacych ostrzezenia
reszta politykujacych ostrzezenia
METHANOL ADVENTURE TEAM
Cooper pisze:Czarek pisze:Nazywanie tego "wsparciem" jest grubym nadużyciem. Ratusz ma budżet na sport i promocję. Przez lata faworyzował przy jego podziale inne dyscypliny, a po macoszemu traktował żużel, mimo że kibice od lat głosowali nogami na żużel jako dyscypliną nr 1 w Lublinie. Teraz gdy dominacja żużla aż kłuje w oczy przyznano mu więcej, ale i tak nie najwięcej, robiąc wielką łaskę, jakby ratusz miał jakieś swoje pieniądze! Łykanie tej retoryki i stawianie tu pomników łaskawego włodarza to kuriozum.
Ale wiesz że miasto dało kasę nawet wtedy gdy nie zgłosiliśmy się do rozgrywek, jeden klub upadł, a drugi był w powijakach (jeśli chodzi o żużel)?
Ale wiesz, że żużlowi kibice-podatnicy dalej żyli?
Cooper pisze:Ale wiesz że miasto dało kasę nawet wtedy gdy nie zgłosiliśmy się do rozgrywek, jeden klub upadł, a drugi był w powijakach (jeśli chodzi o żużel)?
Mówisz o groszach, które dostał KM Cross na szkółkę?
Proszę Cię, na tej samej zasadzie dotacje dostaje np. Lubelski Klub Karate Tradycyjnego czy jakieś szkoły tańca. Miasto łaski nie robiło.
EDIT: doczytałem i KM Cross dostał 200 tys na samo szkolenie młodzieży, to faktycznie niemało.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Muszę przyznać rację Torsenowi - budowa nowego stadionu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Co do dotacji na sport to bardzo mnie dziwi postawa Czarka. Ja byłbym za tym, żeby profesjonalny sport nie był dotowany z publicznych pieniędzy - obojętnie jaka dyscyplina czy to żużel czy piłka nożna. Jeżeli miałoby to oznaczać upadek koszykówki, siatkówki, żużla czy piłki nożnej w mieście? Trudno. Tym bardziej, że większość "popularnych" dyscyplin właśnie ze względu na swoją popularność byłaby w stanie utrzymać się w realiach "rynkowych". Jeżeli od żużla miałby się rozpocząć zakręcenie kurka z publicznych pieniędzy (a zakończyć np. na piłce nożnej i reszcie sportu) to nie miałbym nic przeciwko, mimo że jestem fanem dyscypliny i żużlowego Motoru. Postawa kilku użytkowników tego forum, którzy krzyczą "dej, dej, dej, więcej dej bo na piłkię dajo" bardzo mi śmierdzi najgorszym sortem lewactwa, tym bardziej, że bardziej moralnym zachowaniem jest działanie na rzecz zatrzymania wydawania publicznych pieniędzy na profesjonalny sport, a nie kłapanie jadaczką, żeby dawać więcej, bo żużel jest bardziej popularny w mieście niż piłka nożna. Jasne, można twierdzić, że my nie mamy wpływu na polityków i skoro od nas jako jednostek nie zależy to czy kasa z miasta idzie na sport czy nie, to należy walczyć o to, żeby na żużel dawali jak najwięcej, ale pod kątem moralnym jest to jednak postawa skarlała, która nie przystaje osobie uważającej się za prawicową.
@vaikai
ograniczyłbym ten brak do drużyn bo sporty indywidualne, gdzie ciężej o sponsorów, a i tacy ludzie sami reprezentują kraj na arenie międzynarodowej, jak dla mnie, do przyjęcia. I nie piszę tu z pozycji fana talentu Kubicy, a np. bardziej lekkoatletów. Jedynymi "drużynami", które powinny być sponsorowane przez SSP, to kadra narodowa.
ograniczyłbym ten brak do drużyn bo sporty indywidualne, gdzie ciężej o sponsorów, a i tacy ludzie sami reprezentują kraj na arenie międzynarodowej, jak dla mnie, do przyjęcia. I nie piszę tu z pozycji fana talentu Kubicy, a np. bardziej lekkoatletów. Jedynymi "drużynami", które powinny być sponsorowane przez SSP, to kadra narodowa.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
To jest ogólnie ciekawy temat i w sumie z drużynami narodowymi mogę się zgodzić, aczkolwiek jeśli chodzi o spory indywidualne to raczej niekoniecznie. Tzn. w dzisiejszych czasach mediów społecznościowych wydaje mi się, że jest na tyle dużo opcji promowania własnej osoby od instagramów, fejsbuków przez crowdfunding, że nawet w sportach indywidualnych powinno dać się uzbierać sensowną kasę na uprawianie danego sportu. Aczkolwiek to tylko moje dywagacje rodem z uniwersytetu chłopskiego rozumu, więc nie muszą mieć oparcia w rzeczywistości :D. Wydaje mi się, że po prostu nie znalazł się jeszcze nikt wystarczająco łebski, który by wykorzystał do cna te kanały promocji i samofinansowania + dochodzi fakt, że często gęsto SSP dają pieniądze, więc nie trzeba się dodatkowo wysilać (np. szachista Duda czy właśnie Pan Kierowca z wielkich liter Robert Kubica).
Najbardziej dynamiczna zmiana jest chyba w sportach walki i o ile się nimi jakoś mocno nie interesuję, to ciekawie jest to obserwować z dystansu. Powoli boks czy MMA w profesjonalnym wydaniu (przynajmniej w Polsce) jest wypierane przez organizacje "freakowe" typu Fame MMA. Kiedyś chyba na ten temat wypowiadał się Mateusz Borek, który jako organizator gal miał trochę żal do zawodników, że w ogóle nie promują w social mediach ani siebie ani gal, na których walczą. Tę słabość wykorzystały organizacje typu Fame MMA, gdzie poziom sportowy jest oczywiście niski, ale zawodnicy produkują nieporównywalnie więcej emocji i ludzie to kupują. Plus sprawnie się poruszają w social mediach kreują z łatwością konflikty między sobą i to się pod kątem rynkowym broni. Wydaje mi się, że profesjonalne sporty walki przespały swój czas i chyba nadchodzą dla nich chude lata, przynajmniej w naszym kraju.
W każdym razie do mnie zawsze bardziej przemawiała idea mecenatu niż topienia publicznej kasy, tak jak tego niektórzy chcieli, a w czasach crowdfundingu czy patronite'a ta idea może dostać drugie życie :).
Edit:
Jeszcze nawet patrząc na przykład szachów, które mają bardzo długą historię postrzegania w społeczeństwie jako "ten nudny sport", to jeden serial bardzo mocno przestawił myślenie o całej dyscyplinie i choć może to nie był to przełom pod kątem finansowym jak np. przełamanie przez Fischera dominacji radzieckich szachistów czy popularyzowanie całej dyscypliny przez Kasparova, to jednak "Gambit Królowej" dał kilku osobom fajne pieniądze i możliwość "utrzymywania się z szachów" niekoniecznie grając w nie profesjonalnie ;). Żużel ma niewątpliwie potencjał do generowania całej palety emocji i zarażania fascynacją kolejnych pokoleń i szczerze wierzę w to, że jest w stanie przejść transformację, o której piszę :D.
Najbardziej dynamiczna zmiana jest chyba w sportach walki i o ile się nimi jakoś mocno nie interesuję, to ciekawie jest to obserwować z dystansu. Powoli boks czy MMA w profesjonalnym wydaniu (przynajmniej w Polsce) jest wypierane przez organizacje "freakowe" typu Fame MMA. Kiedyś chyba na ten temat wypowiadał się Mateusz Borek, który jako organizator gal miał trochę żal do zawodników, że w ogóle nie promują w social mediach ani siebie ani gal, na których walczą. Tę słabość wykorzystały organizacje typu Fame MMA, gdzie poziom sportowy jest oczywiście niski, ale zawodnicy produkują nieporównywalnie więcej emocji i ludzie to kupują. Plus sprawnie się poruszają w social mediach kreują z łatwością konflikty między sobą i to się pod kątem rynkowym broni. Wydaje mi się, że profesjonalne sporty walki przespały swój czas i chyba nadchodzą dla nich chude lata, przynajmniej w naszym kraju.
W każdym razie do mnie zawsze bardziej przemawiała idea mecenatu niż topienia publicznej kasy, tak jak tego niektórzy chcieli, a w czasach crowdfundingu czy patronite'a ta idea może dostać drugie życie :).
Edit:
Jeszcze nawet patrząc na przykład szachów, które mają bardzo długą historię postrzegania w społeczeństwie jako "ten nudny sport", to jeden serial bardzo mocno przestawił myślenie o całej dyscyplinie i choć może to nie był to przełom pod kątem finansowym jak np. przełamanie przez Fischera dominacji radzieckich szachistów czy popularyzowanie całej dyscypliny przez Kasparova, to jednak "Gambit Królowej" dał kilku osobom fajne pieniądze i możliwość "utrzymywania się z szachów" niekoniecznie grając w nie profesjonalnie ;). Żużel ma niewątpliwie potencjał do generowania całej palety emocji i zarażania fascynacją kolejnych pokoleń i szczerze wierzę w to, że jest w stanie przejść transformację, o której piszę :D.
vaikai pisze:Muszę przyznać rację Torsenowi - budowa nowego stadionu jest ekonomicznie nieuzasadniona. Co do dotacji na sport to bardzo mnie dziwi postawa Czarka. Ja byłbym za tym, żeby profesjonalny sport nie był dotowany z publicznych pieniędzy - obojętnie jaka dyscyplina czy to żużel czy piłka nożna.
Też tak uważam, ale jeśli już jest dotowany (nic nie wskazuje na to, żeby to się zmieniło, bo żyjemy w kraju gdzie istnieje nawet ministerstwo sportu) to niech to odbywa się na uczciwych zasadach.
@vaikai
Tylko tu dochodzimy do tematu operatywności danej jednostki (sporty indywidualne), a niestety nie każdy jest wyluzowanym Fajdkiem, czy fotogeniczną Święty-Ersetic. Pod wpływem Twojego wpisu naszła mnie myśl, że faktycznie może nie jednostki, a programowo, np. reprezentację w LA, szachach, czy curlingu :) Taki mecenat kompletnie mi nie przeszkadza, tylko widzę jeden problem: polskie realia. Do reprezentacji, a tym samym finansowania treningów/wyjazdów na zawody/itp. będą się w naszych realiach dostawać osoby nie najbardziej rokujące tylko mające najlepsze układy z trenerem/działaczami. Wypadałoby to wszystko jakoś wyczyścić, ale nie jestem przekonany, że się da :)
edit: żeby nie było, że nie o żużlu. Sponsoring Zmarzlika wydaje się być uzasadniony. Nie patrząc na zasięg dyscypliny, Orlen jednak próbuje zebrać pod skrzydłami topowych reprezentantów w sportach motorowych. Nie będzie polityki więc więcej o Orlenie nie napiszę :)
Tylko tu dochodzimy do tematu operatywności danej jednostki (sporty indywidualne), a niestety nie każdy jest wyluzowanym Fajdkiem, czy fotogeniczną Święty-Ersetic. Pod wpływem Twojego wpisu naszła mnie myśl, że faktycznie może nie jednostki, a programowo, np. reprezentację w LA, szachach, czy curlingu :) Taki mecenat kompletnie mi nie przeszkadza, tylko widzę jeden problem: polskie realia. Do reprezentacji, a tym samym finansowania treningów/wyjazdów na zawody/itp. będą się w naszych realiach dostawać osoby nie najbardziej rokujące tylko mające najlepsze układy z trenerem/działaczami. Wypadałoby to wszystko jakoś wyczyścić, ale nie jestem przekonany, że się da :)
edit: żeby nie było, że nie o żużlu. Sponsoring Zmarzlika wydaje się być uzasadniony. Nie patrząc na zasięg dyscypliny, Orlen jednak próbuje zebrać pod skrzydłami topowych reprezentantów w sportach motorowych. Nie będzie polityki więc więcej o Orlenie nie napiszę :)
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
To może kontrakty sponsorskie z zapisami odnośnie wypłaty/wsparcia uzależnionego od wyniku danego zawodnika/reprezentacji? :> Ale fakt faktem, tracić mogliby tutaj zawodnicy mniej medialni. Z drugiej jednak strony nowe pokolenia są coraz sprawniejsze w social mediach, więc ta zmiana wydaje mi się kwestią czasu. Pewnie póki co niektórzy nadal się obawiają większego odsłonięcia, bo im więcej się wypowiadasz tym więcej rzeczy mogą wyciągnąć media w złych momentach, ale tutaj też się powoli zmienia. Na poletku piłkarskim zdaje się bramkarz Kacper Bieszczad często wdaje się w rzeczowe dyskusje z kibicami na Twitterze, więc powoli idzie nowe :D.
To samo odpaliła na ostatnich mistrzostwach Ada Sułek :)
edit: "gówniara z paletkom" też fajnie pisała na swoich SM, zanim nie weszło PZU i (zapewne) przejęła to agencja, ewentualnie poszła autoryzacja wpisów.
W tym kontekście niektórzy żużlowcy dają radę, choć nie wszyscy prowadzą to sami. Janusz na TT jest z pewnością pisany przez kogoś, ale już taki MM jedzie jeszcze sam :)
edit: "gówniara z paletkom" też fajnie pisała na swoich SM, zanim nie weszło PZU i (zapewne) przejęła to agencja, ewentualnie poszła autoryzacja wpisów.
W tym kontekście niektórzy żużlowcy dają radę, choć nie wszyscy prowadzą to sami. Janusz na TT jest z pewnością pisany przez kogoś, ale już taki MM jedzie jeszcze sam :)
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
Bardziej niż funkcji stadionu żużlowego w nowym obiekcie sportowo-rekreacyjnym potrzebujemy np. centrum nauki, ale także szkół, przedszkoli, żłobków, domów kultury, chodników, dróg rowerowych, remontów mostów, zajęć pozalekcyjnych i sportowych, sadzenia drzew, pensji dla nauczycieli, mieszkań komunalnych i socjalnych, częstszych kursów komunikacji miejskiej i tak dalej, i tak dalej.
Zresztą ostatecznie nikt przecież nie odmawia miłośnikom żużla większej puli biletów, chodzi o inną lokalizację i mniejsze koszty.
źródło: https://jawnylublin.pl/aktywisci-stop-stadion-zuzlowy/
Dlaczego?
Artykuł wyłącznie z tezami na nie, bez jakichkolwiek argumentów za budową. Ale powstał by ludzie zaprotestowali w trakcie konsultacji, więc jest to w pewnym sensie zrozumiałe.
Na tym samym portalu informacja, że potrzeba 800 tysięcy by dostosować Z5 do wymagań ekstraligi 2023. Mnóstwo kasy co roku kosztuje przedłużanie agonii tego obiektu.
https://jawnylublin.pl/stadion-zuzlowcow-do-poprawki/
Na tym samym portalu informacja, że potrzeba 800 tysięcy by dostosować Z5 do wymagań ekstraligi 2023. Mnóstwo kasy co roku kosztuje przedłużanie agonii tego obiektu.
https://jawnylublin.pl/stadion-zuzlowcow-do-poprawki/
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Miasto Lublin opublikowało listę uwag od mieszkańców wraz z odpowiedziami na nie.
https://bip.lublin.eu/urzad-miasta-lubl ... 326,2.html
Nie ukrywam, że niektóre uwagi mnie rozbroiły. Jedna mnie urzekła szczególnie.
W dodatku zauważyłem, że poszła zmasowana akcja "anty", bo sporo uwag było podobnych, czyli wnioskują o wykreślenie z planów budowy stadionu.
https://bip.lublin.eu/urzad-miasta-lubl ... 326,2.html
Nie ukrywam, że niektóre uwagi mnie rozbroiły. Jedna mnie urzekła szczególnie.
"Stadion powinien być zlokalizowany na Majdanku a dodatkową zaletą była by możliwość „przy okazji” zawodów, zwiedzania muzeum na Majdanku."
W dodatku zauważyłem, że poszła zmasowana akcja "anty", bo sporo uwag było podobnych, czyli wnioskują o wykreślenie z planów budowy stadionu.
Raport ma łącznie 25 stron. Nie mam czasu tego teraz czytać. Po szybkim przejrzeniu widzę, że większość uwag to coś takiego:
Oraz wielokrotnie, na zasadzie crtl+c -> ctrl+v:
Na bardziej konkretne pytania (np. ochrona przed hałasem, liczba miejsc parkingowych, zapewnienie dobrej akusytyki podczas koncertów) przedstawiono dosyć wyczerpujące odpowiedzi.
Poniżej wklejam odpowiedzi na pytania o ogrzewanie i wentylację obiektu.
Nie jestem w stanie zrozumieć, dla czego nagradza się fanów żużla, którzy wieczorami jak i niekiedy w dzień ulicami miasta i na parkingach palą gumy i ryją silnikami nie dając mieszkańcom spokojnie żyć (np. parking na placu Kaczyńskiego)? Może warto wpierw byłoby zainwestować w edukacji tych fanów? Bo na razie to same chamstwo i brak jakiegokolwiek namysłu nad tym co się robi.
Lublin ma poważny problem z zanieczyszczeniem hałasu i władze nic z tym nie robią. Sądzę, że stadion będzie promocją tej patologii.
Oraz wielokrotnie, na zasadzie crtl+c -> ctrl+v:
Wnioskuję o całkowitą rezygnację z budowy wielofunkcyjnego obiektu z funkcją stadionu żużlowego.
Na bardziej konkretne pytania (np. ochrona przed hałasem, liczba miejsc parkingowych, zapewnienie dobrej akusytyki podczas koncertów) przedstawiono dosyć wyczerpujące odpowiedzi.
Poniżej wklejam odpowiedzi na pytania o ogrzewanie i wentylację obiektu.
Przewiduje się podział systemu wentylacji wg sektorów. Każdy wydzielony obszar trybun będzie obsługiwany przez jedna centralę nawiewną. Powietrze nawiewane będzie pod-grzewane do max. +160C i nawiewane miejscowo w rejonie krzeseł. Takie rozwiązanie zapewni dobre warunki termiczne i jakości powietrza dla widzów, przy minimalnym strumieniu powietrza wentylacyjnego.
Powietrze będzie nawiewane tylko w okresie trwania imprez sportowych lub rozrywkowych i to na sektory zajmowane w sposób zorganizowany – wg liczby kibiców.
Usuwanie powietrza z kubatury obiektu nastąpi przez otwar-tą przestrzeń pomiędzy trybunami, pomiędzy koroną trybu-ny a dachem, otwory w dachu oraz dodatkowe otwierane siłownikami otwory w obrębie kopuły. Sposób otwierania i współpraca otworów wywiewnych z decentralnymi centrala-mi nawiewnymi będzie realizowana za pomocą odpowied-niego algorytmu sterowania.
Temperatura do rozegrania halowych zawodów lekkoatle-tycznych może wynosić od 16°C do 28°C. Należy podkre-ślić, iż jest to temperatura panująca w miejscu wydarzenia a nie w całej kubaturze obiektu.
Obiekt będzie ogrzewany za pomocą przyłączenia do miej-skiej sieci ciepłowniczej oraz rozwiązań proekologicznych takich jak pompy ciepła oraz panele fotowoltaiczne.
Długość 343 m - czyli najbliżej do Leszna i Bydgoszczy - pasuje :) Jeszcze tylko nachylenie łuków i trybun i ja się podpisuję :)
ps. o chamstwie kibiców pisze gość, który pisze "dla czego". Jesteśmy w domu.
ps. o chamstwie kibiców pisze gość, który pisze "dla czego". Jesteśmy w domu.
A te tory w ogóle nie wydają się krótsze w tv a nawet na dłuższe.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
Poważny problem z zanieczyszczeniem hałasu. W pełni się zgadzam, jestem za czystym hałasem.
A co do palenia gumy na placu Kaczyńskiego, to oczywiście dzisiaj się widzimy, co nie?
A co do palenia gumy na placu Kaczyńskiego, to oczywiście dzisiaj się widzimy, co nie?
Pod czystym hałasem podpisuję się wszystkimi kończynami... Boże widzisz i nie grzmisz...
Hola, hola, zgodnie z uwagą mieszkańca zanieczyszczanie hałasu jest patologią. Nie ma zgody by hałas zanieczyszczać, ani tym bardziej promować zanieczyszczanie hałasu poprzez budowę stadionu.
Miasto powinno natychmiast zająć się oczyszczaniem hałasu!