zuzel.info

Lubelskie Forum Żużlowe
Teraz jest 10 września 2010, o 22:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 621 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: O sprawach dotyczących naszego miasta LUBLIN
PostNapisane: 8 lutego 2010, o 02:00 
Kadrowicz

:lol: :lol: mój nowy polityczny idol. Trzeba zapamiętać to nazwisko

PostNapisane: 8 lutego 2010, o 02:57 
Trener

Idol nie idol, żenujący nie żenujący ale odkąd jest prezydentem Rzeszowa to Rzeszów ruszył do przodu jak najszybszy expres japoński a Lublin w tym czasie wlecze się jak ciuchcia z poczatku XX wieku.

PostNapisane: 8 lutego 2010, o 22:48 

Dokladnie harry. Rzeszow idzie do przodu my jestesmy w czarnej dupie.
Moge sie zalozyc, ze w wyborach Ferenc wygra po raz trzeci z rzedu, zapewne juz w pierwszej turze. Co ciekawe jest zwiazany z SLD a Podkarpacie to najbardziej prawicowy region, wiec chyba to jezdzenie po nocy przynosi jakies efekty, ktore doceniaja mieszkancy.
W Lublinie po okresie Pruszona, co reprezentowal, nawiazywal kontakty, obejmowal honorowym patronatem itd co sprowadzalo sie do wozenia dupy po calym swiecie i robieniem przedziwnych imprez pt dozynki miejskie, mamy okres rzadow Don Vasyla, z dostojnym tytulem profesora przed nazwiskiem, ktory nie jest w stanie podjac zadnych konkretnych decyzji.

Wywiad na ten temat:
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,35640, ... grany.html

PostNapisane: 8 lutego 2010, o 22:51 
Trener

Najgorsze w tym wszystkim jest to, ze nie ma chyba nikogo na horyzoncie, kto pchnalby Lublin do przodu....

PostNapisane: 8 lutego 2010, o 23:22 
Trener

Monter_77 napisał(a):
Moge sie zalozyc, ze w wyborach Ferenc wygra po raz trzeci z rzedu, zapewne juz w pierwszej turze. Co ciekawe jest zwiazany z SLD a Podkarpacie to najbardziej prawicowy region, wiec chyba to jezdzenie po nocy przynosi jakies efekty, ktore doceniaja mieszkancy.

Jak mawial, hmm, klasyk "ciemny lud wszystko kupi".

Nie kwestionuje szybszego rozwoju Rzeszowa, tylko zadziwil mnie ten fragment wywiadu.

W Lublinie widze na stanowisku Prezia Zuka (tyle, ze ciekawi mnie czy poradzil by sobie z ujadajacymi Piatkami i innymi radnymi-medrcami), niezla byla by tez (ahhh, juz slysze te wyzywanie od komuchow) Iza S., co jak co ale decyzyjna, konkretna i energiczna to ona jest.

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 03:35 

Cooper napisał(a):
Monter_77 napisał(a):

Jak mawial, hmm, klasyk "ciemny lud wszystko kupi".

Nie kwestionuje szybszego rozwoju Rzeszowa, tylko zadziwil mnie ten fragment wywiadu.

W Lublinie widze na stanowisku Prezia Zuka (tyle, ze ciekawi mnie czy poradzil by sobie z ujadajacymi Piatkami i innymi radnymi-medrcami), niezla byla by tez (ahhh, juz slysze te wyzywanie od komuchow) Iza S., co jak co ale decyzyjna, konkretna i energiczna to ona jest.

W Lublinie jakos ciemny lud juz Don Vasyla nie kupi. Pruszonowi tez dosc zdecydowanie podziekowal, w Lodzi Kropek nie doczekal konca kadencji itd. Nie da sie osiagac 70% poparcia (a takie ma w tej chwili w sondazach Ferenc) PR-owymi sztuczkami.

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 12:54 
Senior

Cooper napisał(a):
W Lublinie widze na stanowisku Prezia Zuka (tyle, ze ciekawi mnie czy poradzil by sobie z ujadajacymi Piatkami i innymi radnymi-medrcami).

Ja tez bym go widzial bardzo chetnie, ale problem z nim jest taki, ze nie ma zadnego zaplecza politycznego, a notowania w samej PO dosc niskie. To niestety bardzo ogranicza wystawienie go jako kandydata na prezydenta.

A co do Wasyla, ja nie uwazam go za zlego prezydenta, w skali szkolnej dalbym mu 3, moze nawet z + na zachete (ruszyl do przodu kilka spraw, ktore przez lata byly "nie do przejscia" m.in. "murek" na Radziwiłłowskiej/3 maja, Teatr Stary, przedluzenie Krancowej, atywizacja zalewu, wynegocjowanie porozumienia z Echo - odrzuconego przez radnych), problem w tym, ze Lublin z calymi swoimi wieloletnimi zapoznieniami potrzebuje prezydenta na 5, pod wodza, ktorego miasto ruszy "z kopyta" do przodu.

Co do Rzeszowa jeszcze - zobaczcie w jaki sposob oni osiagneli ten rozwoj, w pewnym sensie "po trupach". Powiekszyli powierzchnie miasta prawie dwukrotnie, mimo protestow mieszkancow okolicznych gmin, ktorym wcale nie spieszylo sie "do miasta". A takie rozszerzenie granic to koszt praktycznie zaden a korzysc w postaci wiekszych wplywow z podatkow (a co za tym idzie wiekszych srodkow na inwestycje) ogromna.

A co do Izy S. propozycji Coopera nr 2. Jestem sie w stanie nawet zgodzic, ze moglaby byc niezlym prezydentem. Problem z nia jest jednak podobny jak z Zukiem - zaplecze polityczne. Ciezko mi sobie wyobrazic triumf lewicy w Lublinie i przewage w Radzie Miasta. A rzadzenie bez poparcia tejze rady przerabiamy przez ostatnie 2 lata, wiadomo z jakim skutkiem...

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:07 
Zawodowiec

Cytuj:
Co do Rzeszowa jeszcze - zobaczcie w jaki sposob oni osiagneli ten rozwoj, w pewnym sensie "po trupach". Powiekszyli powierzchnie miasta prawie dwukrotnie, mimo protestow mieszkancow okolicznych gmin, ktorym wcale nie spieszylo sie "do miasta". A takie rozszerzenie granic to koszt praktycznie zaden a korzysc w postaci wiekszych wplywow z podatkow (a co za tym idzie wiekszych srodkow na inwestycje) ogromna.

Lublin tez mial kilka planow tego typu, np "anschluss" Elizowki razem z gielda (chyba nie trzeba tlumaczyc ile Lublin by uzyskal). Niestety owczesne uwarunkowania polityczne nie pozwolily na taki manewr. Natomiast te same uwarunkowania umozliwily dzialania tego typu np. w Rzeszowie. Przedzial czasowy to mniej wiecej 2001-2005. I tu pojawia sie podpowiedz na pewne watpliwosci, dlaczego tam mogli a u nas nie.

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:17 
Trener

Cytuj:
Powiekszyli powierzchnie miasta prawie dwukrotnie, mimo protestow mieszkancow okolicznych gmin, ktorym wcale nie spieszylo sie "do miasta". A takie rozszerzenie granic to koszt praktycznie zaden a korzysc w postaci wiekszych wplywow z podatkow (a co za tym idzie wiekszych srodkow na inwestycje) ogromna.

W Lublinie bylo podobnie (choc w mniejszej skali), tyle ze 20 lat temu, gdy miasto wchlonelo Rudnik, Glusk, czesc Konopnicy i Szerokiego. Ale zeby z tego jakas wielka korzysc byla to nie sadze :p

09.05. Łódź 500 km
23.05. Piła 1050 km
06.06. Ostrów 730 km
27.06. Kraków 540 km

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:35 
Senior

meesha napisał(a):
W Lublinie bylo podobnie (choc w mniejszej skali), tyle ze 20 lat temu, gdy miasto wchlonelo Rudnik, Glusk, czesc Konopnicy i Szerokiego. Ale zeby z tego jakas wielka korzysc byla to nie sadze :p

W tym przypadku akurat korzysc raczej zadna - istnieje gmina Glusk, ktora jest beneficjentem podatkow mieszkajacej tam ludnosci i dzialajacych tam firm. Skala duzo, duzo mniejsza.

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:43 
Trener

Gmina Konopnica też istnieje, ale nie o to chodzi. Nie powiesz mi, że firmy, które znajdują się w Głusku, w granicach administracyjnych gminy Lublin płacą podatki w gminie Głusk. Bez jaj :D
Ot ciekawostka:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gmina_G%C5%82usk

09.05. Łódź 500 km
23.05. Piła 1050 km
06.06. Ostrów 730 km
27.06. Kraków 540 km

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:46 

Już niedługo nie będzie takiego paradoksu, bo Gmina Głusk ostro planuje budowę swojej siedziby (w pobliżu Zakładu Wychowawczego w Dominowie).

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:53 
Senior

meesha napisał(a):
Gmina Konopnica też istnieje, ale nie o to chodzi. Nie powiesz mi, że firmy, które znajdują się w Głusku, w granicach administracyjnych gminy Lublin płacą podatki w gminie Głusk. Bez jaj :D

Tak wlasnie jest. Na dowod przytocze strone gminy Glusk, a nie jakas gowniana wikipedie :] Poza tym jest tam napisane "jest siedziba gminy z ktorej jest wykluczony" czyli jesli chodzi o scislosc firmy z Gluska placa podatki w Lublinie, ale juz firmy np. z Cmilowa placa podatki w Glusku.

http://www.glusk.eurzad.eu/

News "Mieszkasz w naszej gminie - zamelduj sie".

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 13:56 
Trener

Nie rozumiemy się :) Ty piszesz o gminie Głusk, zaznaczonej tu na czerwono: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _Glusk.png a ja o wsi Głusk wcielonej do Lublina w 1988 roku. To dwie różne rzeczy.

09.05. Łódź 500 km
23.05. Piła 1050 km
06.06. Ostrów 730 km
27.06. Kraków 540 km

PostNapisane: 9 lutego 2010, o 14:02 
Senior

Wyjasniajaca edytke popelnilem we wczesniejszym poscie :)

PostNapisane: 10 lutego 2010, o 02:20 
Trener

sting126 napisał(a):
Ja tez bym go widzial bardzo chetnie, ale problem z nim jest taki, ze nie ma zadnego zaplecza politycznego, a notowania w samej PO dosc niskie. To niestety bardzo ogranicza wystawienie go jako kandydata na prezydenta.

A czy Wasilewski miał aż tak wysokie notowania w PO przed tym jak został wystawiony na kandydata na prezydenta? A może to nie wysokie notowania w samej PO Wasilewskiego zadecydowały że został on wytypowany na kandydtana na prezydenta ale jakieś inne względy?

W lubelskiej PO wewnętrzny sondaż wygrał Paweł Bryłowski, ale to nie jego wskazał Palikot na kandydata na prezydenta Lublina.

Brak zaplecza politycznego tez moim zdaniem nie jest duzym problemem bo wskazanie go przez PO jako kandydata automatycznie daje mu takie zaplecze. Do tego w przeciwieństwie do Wasilewskiego dla przeciętnego mieszkańca Lublina Żuk nie jest człowiekiem "znikąd" jakim w zasadzie był Wasilewski przed ostatnimi wyborami, ale bedzie to dla wyborcy były wiceminister skarbu państwa oraz były wiceprezydent Lublina.

PostNapisane: 10 lutego 2010, o 23:19 
Zawodowiec

Moim zdaniem Sierakowska jednak nie wystartuje, prawdopodobnie pojdzie na ugode z SLD i wezmie miejsca na ich listach. Z PO nie wystartuje raczej leniwy Adas,prasa po nim jedzie i Palikotowi tez juz sie nie podoba, wiec prawdopodobnie ktos z zarzadu wojewodztwa.

Tytuł: Re: Dofinansowanie klubu przez miasto
PostNapisane: 15 lutego 2010, o 23:51 
Kadrowicz

sting126 napisał(a):
Juz Ci kiedys to napisalem, ale oczywiscie pominales. Prywaciarze NIE maja takich urzadzen jak kasy fiskalne. Mowi Ci to cos? Dla mnie to jest ewidentny przyklad zlodziejstwa. Ciekaw jestem ile kosztowalyby bilety gdyby cwaniaki dzialali legalnie...

Ciekawe ile by kosztował bilet komunikacji miejskiej gdyby była ona oparta na rachunku ekonomicznym, a nie na dotacjach.
Sprawa druga: jeśli masz dowody, że "cwaniaki" działają nielegalnie, to złóż wniosek o kontrolę skarbową lub - cytując meeshe - zamilcz bo narażasz się na śmieszność.
r

(aż się zagotowałem)

Fotografia ślubna i okolicznościowa. Planujesz ślub? http://www.najwazniejszydzien.pl 0 509 498 812

Owoc żywota Twojego je ZUS

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 00:41 
Senior

ravajas napisał(a):
Sprawa druga: jeśli masz dowody, że "cwaniaki" działają nielegalnie, to złóż wniosek o kontrolę skarbową lub - cytując meeshe - zamilcz bo narażasz się na śmieszność.(aż się zagotowałem)

Dosc pokretna logike stosujesz bo jakos nie wiem, ktora czescia mojej wypowiedzi narazilem sie na smiesznosc. Poza tym nie ma czegos takiego jak wniosek o kontrole skarbowa wiec zamilcz bo narazasz sie na smiesznosc.

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 00:52 
Trener

Sting mądrze pisze. Tylko złego słowa użył.
Prywaciarze działają legalnie, bo zgodnie z prawem.
Tylko, że to prawo jest niesprawiedliwe ponieważ różnie traktuje MPK i prywaciarzy.
Na jednym obszarze, warunki działalności dla różnych firm powinny być takie same. Ciekawe jak wtedy poradziliby sobie prywaciarze i jakie by mieli ceny biletów?

Cytuj:
Ciekawe ile by kosztował bilet komunikacji miejskiej gdyby była ona oparta na rachunku ekonomicznym, a nie na dotacjach.
Pewnie cena porównywalna była z obecną, ale autobusy jeździłyby tylko w dni powszednie, w szczytach i na kilku opłacalnych trasach.

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 00:55 
Trener

Znow Panowie zbaczacie z tematu i narazacie mnie na koniecznosc przenoszenia postow, ale - skoro jest okazja - zapytam: Czemu zajebisci prywatni przewoznicy nie sprzataja sniegu z przystankow tylko musi to robic MPK (czyli miasto z naszych podatkow)???

Pytanie oczywiscie retoryczne...

09.05. Łódź 500 km
23.05. Piła 1050 km
06.06. Ostrów 730 km
27.06. Kraków 540 km

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 01:13 
Zawodowiec

no oni tez placa na to podatki jakby nie bylo :wink:

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 01:21 
Trener

Cytuj:
Czemu zajebisci prywatni przewoznicy nie sprzataja sniegu z przystankow tylko musi to robic MPK (czyli miasto z naszych podatkow)???
Dlaczego za sprzątanie przystanków odpowiada MPK skoro (według mojej wiedzy) są one własnością miasta?

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 01:39 
Kadrowicz

Pewnie są w trwałym zarządzie MPK, a w takim wypadku obowiązek odśnieżania ciąży nie na właścicielu, tylko na jednostce organizacyjnej posiadającej nieruchomość w zarządzie. "Prywaciarze" tylko odpłatnie (?) korzystają z przystanków i nie mają do nich żadnego prawa, więc mają to gdzieś.

PostNapisane: 16 lutego 2010, o 01:55 
Trener

istred napisał(a):
Cytuj:
Czemu zajebisci prywatni przewoznicy nie sprzataja sniegu z przystankow tylko musi to robic MPK (czyli miasto z naszych podatkow)???
Dlaczego za sprzątanie przystanków odpowiada MPK skoro (według mojej wiedzy) są one własnością miasta?

Gmina Lublin jako właściciel przystanków (zatok, wiat i słupków) poprzez komórkę odpowiedzialną za organizację transportu zbiorowego na swoim terenie czyli Zarząd Transportu Miejskiego zleca utrzymanie w należytym porządku przystanków Miejskiemu Przedsiębiorstwu Komunikacyjnemu :D I wszystko zostaje "w rodzinie" (sytuacja mocno patologiczna nawet dla takiego socjal-komunisty jak ja :lol: )

Natomiast zajebiści prywatni przewoźnicy mają to wszystko w żopie, gdyż ich zadaniem jest zarabianie pieniędzy - opodatkowanych ryczałtem, do czapki - w najlepszych godzinach wyłącznie w dni powszednie. A za utrzymanie porządku na przystankach, informację pasażerską itp. niech płacą inni... Ot "metropolija" 8)

09.05. Łódź 500 km
23.05. Piła 1050 km
06.06. Ostrów 730 km
27.06. Kraków 540 km

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 621 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 25  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 2 [czas letni (DST)]