Karol Baran

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
max3
Zawodowiec

Re: Karol Baran

#276 Postautor: max3 » 28 stycznia 2011, o 21:26

Kostro mieszka w Lublinie.

Awatar użytkownika
Kubator

#277 Postautor: Kubator » 28 stycznia 2011, o 21:31

aaa dzieki Harry .. bo jak go zbaczylem to mi sie cisnenie podnoslo :) kolejny raz tej zimy :) i mysllem ze wiem wiecej .. jednak NIE !! ;/ tHX Max3 as well :)

jerry78
Trener

#278 Postautor: jerry78 » 28 stycznia 2011, o 22:14

Może i na Sławin pojechał do panny, ale jak napisał max, Tadzio mieszka w Lublinie o czym można np. przeczytać tutaj

http://gloszuzlowy.pl/ekstraliga/kostro ... d37a000000

Żużlowiec Tauronu Azotów, nadal ze swoim ojcem mieszka w Lublinie. Tam też na codzień trenuje. Ma tu sporą grupę przyjaciół.

majster

#279 Postautor: majster » 8 marca 2011, o 15:15

Awatar użytkownika
Remus
Senior

#280 Postautor: Remus » 9 marca 2011, o 10:09

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2011/03/09/baran-jesli-zbojkotuje-mecz-musi-sobie-zdawac-sprawe-z-konse/

I w sumie wszystko zostaje w rękach prezesów. Czyli jedziemy na nowych tłumikach.
Obrazek

janek
Kadrowicz

#281 Postautor: janek » 16 marca 2011, o 10:37

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#282 Postautor: Torsen » 16 marca 2011, o 13:12

Jeśli PZM nie zmieni decyzji, to Baran przyniesie zwolnienie lekarskie - zgrabnie. Swoją drogą, po takim publicznym oświadczeniu, na miejscu klubu, zakwestionowałbym to zwolnienie, a o osobie lekarza, który je wystawi, poinformował ZUS celem przeprowadzenia odpowiedniej kontroli.
Nóż mi się w kieszeni otwiera, jak czytam takie rzeczy.

Niestety, ale Karol myli się co do rzekomo wstecznego działania prawa w tym przypadku. W sporcie zdarzają się kontrakty wieloletnie i oczywiście nie zamraża to możliwości zmian przepisów do czasu, gdy wszystkie wygasną :) Przeciwnie, każdy ligowy zawodnik zobowiązuje się przestrzegać obowiązujących przepisów.
Kwestia tłumików nie pojawiła się też tydzień temu, tylko chyba z rok temu - był czas się przygotować.

Ja również jestem przeciwnikiem tych tłumików, bo lubię nasz przyczepny tor, a ryk silnika żużlowego uważam za jeden z najfajniejszych odgłosów w przyrodzie :) ale takie wywrotowe stawianie sprawy działa mi na uzębienie. Gelo miał rację - kara za poprzednie fochy niczego Barana nie nauczyła.

Sztyvny
Szkółkowicz

#283 Postautor: Sztyvny » 16 marca 2011, o 14:31

Tylko chyba nie zauwazyles, ze Karol nie podwaza swojego kontraktu w obliczu wprowadzonej zmiany, wiec tekst o "prawie dzialajacym wstecz" jest nie trafiony.
Chodzilo mu raczej o to, ze gdyby w momencie, gdy podpisywal kontrakt, byl okreslony regulamin dotyczacy nowych tlumikow, to nie podpisalby kontraktu na takich warunkach, na jakich to zrobil (czyli w oczywistym domysle - chcialby wiecej, do czego tez odnosi sie tekst o "kupieniu silnikow przez PZM".)

Ja tam jego stanowisko doskonale rozumiem. Podpisujac kontrakt zaplanowal sobie, ile beda go kosztowaly naprawy, inwestycje i ile zarobi w przeciagu sezonu. Nagle nastepuje zmiana wymagan i okazuje sie, ze bedzie musial jechac na czyms, co zwiekszy jego koszta eksploatacji sprzetu o np. 200%.
I teraz prosta sprawa - albo inwestuje te 200% (i o tyle mniej ma "do reki"), albo buja sie na trupach, robi kiepski wynik i dziaduje na tym, co dostal za podpis. Tak czy siak - zarabia mniej niz obie wykalkulowal.

To troche tak, jakbys zatrudnil sie do roboty i dostal sluzbowy samochod z paliwem za np. 1000zl (i tyle tez bedziesz musial wyjezdzic, zeby zarobic) i wyplaty rzedu 2000. A nagle przed rozpoczeciem pracy szef mowi, ze ten 1000 na paliwo musisz wylozyc ze swoich.

janek
Kadrowicz

#284 Postautor: janek » 16 marca 2011, o 14:37

Nowe tłumiki to zwiększenie ryzyka odniesienia obrażeń czy stałego kalectwa, także każdy żużlowiec kalkuluje,
czy przez te tłumiki opłaca się narażać własne zdrowie czy życie.
A koszt remontu silników to dodatkowy element.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#285 Postautor: Torsen » 16 marca 2011, o 14:51

Niestety się mylisz. Po pierwsze, Baran wyraźnie czuje się związany wyłącznie kontraktem, jako zawartym przed wprowadzeniem nowych przepisów. Pomija jednak zupełnie, że kontrakt zobowiązuje go do ich przestrzegania.
Nie jest też prawdą, że wprowadzenie nowych tłumików nastąpiło "nagle" - ja o tym wiem już od bodaj roku, albo i dłużej, a specjalnie się tym nie interesuję. Zawodnik powinien wiedzieć lepiej. Bez względu na to, czy przepis wprowadzono już dawno z rocznym "vacatio legis", czy też zrobiono to dopiero przed tym sezonem, to Baran nie może mówić o zaskoczeniu, o jakichś okolicznościach, których przy zawieraniu kontraktu nie można było przewidzieć - bo mówiło się o tym już od dawna.

Nie o to mi jednak chodzi. Facet nie tak dawno podpadł gwiazdorząc, narażając siebie na karę meczu, a klub na dwie porażki, a teraz wypowiada się bodaj najostrzej ze wszystkich zawodników, którzy w sprawie zabrali głos publicznie, na dodatek mówi o przynoszeniu do klubu lewych zwolnień. Strzał w stopę i głupota do kwadratu.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#286 Postautor: Gelo » 16 marca 2011, o 15:14

Jeszcze raz powtórzę - pomijając juz kwestię, czy Karol ma rację czy nie - znowu zachowuje się skrajnie nieodpowiedzialnie. Po pierwsze - wiadomo, że nikt jeszcze z marynarkowymi nic nie wygrał, o czym sam Baran przekonał się dość boleśnie na własnej skórze. Po drugie po swoich wybrykach jest "na cenzurowanym". Po trzecie - po co pchać się przed szereg, będąc jedynie gwiazdą najniższej z lig? Badzmy powazni - opinia Golloba czy Hampela może być brana pod rozwagę przez PZM czy nawet FIM - ale Barana? Bez żartów. Nie wyjezdzając do meczu strzeli sobie w stope, bo po raz kolejny na własne życzenie przeleci mu sprzed nosa parę tysiączków. I tyle na tym "zyska" oprócz kilku solidaryzujących się z "twardą postawą" opinii gówniarzy na sportowych faktach.

Awatar użytkownika
mlody26
Junior

#287 Postautor: mlody26 » 16 marca 2011, o 15:18

torsen, kup silniki to Karol bedzie cicho siedzial, z resztą jak wiekszosc protestujacych zawodnikow. Mysle ze tez bys protestowal i to glosno jakbys musial dokladac do interesu szefa nie mając z tego korzyści.
Gollob nie placze ze nowe tlumiki sa be, tez mu nie pasuja, woli stare ale siedzi wmiare cicho
No coz, ale jak się ma 20 silnikow i 16 motocykli na sezon to duzych strat nie poniesie...
to samo tyczy sie crumpow, pedersenow i innych bogaczy...

Wyluzuj..

jerry78
Trener

#288 Postautor: jerry78 » 16 marca 2011, o 15:24

Wiadomo, że jego siła przebicia w stosunku do PZM i FIM jest żadna, ale tak realnie to właśnie te nowe tłumiki najbardziej udarzą w zawodników II-ligowych a nie z najwyższej światowej półki.
Ponadto stosując taką zasadę, że nikt się nie wychyla, nikt nigdy by nic nie osiągnął. Karol to charakterny chłop, co przekłada się również na jazdę po torze i takich zawodników potrzeba.
Jeśli wojna z nowymi tłumikami zostanie wygrana, to Karol będzie miał szacunek i brawa na wszystkich stadionach gdziekolwiek by się pojawił. Taka prawda. I oby się tak stało.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#289 Postautor: Gelo » 16 marca 2011, o 15:28

młody26 - to zapytam inaczej - czy jak idziesz na koncert np. Dody i kupujesz bilet - zastanawiasz się czy ona ma mikrofon do śpiewania? Czy jak wezwiesz hydraulika do naprawy kranu i masz mu za to zapłacić - masz mu jeszcze kupić klucz francuski? Motocykl dla żużlowca jest jego narzędziem pracy i nikt nie robi tu nikomu łaski.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#290 Postautor: Torsen » 16 marca 2011, o 15:33

W momencie, kiedy Karol podpisywał kontrakt, o nowych tłumikach już było dawno wiadomo. Nawet jeśli przepis nie był jeszcze uchwalony (nie wiem tego i mało mnie to obchodzi), to od dawna było wiadomo, że mogą być lub będą wprowadzone, znane też były ich cechy. Należało to przewidzieć w kontrakcie, czy prywatnym budżecie. Zrozum manipulację - zaskoczenia nie ma, skąd więc pretensje?
Z resztą, jak już pisałem, nie o to mi w ogóle chodzi, bo ja również wolałbym, aby pozostały stare tłumiki. Istotę mojego punktu widzenia na występ Karola zawiera wpis Gela. Ktoś, kto już sobie napytał biedy, nie powinien być pierwszym w szeregu, bo wiadomo, że jako pierwszy pójdzie do odstrzału. Wiadomo też, że bezkompromisowa postawa Karola, zawodnika drugoligowego, nie zrobi wrażenia na nikim, kto podejmuje poważne decyzje dotyczące tego sportu. Tym trudniej mi zrozumieć jego buńczuczne wypowiedzi, których efekt będzie bolesny tylko dla niego samego i nikogo więcej.

BR
Senior

#291 Postautor: BR » 16 marca 2011, o 15:41

a może jego postawa zachęci innych żużlowców do protestu? to też się liczy

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#292 Postautor: Torsen » 16 marca 2011, o 15:43

To prawda. Ale z drugiej strony, kogo zachęci? Crumpa?
Nie muszą protestować wszyscy, tylko właściwi - ci, bez których nie ma GP i SE. A ci o Baranie nie słyszeli, z całym szacunkiem.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#293 Postautor: Gelo » 16 marca 2011, o 15:44

Torsen mnie uprzedził:) - wystarczy jak wypowie się mistrz i vicemistrz świata :) może jeszcze Cegła jako "związkowiec"

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#294 Postautor: Hayden » 16 marca 2011, o 15:53

Do Gela i Torsena:
A czy Wasze spojrzenie na postawe Barana nie wynika przypadkiem z tego, ze Karol jest zawodnikiem naszego klubu i to dobra KMZ jest wazniejsze niz sprawa tlumikow, a co za tym idzie zarowno zdrowia zuzlowcow jak i atrakcyjnosci ligi? Gdyby jezdzil w innej druzynie lub gdyby czolowi zawodnicy innych zespolow z II ligi, najlepiej tacy, ktorzy stwarzaja teoretycznie najwieksze zagrozenie naszego awanu zaczeli sie wypowiadac w jego tonie (np. Staszewski/Gomolski z Ostrowa) to zajelibyscie podobne stanowisko?
Motor mocny

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#295 Postautor: Gelo » 16 marca 2011, o 16:02

Po czesci to prawda - ja osobiscie obawiam się, że Karol publicznymi wypowiedziami niepotrzebnie ściąga na siebie dodatkowe reflektory i nawet gdy kiedyś będzie miał rację, sędziowie, obserwatorzy czy inne tego typu osoby będą miał łatwy pretekst do karania go za byle co - a to w konsekwencji osłabi druzyne. Baran gada na Sportowych Faktach, a w Ostrowie i Rawiczu siedzą cicho i zacierają ręce.

Sztyvny
Szkółkowicz

#296 Postautor: Sztyvny » 16 marca 2011, o 16:16

Niestety się mylisz. Po pierwsze, Baran wyraźnie czuje się związany wyłącznie kontraktem, jako zawartym przed wprowadzeniem nowych przepisów. Pomija jednak zupełnie, że kontrakt zobowiązuje go do ich przestrzegania.

Wiesz Torsen, czasem lepiej najpierw cos dokladnie przeczytac a potem pisac. Ponizej fragment z wywiadu - wypowiedz Karola.

Obowiązuje mnie jednak kontrakt finansowy, który muszę, podkreślam muszę, wypełnić - wyjaśnił Baran.

To chyba zamyka temat, prawda?

A co do potepiania Karola i zastanawiania sie, czy robi dobrze czy zle - moze i facet jezdzi w 2 lidze, moze nie jest mistrzem swiata czy kraju, ale nie jest tez byle frajerem jak taki np. Sajfudinow albo Crump (ktorzy najpierw zapewniaja, ze popieraja protest a potem zmieniaja fron, zeby dobrze wygladac w FIM). Albo mieczakiem pokroju Dobruckiego, ktory tanczy jak mu zagraja (wypowiedzi w stylu "trzeba sie bedzie przyzwyczaic").
Ma swoje zdanie i nie boi sie go wypowiedziec i za to trzeba go szanowac. Gdyby bylo wiecej takich osob, to nie mielibysmy w tym sporcie dziwnych akcji z tlumikami, dziwnych arbitrow typu Wojaczek, itd.

Baran gada na Sportowych Faktach, a w Ostrowie i Rawiczu siedzą cicho i zacierają ręce.

No bez zartow. Chcesz powiedziec, ze lepiej sie nie wychylac i nie walczyc o swoje (w tym przypadku zdrowie i pieniadze), bo jest sie "tylko z 2 ligi"?

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#297 Postautor: Hayden » 16 marca 2011, o 16:20

W walce z tym szajsem srodowisko tego sportu a wiec zarowno zawodnicy, dzialacze jak i kibice powinni byc skonsolidowani i gotowi na pewne ekhm.. "ofiary" a nie zaciesniac swoj punkt widzenia do wlasnego dobra.

Rozumiem, ze nie chcecie, zebysmy wyszli na frajerow, ze paru naszych pojdzie "na wojne z PZMłotem" (© red. Czekanski ;)) a reszta bedzie sie przygladac i razem swietowac "wspolny" sukces (okupiony zawczasu ofiarami). Moim zdaniem po paru takich wypowiedziach Carlosa pozostali zawodnicy z I i II ligi powinni zabrac glos w tej sprawie i razem poprzec protest przeciwko nowym tlumikom, chociazby ze wzgledu na to: "Kupą mości panowie! Kupy nikt nie ruszy!" Tylko czy naprawde naszych zuzlowcow stac na to ?

Edit:
Po dwoch sezonach Karola u nas bylbym wrecz zdziwiony jesli by nic o nowych tlumikach nie powiedzial ;)
Motor mocny

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#298 Postautor: Gelo » 16 marca 2011, o 17:14

No bez zartow. Chcesz powiedziec, ze lepiej sie nie wychylac i nie walczyc o swoje (w tym przypadku zdrowie i pieniadze), bo jest sie "tylko z 2 ligi"?

Nie. Chcę powiedzieć, że jak się jest akurat Karolem Baranem to się powinno czasem przygryźć język i siedzieć cicho - dla dobra swojego i drużyny.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#299 Postautor: Torsen » 16 marca 2011, o 17:30

Sztyvny pisze:

Wiesz Torsen, czasem lepiej najpierw cos dokladnie przeczytac a potem pisac. Ponizej fragment z wywiadu - wypowiedz Karola.

Obowiązuje mnie jednak kontrakt finansowy, który muszę, podkreślam muszę, wypełnić - wyjaśnił Baran.

To chyba zamyka temat, prawda?
Zupełnie nie rozumiem, o co Ci chodzi. Przytaczasz słowa, które w stu procentach potwierdzają to, co napisałem - że Karol czuje się związany wyłącznie kontraktem, a przepisami tylko w takim zakresie, w jakim obowiązywały w dniu podpisania kontraktu - czym nadstawia cztery litery zarówno wobec klubu, jak PZM, czy tam czego.

Co do reszty Twojej wypowiedzi, to odpowiedź została już w zasadzie udzielona we wcześniejszych postach oraz w ostatnim przez Gela. Baran jest podpadziochą, a podpadziochy nie idą do walki w pierwszym szeregu, ponieważ natychmiast giną.

Awatar użytkownika
login

#300 Postautor: login » 16 marca 2011, o 17:49

Z tego co czytam, to zawodnicy twierdzą, że nie są w stanie zapanować nad motocyklem z zamontowanym tłumikiem nowego typu. Karol nie musi w takim razie za dużo kombinować, bo wystarczy, że uda się do prokuratury i złoży zawiadomienie na piśmie, że na jego osobie popełniono przestępstwo zmuszając go do jazdy na motocyklu z nowego typu częściami, które zagrażają jego zdrowiu i zyciu. Art. 160 KK. Prokuratura będzie musiała wszcząć postępowanie sprawdzajace. Jeśli w toku postępowania będa przesłanki potwierdzające istnienie zagrożenia życia lub zdrowia, to prokurator powinien zakazać używać owych części (tłumików) do czasu zakończenia postępowania.