Wydarzenia w Polsce i na swiecie

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Wydarzenia w Polsce i na swiecie

#351 Postautor: istred » 9 lutego 2023, o 13:27

Ale jakie mam mieć zdanie...?
Że lekarze unikają zgłaszania NOPów? Być może. Z czego to wynika? Artykuł twierdzi, że z biurokracji, a między wierszami można przeczytać, że też z niewiedzy (nie doczytałem się o jakimś spisku lekarzy, którzy celowo ukrywają przypadki z uwagi na związku z biznesem farmaceutycznym czy z innego powodu).
Czy to dobrze? Nie, system widocznie nie działa prawidłowo. Co należy z tym zrobić? Nie mam pojęcia. Może edukować lekarzy? Może uprościć system? Nie wiem... i nie do mnie należy wymyślanie rozwiązań.

Tylko jak to się ma do tego co napisałem?
Przecież artykuł wyłącznie potwierdza to co napisałem:
NOP może zgłosić również pacjent, rodzic/opiekun dziecka lub jego rodzina. Osoby te mogą zgłaszać NOP‑y bezpośrednio do Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, gdzie są one gromadzone i analizowane w Departamencie Monitorowania Działań Niepożądanych tego urzędu.

Awatar użytkownika
Saint
Zawodowiec

#352 Postautor: Saint » 9 lutego 2023, o 13:42

Ale ja nie pisałem o zadnym spisku .. nadinterpretacja. Napisalem, że lekarz odmówił a dla rodzica bez danych to nie jest takie proste. Potrzebne sa informacje na temat samej placówki i te jeszcze można odszukać ale już co do partii, szczepionki, ilości dawek w partii, daty produkcji, sposobu i warunków przechowywania, temperatur itd- bez pomocy lekarza żaden rodzic nie da rady. Jak lekarz Ci odmawia to możesz co najwyżej zacząć walczyć przy pomocy instytucji .. cześć ludzi nawet nie wie jak i gdzie, i się poddaje… napisałeś, że nie ma prawa a no nie ma .. tak jak każdy powinien mieć taki sam dostęp do pomocy medycznej, że nie powinny decydować znajomości, że nie powinno być niewinnych w więzieniach a winni nie powinni uniknąć kary, że wszyscy są równi wobec prawa, a firmy farmaceutyczne pracuja dla wizji pomagania wszystkim ludziom a nie dla zysku … tylko świat realny chyba troche inaczej wygląda. A o zadnym spisku nawet nie wspomnialem….

Awatar użytkownika
istred
Trener

#353 Postautor: istred » 9 lutego 2023, o 14:19

A czy ja gdzieś pisałem o tym, że świat jest idealny?
Jak system wygląda, każdy codziennie może obserwować. Niedociągnięcia (delikatnie mówiąc) są na każdym odcinku.
Napisalem, że lekarz odmówił a dla rodzica bez danych to nie jest takie proste.
Zgłoszenie nie wymaga podania takich danych, przynajmniej przez papier. Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych w razie potrzeby (np. po zgłoszeniu przez pacjenta) powinien sam zwrócić się do placówki medycznej o podanie niezbędnych danych. Czy to robi? Nie mam pojęcia.

Zgłoszenie NOPu ma charakter niemal wyłącznie sprawozdawczy (może to ewentualnie ułatwić uzyskanie odszkodowania, ale to i tak musisz sobie wywalczyć). Ani nie cofnie to ewentualnych skutków szczepionki, ani nie poprawi stanu zdrowia. Jak ktoś się uprze to może to zrobić.

Widzisz, sam mam bardzo dużo do czynienia z ludźmi, którym się wydaje, którzy są o czymś przekonani i nie dopuszczają do siebie, że mogą nie mieć racji. Bardzo często tak jest. Przeżywają ciężki szok jak im delikatnie tłumacze, że może nie do końca być tak jak im się wydaje, często wówczas ich złość i frustracja koncentruje się na mnie. Czasami łatwiej mi wytłumaczyć, że "sąd może nie podzielić ich punktu widzenia". Wówczas to zły jest sąd, a nie ja - dla mnie prostsza sytuacja. A prawda jest banalna - po prostu nie mają racji, coś im się wydaje, ktoś im coś powiedział, gdzieś coś przeczytali... uwierzyli i później nie dopuszczają do siebie, że może być inaczej.

Dlatego właśnie czytając różne smutne historie wiem, że to jest jedynie czyjś punkt widzenia, a nie prawda objawiona.
Czy w historii załamanie stanu zdrowia faktycznie miało związek ze szczepionką? Zapewne trudno jednoznacznie stwierdzić. I nie stwierdzić dla mnie czy dla Ciebie (bo co ja mogę stwierdzać albo nie na podstawie wpisu z internetu, choć przecież mnóstwo ludzi nie ma z tym problemu), ale dla ludzi, którzy się na tym znają. W medycynie często trudno coś jednoznacznie stwierdzić, czasami trudno postawić diagnozę i znaleźć przyczynę i wie to przecież każdy kto miał do czynienia ze służbą zdrowia. Wciąż jest mnóstwo chorób, w przypadku których medycyna nie zna odpowiedzi na pytanie skąd się biorą i jak je leczyć.
Pisząc o czyjejś dramatycznej sytuacji, wiążąc to bezpośrednio z przyjęciem szczepionki i wskazując, że odmówiono zgłoszenia NOPu (co jest naprawdę kwestią drugorzędną) sugerujesz jakiś spisek i ukrywanie "niewygodnych faktów". Ja jestem sceptyczny wobec takich historii, nie w sensie, że się wydarzyły - tego nie kwestionuję - tylko w kwestii przyczyny, powiązywania faktów itd. z czym często specjaliści mają problem. Rozumiem, że ktoś tak sobie tłumaczy (bo człowiek z natury potrzebuje wszystko sobie jakoś wytłumaczyć), ale niekoniecznie musi to być prawda.

A nawet zakładając, że załamanie stanu zdrowia ma faktycznie związek z przyjęciem szczepionki, to przecież wciąż nie jest argument za tym, że szczepionki są korzystne czy niekorzystne. Na to trzeba spojrzeć globalnie i prześwietlić dużą grupę ludzi, zestawić z danymi o śmiertelności, porównać, przeanalizować itd.
Nikt przecież nie twierdzi, że szczepionki to woda, którą możesz przyjmować - z grubsza - w dowolnej ilości, tylko że korzyści z ich przyjęcia przewyższają zagrożenia.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#354 Postautor: ravajas » 11 lutego 2023, o 08:57

No ok, a jaka jest prawda nt tzw. "pandemii"?

Ge(L)o
Trener

#355 Postautor: Ge(L)o » 11 lutego 2023, o 12:26

Ja mogę napisać jaka jest prawda nt pandemii.
Jakiej pandemii ?

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#356 Postautor: Hayden » 12 lutego 2023, o 10:34

Pandemii szurów w Polsce, proszę
Motor mocny

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#357 Postautor: Cooper » 14 lutego 2023, o 13:46

Jaka pandemia, jaka wojna, jakie globalne ocieplenie??
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

go!
Trener

#358 Postautor: go! » 14 lutego 2023, o 14:13

Cooper pisze:Jaka pandemia, jaka wojna, jakie globalne ocieplenie??

O sladzie weglowym, robakach i CBDC trzeba bylo wspomniec :lol: :lol: :lol:

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#359 Postautor: ravajas » 17 lutego 2023, o 00:45

Przypomina mi się mem z Morawieckim.
- eksperci dowodzą, że za naszych rządów ludziom w Polsce żyje się coraz lepiej.
- ale ludzie twierdzą, że nie - oponuje prowadząca wywiad.
- no tak, ale ludzie nie są ekspertami.

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#360 Postautor: ravajas » 17 lutego 2023, o 00:46

go! pisze:
Cooper pisze:Jaka pandemia, jaka wojna, jakie globalne ocieplenie??

O sladzie weglowym, robakach i CBDC trzeba bylo wspomniec :lol: :lol: :lol:

I o UFO nad Kanadą i USA.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#361 Postautor: Hayden » 18 lutego 2023, o 12:40

Ta, dobre. Że niby chiński balon. A każdy samodzielnie myślący dobrze wie że to typowy amerykański inside job, jak 9/11
Motor mocny

Ge(L)o
Trener

#362 Postautor: Ge(L)o » 18 lutego 2023, o 13:05

Nie wiem o co chodzi z balonami i ufo, bo nie śledziłem ostatnich newsów. Ale co do 9/11 to istnieje inna możliwość niż inside job / false flag czy jakkolwiek to nazwiemy ?
Czy jeszcze ktoś wierzy w terrorystę z jaskini Osame bin Ladena i jego ludzi, którzy po kursie pilotażu awionetki poprowadzili pasażerskie boeingi bez pudła w ściśle wyznaczone cele za pierwszym podejściem ?
W ogóle to o ściemach związanych z 9/11 to można tomy napisać, nawet nie wiadomo od czego zacząć.
Ale serio pytam czy ktoś jeszcze wierzy, że zrobili to arabscy terroryści ? A jeśli tak to dlaczego zaprzestali swojej działalności, gdzie są teraz terroryzm i terroryści ?

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#363 Postautor: ravajas » 18 lutego 2023, o 20:00

Pewnie na Nowogrodzkiej ;)

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#364 Postautor: GIGI » 3 marca 2023, o 11:47

Hayden pisze:Ta, dobre. Że niby chiński balon. A każdy samodzielnie myślący dobrze wie że to typowy amerykański inside job, jak 9/11

Slaby fizycznie czlowiek ktory coraz czesciej wypierdziela sie na schodach do samolotu musi pokazac jak silna jest Jameryka. Ciekawe kiedy Biden zadecyduje o zakonczeniu tej bezsensownej wojenki w Ukrainie?

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#365 Postautor: ravajas » 24 marca 2023, o 09:39

Wojna - srojna! Covid znów będzie zabijał, dlatego trzeba przedłużyć nakaz noszenia masek na twarzach....

go!
Trener

#366 Postautor: go! » 24 marca 2023, o 14:07

ravajas pisze:Wojna - srojna! Covid znów będzie zabijał, dlatego trzeba przedłużyć nakaz noszenia masek na twarzach....

Nie boj sie, Covid jest inteligentny wirus. Wie kiedy ma zabijac. W czasie wojny dyskretnie siedzi w ukryciu, nie bedzie ruskim konkurencji robil.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#367 Postautor: kibicLBN » 22 maja 2023, o 19:08

Patrzę na tego Lewandowskiego. Barcelonie pomógł zdobyć mistrzostwo, zostanie królem strzelców na 99%, Bayern po jego odejściu raczej straci po latach serii mistrzostwo. A w Polsce i tak narzekali ze się skończył...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Badzia
Szkółkowicz

#368 Postautor: Badzia » 25 maja 2023, o 08:40

Paaanie! Bo on tylko dla Niemców szczelal! W reprezentacji już mu się nie chce!

Prostozautu

#369 Postautor: Prostozautu » 2 czerwca 2023, o 17:09

Ostatnie godziny były bardzo nerwowe dla Szymona Marciniaka i niespełna 38 milionów Polaków. Przez zabawny donos “Nigdy Więcej” zajmujących się sprawami o naturze antyrasistowskiej, Marciniak mógł stracić finał Ligi Mistrzów. Przyjrzyjmy się jednak sprawie od początku

http://www.prostozautu.pl/index.php/202 ... -to-nazwa/
Absurdalna sytuacja. Zarzuty z kosmosu. Dobrze, że ostatecznie Marciniak posędziuje.
Prosto z autu - to amatorska strona o tematyce spoortowej

Ge(L)o
Trener

#370 Postautor: Ge(L)o » 2 czerwca 2023, o 17:25

Jasne. Musiał jedynie wyzbyć się honoru i się pokajać, wylizać tyłek lewakom z uefa wydając absurdalne oświadczenie. Miękka faja, człowiek bez honoru. Komuna łamie kręgosłupy.

Awatar użytkownika
Złoty
Szkółkowicz

#371 Postautor: Złoty » 21 czerwca 2023, o 10:35

Jak wrazenia po meczu? Goscie grajacy w topowych ligach popelniaja bledy jak juniorzy. Chyba myslami juz byli na wakacjach, druga polowa na stojaco. Hańba i kompromitacja.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#372 Postautor: Kargolo » 21 czerwca 2023, o 10:45

Jeden z nich potwierdził w wywiadzie, że myśleli że na chodzonego sobie dograją mecz do końca. Po takiej wypowiedzi powinien mieć zakaz jakiegokolwiek kontaktu z polską piłką. Niech się kopie w klubie po czole.

Najbardziej przerażająca była obojętność kopaczy. Po traconych golach nikt na nikogo nie krzyczał, nikt nie nakręcał siebie i innych, nikt się nie wkurzał. Wzrok na jaja i wznowienie gry. Mental totalnych przegrywów.
1.J.Hampel 2.F.Lindgren 3.D.Kubera 4.J.Holder 5.B.Zmarzlik 6.M.Cierniak 7.B.Bańbor
To jest żużel - jedziemy dalej! ;)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#373 Postautor: kdsz » 21 czerwca 2023, o 10:52

Chyba faktycznie ten Michniewicz był najlepszą opcją. Oglądanie jego kadry detonowało mózg i wypalało oczy, ale punkty były. A teraz mózg zmielony, oczy w drzazgach i nic w zamian. Nawet remisu nie wycisnęli z drużyną, która w rankingu FIFA jest za takimi teamami jak Barbados i Saint Lucia, a nieznacznie wyprzedza Bermudy i Nepal. W kolejnym meczu z Wyspami Owczymi czeka nas nie lada przeprawa.
W. Komarnicki: "Absolutnie usprawiedliwiam prezesa Andrzeja Ruskę i Krystynę Kloc"

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#374 Postautor: Cooper » 21 czerwca 2023, o 11:32

Wyniku tego meczu i przebieg jest równie śmieszny jak to, że Ryszard Petru zaorał kilkukrotnie studio RMFu Sławkiem Mentzenem ;]
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#375 Postautor: Perez » 21 czerwca 2023, o 12:40

Ryszard Swetru :-)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!