Szkółka

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Szkółka

#1101 Postautor: Cooper » 6 października 2014, o 09:45

istred pisze:1. Jaki cel miałby KM Cross żeby prowadzić szkółkę innego klubu, w innej dyscyplinie?
Zarobic kase? Zagospodarowac talenty ze szkolki krosowoej (na krosie raczej nie "wyzyja")?
2. "Jeśli uda się dojść do porozumienia z władzami miasta i znaleźć sponsorów (...)". Ta...
Pisalem o tym jakis czas temu - polaczenie sil z KM Cross odnosnie szkolenia juniorow w Lublinie to mzoe byc przelomowy i jedyny mozliwy krok do rozwoju zuzla
3. 10 wychowanków w rok? Chyba jeśli swoich sił będą próbowali obecni zawodnicy krosowi :)
Niech probuja, oby z takim skutkiem jak byli zawodnicy krosowi tacy jak np. Tomasz gollob, czy nawet Paweł Przedpełski
4. Pomysł jest absurdalny i nie ma co kombinować. Szkoleniem żużlowców powinien się zająć klub żużlowy. Jeśli Zając chce z 1 mln-owym budżetem nastawiać się na awans to może niech przeznaczy z tego miliona 100 czy 200 tys. zł na szkółkę, a skład buduje za 800 tys.
Co w tym absurdalnego?
5. Więckowski głupi nie jest. Jeśli nie widział by w tym interesu (finansowego) to by się za to nie zabierał. Bezinteresownej współpracy z KMŻ bym się nie spodziewał.
A co jest zlego w widzeniu interesu? Ja sie bardzo ciesze, ze ktos w koncu widzi interes w szkoelniu mlodziezy, a nie w sciaganiu wynalazkow z calego swiata.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#1102 Postautor: sting126 » 6 października 2014, o 10:05

Mam dokładnie takie samo zdanie.

Zresztą - przy oczekiwaniach większości kibiców w Lublinie (teraz - szybki powrót do I ligi, wcześniej - walka o awans do ekstra, a przynajmniej dobra postawa w spotkaniach u siebie) i związanymi z tym kosztami - pierwsza drużyna zawsze będzie priorytetem, a przy wiecznym deficycie gotówki w lubelskim żużlu na szkółkę klubowi zawsze zabraknie środków. Co więcej, załóżmy taki scenariusz: w przyszłym roku faktycznie włączymy się do walki o awans do I ligi i finanse są "na styk", co robi Zarząd ? Odpuszcza walkę żeby nie ucierpiała szkółka czy wstrzymuje szkolenie żeby ten awans wywalczyć ? Pytanie z kategorii retorycznych, dlatego uważam, że w takim mieście jak Lublin szkolenie młodzieży przez klub zawsze będzie trochę z boku. Sensowna współpraca w tym zakresie z KM Cross to, w mojej ocenie, duża szansa - zwłaszcza, że jakby nie patrzeć to crossowców wychowują bardzo dobrych.
Czas na zmiany :]

K.
Kontakt:

#1103 Postautor: K. » 6 października 2014, o 10:07

Talmai pisze:Klub MŻ nie jest właścicielem stadionu żużlowego.

Właścicielem stadionu jest MOSiR Bystrzyca.
Tylko Perła liczy się

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1104 Postautor: istred » 6 października 2014, o 10:17

Co w tym absurdalnego?
Absurdalna jest sytuacja, w której zawodników żużlowych szkoli klub krosowy. Nie spotkałem się jeszcze żeby szkoleniem zawodników w jakiejś dyscyplinie zajmował się klub sportowy z innej dyscypliny. Coś jakby koszykarzy szkolił Motor, albo siatkarzy klub pływacki.
Ciekaw jestem czy taka sytuacja ma gdziekolwiek miejsce?
A co jest zlego w widzeniu interesu? Ja sie bardzo ciesze, ze ktos w koncu widzi interes w szkoelniu mlodziezy, a nie w sciaganiu wynalazkow z calego swiata.
Złego absolutnie nic.
Tylko, jak powszechnie wiadomo, szkolenie nie jest żyłą złota i zwykle nie robi się tego bezpośrednio żeby zarobić.
Zatem, jeśli Więckowski widzi w tym interes (a bezinteresowną miłość do żużla nie wierzę), to ktoś musi mu płacić.
Albo miasto, albo KMŻ. Miasto ciężaru finansowania szkolenia na swoje barki nie weźmie, a KMŻ na takiej współpracy będzie stratny.

Osobiście generalnie jestem jak najbardziej za tym żeby strony się dogadały i Lublin miał znakomitą szkółkę żużlową.
Jednak jakoś nie widzę tej współpracy, choć chciałbym się mylić.

PS. Właścicielem jest gmina Lublin, MOSiR może stadionem co najwyżej zarządzać.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#1105 Postautor: sting126 » 6 października 2014, o 11:26

MOSiR od niedawna jest Spółką prawa handlowego, której majątkiem są m.in. obiekty (zdaje się, że poza Areną Lublin). To co napisał K. to prawda - właścicielem Zygmuntowskich jest MOSiR Bystrzyca sp. z o.o. (a pośrednio oczywiście Gmina Lublin, posiadająca 100% udziałów tej Spółki).

Co do szkółki - oczywistym jest Istred, że jeśli z tych planów coś wyjdzie to KM Cross zatrudni trenera odpowiedzialnego tylko za szkolenie młodych żużlowców i będzie to trener żużla. Tu bym nie miał obaw, że klub crossowy będzie szkolił żużlowców.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1106 Postautor: istred » 6 października 2014, o 11:59

Nie do końca mnie zrozumiałeś.
Chodzi mi o to, że działalność KM Cross jest nakierowana na motocross. Szkolą zawodników po to, żeby odnosili oni później sukcesy reprezentując KM Cross w tej dyscyplinie sportowej. Po prostu szkolą swoich zawodników.

Jeśli zatem mieliby zacząć szkolić zawodników dla innego klubu, to ja w tym wszystkim widzę wyłącznie interes finansowy, a uważam, że działalność taka dochodowa raczej nie jest, chyba że znajdzie się jeleń, który będzie płacił. Zakładam, że miasto nie da zrobić z siebie takiego jelenia. Pozostaje KMŻ.

Inną ciekawą sprawą jest to czy w ogóle uda im się to ogarnąć. Jeśli KM Cross jest stowarzyszeniem (a z tego co pamiętam jest) to nie sądzę, żeby w statucie mieli wpisane szkolenie zawodników żużla. Zatem z kasy KM Cross na ten cel nie mogłaby być wydatkowana nawet złotówka.
Czyli Więckowski musiałby stworzyć jakiś nowy twór zajmujący się wyłącznie szkoleniem...

...generalnie nie widzę powodu takiego kombinowania. Jeśli rzeczywiście chce się zaangażować w szkolenie żużlowców (nawet spośród obecnych zawodników motocrossowych) to niech dogada się z KMŻ, nawet niech wejdzie do zarządu i zajmie się szkoleniem w ramach klubu żużlowego. To jest najrozsądniejsze wyjście.

PS. Zresztą, temat szkolenia żużlowców przez Więckowskiego pada po raz kolejny. Jeszcze za czasów TŻtu o tym była mowa. Do tej pory nic z tego nie wyszło i obawiam się, że i tym razem nic z tego nie wyjdzie.
Szczególnie, że za miesiąc wybory, a Więckowski z polityką był (nie wiem czy jeszcze jest) dość blisko związany.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1107 Postautor: Cooper » 6 października 2014, o 12:13

Wspolpraca klubu krosowego z zuzlowym to naturalny uklad - w przyszlosci moglby zaowocowac stworzeniem np. wspolnego osrodka sportow motorowych - polozony w calkowicie nowym miejscu tor krosowy polaczony ze stadionem zuzlowym - moim zdaniem olbrzymia szansa dla srodowiska zarowno zulowego jak i krosowego w Lublinie.

Koper
Trener
Kontakt:

#1108 Postautor: Koper » 6 października 2014, o 12:29

W Toruniu w bezpośrednim sąsiedztwie do Motoareny jest tor kartingowy a nieopodal również to motocrossowy.

K.
Kontakt:

#1109 Postautor: K. » 6 października 2014, o 13:08

Cooper pisze:Wspolpraca klubu krosowego z zuzlowym to naturalny uklad - w przyszlosci moglby zaowocowac stworzeniem np. wspolnego osrodka sportow motorowych - polozony w calkowicie nowym miejscu tor krosowy polaczony ze stadionem zuzlowym - moim zdaniem olbrzymia szansa dla srodowiska zarowno zulowego jak i krosowego w Lublinie.

No pewnie, że tak. Poza tym aktualnie (co najmniej) dwóch byłych zawodników żużlowych jeździ w KM Cross (Wiśniewski, Lipniacki), którzy przecież przyszli do żużla z krosa. Trumiński i Kępa (Kacper) też przeszedł z krosa. Czyli jednak się sprawdza taka współpraca. (to oczywiście moja subiektywna ocena)
Tylko Perła liczy się

Koper
Trener
Kontakt:

#1110 Postautor: Koper » 6 października 2014, o 13:55

Ja tylko mam obawy że gdziekolwiek nie przeniesie się toru żużlowego to będą protesty okolicznych mieszkańców jak w przypadku toru przy Zemborzyckiej czy też w przypadku wielu nowych lokalizacji toru motocrossowego po tym jak zamknięto tor przy Poligonowej, a nawet przy Poligonowej były protesty. Tak się składa, że nie ma protestów odnośnie toru żużlowego przy Zygmuntowskich i z tego powodu osobiście obawiam się aby cokolwiek w tym temacie zmieniać.

Talmai
Junior

#1111 Postautor: Talmai » 6 października 2014, o 15:10

Nadal nikt nie napisał dlaczego szkolenie żużlowców przez klub crossowy miałoby być
lepszą opcją niż szkolenie żużlowców przez klub żużlowy. :D

Wszelakie "współprace" między klubami, oraz takie kwestie jak minitor,
szkolenie młodzieży w prosperującej szkółce, spółka akcyjna,
to puste slogany z których w sporcie rzadko cokolwiek wynika,
a już przekładając na warunki lubelskiego żużla jestem przekonany,
że g.... to da (może poza SA którą na pewnym etapie rozwoju należy stworzyć).
Nie to że się wpisuję w forumowy defetyzm, ale to są tylko medialne hasła,
którymi nie warto się na razie zajmować.
Klub w stadium KMŻ lub nowopowstały przede wszystkim powinien postarać się być
wiarygodnym finansowo, czyli pozyskiwać sponsorów by
kompletować najlepszy skład na który go stać i starać się gdzie można
o rozwój bazy czyli remont/budowę obiektu, a nie zajmować się bzdurami
które ładnie wyglądają na papierze trwoniąc czas i pieniądze.
Kiedy będą na poziomie organizacyjnym, finansowym i sportowym Zielonej Góry,
Leszna, Gorzowa, Torunia czy Tarnowa niech sobie zakładają i filie szkółek.
Szkolenie może być opłacalne tylko wtedy gdy wyszkoli się dobrego juniora dla siebie.
A prawdopodobieństwo wyszkolenia dobrego juniora jest niewielkie,
natomiast wyszkolenia dobrego juniora przez Lublin dla siebie - żadne !
Haseła hasłami a fakty faktami

Fakt 1:
Przeciętny lublinianin chodzi na wynik
i to najlepiej taki w warunkach pierwszej czwórki PLŻ.
I ma gdzieś widowisko, jupitery i fakt czy kaleczący junior jest stąd czy z Tarnowa.
Przyjdzie nawet na wyścigi motorynek gdyby lubelskie wygrywały.
W Lublinie liczy się pierwsza drużyna z naciskiem na seniorów,
imprezy młodzieżowe nikogo nie obchodzą.

Fakt 2:
Środowisko crossowe zawsze zadrościło zainteresowania lubelskim klubom żużlowym.
Za każdą pracę trzeba zapłacić. Chyba na zasadzie wolontariatu Cross nie będzie szkolił
żużlowców KMŻ-owi. Pomysł wygląda na próbę wyciągnięcia pieniędzy z miejskiej kasy
na niepotrzebny cel i przy okazji zarobienia, wykorzystując politykę rozdawnictwa
(mamy jakieś wybory ..).
Chcą szkolić ? Tor jest, nie ubędzie go, niech znajdą pieniądze prywatne i szkolą.
Mogą to wtedy robić w celu zarobkowym, z punktu widzenia interesu lubelskiego żużla,
efekt będzie taki sam czyli ewentualny dobry lubelski junior w jakimś bogatym klubie.

Ja tam żadnej olbrzymiej szansy dla lubelskiego żużla - jak napisał Cooper -
w tym czymś nie widzę. Cross ? Nie obchodzi mnie, ale przychodzi mi na myśl jeszcze jedna rzecz
której może lubelskiemu żużlowi zazdrościć -lokalizacji.
Oczywiście przy Zygmuntowskich skakać sobie nie będą,
ale odnosząc się do słow o wspólnej lokalizacji w innym miejscu
każdy byłby chętny załapaś się na profity z tytułu ewentualnej sprzedaży
tak cennych terenów.
Sam KMŻ jest goły, nie posiada nic, ani majątku, ani marki,
nie wiem po co ktoś miałby z nim współpracować, oprócz chęci by
uszczknąć trochę z jego dotacji, :lol:
równie dobrze można podjąć współprace z warzywniakiem.
Każdy może sobie założyć własne stowarzyszenie lub gdy już istnieje po prostu
wejść z działalnością na stadion miejski po umowie z mosirem.
KMŻ nie jest tu do niczego potrzebny i nie wyobrażam sobie by komuś płacił

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1112 Postautor: Cooper » 6 października 2014, o 15:39

Bardzo krotkowzroczne spojrzenie - bark wlasnych wychowankow=brak przywiazania kibica=brak tozsamosci klubu - to wszystko ma znaczenie, zrozumialy to takie kluby jak Leszno, Gorzow, Zielona czy nawet Torun.

Poza tym wychowankowie to lepszy argument na wspolprace i kase z miasta, lepsza karta przetargowa jesli chodzi o sponsorow - nie jest to regula, ale prawdobodobientsow znalezienia sponsora na dluzej dla chlopaka stad jest wieksze (w przeszlosci mamy nawet takie lokalne przyklady Jeleniewski-Zdzichtex, Piszcz-Trykacz).

No i jest to jakas szansa na kontynuacje i rozwoj tej dyscypliny, a nie tylko dazenie do wygaszenia objazdowego cyrku.

Zeby byla jasnosc - nie widze zbawiciela w KM Cross, natomiast wiem, ze wokol tego klubu kreci sie sporo dzieciarni, czesc z niej juz jest obyta z motocyklem - dlaczego z tego nie sprobowac skorzystac??

Talmai
Junior

#1113 Postautor: Talmai » 6 października 2014, o 16:29

Nie krótkowzroczne a realistyczne.
Poza Lesznem gdzie "można zostać tylko żużlowcem",
w pozostałych klubach najpierw były były wymienione przeze mnie podstawy
a dopiero później ekstrawagancje i to nie jest nawet kwestia wyboru,
żeby dać coś więcej na juniorów w klubie musi być już naprawdę dobrze.
Gorzów nie awansował Brzozowskimi, Rajkowskimi, Sucheckimi czy Głuchymi
tylko Ferjanem, Jensem czy tam Kylmaekorpim.
Teraz ma stadion, sprzedaje pełno biletów to inwestuje w szkółkę.
Tarnowa nie wyciągnęło z biedy szkolenie,
(Mikuty, Bendzery, Szczęchy, Barany, przynajmniej pierwsza dwójka z papierami)
tylko Trzebinia, z przypadkowym udziałem samorodka Kołodzieja,
którego by dawno nie było w klubie gdyby nie był bardzo bogaty.
Co do przywiązania kibica, lubelski i tak nie jest przywiązany,
każdy pluje na ten klub, a gdy walczy o utrzymanie frekwencja jest żałosna.
Żużel uprawia profesjonalnie setka czy dwie chłopaków na świecie,
nie ma większego uzasadnienia żeby akurat biedny lubelski klub
miał tę liczbę wspierać dla korzyści innych bez wymiernych korzyści własnych.
Zwłaszcza że realia i regulaminy zmierzają do tego
by takie kluby zepchnąć na margines i wydymać jak się da.
Gdyby dawali bańkę za sprzedaż wyszkolonego młodzieżowca z konkretną średnią to co innego.
Jedyny efekt maksimum jaki można osiągnąć to taki że zamiast jakiegoś Madeja dostaniemy jakiegoś Kozę na gościa,
w zamian za puszczenie dobrego młodzieżowca.
Od wielu lat bogate kluby biorą wyróżniających się juniorów i biedniejszy klub nie ma nic do powiedzenia.
Uścisk dłoni i żegnamy frajerów.

go!
Trener

#1114 Postautor: go! » 7 października 2014, o 10:58

Cooper pisze:Zeby byla jasnosc - nie widze zbawiciela w KM Cross, natomiast wiem, ze wokol tego klubu kreci sie sporo dzieciarni, czesc z niej juz jest obyta z motocyklem - dlaczego z tego nie sprobowac skorzystac??

Masz Cooper racje.
Nie czaje tego pesymizmu i z gory zalozenia porazki pomyslu. Jak sie uda to super, jak nie to trudno. Przez tyle lat miasto pakowalo kase w lubelskie kluby zuzlowe, z zastrzezeniem, ze ma byc przeznaczona na szkolenie i nikt nie mial pretensji. Teraz, jak ktos inny chce na takich samych warunkach naprawde szkolic, to jest bunt i nihilizm ;)

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#1115 Postautor: mikas » 8 października 2014, o 21:25

istred pisze:
Inną ciekawą sprawą jest to czy w ogóle uda im się to ogarnąć. Jeśli KM Cross jest stowarzyszeniem (a z tego co pamiętam jest) to nie sądzę, żeby w statucie mieli wpisane szkolenie zawodników żużla. Zatem z kasy KM Cross na ten cel nie mogłaby być wydatkowana nawet złotówka.
Czyli Więckowski musiałby stworzyć jakiś nowy twór zajmujący się wyłącznie szkoleniem...

Można jeszcze zmienić statut ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#1116 Postautor: Koper » 30 października 2014, o 22:02

http://www.kurierlubelski.pl/artykul/36 ... ,id,t.html

Na targach zaprezentował się m.in. KM Cross a o kaemżeciku cisza...

Awatar użytkownika
Moran
Junior

#1117 Postautor: Moran » 31 października 2014, o 00:09

Twój motor za to był, więc nie ma się co martwić :)
Janusz Stachyra: Kto na nas trafi, bedzie miał problem i dalej będzie jeździć w drugiej lidze

Koper
Trener
Kontakt:

#1118 Postautor: Koper » 31 października 2014, o 08:34

Mój, czyli żużlowy Motor był? To musiałem przeoczyć taką informację, stąd moje zmartwienie...Jeśli jednak jesteś pewny Moranie, że mój Motor był, to bardzo byś mnie pocieszył, że klub żużlowy nie tylko słusznie odwołał się do nazwy Motor co byłoby zapowiedzią jej powrotu w najbliższych rozgrywkach ligowych, to jeszcze zadbał o promowanie swojej dyscypliny na tego typu targach sportowych, dwa prawidłowe działania marketingowe w jednym, czyli same powody do radości :)

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#1119 Postautor: sting126 » 4 listopada 2014, o 08:56

Wraca temat szkółki prowadzonej przez KM Cross. Prezes klubu Piotr Więckowski spotkał się z Krzysztofem Żukiem a Prezydent wyraził duże zainteresowanie projektem budowy nowej szkółki żużlowej. Jednym z trenerów szkółki ma być były zawodnik m.in. Motoru Lublin i LKŻ-u. Czekamy na dalsze informacje. Ma to być część dużego projektu odbudowy żużla w Lublinie, którego drugim punktem jest organizacja w naszym mieście finału IMŚJ.

Koper
Trener
Kontakt:

#1120 Postautor: Koper » 4 listopada 2014, o 08:58

A trzecim punktem powinna być modernizacja stadionu, która nota bene jest umieszczona w programie wyborczym dr. Krzysztofa Żuka 8)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1121 Postautor: niespokojny » 4 listopada 2014, o 09:51

Gdzie ten program mozna zobaczyc i ktory to jego punkt?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#1122 Postautor: sting126 » 4 listopada 2014, o 09:58

Np. tu: http://prezydentzuk.pl/program/ - dział "Miasto Sportu i Rekreacji".

Koper
Trener
Kontakt:

#1123 Postautor: Koper » 4 listopada 2014, o 10:22

A punkt dotyczący modernizacji stadionu żużlowego brzmi:
budowa Centrum Sportów Motorowych w formule Partnerstwa Publiczno-Prywatnego

Awatar użytkownika
stefanzdzialek
Senior

#1124 Postautor: stefanzdzialek » 4 listopada 2014, o 17:48

sting126 pisze:Wraca temat szkółki prowadzonej przez KM Cross. Prezes klubu Piotr Więckowski spotkał się z Krzysztofem Żukiem a Prezydent wyraził duże zainteresowanie projektem budowy nowej szkółki żużlowej. Jednym z trenerów szkółki ma być były zawodnik m.in. Motoru Lublin i LKŻ-u. Czekamy na dalsze informacje. Ma to być część dużego projektu odbudowy żużla w Lublinie, którego drugim punktem jest organizacja w naszym mieście finału IMŚJ.

Tomasz Pawelec? :wink:

Awatar użytkownika
poli
Senior
Kontakt:

#1125 Postautor: poli » 4 listopada 2014, o 19:17

mordel muszynski a moze piszcz :D