Motor Lublin w sezonie 2019

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
spokojny
Junior

Re: Motor Lublin w sezonie 2019

#4076 Postautor: spokojny » 8 lutego 2019, o 11:13

Ja bym się nie podniecał rzekomym kontraktem z Łagutą bo on nic nie podpisał, z tego względu że nie może jako zawieszony zawodnik. To że się dogadali nic nie znaczy, jak widać po sytuacji z Rybnikiem...

Krzysztof

#4077 Postautor: Krzysztof » 8 lutego 2019, o 11:17

Trochę emocje opadły i dobrze. Ja swoje napisałem i tego będę bronić. To, że Kuba Kępa dla dobra klubu stara się jak może to tego nie kwestionuję... I to, że cieszycie się z Łaguty. Sam byłem wielkim entuzjastą awansu i nadal cieszę się jak dziecko z tego faktu ale wychowano mnie, że jak się mówi A to potem B.

Jakbym to ja był prezesem, to w takiej dość przykrej sytuacji zwołał konferencję prasową i...:

"... w związku z tym, że sytuacja na rynku transferowym okazała się zbyt trudna [...] zmuszeni byliśmy [...] rozumiemy rozgoryczenie Pana Mrozka [...] doświadczyliśmy także zmiany stanowiska zawodników [...] dbając o dobro klubu trzeba czasem podjąć trudną decyzję [...]..."

P.S. 48 miesięcy - taka kara była ustalona.
...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4078 Postautor: Torsen » 8 lutego 2019, o 11:18

istred pisze:
Torsen pisze:Natomiast "dwa" i "prawie dwa" w tym wypadku oznacza tyle, co "trzy" i "dwa" stracone sezony. Te trzy miesiące robią kolosalną różnicę. Widać jaką, jeśli kwoty Ostafińskiego są choćby bliskie prawdy.
No nie... zupełnie się nie zgodzę.
Po pierwsze, jeśli grozi 4, a gość dostaje 2 to nie jest żadna zasługa starań jakiegoś działacza (zresztą, jaką siłę ma ten działacz mogliśmy się przekonać jak walczył o karę dla ROWu) tylko całkiem surowa kara jak za pierwsze tego typu wykroczenie.
TUTAJ pisze o tym Ostafiński. Ja wiem, że to tylko informacja medialna, ale Ostafiński generalnie ostatnio dużo wie o tym, co w trawie piszczy.
Po drugie te trzy miesiące robią różnicę taką, że zamiast w połowie maja to by wyjechał w połowie czerwca - miesiąc różnicy. Robienie z tego całego sezonu to duże nadużycie.
O tym nie wiedziałem, sądziłem że przy 21 miesiącach kara się kończy właśnie w maju.
Nie ma to jednak znaczenia, jeśli prawdą jest, że faktyczny efekt działań Mrozka to kara krótsza o 2 lata.

Flagg
Trener

#4079 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 11:39

Ponownie, to wszystko tylko spekulacje. Faktem jest, ze od 2015 roku, WADA zaostrzyła kary i za pierwszą wpadkę grożą 4 lata, a nie dwa jak wcześniej, ale dotyczy to sytuacji, gdy zawodnikowi świadomie stosował doping. Jeśli udowodni, ze substancja znalazła się w jego organizmie nieświadomie, to wtedy stosuje się karę 2-letnią. Szczerze mówiąc, nie wiem jaki wpływ tutaj na wyrok POLADy mógłby mieć Mrożek. Co? wstawił się za Łagutą? Poręczył za niego? To totalnie skompromitowałoby POLADe, która musi się opierać na faktach, a nie dobrym słowie jakiegoś działacza. Natomiast tutaj macie oświadczenie POLADy odnośnie skrócenia kary do 21 miesięcy:

" - Decyzja jest taka, że kara dla Grigorija Łaguty została skrócona z 24 do 21 miesięcy - mówi nam Michał Rynkowski, dyrektor POLADA. - Panel uznał, że trzeba przyjąć zasadę proporcjonalności. Dłuższa przerwa mogłaby negatywnie wpłynąć na dalszą karierę Łaguty. Oczywiście ma on prawo odwołać się od wyroku drugiej instancji.

Od Rynkowskiego usłyszeliśmy, że nie było żadnych innych okoliczności skrócenia kary. Panel uznał, że żużlowiec jest winny, że dopuścił się niedbalstwa. Na plus można mu zaliczyć jedynie to, iż była to pierwsza wpadka.
"

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/73375 ... a-skrocona

Wiec jedyne co mógł tutaj zrobić Mrozek to nie wiem, wynająć Lagucie adwokata, pomoc mu w papierologii czy coś w ten deseń, ale twierdzenie, ze to działania Mrozka miały wpływ na decyzję POLADy, jest co najmniej dyskusyjne i nie poparte żadnymi konkretami.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Grand

#4080 Postautor: Grand » 8 lutego 2019, o 11:42

istred pisze:
Grand pisze:O co była ta afera z Gregiem? W zeszłym roku był wolnym zawodnikiem,niczego z Motorem nie podpisywał i wybrał Rzeszów...
Łaguta nie miał jeździć w ramach podziękowania w Rybniku,ale miał spłacić dług wdzięczności prezesowi,ponieważ przez niego Rybnik wyleciał w 2017 roku z ekstraligi. Klub stracił wizerunkowo i finansowo na jego aferze dopingowej. Mrozek walczył po sądach żeby skrócili dyskwalifikacje z 24 do 21 miesięcy. Grisza obiecywał, że będzie jeździł w Rybniku i tylko w Rybniku.
Zresztą to nie pierwszy raz Grisza oszukał swój były klub. Swego czasu wykonywał przyśpiewkę z kibicami Włókniarza "Kto nie skacze ten z Torunia" by w kolejnym sezonie występować w barwach drużyny z kujawsko-pomorskiego.Te sytuacje tylko pokazują,że nie ma sentymentów.Liczy się tylko kasa.Wszystkie zachowania Griszy były tylko pod publiczkę i TYLKO dla pieniędzy.Szkoda ,że Motor będzie reprezentował typ który nie ma za grosz przyzwoitości i honoru, nie szanuje kibiców klubu dla którego jeździ,a jego jedyną motywacją są pieniądze.W dodatku fałszywy.Uśmiecha się udaje,że wszystko jest Ok,a później perfidnie zmienia front nie licząc się z nikim i niczym. Znacie większą złotówę w dzisiejszym speedwayu? Wg mnie Grisza przebił wszystko i wszystkich.Szczyt hipokryzji.
Afera z Gregiem była o to, że uzgodnił warunki kontraktu, uścisnął dłoń i potem nie było z nim kontaktu. I przy tym nikt do Stali Rzeszów czy Nawrockiego pretensji nie miał, tylko do Hancocka.
Tutaj zakładam, że Grisza jednak nie dogadał się z Rybnikiem i z Mrozkiem nie uścisnął sobie dłonie. Przecież mogliby podpisać jakąś umowę przedwstępną - tak jak ma to pewnie miejsce u nas.

Założę się że z Mrozkiem Łaguta zdążył sobie uścisnąć dłonie ze 20 razy przez te prawie dwa lata....a podobno Mrozek ma jakieś papiery na Grigorija. Ile Twoim zdaniem warte były zapewnienia Łaguty o lojalności?
Ponadto piszesz...
Cytuj:
Łaguta nie miał jeździć w ramach podziękowania w Rybniku,ale miał spłacić dług wdzięczności prezesowi
Czyli właśnie za "dziękuję".

Masz rację za dziękuję, bez stawki za podpis i za punkt.Przecież w Rybniku miał jeździć za darmo nie? Biedaczysko.Spuścił Rybnik do pierwszej ligi,stosował doping czym oszukał wszystkich dookoła.Walczyli o niego,a on się wymigał od jakiejkolwiek odpowiedzialności.Nie tak buduje się szacunek u kibiców...
Rybnik jeździ ligę niżej, myślę że nie był w stanie spełnić nawet połowy tego co zaoferował mu Lublin. Laguta jeszcze zdąży się Rybnikowi odwdzięczyć.

Tu nie chodzi o pieniądze,a o zwykłą przyzwoitość i o honor.
Myślisz, że kibice z Rybnika będą chcieli, żeby po takim numerze ten typ miał cokolwiek wspólnego z ich klubem? Gratuluje poczucia humoru :cool:

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#4081 Postautor: Hans » 8 lutego 2019, o 11:53

Patrząc na całą sprawę z perspektywy etyki biznesu sprawa jest dosyc zlozona aczkolwiek nie ma tutaj wiekszej winy naszego klubu. Kuba Kępa najzwyczajniej w swiecie podążył za teoria utylitarianizmu- greater happiness for greater number. Zbalansował potencjalne plusy i minusy zatrudnienia GL i z perspektywy wszystkich zainteresowanych stron wyszło na to, ze pomimo tego co sam zawodnik zadeklarował, jego zatrudnienie jest korzystne dla wszystkich stron - oprocz ROWu ( mała szkodliwosc, w koncu jezdza w innej klasie rozgrywkowej :) ). To tylko taki przykład ale sądze, ze zarówno w oparciu o potencjalne rezultaty jego zatrudnienia czy też z góry założoną wiedza czy jest to dobre czy złe, decyzja by sie obronila. :cool: :cool: :cool:

Sprawy Hancocka i Laguty w moim odczuciu sa zupelnie inne i nie nalezy ich wrzucac do jednego worka. GL w Lublinie ma czysta karte i tylko ON w sam wie, jak ja zapełni. Hancock za to, od samego poczatku musialby latac z korektorem :mrgreen:

Zachowanie GL w stosunku do ROWu to inna sprawa, ale nas to nie powinno obchodzic. Kazdy ma swoj punkt moralnosci, u Griszy najwidoczniej jest on dosyc nisko usytuowany. Dla nas, kibiców Motoru wazne jest DOBRO naszego klubu- o które dba nas Prezes. AMEN

Edit: Co wiecej, skoro wartosc medialna Zengoty to kilka milionów, to wartość Motoru po zimie bedzie pewno z 10 razy wyzsza.
Ostatnio zmieniony 8 lutego 2019, o 12:01 przez Hans, łącznie zmieniany 2 razy.

go!
Trener

#4082 Postautor: go! » 8 lutego 2019, o 12:00

Krzysztof pisze:[
"postępowanie Kępów" = a) Hipokryzja = Jakub;

Moze nie wiesz co to hipokryzja?
Jak Cie na Allegro oszuka jeden sprzedawca to kompletnie przestajesz tam kupowac, zeby nie popasc w hipokryzje?

Awatar użytkownika
Egon
Zawodowiec

#4083 Postautor: Egon » 8 lutego 2019, o 12:01

Krzysztof nie wie jak nazywa się prezes Klubu, po nim powtarza Gelo, blajar i nie wiem kto jeszcze. Czy koledzy tak trudno to sprawdzić jeśli się nie wie? Powtarzanie w kółko, że Jakub Kępa jest prezesem nie uczyni z niego tej osoby.
Kiedy prezesem był Zbyszek Wojciechowski to w kółko powtarzaliście, że prezesem jest Dariusz Stotysięcyniedziękuję Sprawka? Trzymajmy jakiś poziom. Dyrektor to dyrektor, prezes to prezes, cegła to cegła a Motor to my.

A Mrozek to nie Mrożek.
Motor! Motor! Tylko Motor!

J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4084 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 12:01

Grand pisze:Założę się że z Mrozkiem Łaguta zdążył sobie uścisnąć dłonie ze 20 razy przez te prawie dwa lata....a podobno Mrozek ma jakieś papiery na Grigorija. Ile Twoim zdaniem warte były zapewnienia Łaguty o lojalności?
Założę się, że w tym czasie uścisnął sobie dłoń pewnie z kilkoma tysiącami innych osób...
Masz rację za dziękuję, bez stawki za podpis i za punkt.Przecież w Rybniku miał jeździć za darmo nie? Biedaczysko.Spuścił Rybnik do pierwszej ligi,stosował doping czym oszukał wszystkich dookoła.Walczyli o niego,a on się wymigał od jakiejkolwiek odpowiedzialności.Nie tak buduje się szacunek u kibiców...
Być może Cię zaskoczę, ale żużlowcy nie żyją z szacunku kibiców tylko z pieniędzy i ich celem nie jest budowanie szacunku, a majątku. Straszne, ale dotyczy to pewnie 99 % populacji na tym złym świecie.
Myślisz, że kibice z Rybnika będą chcieli, żeby po takim numerze ten typ miał cokolwiek wspólnego z ich klubem? Gratuluje poczucia humoru :cool:

A myślisz, że Łaguta będzie płakał z tego powodu? :lol:

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#4085 Postautor: Hans » 8 lutego 2019, o 12:03

Podążając za KRS prezesem spółki Speedway Lublin jest K. Kępa.

Krzysztof

#4086 Postautor: Krzysztof » 8 lutego 2019, o 12:04

go! pisze:
Krzysztof pisze:[
"postępowanie Kępów" = a) Hipokryzja = Jakub;

Moze nie wiesz co to hipokryzja?
Jak Cie na Allegro oszuka jeden sprzedawca to kompletnie przestajesz tam kupowac, zeby nie popasc w hipokryzje?

TAK!!!
...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4087 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 12:05

Egon pisze:Krzysztof nie wie jak nazywa się prezes Klubu, po nim powtarza Gelo, blajar i nie wiem kto jeszcze. Czy koledzy tak trudno to sprawdzić jeśli się nie wie? Powtarzanie w kółko, że Jakub Kępa jest prezesem nie uczyni z niego tej osoby.
Kiedy prezesem był Zbyszek Wojciechowski to w kółko powtarzaliście, że prezesem jest Dariusz Stotysięcyniedziękuję Sprawka? Trzymajmy jakiś poziom. Dyrektor to dyrektor, prezes to prezes, cegła to cegła a Motor to my.

A Mrozek to nie Mrożek.

Wiesz Egon... tylko akurat Jakub Kępa jest obecnie prezesem klubu :)

Krzysztof

#4088 Postautor: Krzysztof » 8 lutego 2019, o 12:06

Egon pisze:Krzysztof nie wie jak nazywa się prezes Klubu, po nim powtarza Gelo, blajar i nie wiem kto jeszcze. Czy koledzy tak trudno to sprawdzić jeśli się nie wie? Powtarzanie w kółko, że Jakub Kępa jest prezesem nie uczyni z niego tej osoby.

A Mrozek to nie Mrożek.

Krzysztof wie jak się nazywa prezes...umić...nie wiedzić ????
...

blajar
Trener

#4089 Postautor: blajar » 8 lutego 2019, o 12:09

A Mrozek to nie Mrożek.

O czym Ty piszesz? Jakub Kępa jest PREZESEM nowo powstałej spółki akcyjnej, która musiała być powołana na potrzeby startów w PGE Ekstralidze.
https://ekrs.ms.gov.pl/web/wyszukiwarka-krs
nr 0000758978
Ostatnio zmieniony 8 lutego 2019, o 12:14 przez blajar, łącznie zmieniany 3 razy.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#4090 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 12:10

A nie jest tak, ze Kuba jest prezesem spółki akcyjnej, która jest właścicielem klubu, a prezesem tego jest Ola?

Ja sie za dobrze nie znam w tych wszystkich prawno-organizacyjnych zawiłościach, wiec dobrze jakby ktoś to wyjasnił :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Grand

#4091 Postautor: Grand » 8 lutego 2019, o 12:13

istred pisze:Być może Cię zaskoczę, ale żużlowcy nie żyją z szacunku kibiców tylko z pieniędzy i ich celem nie jest budowanie szacunku, a majątku. Straszne, ale dotyczy to pewnie 99 % populacji na tym złym świecie.

Być może Cię zaskoczę, ale gdyby nie kibice to ten sport nie miał by sensu.Gdyby nie kibice nie było by tylu sponsorów, nie było by pieniędzy i nie było by jak przekonać miasto żeby dać 4 miliony dotacji za sezon. Myślisz że Łaguta dostał by taką propozycję gdyby nie było kibiców?
Cytuj:

A myślisz, że Łaguta będzie płakał z tego powodu? :lol:

Nie będzie płakał ponieważ jak już napisałeś żużlowcy nie żyją z szacunku kibiców tylko z pieniędzy i ich celem nie jest budowanie szacunku, a majątku.Zapomniałeś tylko dodać że tak postępują żużlowcy bez honoru.

Apocalips
Zawodowiec
Kontakt:

#4092 Postautor: Apocalips » 8 lutego 2019, o 12:16

W Ekstralidze startuje klub Motor Lublin, którego właścicielem jest spółka Speedway Lublin S.A., której prezesem jest Jakub Kępa.

Ja tam się mega cieszę. Utrzeć nosa Mrozkowi po raz drugi po pamiętnej przejażdżce quadem - bezcenne.
"Bo serce bije mocniej niż pięści..." - Motor 1950 Lublin

Pozdrawiam - Apocalips

blajar
Trener

#4093 Postautor: blajar » 8 lutego 2019, o 12:18

Flagg pisze:A nie jest tak, ze Kuba jest prezesem spółki akcyjnej, która jest właścicielem klubu, a prezesem tego jest Ola?

Ja sie za dobrze nie znam w tych wszystkich prawno-organizacyjnych zawiłościach, wiec dobrze jakby ktoś to wyjasnił :)

Teraz to i ja się zakręciłem :) Wcześniej właścicielem Klubu był KM Cross, którego prezesem była p. Marmuszewska, teraz jest nim Speedway Lublin, którego prezesem jest p. Kępa. Klub sam w sobie ma jeszcze oddzielnego prezesa? :)
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4094 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 12:30

Wcześniejszy klub był stowarzyszeniem, bo w niższych ligach nie ma obowiązku zakładania spółki. Członkiem SE może być tylko S.A. Po jej założeniu prezesem został Kuba Kępa. Formalista by powiedział, że w zeszłym roku awansował jeden klub, a w przyszłym w SE startuje nowy.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4095 Postautor: Torsen » 8 lutego 2019, o 12:32

Działalność sportową prowadzi się w formie klubu sportowego. Kluby sportowe w ligach zawodowych prowadzone są w formie spółek kapitałowych. Czyli Klub jest spółką, a do rozgrywek zgłasza drużynę.

Flagg
Trener

#4096 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 12:32

blajar pisze:Teraz to i ja się zakręciłem :) Wcześniej właścicielem Klubu był KM Cross, którego prezesem była p. Marmuszewska, teraz jest nim Speedway Lublin, którego prezesem jest p. Kępa. Klub sam w sobie ma jeszcze oddzielnego prezesa? :)

Nie wiem, dlatego pytam :) Jeśli jest tak, jak mówi Istred, to jaką funkcję obecnie pełni w klubie/spółce Aleksandra Marmuszewska?:)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4097 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 12:35

Jest wiceprezesem.
KRS można sobie przejrzeć choćby tutaj - https://www.imsig.pl/pozycja/2018/234/K ... KA_AKCYJNA

mechanizator
Junior

#4098 Postautor: mechanizator » 8 lutego 2019, o 12:41

W dzisiejszych czasach nie ma miejsca na sentymenty. Liczy sie kasa i czy sie to komuś podoba czy nie, trzeba się z tym pogodzić. Tak samo z przymrożeniem oka i z dużym dystansem trzeba odbierać słowa zawodników, o wspaniałych kibicach super atmosferze. Jak się nie zgadza kasa to i najlepsi kibice tego nie zastąpią. Nie ma sie co okłamywać nasze szanse na na utrzymanie z Łaguta są dużo większe niż bez niego. Ciekawe tylko czy nie będzie zgrzytów w zespole. Dopiero co było zgrupowanie integracja a ktoś ze składu wypadnie. Według mnie będzie to najsłabszy z 5 pierwszych meczów. A kogo obstawiacie, że zastąpi Łaguta ?
Tak apropo przydało by sie zaktualizować kadrę na oficjalnej stronie klubu bo widnieją w nim Mastersy, Bobery i inni http://kmcross.pl/kadra/

blajar
Trener

#4099 Postautor: blajar » 8 lutego 2019, o 12:49

mechanizator pisze:W dzisiejszych czasach nie ma miejsca na sentymenty. Liczy sie kasa i czy sie to komuś podoba czy nie, trzeba się z tym pogodzić. Tak samo z przymrożeniem oka i z dużym dystansem trzeba odbierać słowa zawodników, o wspaniałych kibicach super atmosferze. Jak się nie zgadza kasa to i najlepsi kibice tego nie zastąpią. Nie ma sie co okłamywać nasze szanse na na utrzymanie z Łaguta są dużo większe niż bez niego. Ciekawe tylko czy nie będzie zgrzytów w zespole. Dopiero co było zgrupowanie integracja a ktoś ze składu wypadnie. Według mnie będzie to najsłabszy z 5 pierwszych meczów. A kogo obstawiacie, że zastąpi Łaguta ?
Tak apropo przydało by sie zaktualizować kadrę na oficjalnej stronie klubu bo widnieją w nim Mastersy, Bobery i inni http://kmcross.pl/kadra/

Fakt, że kadra z zeszłego sezonu ale strona jest już inna :) http://motorlublin.com.pl/kadra/
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#4100 Postautor: Fantys » 8 lutego 2019, o 12:49

Flagg pisze:
istred pisze:Po drugie te trzy miesiące robią różnicę taką, że zamiast w połowie maja to by wyjechał w połowie czerwca - miesiąc różnicy. Robienie z tego całego sezonu to duże nadużycie.

Nie do końca. Grisza może startować już od marca. W innych ligach, w zawodach towarzyskich. Ten miesiąc jest jedynie w odniesieniu do Polskiej Ligi ze względu na okno transferowe.

Czyli rozumiem od marca może z drużyną trenować ?