Lubelski klub w sezonie 2016
Re: Lubelski klub w sezonie 2016
A co z KM Cross, może oni to przejmą w 2017? A może jest taki głębszy plan w tym wszystkim i oto w tym wszystkim chodzi. Odciąć źródełko Motorowi, klub pada, po roku konto zerowe i można działać. Przez rok KM podszkoli jeszcze paru. Z tego 4 po roku może coś tam ujechać w 2 lidze, dobierze się jeszcze ze 4 i wystartują w 2 lidze jako KM Cross.
Gdyby to byla petycja o uzdrowienie sytuacji z lubelskim zuzlem, to ok, ale pompowanie kolejnej kasy w ten nieudolny twor jakim jest KMZ to bezsens.
Miasto da kolejna kase a w zamian otrzyma promocje kartofliska jak w meczu z Pila...
Miasto da kolejna kase a w zamian otrzyma promocje kartofliska jak w meczu z Pila...
Co do petycji to dobre i to, ale nie robi zbytniego wrażenia. Lista powinna być papierowa z kolumnami: imię i nazwisko, adres, PESEL,podpis. To jest klasyka z którą liczą się rządzący. Listę można by pobrać/wydrukować i puścić wśród znajomych a potem złożyć wszystko w całość i przedstawić Ratuszowi. Ale tak swoją drogą myślę też, że pokładanie całej nadziei w Prezydencie to nie jest jedyna droga do ratowania żużla aby Lublin nie zniknął z mapy Polski. Fakt, że przez te ostatnie lata nie udało się zbudować silnego lobby dla żużla (zdaje się rozpadowi uległ już wcześniej Speedway VIP Club autorstwa Zbigniewa Wojciechowskiego) ale kilka person lubi ten sport i być może nie odmówiłoby pomocy. Pierwszą osobą która przychodzi mi na myśl, jest eurodeputowany Krzysztof Hetman którego wielokrotnie gościliśmy na stadionie i który jest sympatykiem tego sportu. Poza tym ma dobre notowania w różnych gremiach i może mógłby pomóc. W międzyczasie klub zamiast rozpaczać i zamykać w kiepskim stylu Facea mógłby wykonać parę ruchów w kierunku przyszłego sezonu (pokazać że chcemy jechać) np. zaproponować stanowisko trenera Zbigniewowi Studzińskiemu. Po tym kontrakcie byłaby szansa powrotu jednego sponsora do klubu. Na Wardzałę nas nie stać a Głogowski (z całym szacunkiem dla jego legendy) jest moim zdaniem współodpowiedzialny za walkower z Piłą, ale nie będę rozwijał tego tematu.
Czy jest sens ratować tą dyscyplinę sportu? Cóż...różowo nie jest...ale jeżeli gdzieś ktoś gra w tenisa, rugby albo badmintona to dlaczego miałby nie istnieć tak widowiskowy sport jak żużel w mieście stolicy województwa? Zawodników na rynku jest więcej niż klubów. Na pewno znaleźliby się tacy co zgodziliby się pojechać bez żadnych gwarancji startowych mając tylko płacone za punkt. To dałoby czas i szanse na zastanowienie się co dalej z tym sportem. Czy przejmuje to ktoś inny? Czy pojawia się sponsoring? Czy też...zamykamy... bo nie ma chętnych. Trzeba w tym wszystkim trochę pasji bo jak zarobić na żużlu się nie da, trzeba zejść do parteru, to tylko miłośnik tego sportu jest w stanie znaleźć tzw. złoty środek.
Czy jest sens ratować tą dyscyplinę sportu? Cóż...różowo nie jest...ale jeżeli gdzieś ktoś gra w tenisa, rugby albo badmintona to dlaczego miałby nie istnieć tak widowiskowy sport jak żużel w mieście stolicy województwa? Zawodników na rynku jest więcej niż klubów. Na pewno znaleźliby się tacy co zgodziliby się pojechać bez żadnych gwarancji startowych mając tylko płacone za punkt. To dałoby czas i szanse na zastanowienie się co dalej z tym sportem. Czy przejmuje to ktoś inny? Czy pojawia się sponsoring? Czy też...zamykamy... bo nie ma chętnych. Trzeba w tym wszystkim trochę pasji bo jak zarobić na żużlu się nie da, trzeba zejść do parteru, to tylko miłośnik tego sportu jest w stanie znaleźć tzw. złoty środek.
Ja nie podpiszę tej petycji. Nie dla tego, że nie chcę żużla w Lublinie ale dlatego, że nie ma w niej nic o przyszłości. Powołujemy się na piękna historię ale nie da się na tym ciągnąć w nieskończoność. Jedyna uzasadniona prośba w kierunku prezydenta obecnie powinna być o to aby wreszcie był porządek. Skończmy z bzdurnym stowarzyszeniem i nieudacznymi rządami. KMŻ mógłby być spółką z udziałem miasta i o to trzeba walczyć. Klub musi być profesjonalny- bez tego nie da rady się utrzymać na powierzchni. Kolejna dotacja stowarzyszenia to jak dawanie alkoholikowi piwa z nadzieją, że go nie wypije, bo tak zapewnia. Dość już tej amatorszczyzny i żebractwa. KMŻ ma już tylko jedno zadanie- spłacić zawodników aby nie narobić smrodu i złej marki lubelskiemu żużlowi.
- Łoptymista
- Trener
Ratować jest sens. W to chyba nikt nie wątpi. Problem pojawia się gdy chcemy doprecyzować o jaki żużel dokładnie nam chodzi.
Osobiście uważam, ze najbliższe dni to idealny czas na rozmowy o żużlu: miasta, klubu, rodziny Kępów (deklarujących potrzebę zwołania okrągłego stołu). KM Cross, samorządowców, itd i pogadania o tym co byśmy chcieli oraz tego co możemy. Inicjatywa organizacji spotkania powinna wyjść ze strony KMŻ i to jak najszybciej. Biadolenie w necie czy zebranie kilkuset podpisów pod petycją to tak naprawdę ruchy pozorne.
Osobiście uważam, ze najbliższe dni to idealny czas na rozmowy o żużlu: miasta, klubu, rodziny Kępów (deklarujących potrzebę zwołania okrągłego stołu). KM Cross, samorządowców, itd i pogadania o tym co byśmy chcieli oraz tego co możemy. Inicjatywa organizacji spotkania powinna wyjść ze strony KMŻ i to jak najszybciej. Biadolenie w necie czy zebranie kilkuset podpisów pod petycją to tak naprawdę ruchy pozorne.
- niespokojny
- Trener
Szkoda że nikt nie zbierał podpisów na meczu Polska-Reszta Świata. Byłoby ich więcej i co ważniejsze na piśmie.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
krynston pisze:Ja nie podpiszę tej petycji. Nie dla tego, że nie chcę żużla w Lublinie ale dlatego, że nie ma w niej nic o przyszłości. Powołujemy się na piękna historię ale nie da się na tym ciągnąć w nieskończoność. Jedyna uzasadniona prośba w kierunku prezydenta obecnie powinna być o to aby wreszcie był porządek. Skończmy z bzdurnym stowarzyszeniem i nieudacznymi rządami. KMŻ mógłby być spółką z udziałem miasta i o to trzeba walczyć. Klub musi być profesjonalny- bez tego nie da rady się utrzymać na powierzchni. Kolejna dotacja stowarzyszenia to jak dawanie alkoholikowi piwa z nadzieją, że go nie wypije, bo tak zapewnia. Dość już tej amatorszczyzny i żebractwa. KMŻ ma już tylko jedno zadanie- spłacić zawodników aby nie narobić smrodu i złej marki lubelskiemu żużlowi.
Jestem odmiennego zdania i zaraz ci powiem dlaczego:
Ja też mogę w nieskończoność pisać o swoich wymaganiach w stosunku do piłki kopanej i powiedzieć, że pojawię się na stadionie przy Krochmalnej jak będzie grała FC Barcelona z Menchasterem United.
Kolejna rzecz: gdyby to był kolejny sezon tego klubu pod wodzą P.Zająca to też zastanawiałbym się nad dalszym pompowaniem pieniędzy. Zapominamy jednak, że klub przejął długi po poprzednim sezonie gdzie spadliśmy z I ligi i gdzie odszedł sponsor tytularny Bogdanka. Przed tym sezonem klub miał postanowione ostre cięcia aby wyjść na zero. Nie udało się, byliśmy za miękcy i tylko Zarząd wie gdzie zostały popełnione błędy. Niestety jednym z błędów była próba dogodzenia kibicom poprzez zakontraktowanie Drymla i innych. Nie przyciągnęło to zbytnio kibiców na stadion a koszty wzrosły. Czy tylko ja zauważyłem na płycie stadiony reklamy Miasta Lublin a potem długo długo nic?
Przyszłość kolego budujemy tu i teraz. Ten sport dużo stracił z każdym odejściem człowieka związanego z żużlem np. Ś.P. Mariusz Stypuła. Pustka nie do wypełnienia choć obecny spiker się stara. Mamy dwóch sędziów żużlowych! itd. itp. Czy uważacie że sezon przestoju potem przyniesie coś lepszego? Kto mi to zagwarantuje? Że długi zostaną darowane? Znowu lubelski żużel będzie miał łatkę mało wiarygodnego. Nie jesteśmy jak widać jedyni borykający się z problemami finansowymi. Inne kluby potrafią jednak jakimś "psim swędem" nie wypaść z obiegu...
Jestem również i ja za porządkiem ale czy to prezydent jest od robienia porządku w Klubie? Chyba ma jednak inne zadania i zajęcia a raczej na pewno.
Nie ma też teraz żadnych podstaw do tworzenia spółki akcyjnej. Gdyby wypalił pomysł okrągłego stołu, można by coś z tym pokombinować. Podejrzewam jednak, że z różnych względów na spotkanie przybyłoby 50% zaproszonych. Dlatego uważam, że klub potrzebuje czasu którego ma coraz mniej (zegar tyka).
Moim zdaniem gorszym rozwiązaniem jest nie wystartować w lidze w ogóle niż wystartować w kiepskiej obsadzie kadrowej itp. Dopóki tli się nadzieja na to, że pojedziemy, ja osobiście broni nie składam, bo chodzę na ten sport już wiele wiele lat
i już raz oglądałem wyścigi amatorów Zdzichtexu (z całym szacunkiem dla P.Czarnego).
Kibice w Lublinie są- nikt nie zaprzeczy. Nie gaśmy światła kiedy to nie jest konieczne!
Ja podpisałem,po tym jak Miasto lekką ręką pokryło dług MKS-u tak tej "świetnie zarządzanej S.A" nie mam żadnych skrupułów
nawet przy aktualnie "panującym" nam prezesie.
Uważam że wszytko "załatwił" nam ten frajeski walkower,gdyby nie to atmosfera była by o stokroć lepsza, a dług o wieledziesiąt tysięcy mniejszy...
Trudno,mleko się rozlało i trzeba przynajmniej spróbować uratować ten sport przed całkowitym zapomnieniem.
nawet przy aktualnie "panującym" nam prezesie.
Uważam że wszytko "załatwił" nam ten frajeski walkower,gdyby nie to atmosfera była by o stokroć lepsza, a dług o wieledziesiąt tysięcy mniejszy...
Trudno,mleko się rozlało i trzeba przynajmniej spróbować uratować ten sport przed całkowitym zapomnieniem.
Petycja wraz z listą na podpisy w formie papierowej jest dostępna pod linkiem: http://speedy.sh/PFyvD/Do-Prezydenta-Lublina.pdf http://speedy.sh/k8uXr/Lista-podpisow.pdf
Dni, w których będą odbierane podpisy na papierze, będą podane na facebookowej stronie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/905290649524261/
Bardzo dziękuję za zaangażowanie i zainteresowanie
Dni, w których będą odbierane podpisy na papierze, będą podane na facebookowej stronie wydarzenia: https://www.facebook.com/events/905290649524261/
Bardzo dziękuję za zaangażowanie i zainteresowanie
@lombard- spoko, nikt nie mówi, że mam rację. Tak sobie dywaguję.
Rozwijając- ani z przerwy rocznej w żużlu, ani z dofinansowania nie musi wyjść coś dobrego dla lubelskiego żużla. Po dofinansowaniu przez miasto prezes i tak może powiedzieć, że to tylko spłacił zaległości, a jechać w 2016 nie ma za co. Z drugiej strony upadek KMŻ i przerwa nie musi oznaczać, że za rok ktoś będzie chciał tym kręcić na nowo.
Jeśli chodzi o poziom żużla to wcale nie twierdzę, że musi być ekstralipa u nas- mi chodzi o poziom organizacyjny a nie sportowy. Dobry tor, działająca taśma, sprawny sprzęt na stadionie i zawody bez przerw na dodatkowe prace- wtedy można liczyć na jakąś frekwencję. Żadne gwiazdy nie przyciągną kibiców jak mecz będzie trwał 3 godziny i pojawią się walkowery za stan nawierzchni.
Zarząd zaryzykował w tym sezonie- ich decyzja- choć można było pojechać ogórkami i oszczędzać, wiedząc, że Wybrzeże idzie mocno na awans. Ale to tylko gdybanie- zrobili jak chcieli.
Co do porządku w klubie i zaangażowania prezydenta- żeby zmusić klub do jakichś działań musi być na nich bat- a taki ma tylko prezydent. Wystarczy jakby miasto powiedziało- wprowadzamy swojego człowieka do zarządu jako kontrolera organizacyjno- finansowego i pod tym warunkiem dajemy wam kasę. Wilk syty i owca cała- o ile zgodzi się klub.
Pomysł okrągłego stołu jest fajny- tyle, że jeśli nie będzie dobrej woli klubu to żadne ustalenia nie zostaną wprowadzone. Klub rządzi się sam i nikt im nie nakaże jak ma działać.
Co do konieczności działań- tu chyba wszyscy wiedzą jak się to skończy po dofinansowaniu i braku zmian w klubie- skończymy sezon przed PO z długiem koło pół bańki, a to będzie dwa razy większy problem niż jest obecnie. Ja wolę działać zanim problemy urosną do nienaprawialnych rozmiarów. Teraz jest czas na naprawę, później to będzie już tylko eutanazja i oczekiwanie na zmartwychwstanie.
Rozwijając- ani z przerwy rocznej w żużlu, ani z dofinansowania nie musi wyjść coś dobrego dla lubelskiego żużla. Po dofinansowaniu przez miasto prezes i tak może powiedzieć, że to tylko spłacił zaległości, a jechać w 2016 nie ma za co. Z drugiej strony upadek KMŻ i przerwa nie musi oznaczać, że za rok ktoś będzie chciał tym kręcić na nowo.
Jeśli chodzi o poziom żużla to wcale nie twierdzę, że musi być ekstralipa u nas- mi chodzi o poziom organizacyjny a nie sportowy. Dobry tor, działająca taśma, sprawny sprzęt na stadionie i zawody bez przerw na dodatkowe prace- wtedy można liczyć na jakąś frekwencję. Żadne gwiazdy nie przyciągną kibiców jak mecz będzie trwał 3 godziny i pojawią się walkowery za stan nawierzchni.
Zarząd zaryzykował w tym sezonie- ich decyzja- choć można było pojechać ogórkami i oszczędzać, wiedząc, że Wybrzeże idzie mocno na awans. Ale to tylko gdybanie- zrobili jak chcieli.
Co do porządku w klubie i zaangażowania prezydenta- żeby zmusić klub do jakichś działań musi być na nich bat- a taki ma tylko prezydent. Wystarczy jakby miasto powiedziało- wprowadzamy swojego człowieka do zarządu jako kontrolera organizacyjno- finansowego i pod tym warunkiem dajemy wam kasę. Wilk syty i owca cała- o ile zgodzi się klub.
Pomysł okrągłego stołu jest fajny- tyle, że jeśli nie będzie dobrej woli klubu to żadne ustalenia nie zostaną wprowadzone. Klub rządzi się sam i nikt im nie nakaże jak ma działać.
Co do konieczności działań- tu chyba wszyscy wiedzą jak się to skończy po dofinansowaniu i braku zmian w klubie- skończymy sezon przed PO z długiem koło pół bańki, a to będzie dwa razy większy problem niż jest obecnie. Ja wolę działać zanim problemy urosną do nienaprawialnych rozmiarów. Teraz jest czas na naprawę, później to będzie już tylko eutanazja i oczekiwanie na zmartwychwstanie.
Jestem tego samego zdania.
krynston pisze:Klubowy fejsbuk się już zamknął chyba. Zaraz pewnie i strona kipnie.
Jest nowy fanpage
https://www.facebook.com/KM%C5%BB-Motor ... 6/?fref=ts
jerry78 pisze:krynston pisze:Klubowy fejsbuk się już zamknął chyba. Zaraz pewnie i strona kipnie.
Jest nowy fanpage
https://www.facebook.com/KM%C5%BB-Motor ... 6/?fref=ts
Czyli coś tam walczą- przynajmniej o pozory normalnego działania klubu.
krynston pisze:o ile zgodzi się klub.
krynston pisze:Klub rządzi się sam i nikt im nie nakaże jak ma działać.
A mi się wydaje, że klub w tym momencie nie ma pola manewru i nie ma takiego wyjścia, żeby się nie zgodzić na jakiekolwiek ustalenia, jeśli ktoś będzie chciał mu jeszcze podać pomocną dłoń...
Motor mocnyj!
Kshyhu pisze:krynston pisze:o ile zgodzi się klub.krynston pisze:Klub rządzi się sam i nikt im nie nakaże jak ma działać.
A mi się wydaje, że klub w tym momencie nie ma pola manewru i nie ma takiego wyjścia, żeby się nie zgodzić na jakiekolwiek ustalenia, jeśli ktoś będzie chciał mu jeszcze podać pomocną dłoń...
Oby, bo jeśli blokowałby takie działania to ja nie wiem już całkiem co wtedy myśleć. Natomiast z urzędu nikt im nic kazać nie może.
poli pisze:http://www.lublin.sport.pl/sport-lublin/1,130862,19145870,ostatnia-deska-ratunku-czy-motor-jeszcze-wystartuje.html
Wystartują czy nie to trzeba spłacić dług. Nie można zostawić prezesa z taką kasą do spłaty- może zróbmy jakąś ściepę, bo szkoda człowieka. Podjął się zadania- nie wyszło, ale nie można go obarczać winą za wszystko. 230 tysięcy to nie tak dużo, jakby się zrzucić po parę groszy to by było zawsze coś i człowiekowi by można ulżyć w spłacie. Ktoś się zna na tych tam crowdfundingach czy jak się to tam nazywa? Może by tak to spróbować ogarnąć?
Czyli nadzieja w Enei. 16 listopada Walne Nadzwyczajne Zgromadzenie Spółki. Przydałby się taki sponsor.
jerry78 pisze:Czyli nadzieja w Enei. 16 listopada Walne Nadzwyczajne Zgromadzenie Spółki. Przydałby się taki sponsor.
o czym piszesz Górnik Łęczna grający w najwyższej lidze kopanej na wysokim chyba 5 miejscu aktualnie drży czy sponsoring dalej będzie miał z kopalni , a co dopiero dogorywający KMŻ i to przez głupotę ten nieszczęsny walkower narobił smrodu i pognębił straty finansowe
uważam że osoby odpowiedzialne za przygotowanie toru na te zawody powinny z własnej kieszeni pokryć te straty ( każdy normalny kibic wie że aż takiej ulewy nie było jak wyglądał tor )
i nie należy winić tutaj prezesa on toru nie przygotowuje były do tego inne osoby odpowiedzialne ( a lać wodę to trzeba umieć ) po naukę wysyłam do mojego ulubieńca D.S.a
henek1234 pisze:o czym piszesz Górnik Łęczna grający w najwyższej lidze kopanej na wysokim chyba 5 miejscu aktualnie drży czy sponsoring dalej będzie miał z kopalni
Niech drży. Jak dla mnie mogą zabrać Łęcznej, żeby dać dla klubu żużlowego (oczywiście nowego, z nowymi ludźmi)
Piłkę też powinni przenieść z Łęcznej do Lublina.
Jeżeli istnienie klubu zależy od spłaty 230 tysięcy to może warto byłoby zrobić zrzutkę wśród kibiców.może jakies konto założyć czy cos w tym stylu. Nie jest to jakaś astronomiczna kwota od której powinna zależeć egzystencja dyscypliny sportu.Przy Rzeszowie to pikuś
Gelo pisze:Jeżeli istnienie klubu zależy od spłaty 230 tysięcy to może warto byłoby zrobić zrzutkę wśród kibiców.może jakies konto założyć czy cos w tym stylu. Nie jest to jakaś astronomiczna kwota od której powinna zależeć egzystencja dyscypliny sportu.Przy Rzeszowie to pikuś
Jeśli w obliczu ogromnych problemów finansowych wielu klubów doszłoby do połączenia drugiej i trzeciej ligi np. z opcją KSM celem wyrównania poziomu (w KSM raczej nie wierzę, bo Grudziądz się nie zgodzi) to warto pomóc klubowi i wystartować.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
W najbliższy czwartek o godzinie 10.00 w Ratuszu odbędzie się konferencja prasowa poświęcona przyszłości żużla w Lublinie. Zaproszeni są kibice żużla, a szczególnie Ci kibice którzy zaangażowali się w zbieranie podpisów pod petycją.
Ostatnio zmieniony 10 listopada 2015, o 22:38 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.