Finał DMP: Motor Lublin - Stal Gorzów 53:37 (92:88)

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

Re: Finał DMP: Motor Lublin - Stal Gorzów 53:37 (92:88)

#301 Postautor: grzesieck » 26 września 2022, o 12:03

Gelo pisze:Co do Dryły - od zawsze śmieszą mnie opinie kibiców z innych miast, że jest stronniczy, nieobiektywny i że rozpływa się nad Motorem. Nigdy tak nie było i zastanawiam się co trzeba mieć we łbie żeby formułować takie opinie?

'od zawsze', 'nigdy tak nie bylo'?

bez jaj, w tym sezonie rzeczywiscie wyluzowal (uff), ale w poprzednich latach to nawet mi sie ciezko tego sluchalo, a co dopiero mieli powiedziec kibice z neutralnych miast lub tych, z ktorymi rywalizowalismy
METHANOL ADVENTURE TEAM

Barti
Junior

#302 Postautor: Barti » 26 września 2022, o 12:08

Niech życzą. Tylko w tym klubie jest coś specyficznego od baraży z Rzeszowem, przez quada Mrozka, utrzymanie w Ekstralidze mimo ze wszyscy spisywali nas na straty, później walka o PO, po srebro, teraz Mistrza Polski i ściągnięcie do klubu Mistrza Świata. Tu na prawdę dzieją się cuda ;) i niech dzieją się dalej.

A co najlepsze część klubów jest finansowana przez SSP, ale w tym nic złego nie ma, zreszta sponsorem ligi jest PGE i ich pieniądze również nie śmierdzą. Boli i ma bolec.
Czasami coś napisze

Mistrz Mistrz MOTOR Mistrz!

Awatar użytkownika
Złoty
Szkółkowicz

#303 Postautor: Złoty » 26 września 2022, o 12:11

https://www.youtube.com/watch?v=-P9ULZcL0DU

a gdybym miał urodzić się znów to tylko w Lublinie i tylko tu... tylko RKS MOTOR LUBLIN mistrz Polski !!!

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#304 Postautor: kdsz » 26 września 2022, o 12:12

Krzystyniak pisze:Przez ostatnie lata to był jeden z najbardziej lubianych klubów w Polsce, doceniany za rozwój, za świetną atmosferę na trybunach, za wyniki.

Klub był owszem doceniany, ale nie przez ciebie, ch..u :lol:
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Złoty
Szkółkowicz

#305 Postautor: Złoty » 26 września 2022, o 12:24

kdsz pisze:
Krzystyniak pisze:Przez ostatnie lata to był jeden z najbardziej lubianych klubów w Polsce, doceniany za rozwój, za świetną atmosferę na trybunach, za wyniki.

Klub był owszem doceniany, ale nie przez ciebie, ch..u :lol:

przeciez my jestesmy klub od PiSu, od Bogdanki... ale ich boli to nasze złoto... bardzo dobrze... jebniemy jeszcze ze 3 złota pod rząd i zamkniemy mordy tym chlopom zza Buga co przez chichot historii trafili na Ziemie Odzyskane; że niby oni tacy światowi...

Flagg
Trener

#306 Postautor: Flagg » 26 września 2022, o 13:00

Człowiek wstaje rano i budzi się w mieście mistrza Polski na żużlu. Jakby 6 lat temu ktoś mi powiedział, że Motor będzie jeździć w Esktralidze, to uznałbym go za nienroamlnego. Jakby mi powiedział, że w Ekstralidze będziemy mieli mecz Krosno - Lublin to poprosiłbym go o zmiane dragów. A jakby jeszcze dodał, że Motor będzie w tym meczu jechać jako Mistrz Polski to...nie wiem w sumie co :)

Życie porafi być piękne ;) Tyle lat dziadostwa, tyle lat upokorzeń. A teraz jesteśmy najlepsi w Polsce :)

Jakby ktoś mi powiedział, że Hansen zrobi tyle samo punktów co Woźniak, a Motor zostanie mistrzem, to bym nie uwierzył. Zagrało dzisiaj niemal wszystko. Ok, straciliśmy 3 punkty, tam gdzie nie powinniśmy. Gdyby Mateusz zachował wiecej zimnej krwi w 2 biegu, to po trasie spokojnie zrobiłby Bartkowiaka, a możliwe, że i Palucha. Potem wyglądający jak Zmarzlik Drabik gubi punkty z Hansenem, co nie powinno się przydarzyć.

Ogólnie Stal pojechała dokladnie tak, jak chcieliśmy, żeby pojechała. Zmarzlik był genialny, ale Jarek i Domin ukłuli go po razie. Vaculik szarpał, ale bez szału. Wozniak kompetnie nie dojechał na mecz. Liczyłem, że zrobi 5-6 punktów. Juniorzy i Hansen zrobili 4 nadprogramowe, wiec wyszło na to samo.

Cóż, Motor pokazał, że dwójką zawodników można zrobić złoty medal (DMPJ). Stal nawet w tym aspekcie nie potrafiła nam dorównać :)

A Motor?
Maks odkupił wszelkie winy, pojechał bardzo dobre zawody i walnie przyczynił się do mistrzostwa. Mateusz najpierw pomógł Dominikowi przywieźć Zmarzlika, a potem zrobił robotę za MM i pokonał Wozniaka. Wiktor dzisiaj świetny pożegnalny mecz.

Paradokslanie najsłabszy u nas był, który ciagnal wózek przez całą RZ. Nie wiem z czego to wynikało, w sumie to kompletnie nieistotne. Nie wiem też, czy był to pożegnalny mecz MIkkela. Coraz wiecej piekarni sprzedaje bułeczki, ze miłość MM do Czewy bardzo szybko wygasła i akcja odkręcania podpisanych papierów trwa. Ile w tym prawdy - nie wiem, nadzieji sobie nie robię. Ale jako kapitan przywiózł nam to złoto. I za to nalezy mu się szacunek.

W sumie nie wiem dlaczego Jarem Hampel nie jest nominowany do odkrycia sezonu 2022. IMO jego metamorfoza w bardzo dużym stopniu dała nam to złoto. Absolutnie kluczowy zawodnik.

I na koniec ON. The Chosen One. Bez jaj, dla mnie MVP sezonu 2022. Nie Zmarzlik. Spoko, Bartek jeździł jak kosmita, średnia niebotyczna. Ale złoto DMP przywiózł kto inny.

DOMINIK KUBERA

Co to jest za kocur to ja nie mam pytań. Ciągnął nas przez to Play-offy za uszy strasznie. W Lesznie, w Toruniu, w Gorzowie. Wczoraj. Jaką on tytaniczną pracę wykonywał nie tylko na torze, ale i w parku maszyn. Obejrzcie sobie dowolną kuchnie. Słychac właściwie tylko Dominika. Ojciec, matka, ciotka, wujek i szwagier tego sukcesu. Kuba to powinien tego LIdla na Dominika przepisać. I dać mu cyrograf do podpisania na cała karierę.

To nie Hans Nielsen jest transferem stulecia w Lublinie, tylko Dominik.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Ge(L)o
Trener

#307 Postautor: Ge(L)o » 26 września 2022, o 13:06

Coraz mocniejsze te dopalacze.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#308 Postautor: Gelo » 26 września 2022, o 13:09

Zdecydowanie się pod tym podpisuję. Fantastyczny żużlowiec, sympatyczny i poukładany chłopak. To chyba on najbardziej się cieszył z tego mistrzostwa - zupełnie jakby było jego pierwszym :) Zdecydowanie lubelski klimat mu służy. Najbardziej lubelski z nielubelskich zawodników ever.

Awatar użytkownika
Złoty
Szkółkowicz

#309 Postautor: Złoty » 26 września 2022, o 13:23

Ge(L)o pisze:Coraz mocniejsze te dopalacze.

Flagg napisal prosto z serca... szacunek dla niego (wogole te rozkminki taktyczne Flagga to poezja, wywalic sandała,a Flagg na menadzera :P), Istred, Torsen, kdsz, Perez, Ravajas, Gelo, itd nawet tezetomaniak ( a kto pamieta jatamana :P) fajnie sie czyta wasze posty i nawet gosc z elką w niku tego nie zakłoci... BYŁ BĘDZIE JEST MOTOR RKS!!! jesteśmy MISTRZAMI POLSKI !!!

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#310 Postautor: dannie » 26 września 2022, o 13:33

Ta radość Dominika przepiękna :) Z przyjemnością się go słucha i ogląda. Zgadzam się, że to złoto to nam tutaj przytargał. Oczywiście wspólnie z innymi, ale to on był na samym przodzie :)
Obrazek

Geest
Senior

#311 Postautor: Geest » 26 września 2022, o 14:04

Nad tym meczem, dwumeczem, sezonem i ostatnimi sześcioma można by się rozwodzić bez końca. Przede wszystkim należą się wielkie gratulacje i słowa uznania dla całej drużyny, klubu i sterników. Sterników z osobna, bo oni w 6 lat przeciągnęli ten klub przez całą drabinę ligowego żużla w Polsce. Tym lepiej, że ten tytuł udało się wyszarpać właśnie teraz, mając jeszcze w składzie przynajmniej jednego Lamparta, który ścigał się dla Lublina w pierwszej lidze. Oprócz tego, tegoroczny skład, mimo że zbudowany na tłustych transferach Kubery czy Cierniaka, był realizacją innej koncepcji niż ta, jakiej wcielenie zobaczymy za rok. Dodając dominację w rundzie zasadniczej i głupią kontuzję Michelsena, Ekstraliga dostała wg mnie lepsze zakończenie i historię zdecydowanie barwniejszą od tej, jaką byłby 10. tytuł 3-osobowej tym razem Stali.

W samym spotkaniu wczoraj faktycznie było wszystko, a ZZ w tym ostatnim dwumeczu dało się mocno we znaki jednym i drugim. Przed rewanżem spodziewałem się 48, może 49 punktów, upatrując ew. szansy w tym, że skoro nas pech dopadł w Gorzowie, to oni mogą tego samego doświadczyć w rewanżu. Koniec końców było kilka niefortunnych zdarzeń w obu obozach i, paradoksalnie, gdyby nie spektakularny defekt Vaculika to może Stal by to szczęśliwie wybroniła. To był taki moment, że chyba wszyscy u nas szukali już punktów w rozpisce kolejnych biegów, a tu nagle tor okazał się kilkadziesiąt metrów za długi i role się odwróciły. Ale żeby jeden defekt miał takie znaczenie, to trzeba było w pozostałych biegach jednak zrobić tę robotę.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#312 Postautor: ravajas » 26 września 2022, o 14:09

Flagg pisze: Esktralidze, (..) nienroamlnego. (...) Paradokslanie (...) nadzieji (...) Jarem (...) Obejrzcie

Piłeś? Nie pisz ;)

Jesteś usprawiedliwiony :)
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#313 Postautor: ravajas » 26 września 2022, o 14:11

Złoty pisze:
Ge(L)o pisze:Coraz mocniejsze te dopalacze.

Flagg napisal prosto z serca... szacunek dla niego (wogole te rozkminki taktyczne Flagga to poezja, wywalic sandała,a Flagg na menadzera :P), Istred, Torsen, kdsz, Perez, Ravajas, Gelo, itd nawet tezetomaniak ( a kto pamieta jatamana :P) fajnie sie czyta wasze posty i nawet gosc z elką w niku tego nie zakłoci... BYŁ BĘDZIE JEST MOTOR RKS!!! jesteśmy MISTRZAMI POLSKI !!!

O jaaaa....! Załapałem się do mistrzowskiej drużyny? Cytując klasyka: Dzięki Koleś <3
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Flagg
Trener

#314 Postautor: Flagg » 26 września 2022, o 14:19

Dobra, przyznać się, kto w 2016 myślał, że w 2023 DMP Motor Lublin pojedzie w Elidze mecz z Krosnem, a wielki Falubaz będzie toczyć boje z PSŻ Poznań xD
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#315 Postautor: istred » 26 września 2022, o 14:20

Dominik urósł w Lublinie tak jak chyba żaden polski zawodnik w żadnym klubie w ostatnich 20 latach. To jest aktualnie bez wątpienia zawodnik numer dwa w Polsce i wschodząca gwiazda tej dyscypliny.

Nie zgodzę się, że Woźniak zawalił mecz, że to jest jakieś nasze szczęście. Woźniak nie wyglądał źle. Po prostu Motor jest tak wyrównaną drużyną, że jeśli nie jesteś Zmarzlikiem to zdobywać punkty w Lublinie jest cholernie trudno. Wczoraj wszyscy byli maksymalnie zmobilizowani i Woźniakowi było bardzo trudno przywozić punkty. To jest właśnie ten atut Lublina, który pozwolił zdobyć złoty medal.

Złoto cieszy bardzo, jeszcze w takich okolicznościach. Trzeba było odrobić straty. Michelsen z kontuzją, Drabik bez formy/sprzętu. Po drugiej stronie najlepszy zawodnik na świecie i Vaculik w szczytowej formie, którzy łącznie mogą pojechać 14 razy. Wykluczenie (moim zdaniem niesłuszne) Cierniaka, w biegu którym podwójna wygrana była - jak się wydawało - minimum żeby w ogóle myśleć o odrobieniu strat... cały szereg zwrotów akcji żeby w 14 wyścigu, para która - biorąc pod uwagę cały sezon - bez wątpienia włożyła największy wkład w ten medal - Michelsen i Kubera - przywozi pierwszy złoty medal dla Lublina. Coś wspaniałego.
Miałem za złe Michelsenowi jego ostatnie wybory, ale to co zrobił w ostatnich kilku tygodniach powoduje, że będzie miał u mnie ogromny szacunek i sympatię bez względu dla jakiego klubu będzie startował za rok czy też przez całą dalszą karierę.

Przyszły rok zapowiada się wybornie. Jeśli Vaculik ze Zmarzlikiem byli w stanie przywieźć srebro dla Gorzowa, to Zmarzlik, Kubera, Hampel, Cierniak... i ktokolwiek uzupełni ten skład będą ogromnymi faworytami do wygrania Ekstraligi. Wszystko wskazuje na to, że zaczyna się era Motoru Lublin.

Mam również nadzieję, że może tym razem historia nauczy kibiców wiary we własny zespół. Tym bardziej w taki zespół, który jest specjalistą od zadań teoretycznie niemożliwych.

Wczorajszy mecz pokazał też, że to wszystkie przedmeczowe założenia, że "juniorzy i Hansen nie mogą zdobyć więcej niż 1 pkt", "Zmarzlik i Vaculik zakręcą się ok. kompletu", że "MIchelsen musi zdobyć minimum x punktów" itd. są niewiele warte. Każdy mecz jest osobną historią i opieranie się na statystyce zbudowanej w przekroju całego sezonu nie ma znaczenia.

Studio faktycznie stronnicze. Słabo się tego słuchało. Trudno, przynajmniej Motor miał okazję utrzeć całemu środowisku nosa i liczę na to, że w następnych latach będzie podobnie.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#316 Postautor: Gelo » 26 września 2022, o 14:27

Dla mnie Woźniak zalicza się do grupy zawodników, których niespecjalnie poważam. Taki... Przedpełski. Niby wszystko się zgadza, papiery na jazdę jakieś są, pojedyncze mecze się trafiają ale jednak ciągle czegoś brakuje. O ile Przedpełski awansował do GP to Wożniak ciągle siedzi na wycieraczce przed drzwiami z napisem "czołówka polska" i skrobie w te drzwi. Wczoraj odbił się po prostu od ściany czyli od najlepszej drużyny w sezonie, niepokonanej na własnym torze od długich miesięcy. Ja przed meczem dawałem mu 6-7 punktów w 7 startach.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#317 Postautor: istred » 26 września 2022, o 14:32

Woźniak wczoraj
przegrał z: Hampelem, Drabikiem, W.Lampartem, Michelsenem, Cierniakiem, Kuberą
wygrał z: Michelsenem

który wynik jest zaskoczeniem?
Chyba to, że wygrał z Michelsenem. Reszta zgodnie z planem. Teoretycznie mógłby wygrać z juniorami, ale juniorami w Lublinie są przyszły mistrz świata juniorów i jeden z dwóch najlepszych juniorów w Polsce ostatnich lat, którzy jechali na swoim torze niezwykle zmotywowani.

blajar
Trener

#318 Postautor: blajar » 26 września 2022, o 14:34

Ciężko cokolwiek sensownego napisać, bo chyba wszystko zostało już powiedziane. To jest coś niesamowitego, a patrzę właśnie na magazyn i to prawdziwe wzruszenie Kuby Kępy to wyciskacz łez dla kibica Motoru.

Ktoś wyżej zwrócił uwagę na jedną rzecz, o której tu po meczu nie mówiliśmy. Faktycznie zaryzykowaliśmy coś z torem. Przed meczem był bardzo odmoczony i podczas równań szła wręcz śladowa ilość wody. Poszliśmy na całość robiąc tor do walki z "chodzącą" zewnętrzną wiedząc, że jedziemy przeciw Zmarzlikowi, który to wykorzysta. Patrząc już z perspektywy zakończonego meczu, ktoś w klubie świetnie przekalkulował ewentualne straty po trasie na Zmarzliku z potencjalnym zyskiem na pozostałych zawodnikach. Cały sezon (w większości wypadków) miażdżyliśmy na starcie i dowoziliśmy, na finał nastawiliśmy się na walkę.

P.S. Po każdym równaniu ktoś na wejściu w drugi łuk wychodził i robił jakieś pomiary toru. Ktoś coś więcej na ten temat jest w stanie powiedzieć? Szła jakaś informacja do parku maszyn?
P.S.2. Autentyczna radość i życie meczem wirażowego na wejściu w drugi łuk to było coś pięknego, pozdrowienia dla tego wariata :)

JESTEŚMY DRUŻYNOWYM MISTRZEM POLSKI A.D. 2022!!! Ciężko mi to jeszcze w głowie poukładać. Co za remontada!!! :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

KrzysiekS
Senior

#319 Postautor: KrzysiekS » 26 września 2022, o 15:06

Wielkie brawa i wyrazy uznania dla Pana Toromistrza oraz Maćka którzy potwierdzili w kolejnym sezonie, że są najlepsi w swoim fachu. Godni następcy nad Wisłą "Polewaczkowego" z jego złotego okresu.

Flagg
Trener

#320 Postautor: Flagg » 26 września 2022, o 15:20

Byly laurki dla zawodników, a pominąłem cały sztab :)

3 lata rwania włosów z głowy na decyzje Jacka Ziółkowskiego, 3 lata szydzenia z niego na tym forum, a chłop właśnie powiesił sobie złoty medal na szyi :) Los bywa mocno przewrotny.

Maciek Kuciapa. Ależ urósł w ciągu tych 4 lat. Prawie jak Dominik :)

O Kubie Kępie nie ma nawet co pisać. Przerósł już ojca jako najsłynniejszy Kępa w Lublinie, czy jeszcze nie?

No i słowa pochwały należą się jednak naszym wczorajszym gościom, którzy tak licznie stawili się w Lublinie. W necie nas nie lubią, ale trzeba przyznać, ze na stadionie, i poza nim, pokazali się ze znakomitej strony.

Badzia
Szkółkowicz

#321 Postautor: Badzia » 26 września 2022, o 15:35

blajar pisze:[…]
P.S. Po każdym równaniu ktoś na wejściu w drugi łuk wychodził i robił jakieś pomiary toru. Ktoś coś więcej na ten temat jest w stanie powiedzieć? Szła jakaś informacja do parku maszyn?
[…]

Tak jest przez cały sezon, nie tylko w finale. Kiedyś klub publicznie pochwalił się współpracą z Politechniką, żeby sparametryzować tor, żeby móc go przygotowywać powtarzanie i chyba się udało :)

Jak to bywa u nas w klubie w takich kwestiach wszyscy siedzą cicho… i bardzo dobrze ;)

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#322 Postautor: radonis » 26 września 2022, o 15:50

Jak wszyscy pozwieszali głowy po pierwszym meczu w Gorzowie, Jacek jako jeden z niewielu mówił, że jest jeszcze 15 biegów i wszystko się może zdarzyć.

To były słowa krzepiące, które jak się okazało podzielał cały sztab.

Nie będę się powtarzał co do zawodników. Przez lata będziemy powtarzać jak mantrę ten pierwszy złoty skład.

Wielki szacun dla całego zaplecza: zarządu, Jacka i Maćka, mechaników, toromistrzów, wirażowych, medyków, konferansjerki, sekretarzy, obsługi startu parku maszyn, podprowadzających, administracji, obsługi mediów. (jeśli kogoś nie wymieniłem -dopiszcie)

Cały ten klub ma to coś więcej. To te subtelne przewagi robią różnicę, dzięki której. :

MOTOR LUBLIN JEST MISTRZEM POLSKI!!!!!

Flagg
Trener

#323 Postautor: Flagg » 26 września 2022, o 15:53

radonis pisze:konferansjerki

Ale nie tego gościa z MMA? POprzednio był chyba na SGP.

Proszę, nigdy więcej.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#324 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 26 września 2022, o 15:56

Flagg pisze:
radonis pisze:konferansjerki

Ale nie tego gościa z MMA? POprzednio był chyba na SGP.

Proszę, nigdy więcej.

Waldek Kasta :D

qpa
Junior

Re: Finał DMP: Motor Lublin - Stal Gorzów (39:51), 25.09.

#325 Postautor: qpa » 26 września 2022, o 15:56

qpa pisze:Oj Gorzów ma ciepło, tylko 12 punktów zaliczki udając się do naszej twierdzy? :D

Tak sie tylko zacytuje :)