Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

Re: Stadion

#8051 Postautor: Czarek » 3 grudnia 2022, o 20:43

BR pisze:To będzie obiekt wielofunkcyjny tylko z nazwy. Wg mnie chodzi tylko i wyłącznie o dostosowanie do zapisów planistycznych, które wyznaczają tam sport i rekreację.
Więc tzw. "wielofunkcyjny obiekt sportowo-rekreacyjny" (z funkcją stadionu żużlowego - małym druczkiem) bardziej wpisuje się w rolę, niż zwykły "stadion żużlowy".

Bajeczka o stadionie przybiera takie rozmiary, że aż dziw bierze, iż nie nazwano go Domem Przyjaźni Polsko-Ukraińskiej, co zamknęłoby usta wszystkim jego przeciwnikom w obawie przed oskarżenie bycia rosyjską agenturą.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Sebekmotor
Kadrowicz

#8052 Postautor: Sebekmotor » 3 grudnia 2022, o 21:03

Samorządy wyłączają oświetlenie miejskie, grożą nauka zdalną z powodu niedogrzanych szkół, obcinają małe inwestycje prawie do zera, wprowadzają podwyżki za komunikację ograniczając jednocześnie ilość kursów, a niektórzy tu bajdurza o nowym (takim!!!) stadionie dla żużla :))) nie ma na dziś tematu stadionu żużlowego w Lublinie

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#8053 Postautor: Perez » 3 grudnia 2022, o 21:27

Nie ma i dlatego prezydent zaprasza na konsultacje społeczne. Nie mieszkasz w Lublinie nawet a wypowiadasz się jak znawca tematu.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Sebekmotor
Kadrowicz

#8054 Postautor: Sebekmotor » 3 grudnia 2022, o 21:35

Konsultacje nic nie kosztują.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#8055 Postautor: kibicLBN » 3 grudnia 2022, o 22:33

Prędzej zbudują nowoczesną arenę do curlingu albo tor bobslejowy, niż stadion żużlowy. Naprawdę ktoś z was w to jeszcze wierzy?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Badzia
Szkółkowicz

#8056 Postautor: Badzia » 4 grudnia 2022, o 01:23

Ja wierzę. I bynajmniej nie dlatego, że uważam stadion żużlowy za niezbędna inwestycję, ani tym bardziej za inwestycję, na którą Lublin może i powinien sobie pozwolić.

Ale pamietajmy o jednym. Politycy kierują się w swoich działaniach sondażami, a nie realnymi potrzebami społeczeństwa.

Na nauce zdalnej czy pogorszeniu jakości komunikacji publicznej nie stracisz tyle, ile możesz zyskać na wsparciu kilkunastu (kilkudziesięciu?) tysięcy kibiców Motoru.

A żeby było na temat to mam pytanie, przepraszam ale nie śledzę dokładnie tematu: czy dach będzie rozsuwany? Wiadomo coś?

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#8057 Postautor: Kargolo » 4 grudnia 2022, o 07:15

Badzia pisze:A żeby było na temat to mam pytanie, przepraszam ale nie śledzę dokładnie tematu: czy dach będzie rozsuwany? Wiadomo coś?

Nie będzie ani rozsuwany, ani nierozsuwany, bo nie będzie żadnego stadionu. To bajeczka odgrzewana co jakiś czas, żeby uspokoić nastroje wśród kibiców i nakarmić ich wyborczą kiełbaską.

Stadion żużlowy z funkcją sportów halowych.
W Lublinie.
W czasach, gdy wszystko drożeje z dnia na dzień, w tym kredyty i materiały oraz usługi budowlane.
Podczas gdy jeden nowoczesny stadion stoi niedaleko i generuje koszty, bo prawie nikt nie chce na nim organizować koncertów.

Ja naprawdę bardzo bym chciał, żeby to powstało, ale bądźmy poważni.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Ge(L)o
Trener

#8058 Postautor: Ge(L)o » 4 grudnia 2022, o 08:17

Ludzie wierzą, że w 1969 roku ludzie polecieli, wylądowali i wrócili z Księżyca ( 384000 km, kiedy 50 lat później są problemy, by człowiek znajdował się kilkaset km od Ziemi) albo, że szczepionki na covid były najlepiej przebadanymi w historii (w 4 miesiące). Dlaczego mają nie bajdurzyć o stadionie -hali za grube miliony dla dyscypliny sportu, która wkrótce przestanie istnieć ?

Czarek
Trener

#8059 Postautor: Czarek » 4 grudnia 2022, o 10:30

Badzia pisze:Ja wierzę. I bynajmniej nie dlatego, że uważam stadion żużlowy za niezbędna inwestycję, ani tym bardziej za inwestycję, na którą Lublin może i powinien sobie pozwolić.

Ale pamietajmy o jednym. Politycy kierują się w swoich działaniach sondażami, a nie realnymi potrzebami społeczeństwa.

Na nauce zdalnej czy pogorszeniu jakości komunikacji publicznej nie stracisz tyle, ile możesz zyskać na wsparciu kilkunastu (kilkudziesięciu?) tysięcy kibiców Motoru.

To nieprawda. Kibice Motoru w zdecydowanej większości popierają prezydenta Żuka, wbrew faktom, które przemawiają zdecydowanie na jego niekorzyść. Dlatego może sobie obiecać stadion z bajki, nie wybudować go, a na koniec powiedzieć, że zrobił wszystko co mógł i dostanie za to brawa od lubelskich, przestarzałych trybun.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8060 Postautor: Gelo » 4 grudnia 2022, o 11:30

Obietnice stadionu to nic innego jak strzyżenie baranów żeby się załapać na kolejną kadencję.

Czarek
Trener

#8061 Postautor: Czarek » 4 grudnia 2022, o 11:49

Gelo pisze:Obietnice stadionu to nic innego jak strzyżenie baranów żeby się załapać na kolejną kadencję.

Mało tego. W celu uwiarygodnienia tych obietnic wydaje się pieniądze podatników (spotkania, konferencje, a przede wszystkim projekt stadionu) z pełną świadomością tego, że do budowy nie dojdzie.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#8062 Postautor: niespokojny » 4 grudnia 2022, o 12:43

Czarek pisze:
Gelo pisze:Obietnice stadionu to nic innego jak strzyżenie baranów żeby się załapać na kolejną kadencję.

Mało tego. W celu uwiarygodnienia tych obietnic wydaje się pieniądze podatników (spotkania, konferencje, a przede wszystkim projekt stadionu) z pełną świadomością tego, że do budowy nie dojdzie.

Wypadaloby tu przytoczyc cytaty z Ciebie z 2016 roku gdy Prezydent zapowiadal odbudowe zuzla w 2017 roku, dajac jednoczesnie argumenty dlaczego miasto nie bedzie juz wspierac poprzedniego tworu. To bylaby wybitna komedia patrzac z perspektywy Mistrza Polski po kilku latach. Tak sie zapieniles wyzywajac od zdrajcow i grabarzy tych ktorzy rozumieli argumenty Żuka, ze wylapales dluzszego bana. Mam nadzieje, ze tym razem skonczy sie podobnie choc jak widac lubisz robic z siebie blazna i nic sie nie uczysz sie na swoich kompromitacjach. Chociaz bys byl bardziej ostrozny w swoich wyrokach, a tu nic. Prawdziwy pieniacz i wrzod na dupie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Sebekmotor
Kadrowicz

#8063 Postautor: Sebekmotor » 4 grudnia 2022, o 14:37

Obyś miał rację, ale skala trudności i okoliczności przyznasz są trochę inne niż w 2017.

Czarek
Trener

#8064 Postautor: Czarek » 4 grudnia 2022, o 18:21

niespokojny pisze:
Czarek pisze:

Wypadaloby tu przytoczyc cytaty z Ciebie z 2016 roku gdy Prezydent zapowiadal odbudowe zuzla w 2017 roku, dajac jednoczesnie argumenty dlaczego miasto nie bedzie juz wspierac poprzedniego tworu. To bylaby wybitna komedia patrzac z perspektywy Mistrza Polski po kilku latach. Tak sie zapieniles wyzywajac od zdrajcow i grabarzy tych ktorzy rozumieli argumenty Żuka, ze wylapales dluzszego bana. Mam nadzieje, ze tym razem skonczy sie podobnie choc jak widac lubisz robic z siebie blazna i nic sie nie uczysz sie na swoich kompromitacjach. Chociaz bys byl bardziej ostrozny w swoich wyrokach, a tu nic. Prawdziwy pieniacz i wrzod na dupie.

Właśnie wtedy istniały lub powstawały nowe obiekty dla niemal wszystkich lubelskich dyscyplin tylko nie dla żużla, i to w bezpośrednim sąsiedztwie stadionu żużlowego. Trzeba być tępakiem, żeby nie widzieć jak traktowani są kibice żużla. Tego stadionu nie będzie. Zapisz to sobie.

Raczejj
Junior

#8065 Postautor: Raczejj » 5 grudnia 2022, o 08:23

Czarek pisze:To nieprawda. Kibice Motoru w zdecydowanej większości popierają prezydenta Żuka, wbrew faktom, które przemawiają zdecydowanie na jego niekorzyść.

Poproszę o źródło do tych sondaży. Wbrew faktom. Jprdl.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#8066 Postautor: Gelo » 5 grudnia 2022, o 08:59

Jesteśmy mistrzami Polski, zakontraktowaliśmy najlepszego żużlowca na świecie. Ja już serio nie wiem co by się jeszcze miało wydarzyć żeby wreszcie na poważnie zacząć budowę nowego stadionu. To jest właśnie to 5 minut dla klubu i miasta.

Czarek
Trener

#8067 Postautor: Czarek » 5 grudnia 2022, o 09:08

Raczejj pisze:
Czarek pisze:To nieprawda. Kibice Motoru w zdecydowanej większości popierają prezydenta Żuka, wbrew faktom, które przemawiają zdecydowanie na jego niekorzyść.

Poproszę o źródło do tych sondaży. Wbrew faktom. Jprdl.

Proszę przyjść choć raz na stadion, gdy witany jest tam prezydent i posłuchać oklasków.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#8068 Postautor: kdsz » 5 grudnia 2022, o 09:33

Nie wiem, czy ktoś już to wklejał, bo scrollowałem wasze polityczne ględzenie, więc mogłem przegapić. Na wszelki wypadek poniżej wrzucam link do zeszłotygodniowego artykułu z Przeglądu Sportowego:
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... ie/jf6k3vr

W skrócie - stadion będzie kosztował ~250 baniek i będzie miał pojemność 18 750. Prezydent Żuk twierdzi, że uzyskał już zapewnienie banków o finansowaniu oraz liczy na wsparcie totalizatora sportowego. Postępowanie mające wyłonić wykonawcę obiektu rozpocznie się w 2024 roku.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#8069 Postautor: Cooper » 5 grudnia 2022, o 10:00

Czarek pisze:Proszę przyjść choć raz na stadion, gdy witany jest tam prezydent i posłuchać oklasków.

Dziwi Cię to? To w jakim miejscu jest obecnie lubelski żużel to duża zasługa prezydenta, takie są po prostu fakty.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
istred
Trener

#8070 Postautor: istred » 5 grudnia 2022, o 11:56

kdsz pisze:Nie wiem, czy ktoś już to wklejał, bo scrollowałem wasze polityczne ględzenie, więc mogłem przegapić. Na wszelki wypadek poniżej wrzucam link do zeszłotygodniowego artykułu z Przeglądu Sportowego:
https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/ ... ie/jf6k3vr

W skrócie - stadion będzie kosztował ~250 baniek i będzie miał pojemność 18 750. Prezydent Żuk twierdzi, że uzyskał już zapewnienie banków o finansowaniu oraz liczy na wsparcie totalizatora sportowego. Postępowanie mające wyłonić wykonawcę obiektu rozpocznie się w 2024 roku.

Ktoś wie co się będzie działo z inwestycją przez kolejne rok-dwa? Czyli do 2024. I w jakiej formule będzie budowany stadion tj. czy najpierw powstanie projekt czy wykonawca wybuduje go w formule zaprojektuj i wybuduj?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#8071 Postautor: papi » 5 grudnia 2022, o 12:33

Też mnie to zastanawia. Oficjalny przekaz pewnie jakoś to uzasadni, realnie pewnie wszystko wstrzymane do wyborow

Sebekmotor
Kadrowicz

#8072 Postautor: Sebekmotor » 5 grudnia 2022, o 12:46

Przy obecnych realiach ciut taniej mogło by być w formie buduj. Krótszy czas kontraktu , więc wykonawca może taniej wycenić swoje ryzyka. Ale te 250 mln to chyba zbyt optymistyczna prognoza.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#8073 Postautor: istred » 5 grudnia 2022, o 13:19

papi pisze:Też mnie to zastanawia. Oficjalny przekaz pewnie jakoś to uzasadni, realnie pewnie wszystko wstrzymane do wyborow

Zostało jeszcze trochę papierkowej roboty - zmiana MPZP, uzgodnienia, pozwolenia, decyzje np. środowiskowa (pewnie potrzebna przy inwestycji takich rozmiarów i na takim terenie). To może trwać spokojnie kilka lat, a żeby rozpocząć ten proces to pewnie trzeba mieć jakiś bardziej zaawansowany projekt niż "koncepcję".
Jeżeli w 2024 r. miałby się dopiero rozpocząć proces uzyskiwania zgód i pozwoleń to zakończenia inwestycji można byłoby się spodziewać pewnie nie wcześniej niż 2027-2028, jeżeli wszystko przebiegłoby w miarę sprawnie.
Jeżeli do 2024 r. udałoby się ogarnąć temat formalności, a przetarg w byłby jedynie na wybudowanie (chyba dość optymistyczne założenie nawet przy założeniu, że przetarg miałby być ogłoszony pod koniec 2024 r.) to i tak trudno oczekiwać, że stadion powstanie przed końcem 2026 r.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#8074 Postautor: kdsz » 5 grudnia 2022, o 13:30

istred pisze:Jeżeli w 2024 r. miałby się dopiero rozpocząć proces uzyskiwania zgód i pozwoleń to zakończenia inwestycji można byłoby się spodziewać pewnie nie wcześniej niż 2027-2028, jeżeli wszystko przebiegłoby w miarę sprawnie.
Jeżeli do 2024 r. udałoby się ogarnąć temat formalności, a przetarg w byłby jedynie na wybudowanie (chyba dość optymistyczne założenie nawet przy założeniu, że przetarg miałby być ogłoszony pod koniec 2024 r.) to i tak trudno oczekiwać, że stadion powstanie przed końcem 2026 r.

Żuk: "Uzyskanie potrzebnych pozwoleń powinno nastąpić na przełomie 2023/24 roku".

O jakie pozwolenia chodzi, prezydent nie sprecyzował. Pewnie chodzi właśnie o zmianę planu miejscowego + uzyskanie decyzji środowiskowej. Decyzję o pozwoleniu na budowę uzyska podmiot, któremu zostanie powierzony projekt budowlany. Rozumiem, że firmie Kavoo Invest zlecono wyłącznie opracowanie koncepcję, prawda?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Czarek
Trener

#8075 Postautor: Czarek » 5 grudnia 2022, o 14:48

Cooper pisze:
Czarek pisze:Proszę przyjść choć raz na stadion, gdy witany jest tam prezydent i posłuchać oklasków.

Dziwi Cię to? To w jakim miejscu jest obecnie lubelski żużel to duża zasługa prezydenta, takie są po prostu fakty.

Tak. Lubelski żużel jest w miejscu, które można nazywać ruiną w otoczeniu nowoczesnych obiektów sportowych, postawionych przez Żuka.