Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

Re: Żużel w TV

#4601 Postautor: radonis » 22 maja 2012, o 07:50

To całe itvl to niezłe cwaniaki.
Każą sobie płacić za dostęp a jak się przekaz sypie to winni wszyscy bo są kretynami i debilami i nie wiedzą, że mają nic nie ruszać.
Ludzie pokory trochę.

Ta transmisja miała wady bo tylko jej część była dostępna a nie ma jak egzekwować częściowego zwrotu kosztów. Dymanie klientów.

Poza tym w retransmisji nie ma wywiadów, na które z resztą czekałem.

Co do komentarza. Dominik Masierak komentuje merytorycznie ciekawie, natomiast forma (ton głosu, dykcja, oddawanie emocji, budowanie wypowiedzi) pozostawia jeszcze wiele do życzenia. Ale chłopak jest młody. Jeżeli jest ambitny to zainwestuje w siebie chociażby pod względem potrenowania aparatu mowy (dykcja) i będzie coraz lepiej.

JS się cały czas myli. Nie wiem czy to trema, czy nieumiejętność skupienia się na kilku czynnościach na raz (obserwowaniu, komentowaniu, czynnościach technicznych).

Grafika - słabizna - tłumaczą się że to jest na żywo - co to ma za znaczenie - kwestia przygotowania szablonu i wypełniania go w trakcie.

meesha
Trener
Kontakt:

#4602 Postautor: meesha » 22 maja 2012, o 09:32

antysnaper pisze:Ja wiem, prezes płaci, prezes wymaga :)

Oj kulą w płot... :)
Wiem, że może to się wydawać niewiarygodne, że ktoś coś robi (tu: prowadzi stronę klubową) za przysłowiowy uścisk dłoni, a jednak :) Nie wszyscy są do szpiku kości przesiąknięci żądzą zysku, są jeszcze w tym mieście pasjonaci sportu robiący różne rzeczy dla klubu bez jakiejkowiek gratyfikacji :p
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Davv
Kadrowicz

#4603 Postautor: Davv » 22 maja 2012, o 09:43

Fajnie, że są tacy ludzie, ale nie fajnie, że pierwszoligowy i "profejonalny" klub w duzej mierze opiera swoją pracę o wolontariuszy...

meesha
Trener
Kontakt:

#4604 Postautor: meesha » 22 maja 2012, o 09:50

A to już jest temat na inną dyskusję. Choc tych wolontariuszy az tak dużo znowu nie ma ;) W każdym razie nie pozwolę oczerniac Kopera, bo wiem ile czasu na to poświęca a tu mu ktoś zarzuca stronniczość czy wręcz przekupność.

Co do tych płatności za transmisję. Sprawą oczywista jest, że klub bierze pieniądze za transmisję "live" bo przez to odpada trochę kibiców, którzy zamiast kupić bilet oglądają mecz na itvl. Retransmisja to już zupełnie co innego...

Poza tym - nie wiem jak przedwczoraj bo nie oglądałem, ale w Daugavpils praca operatora kamery (lub realizatora, nie wiem) była na poziomie żenująco-skandalicznym. Toczy się na ostatnim łuku walka o dwa punkty, a ten pokazuje jadącego daleko z przodu zwycięzce biegu, nawet jak po przekroczeniu mety dojeżdża sobie do połowy łuku. I domyślaj się człowieku kto był drugi. I tak było wielokrotnie...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
rAdEk23
Junior
Kontakt:

#4605 Postautor: rAdEk23 » 22 maja 2012, o 11:05

Oj nie wydaje mi się Messha żeby klub tracił na transmisji live. Nie znam danych ITVL ale wydaje mi się że 60%- 80% oglądających to podobnie jak ja kibice z zagranicy, którzy nie mają szansy oglądać meczu na stadionie.

Co do gubienia zawodników przez kamerzystę, proponował bym stacji ITVL zmniejszenie zoom w swoich kamerach. Kibice wolą widzieć wszystkich 4 zawodników a nie tylko 2 bądź 1.
Sipma Lublin :D :D :D

meesha
Trener
Kontakt:

#4606 Postautor: meesha » 22 maja 2012, o 11:23

Oj nie wydaje mi się Messha żeby klub tracił na transmisji live. Nie znam danych ITVL ale wydaje mi się że 60%- 80% oglądających to podobnie jak ja kibice z zagranicy, którzy nie mają szansy oglądać meczu na stadionie.
Jak sam piszesz "wydaje Ci się". A tymczasem sporo osób woli wydać 10 PLN niż 25 i obejrzeć w necie. Nie są to jakies oszałamiające ilości ludzi, ale zawsze...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4607 Postautor: Torsen » 22 maja 2012, o 13:29

meesha pisze:Co do tych płatności za transmisję. Sprawą oczywista jest, że klub bierze pieniądze za transmisję "live" bo przez to odpada trochę kibiców, którzy zamiast kupić bilet oglądają mecz na itvl. Retransmisja to już zupełnie co innego...
Wcale nie jest to sprawą oczywistą - żadna z okoliczności, o których wspomniałeś, nie jest pewna. O ile jeszcze co do pierwszej intuicja podpowiada, że możesz mieć rację, choć oczywiście nie musisz, to druga - że retransmisja ma inny (mniejszy?) wpływ na frekwencję na stadionie niż transmisja na żywo - jest czystą spekulacją. Jeśli twierdzisz, że są osoby, które wolą wydać 10 zł i obejrzeć mecz na komputerze w bądź co bądź słabej jeszcze jakości i bez gwarancji, że sygnał nie padnie w najważniejszym momencie, niż wydać 25 i widzieć, słyszeć i czuć wszystko, co niesie ze sobą mecz żużlowy, to TYM BARDZIEJ znajdą się tacy, którzy zdecydują się to obejrzeć dzień później za free, bez obaw o transfer.
Poza tym - nie wiem jak przedwczoraj bo nie oglądałem, ale w Daugavpils praca operatora kamery (lub realizatora, nie wiem) była na poziomie żenująco-skandalicznym. Toczy się na ostatnim łuku walka o dwa punkty, a ten pokazuje jadącego daleko z przodu zwycięzce biegu, nawet jak po przekroczeniu mety dojeżdża sobie do połowy łuku. I domyślaj się człowieku kto był drugi. I tak było wielokrotnie...
Moim zdaniem trochę przesadzasz, nie było z tym źle, a na pewno nie gorzej niż u doświadczonych operatorów-gigantów jak TVP, czy kiedyś Polsat.

Awatar użytkownika
rAdEk23
Junior
Kontakt:

#4608 Postautor: rAdEk23 » 22 maja 2012, o 13:55

meesha pisze:
Jak sam piszesz "wydaje Ci się". A tymczasem sporo osób woli wydać 10 PLN niż 25 i obejrzeć w necie. Nie są to jakies oszałamiające ilości ludzi, ale zawsze...

Może i masz racje, ale Ja osobiście nie jestem przekonany do tego i nikt mnie nie powie, że oszczędzając 15 zł oglądam to samo. Stadion to jest stadion... atmosfera, zapach, emocje.
Sipma Lublin :D :D :D

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4609 Postautor: istred » 22 maja 2012, o 13:58

To jeśli już piszemy o jakości ITVL to w porównaniu z zeszłym sezonem jest bardzo dobrze.
Jakość obrazu generalnie OK - oglądałem na całkiem sporym TV i wyglądało to w porządku. Komentarz coraz lepszy... Siwek w porównaniu z poprzednim sezonem bardzo się rozkręcił. Moim zdaniem bardzo nie różni się od profesjonalnych komentatorów, a ten element "amatorki" i emocjonowanie się biegami tylko uatrakcyjnia relację.

Poza tym wciąż jest mnóstwo wad.
Pierwszą z nich jest Kwiek, gość na początku drażnił, teraz już tylko śmieszy.
Mega-ciekawe wywiady, w których zapomina zadawać pytań, a Kępa odpowiada na każde "zgadza się" :)
Wypowiedzi Kępy chyba tak bardzo mu się podobają, że mało go nie pocałuje (do księdza Kiełbasy aż tak bardzo się nie nachylał) :)\
Generalnie w tym punkcie tragedia.

Operatorzy kamer moim zdaniem dają sobie radę. Oczywiście do TVP czy Polsatu nawet nie ma co się równać, ale jak na taką "podwórkową" telewizję da się oglądać. Ostatnio pojawiły się nawet powtórki... więc już prawie szpan na całego :)

Przydałoby się - zamiast Kwieka - jakieś pseudo-studio. Rozumiem, że taką rolę pełnić miał Kwiek, ale nie wychodzi :) Mogliby spróbować dogadać się z zawodnikami czy trenerem, żeby choć na chwilę zgarnąć ich na jakieś wywiady czy komentarze. Nawet przed meczem takie wywiady można nagrać i puszczać w przerwach...

PS. Każdy kto choć raz był na żużlu wie jaka jest różnica pomiędzy oglądaniem żużla w TV, a na stadionie. Do tej pory - mimo że jestem chyba dość zagorzałym sympatykiem tej dyscypliny - zdarza mi się podczas zawodów (eligi) usnąć.
Za to na stadionie żużel ogląda się wszystkimi zmysłami... bez porównania.

BR
Senior

#4610 Postautor: BR » 22 maja 2012, o 16:57

istred pisze: Do tej pory - mimo że jestem chyba dość zagorzałym sympatykiem tej dyscypliny - zdarza mi się podczas zawodów (eligi) usnąć.

Mnie też te relacje usypiają, wg mnie to wina komentatorów, którzy nie oddają atmosfery. Marzy mi się komentarz w stylu angielskim, grający na emocjach albo taki jak w radiowych relacjach piłki nożnej, to jest dopiero sztuka nawijać na okrągło z podnieceniem w głosie aby oddać ducha stadionu i rywalizacji :)
Póki co ich relacja wygląda mniej więcej tak:
- Wystartowali, pierwszy Gollob, za nim Crump... który jak powiedział w wywiadzie przed meczem, bardzo lubi słone paluszki, dzisiaj spotkaliśmy się przed meczem w jednym z lokali, bardzo sympatyczny zawodnik, popijał colę i... przerwę na moment bo akurat Crump dobiera się do Golloba, trzecie okrążenia ale nic z tego nie będzie... warto jeszcze wspomnieć, że ładnie prezentują się dzisiejsze zawody, są dwa traktory, polewaczka, toromistrz się postarał, tor do walki... a zawodnicy właśnie kończą wyścig, 3 pkt dla Golloba...2 dla Crumpiego ...itp itd ;)
nuda i flaki z olejem, o życiu i dupie marynie niech gadają między biegami, a nie podczas wyścigu:)

Awatar użytkownika
agu87

#4611 Postautor: agu87 » 22 maja 2012, o 17:36

BR pisze:- Wystartowali, pierwszy Gollob, za nim Crump... który jak powiedział w wywiadzie przed meczem, bardzo lubi słone paluszki, dzisiaj spotkaliśmy się przed meczem w jednym z lokali, bardzo sympatyczny zawodnik, popijał colę i... przerwę na moment bo akurat Crump dobiera się do Golloba, trzecie okrążenia ale nic z tego nie będzie... warto jeszcze wspomnieć, że ładnie prezentują się dzisiejsze zawody, są dwa traktory, polewaczka, toromistrz się postarał, tor do walki... a zawodnicy właśnie kończą wyścig, 3 pkt dla Golloba...2 dla Crumpiego ...itp itd ;)

lubię to :D :D :D !
Mam dokładnie takie samo odczucie. Uwielbiam ten sport, ale w niedzielę padłam na powtórce meczu Tarnowa z Gorzowem :/

Awatar użytkownika
vadik
Junior

#4612 Postautor: vadik » 22 maja 2012, o 17:49

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#4613 Postautor: maestro76 » 22 maja 2012, o 21:03

co prawda nie o komentarzu tv ale jak dla mnie fajna atmosfere robil lorek na meczachu nas,
jesli jezdzi jeszcze po polsce w tej roli chetnie bym go jeszcze "zobaczyl"(w sensie posluchal)
;)
never ride faster than your angel can fly

ermen
Zawodowiec

#4614 Postautor: ermen » 22 maja 2012, o 21:46

A ja, po pamiętnym wywiadzie z Karolem na płycie boiska, delikatnie mówiąc, raczej bym go nie zapraszał.
Każdemu jego Everest...

Piguła
Szkółkowicz

#4615 Postautor: Piguła » 22 maja 2012, o 22:58

albo zaprosić tylko zabronić mu rozmów z Karolem :)

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#4616 Postautor: GIGI » 23 maja 2012, o 03:23

A co ma Lorek do tego? Jakby Krol nie chcial to by nic nie powiedzial.

Awatar użytkownika
Kubbas
Junior
Kontakt:

#4617 Postautor: Kubbas » 23 maja 2012, o 15:00

GIGI pisze:A co ma Lorek do tego? Jakby Krol nie chcial to by nic nie powiedzial.

A możecie przypomnieć co powiedział? bo jakoś nie mogę skojarzyć?

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#4618 Postautor: Piocze » 23 maja 2012, o 15:41

Nawrzucał na Wojaczka. Słusznie zresztą, no ale jednak nie powinien tak publicznie gadać ;)
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#4619 Postautor: Hela » 23 maja 2012, o 17:54

Dlaczego słusznie?
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#4620 Postautor: Piocze » 23 maja 2012, o 18:03

W sumie jak teraz przejrzałem dla przypomnienia relacje z tamtego meczu, to może i faktycznie niesłusznie :)
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

majster

#4621 Postautor: majster » 23 maja 2012, o 18:52

wypominacie, a jedynie powiedział, że widać dlaczego ten pan nie sędziuje już grand prix tylko drugą ligę :lol:

Koper
Trener
Kontakt:

#4622 Postautor: Koper » 23 maja 2012, o 19:26

W kontekście ostatnich wydarzeń to szkoda, że ten Pan nie pozostał przy sędziowaniu co najwyżej drugoligowych meczów...

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#4623 Postautor: radonis » 23 maja 2012, o 19:29

Właśnie Koper. Kilka razy przeszło mi to przez myśl. Zastanawiałem się co taki magik robi jeszcze w polskim żużlu, a potem przyszło mi na myśl, że przecież nie on jeden. Rąsią rąsię...

Awatar użytkownika
poli
Senior
Kontakt:

#4624 Postautor: poli » 23 maja 2012, o 20:03

Koper
Trener
Kontakt:

#4625 Postautor: Koper » 23 maja 2012, o 21:13

Są, ale trzeba wysłać SMS aby obejrzeć.