Skład na sezon 2014

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Sztyvny
Szkółkowicz

Re: Skład na sezon 2014

#2051 Postautor: Sztyvny » 13 grudnia 2013, o 10:01

Kolego powiedz mi a na czym ma polegać jaranie się np Miśkowiakiem w 1 lidze?

Davidsson to taka sama niewiadoma jak Lampart, Mrocza z ubiegłego sezonu i masa innych gości, którzy są w składach drużyn pierwszoligowych. Taki gość może zaskoczyć i często tak właśnie jest (dla mnie największym tego typu "objawieniem" był swego czasu Jankowski, w Gnieznie o ile dobrze pamiętam). Może też nie pojechać nic. Loteria i tyle.

Z kolei Miśkowiak jeździ w tej 1 lidze już kilka lat i ciągle jeździ w niej bardzo dobrze. Jasne, może mieć słaby sezon, nie trafić ze sprzętem, itp. Ale ogólnie rzecz biorąc wiadomo czego się po nim spodziewać i jest to obecnie jeden z pewniejszych zawodników na rynku, na 1 ligę. Miśkowiak to o niebo lepszy transfer niż np. Davidsson czy Hougaard albo inny zawodnik tego typu.

Natomiast trzeba pamiętać, że żużel to sport. O wiele bardziej nieprzewidywalny, niż większość innych dyscyplin. Dlatego nie ma co skreślać gości pokroju Davidssona, bo faktycznie mogą pojechać bardzo dobrze. Nie ma też sensu przesadnie bać się takich zawodników.

Mad
Senior

#2052 Postautor: Mad » 13 grudnia 2013, o 10:15

Jazda Miśkowiaka w 1 lidze to raczej dobra średnia a nie super lider jakim by chcieli widzieć co nie którzy nasi kibice! Fajny bo trzaśnie z 10 pkt. Szanujmy innych bo właśnie taki przez wszystkich opluwany Start Gniezno na którym Ostrovia chciała już śmigać w 1 lidze a tu zoonk! W niedziele będziemy mogli się bardziej po naśmiewać się a tego lub naszego klubu!

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2053 Postautor: $korzen$ » 13 grudnia 2013, o 10:25

Mad ale co dla ciebie znaczy "super lider" ? czy 2 sezony temu Misiek nie byl dla Ciebie "super liderem" dystansujac cala I lige o dlugosc prostej?

Zerknij sobie srednie Miska z Poznania i Gdanska gdzie jechal w zasadzie za darmo. Nastepnie zerknij na srednia u nas gdy placone mial w zasadzie na biezaco. Jakies wnioski?

Misiek to kozak w I lidze i nie wiem na jakiej podstawie mozna to podwazac :shock: bylby duzo dalej w swojej zuzlowej karierze gdyby tylko nieco mocniej stapal po ziemi i mniej wierzyl w to, co jest na papierze. I dajcie juz spokoj z tym meczem z Gnieznem. Ubito nam tor najmocniej od wielu lat, pech chcial dodatkowo, ze Bjarne idealnie sie spasowal i wyszlo jak wyszlo. Malo kto by go wtedy na naszym torze pokonal.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2013, o 10:27 przez $korzen$, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#2054 Postautor: lombard » 13 grudnia 2013, o 10:27

Dla mnie najistotniejsze jest to, że Peter sam się czuje na siłach. Nie chce jeździć w II-ligowej Ostrowi i mu się nie dziwię. Kontaktował się z Rzeszowem. Dzwonił do Gdańska. Jeśli trafi do nas będę zadowolony bo to betoniarz 8)
Mam tylko cichą nadzieję, że na Pikeju się nie skończy i będzie ewentualnie kim jechać w sezonie 2014 w razie absencji któregoś z podstawowych.
Z drugiej jednak strony miejsc w składzie jest tylko 5. Dwóch Polaków, kangury, Pikej i end :?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2055 Postautor: istred » 13 grudnia 2013, o 10:39

Zerknij sobie srednie Miska z Poznania i Gdanska gdzie jechal w zasadzie za darmo. Nastepnie zerknij na srednia u nas gdy placone mial w zasadzie na biezaco. Jakies wnioski?
U nas trafił ze sprzętem? Rózne wnioski można wyciągnąć.
Generalnie nie wdając się w szczegóły, Miśkowiak miał u nas znakomity sezon - ale jedyny tak dobry sezon w całej karierze. Wcześniej, pomijając już to czy mu płacili czy nie, notował różne wyniki, zazwyczaj dość średnie. Jedynie w 2010 roku udało mu się nieznacznie przekroczyć średnią 2.0. No i ubiegły sezon, który całkiem niezły - chociaż uzyskana średnia była niższa niż choćby Jeleniewskiego.

Wniosek? Miśkowiak to fajny zawodnik, ale nie można w ciemno stawiać, że będzie w czołówce ligi.
To nie zawodnik taki jak Harris czy Pedersen, którzy od lat nie schodza w I lidze poniżej 2.0.

PS. Miśkowiak swoje miejsce w szeregu poznał 12 października ;)

ermen
Zawodowiec

#2056 Postautor: ermen » 13 grudnia 2013, o 10:44

$korzen$ pisze: W przyczepnym Ostrowie gdzie mamy mnostwo wyprzedzen i pod kolo wygladalo to srednio. Na wyjazdach gdzie krolowal beton bylo juz jednak na prawde w porzadku.

W Ostrowie serio przygotowują przyczepny tor? Pamiętam, że po Łańcuchu Herbowym była informacja, że Nicki został pasować sprzęt pod twarde tory. Ale pewnie Pedersen się nie zna :)
Każdemu jego Everest...

Mad
Senior

#2057 Postautor: Mad » 13 grudnia 2013, o 10:44

$korzen$ pisze:Mad ale co dla ciebie znaczy "super lider" ? czy 2 sezony temu Misiek nie byl dla Ciebie "super liderem" dystansujac cala I lige o dlugosc prostej?

Misiek to kozak w I lidze i nie wiem na jakiej podstawie mozna to podwazac :shock: bylby duzo dalej w swojej zuzlowej karierze gdyby tylko nieco mocniej stapal po ziemi i mniej wierzyl w to, co jest na papierze. I dajcie juz spokoj z tym meczem z Gnieznem. Ubito nam tor najmocniej od wielu lat, pech chcial dodatkowo, ze Bjarne idealnie sie spasowal i wyszlo jak wyszlo. Malo kto by go wtedy na naszym torze pokonal.

Misiek kozak? Dla mnie kozak to zawodnik który potrafi po słabszym starcie wyczyniać cuda choć by takie jakie jakie robił Harris! a tu Miśkowi dużo brakuje! On to typowy Staszek start i tylko to się liczy każde inne rozwiązanie to zwykła średnia!

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#2058 Postautor: _piotrusss » 13 grudnia 2013, o 10:51

Misiek jest kozak, ale jak jest otoczony walczakami. Sam robi za lidera, a za widowisko odpowiadają Barany i Miesiące. Obyśmy nie mieli dość takiego stylu "jak od startu tak do mety" w wykonaniu wszystkich naszych jeźdźców, bo póki co tylko Robert (zakładając że u nas podpisze/podpisał) daje jako taką gwarancję, że przeważnie będzie wychodził pierwszy.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
Bochen

#2059 Postautor: Bochen » 13 grudnia 2013, o 10:53

$korzen$ pisze:

zgadzam się z Korzeniem w 102%

Misiek to profeska jeśli chodzi o I ligę... równie dobrze może w tym sezonie pierdylnąć tych Ljungów, Nichollsów, Pedersenów i innych Jeleniewskich 8) i na to oczywiście liczę (o ile z nami parafuję umowę :) )
Tak poza tym to odnosząc się do sugerowania PiKeja jako zawodnika KMŻ... hmm... rakieta na 2-gą linię jak znalazł... przy założeniu, że mu coś w kolanie / łockiu / zębach nie strzyknie, bo o jego przygotowanie do sezonu w ekipie walczącej "o coś" jestem spokojny "$$".
Patrząc z perspektywy czasu na "rządy" D.S. wydaje mi się, że dla naszego klubu... Okoń jest nierealny - nie stać nas na niego, na Ułamka z resztą też. Kościecha chyba sam nie będzie chciał się ruszać z Bydgoszczy i obniży swoje wymagania. Znaczy to "ni mniej ni wiency" niż to, że z Polaków "kosy / rakiety" już raczej nie zakontraktujemy. Pozostaje nam niejaki Pan Mroczka, który dla mnie wydaje się pewniejszy w zdobywaniu punktów niż Pantera, Pan Hlib, który jest znany z tego, że jest znany, Panowie Szombierski / Jabłoński na pewno nie zejdą ligę niżej, a Marcin Rempała to już w ogóle forumowe nieporozumienie.

Nadchodzący sezon będzie zapewne "mega" wyrównany przy założeniu, że zarówno My zakontraktujemy Miśka + jedną rakietę jak i to, że Gniezno zwiąże się z Pedersenem i resztą kumatych.
Takiego sezonu nie mieliśmy od dawna... same marki jakie są w tej lidze to magnes na kibiców, riderzy z gp / reprezentanci czołowych krajów więc będzie po co przychodzić.

natomiast sprawa juniorów zakrawa o pomstę do nieba... Borowicz + Mazur i innej opcji nie widzę... mogę się jedynie założyć o jasne pełne, że Sówka będzie ojcem sukcesu zafoliowanych mojrzeszowiakóff :shock:
NO breakes, NO rules.....SPEEDWAY!!!

Sztyvny
Szkółkowicz

#2060 Postautor: Sztyvny » 13 grudnia 2013, o 11:04

Misiek kozak? Dla mnie kozak to zawodnik który potrafi po słabszym starcie wyczyniać cuda choć by takie jakie jakie robił Harris! a tu Miśkowi dużo brakuje! On to typowy Staszek start i tylko to się liczy każde inne rozwiązanie to zwykła średnia!

Tak, też lubię, jak coś się na torze dzieje. Lubiłem Grześka Knappa, Pawła Miesiąca, Kiryła Filinova, Karola Barana, Jonaasa Kylmaekorpiego i paru innych zawodników tego typu. Tyle tylko, że od ubiegłego roku jest coś takiego jak komisarze, twarde tory i marne widowisko, więc ci "pokazowi" wcale nie znaczy "skuteczni". Niestety, ale zuzel robi się coraz bardziej "startowy", czy nam się to podoba czy nie.

Co do cudów na trasie i startowców - prześledź sobie jak wielu najlepszych zawodników, którzy zdobywali medale było właśnie startowcami. Prawda jest taka, że przy równych zawodnikach w zdecydowanej większości decyduje start. A to Miśkowiak robi dobrze. I co ważniejsze - jak start wygra, to dojedzie pierwszy, nawet mając za plecami kogoś szybszego (było widać ostatnio u nas na Polska - Mistrzowie). Z drugiej strony - jak start przegra a ma przed sobą kogoś wolniejszego, to wyprzedzić też umie.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#2061 Postautor: $korzen$ » 13 grudnia 2013, o 11:16

istred pisze:
U nas trafił ze sprzętem? Rózne wnioski można wyciągnąć.
Generalnie nie wdając się w szczegóły, Miśkowiak miał u nas znakomity sezon - ale jedyny tak dobry sezon w całej karierze. Wcześniej, pomijając już to czy mu płacili czy nie, notował różne wyniki, zazwyczaj dość średnie. Jedynie w 2010 roku udało mu się nieznacznie przekroczyć średnią 2.0. No i ubiegły sezon, który całkiem niezły - chociaż uzyskana średnia była niższa niż choćby Jeleniewskiego.

Wniosek? Miśkowiak to fajny zawodnik, ale nie można w ciemno stawiać, że będzie w czołówce ligi.
To nie zawodnik taki jak Harris czy Pedersen, którzy od lat nie schodza w I lidze poniżej 2.0.

Gdy przeczytalem pogrubione zdane mialem wogole na to nie odpisywac, bo akurat ty powinnienes wiedziec ile znaczy w zuzlu hajs na czas. No ale widocznie sie do do Ciebie pomylilem Istred. I w Poznaniu i w Gdansku jechal za garsc sliwek. Tylko podpisal u nas i mial hajs na czas = deklasacja innych w I lidze. Jeleniowi odeszly 3 bardzo ciezkie wyjazdy wiec do tego sie z przyczyn oczywistych nie odnosze. Dzisaj porownywanie Jelenia do Miska to tak jak porownywac Wartburga do Cadillaca. Niby i to i to klasyk, ale kazdy wie o co chodzi. Ja stawiam w ciemno, ze Misiek bedzie w top5 ligi tak samo jak stawilem ten warunek przy Kuciapie. Malo tego uwazam, ze przy odrobinie szczescia znowu bedzie na samym szczycie tej klasyfikacji. Nie moge sie doczekac twoich wpisow (i kilku innych) jak Misiek bedzie waszego Harrisa czy Nichollsa wozil w Lublinie po plotach, czekam na to prawie tak samo mocno jak na urlop 8)

Mad :D to spytam troche inaczej, zawodnik, ktory wali ze startu i bez problemu dowozi 3pkt bez zbednej walki na torze nie jest dla Ciebie kozakiem? Czyli jak Misiek bedzie walil po 12 i wiecej na kazdym torze po samych startach to juz nie bedzie kozakiem? To Rickardsson, Hancock, Adams nie byli kozakami bo nie potrafia walczyc na dystansie? Bez sensu :D

btw. nie wiem jak mozna psioczyc na Miska? jest to dla mnie niepojete. Ale spoko po kilku kolejkach ligowych z usmiechem na twrzy bede sledzil reaktywacje waszej wielkiej milosci do Roberta. Bo Misiek to w 1 lidze kozak i koniec kropka.

Awatar użytkownika
Bochen

#2062 Postautor: Bochen » 13 grudnia 2013, o 11:22

istred pisze:

Jeleniewski jeszcze bardziej je poznał to raz... a dwa, że Pedersen, a rok wcześniej Harris też poznali smak jak nie GP :lol: to przynajmniej EE 8)

tu nie ma co się przekrzykiwać kto jest lepszym kozakiem...w I lidze oni wszyscy są kozakami i basta!!
NO breakes, NO rules.....SPEEDWAY!!!

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#2063 Postautor: boxing » 13 grudnia 2013, o 11:30

No i "Polonia na Kredyt Bydgoszcz" ma oficjalnie Koscieche - i sklad na pierwsza trojke.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
sacreble9

#2064 Postautor: sacreble9 » 13 grudnia 2013, o 11:31

Sztyvny pisze:(i niech nikt nie mówi o kontuzjach, bo równie dobrze może taką złapać np. Nermark i Grudziądz z mocnej drużyny robi się kandydatem do walki o utrzymanie).

Akurat ten zawodnik jest tak chimeryczny, że ciężko go nazwać liderem. A zamiana Nichollsa i Harrisa na wspomnianego Szweda i Jelenia jest dla mnie niezrozumiała. Więc cała nadzieja w kontrakcie Okonia.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2065 Postautor: niespokojny » 13 grudnia 2013, o 11:36

E tam. Okon do Gdanska a Ulamek do nas i gitara:-). Chociaz jednego z tych dwoch Gdansk musi wyciagnac, inaczej Pieszczkiem na pozycji seniora pojada.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2013, o 11:57 przez niespokojny, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Loljan

#2066 Postautor: Loljan » 13 grudnia 2013, o 11:42

Zgadzam się z tymi, którzy uważają że organizowanie konferencji bez "złotego" strzału w postaci zawodnika z "nazwiskiem" to byłaby porażka. Zakładam że będzie Misiek i ....mam nadzieję Okoń:) lub Ułamek

plus Karlsson jako rezerwowy.

No i Borowicz jako junior na gościu, Madej i ktoś z Torunia lub Gdańska jako dżunior na stałe.
"To, że nikt nie składa reklamacji nie oznacza że wszystkie spadochrony działają bez zarzutu"

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#2067 Postautor: Mars » 13 grudnia 2013, o 11:47

Hmm czyżby coś się zmieniło i mamy budżet ponad 3mln skoro macie takie marzenia ??

Miśkowiak + Mitko + Karlsson i naprawdę możemy się cieszyć.
Ostatnio zmieniony 13 grudnia 2013, o 11:48 przez Mars, łącznie zmieniany 1 raz.
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#2068 Postautor: mustafa » 13 grudnia 2013, o 11:47

Loljan pisze:Zgadzam się z tymi, którzy uważają że organizowanie konferencji bez "złotego" strzału w postaci zawodnika z "nazwiskiem" to byłaby porażka. Zakładam że będzie Misiek i ....mam nadzieję Okoń:) lub Ułamek

plus Karlsson jako rezerwowy.

No i Borowicz jako junior na gościu, Madej i ktoś z Torunia lub Gdańska jako dżunior na stałe.

Plus może jeszcze ze dwóch zawodników jak zostanie kasy i nie będzie co z nią zrobić. Sorry, ale jak czytam w artykule, że Gniezno wisi Ułamkowi 450 tysięcy złotych, a nasz budżet to 2 miliony to na prawdę trudno mi w kontrakty takich zawodników.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#2069 Postautor: kibicLBN » 13 grudnia 2013, o 11:54

$korzen$ pisze: I w Poznaniu i w Gdansku jechal za garsc sliwek. Tylko podpisal u nas i mial hajs na czas = deklasacja innych w I lidze.

Już Ci pisałem, że u nas z pieniędzmi na czas dla Roberta też bywało bardzo różnie.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2070 Postautor: niespokojny » 13 grudnia 2013, o 11:59

Mars pisze:Hmm czyżby coś się zmieniło i mamy budżet ponad 3mln skoro macie takie marzenia ??

To sie ciesz napewno prezes bedzie sie cieszyl ze sa kibice ktorzy kupia byle gowno.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2071 Postautor: istred » 13 grudnia 2013, o 12:02

Gdy przeczytalem pogrubione zdane mialem wogole na to nie odpisywac, bo akurat ty powinnienes wiedziec ile znaczy w zuzlu hajs na czas. No ale widocznie sie do do Ciebie pomylilem Istred. I w Poznaniu i w Gdansku jechal za garsc sliwek. Tylko podpisal u nas i mial hajs na czas = deklasacja innych w I lidze.
Nie zaglądałem mu do kieszeni i nie wiem na ile gorsza dyspozycja wynikała z braku kasy. Wielu zawodników ma opóźnienia w płatnościach, albo nie płaci się im wcale i bez względu na to robią komplety.
Można byłoby się zgodzić z Twoją teorią, gdyby Miśkowiak raz trafił na niewypłacalnego pracodawcę i w tym jednym roku miał gorsze wyniki. Było odwrotnie. Miśkowiak raz miał rewelacyjny wynik, a pozostałe - jak na lidera - 'o takie o'.
Ja stawiam w ciemno, ze Misiek bedzie w top5 ligi tak samo jak stawilem ten warunek przy Kuciapie. Malo tego uwazam, ze przy odrobinie szczescia znowu bedzie na samym szczycie tej klasyfikacji. Nie moge sie doczekac twoich wpisow (i kilku innych) jak Misiek bedzie waszego Harrisa czy Nichollsa wozil w Lublinie po plotach, czekam na to prawie tak samo mocno jak na urlop 8)
Obywatelu, czy ten "Harris czy Nicholls" to jakiś mój wafel, że piszesz "waszego"?

Ciężko jest z Tobą dyskutować, bo uważasz się za jakiegoś nieomylnego wieszcza. Prawda jest natomiast taka, że ani ja ani Ty nie wiemy kto jak będzie w przyszłym sezonie jeździł. Ja jedynie wskazuje, że nie jest to zawodnik, którego można w ciemno traktować jak lidera, bo swojej karierze pojechał dopiero jeden sezon, w którym rzeczywiście takim liderem był.
Oby Robert został w naszych barwach ponownie najlepszym zawodnikiem ligi, ale różnie może być i ryzyko jest większe niż niektórym się wydaje.

klops
Junior

#2072 Postautor: klops » 13 grudnia 2013, o 12:08

Loljan pisze:Zgadzam się z tymi, którzy uważają że organizowanie konferencji bez "złotego" strzału w postaci zawodnika z "nazwiskiem" to byłaby porazka.

Ja tak samo myslalem - rok temu. Jak klub organizowal uroczysta prezentacje w olimpie. Dlatego teraz mam nadzieje chociaz na tego Miskowiaka, ktorego wszyscy juz przypisali do KMZ. A oficjalnego info jak nie bylo tak nie ma. Kosciecha juz w Bydzi, a jak Okon zostanie w Rzeszy, Ulamek wyladuje w Gdansku to bedziemy mieli cieplutko bo GKM tez potrzebuje piatego seniora.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#2073 Postautor: lombard » 13 grudnia 2013, o 12:14

niespokojny pisze:To sie ciesz napewno prezes bedzie sie cieszyl ze sa kibice ktorzy kupia byle gowno.

Z całym szacunkiem dla Ciebie bo też czekam na Crumpa, to jednak takie nazewnictwo nie jest właściwe, bo co by w takim razie powiedzieć o tym co mieliśmy przez ostatnie 2 lata? Zbieranina krajowych średniaków którzy wspinając się na szczyty swoich możliwości dwukrotnie weszli do pierwszej czwórki I ligi. I na to gumno jak nazywasz przychodziło nierzadko po 5000 kibiców. Widać fantycy jacyś... :lol:

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#2074 Postautor: Mars » 13 grudnia 2013, o 12:17

niespokojny pisze:
Mars pisze:Hmm czyżby coś się zmieniło i mamy budżet ponad 3mln skoro macie takie marzenia ??

To sie ciesz napewno prezes bedzie sie cieszyl ze sa kibice ktorzy kupia byle gowno.

Hmm dla mnie to byłby rewelacyjny skład mając budżet 2mln - chociaż może zbraknąć . Kontraktując Ułamka musielibyśmy mieć budżet coś koło 3mln.

1.Miśkowiak
2.Lampart vs Mitko.
3.Watt
4.Woodward
5.Karlsson
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#2075 Postautor: niespokojny » 13 grudnia 2013, o 12:22

No tych ktorzy jaraja sie Mitko i Lampartem w I lidze to moge nazwac tylko fanatykami. Do tego dziadzia ktory zastanawia sie czy skonczyc kariere teraz czy za rok.