Dariusz '100 tysięcy? Nie, dziękuje!' Sprawka

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
harry
Trener

Re: Darek Sprawka <klap klap>

#51 Postautor: harry » 2 lutego 2011, o 12:38

jerry78 pisze:
Dziennik Wschodni pisze:To nie koniec dobrych wiadomości dla fanów żużla w Lublinie. - Dzięki pieniądzom od sponsora w przyszłym tygodniu powinniśmy zacząć prace na stadionie, potrzebne żeby spełnić wymogi licencyjne.

Bo ja to rozumiem tak, że sponsor wyłożył na to dodatkową kasę, która nie ma nic wspólnego z tą co przeznaczył na klub. Mogę oczywiście się mylić, ale czy WY jesteście tak święcie przekonani do swojej wersji, że jedziecie po Sprawce (może niesłusznie, może słusznie) ile wlezie?

Nie wiem czy sponsor wyłożył dodatkową kasę czy nie ale miesiąc wcześniej w równie ważnej sprawie
ABSOLUTNIE NIE CHCIAŁ SŁYSZEĆ O JAKICHKOLWIEK DODATKOWYCH PIENIĄDZACH.

Dlatego można domniemywać, że raczej pójdą ( te pieniadze na remont) z tych przeznaczonych na klub.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#52 Postautor: Cooper » 2 lutego 2011, o 12:51

Moze i jest to dodatkowa kasa i oczywiscie ze nie jestem przekonany, czy poszlaby na cos innego (szkolke).

Ale przeciez to nie w tym problem.

Chodzi o sam fakt zaistnienia takiej sytuacji. Poza tym to na przyszłosc zawsze obniza pozycje "negocjacyjna" Sprawki, gdy np. w trakcie sezonu okaze sie, ze po trzeba na cos dodatkowej "stowy".

Mocno slabe jest to, ze klub za kase sponsora musi zaplacic za remont czegos co do niego nie nalezy i w dodatku mogl za to zaplacic ktos inny. A nie zaplaci tylko ze wzgledu na, moim zdaniem, zaniedbanie samego klubu=prezesa/dyrektora.

I to jest powod do krytki, zwlaszcza, ze wiele osob od dawna zwracalo na to uwage, rowniez osobiscie.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

jerry78
Trener

#53 Postautor: jerry78 » 2 lutego 2011, o 12:56

Ale też jesteście przekonani, że to zaniedbanie ze strony Sprawki, ale ja do tego nie jestem przekonany. Widocznie znacie więcej szczegółów, uczestniczyliście w rozmowach z MOSiRem, spędzacie 24h ze Sprawką wiedząc co robił cały dzień i dlaczego tego czy tamtego nie zrobił, albo po prostu zbyt pochopnie oceniacie.
Temat problemów z torem i stadionem nie pojawił się nagle po raporcie o stanie torów w Polsce. Wojciechowski i Sprawka na spotkaniu podsumowującym sezon wypowiadali się odnośnie tych problemów, odnośnie maszyny startowej itd i co? Postanowili nic z tym nie robić? Postanowili nie zawracać d..y MOSiRowi? Ja tego nie rozumiem. Po prostu w to nie wierzę.
Jesteście tak mocno przekonani, że coś więcej Sprawka mógł zrobić? że miał jakieś przełożenie sprawcze nad Szmitem?
Mógł oczywiście wcześniej zadziałać robiąc remont właśnie z kasy klubowej, ale o to właśnie macie pretensje. A on jak na złość nic z tym torem nie zrobił, tylko czekał na podpisanie korzystnej umowy z MOSiRem. Widocznie to nie jest takie łatwe jak wam się wydaje. Nawet jak Żuk został prezydentem to okazuje się, że MOSiR gówno za tą kasę może zrobić. I tylko nie mówcie mi, że MOSiR dostał tak mało kasy od miasta bo Sprawka się o to nie postarał, bo się pośmieje. Od czego jest prezes MOSiRu, który nie ma pojęcia o stanie swoich obiektów? Czy ten tor stadion rozleciał się dopiero po tym sezonie? czy maszyna startowa zaczęła się psuć w tamtym roku? Najlepiej znaleźć kozła ofiarnego w postaci Sprawki i jechać po nim do woli.
Gratuluje Wam takiego podejścia i nie życzę Wam żebyście się kiedyś znaleźli w podobnej sytuacji.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#54 Postautor: kibicLBN » 2 lutego 2011, o 12:58

Cooper pisze: A nie zaplaci tylko ze wzgledu na, moim zdaniem, zaniedbanie samego klubu=prezesa/dyrektora.

A moim zdaniem dlatego że władze naszego miasta od lat miały sportowców i obiekty sportowe w dalekim poważaniu i chyba się nie zmieniło. Nawet gdyby przed ratuszem Sprawka zatańczył breakdance'a to pewnie kasy by nie dostał. Ile razy lamentował nasz poprzedni prezes. Zabiegał, apelował i wszyscy wiedzą co to dało. Fige!
A i jakoś bez problemów zasnąłem bez twej odpowiedzi, ale ucieszyła mnie ona rano. Ciekawa odpowiedź i mnie satysfakcjonuje bo chyba nie podchodziłeś do niej z awersją od samego początku, tylko wyraziłeś się dość obiektywnie. Popraw mnie jeśli się mylę.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

harry
Trener

#55 Postautor: harry » 2 lutego 2011, o 13:05

jerry pisze:Gratuluje Wam takiego podejścia i nie życzę Wam żebyście się kiedyś znaleźli w podobnej sytuacji.

Nie masz co życzyć tego co już ktoś miał 8)
Odkad pamietam na tego typu remonty zawsze brakowało kasy i zawsze pierwsze odpowiedzi na wszystkich szczeblach to było NIE.
Ale też nie pamietam żeby którykolwiek lubelski klub żużlowy robił taki remont za własną kasę.
Nie wiem co robił prezio a co nie, stwierdzam tylko fakty.
Z własnego doświadczenia wiem, że za tego typu sprawami to trzeba chodzić i chodzić. Jak Cię wyrzuca drzwiami to musisz wleźć oknem itd.
Podejrzewam, zaznaczam podejrzewam, że paradoksalnie zaważył tutaj bardzo hojny sponsor. Przy takich pieniadzach nie chce się walczyć z bandą urzędasów, którzy są od tego żeby właśnie w takim momencie pomóc. Jak klubowi brakuje na wszystko to i determinacja jest o niebo większa. A tak...
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

jerry78
Trener

#56 Postautor: jerry78 » 2 lutego 2011, o 13:12

No właśnie Harry Ty to powinieneś najlepiej rozumieć, bo pewnie wielokrotnie ludzie na Ciebie psioczyli, a sam dobrze wiedziałeś, że w pewnych sprawach jesteś bezsilny i nic nie możesz więcej z danym problemem zrobić. Myślę, że właśnie podobnie jest tutaj. Sprawka po prostu nie jest w stanie w jakikolwiek sposób zmusić MOSiR aby ten miał w swoim budżecie więcej pieniędzy na remontu stadionu, nawet jakby przed nimi miał klękać na kolanach. Dzięki Bogu, że jest sponsor, który chce pomóc i cieszmy się z tego, a nie obwiniajmy ciągle jednego człowieka. Nie znam go osobiście, ale mi jest go po prostu po ludzku szkoda.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#57 Postautor: $korzen$ » 2 lutego 2011, o 13:18

Sratatata. Harry wyraznie napisal, ze nie przypomina sobie, zeby ktorykolwiek lubelski klub placil za taki remont. Wnioski chyba nasuwaja sie same, prawda? Ktos, mowiac wprost, dal d**y a ze formalnie nalezy to do kompetencji Sprawki.. to o czym tu wogole dyskutowac? Blamaz i tyle.

harry
Trener

#58 Postautor: harry » 2 lutego 2011, o 13:22

No i pewnie dlatego nagle trzeba było w szybkim trybie ściągać Jacka Ziółkowskiego bo ktoś chyba zrozumiał, że sam preziodyrektor nie da rady.
Ja tak to odbieram bo jeszcze miesiąc temu nie było takich potrzeb, a jedyna wpadką w tym czasie była ta z tym torem.

harry
Trener

#59 Postautor: harry » 2 lutego 2011, o 13:28

jerry78 pisze:Sprawka po prostu nie jest w stanie w jakikolwiek sposób zmusić MOSiR aby ten miał w swoim budżecie więcej pieniędzy na remontu stadionu, nawet jakby przed nimi miał klękać na kolanach.

Ale on nie musi zmuszać MOSiRu. To załatwia się z prezydentem i do niego pisze. Robi sie to rok wcześniej i pisze i grzmi po gazetach, po radnych, po telewizjach aż prezydent w końcu zrozumie. I ZAWSZE zaczyna rozumieć.
Dzięki Bogu, że jest sponsor, który chce pomóc i cieszmy się z tego, a nie obwiniajmy ciągle jednego człowieka.

Sponsor się wkurzył takim obrotem sprawy i dobrze bo dzięki temu mamy Jacka.
No a kogo mamy winić? Wziął na siebie wszystko łącznie z odpowiedzialnością...

jerry78
Trener

#60 Postautor: jerry78 » 2 lutego 2011, o 13:58

harry pisze:
jerry78 pisze:Sprawka po prostu nie jest w stanie w jakikolwiek sposób zmusić MOSiR aby ten miał w swoim budżecie więcej pieniędzy na remontu stadionu, nawet jakby przed nimi miał klękać na kolanach.

Ale on nie musi zmuszać MOSiRu. To załatwia się z prezydentem i do niego pisze. Robi sie to rok wcześniej i pisze i grzmi po gazetach, po radnych, po telewizjach aż prezydent w końcu zrozumie. I ZAWSZE zaczyna rozumieć.

Ale Harry już nie pamiętasz jak Wojciechowski lamentował do prezydenta Wasilewskiego o kasę w tamtym roku? I na forum ciągle o to były pretensje. Ludziom nie dogodzisz. I tak źle i tak źle.
I udawało się przekonać do czegokolwiek Wasilewskiego, który sport miał w dalekim poważaniu? Żuka będzie łatwiej ale to już na następny rok, a my nie możemy czekać, bo tym razem GKSŻ nie przymknie oka na tą ruinę.
Dlatego ja nie rozumiem, że niektórzy zarzucają, że tor będzie robiony za kasę sponsora (klubu), bo przecież jakby miał być robiony za kasę MOSiRu to w tym roku moglibyśmy zapomnieć o licencji na tor.
Ja nadal podtrzymuje to, że to nie wina ani Wojciechowskiego, ani Sprawki, że MOSiR ma taki mały budżet na ten rok, mieliśmy po prostu złego prezydenta Lublina przez ostatnie 4 lata.

harry
Trener

#61 Postautor: harry » 2 lutego 2011, o 14:07

No sam sobie odpowiedziałes :lol:
Wojciechowski WŁAŚNIE lamentował! I co dostał pieniadze na klub? Dostał chociaż wydawało sie to niemożliwe w takich ilościach.
A ktoś słyszał w zeszłym roku lamenty o stanie toru? :shock: :? Ty słyszałeś?
Ja na pewno nie słyszałem :evil:

jerry78
Trener

#62 Postautor: jerry78 » 2 lutego 2011, o 14:13

Wydawało mi się, że to nie od miasta dostał pieniądze na baraże, ale widocznie wiesz lepiej, więc się nie spieram.

Tobuls
Szkółkowicz

#63 Postautor: Tobuls » 2 lutego 2011, o 14:17

Przecież sam sie przyznał , że z Providenta dostał :wink:
Zawsze najlepszy - Hans Nielsen

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#64 Postautor: mustafa » 2 lutego 2011, o 14:20

tylko, że jak Wojciechowski lamentował o pieniądze na klub, to były pretensje niektórych, że właśnie żebrze od miasta i miasto nie powinno dotować, bo to nie komunizm. Jak teraz są pieniądze od sponsora to nagle pretensje, że nie od miasta. no zdecydujcie się :)

go!
Trener

#65 Postautor: go! » 2 lutego 2011, o 14:36

mustafa pisze:tylko, że jak Wojciechowski lamentował o pieniądze na klub, to były pretensje niektórych, że właśnie żebrze od miasta i miasto nie powinno dotować, bo to nie komunizm. Jak teraz są pieniądze od sponsora to nagle pretensje, że nie od miasta. no zdecydujcie się :)

Stadion miejski
Klub prywatny

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#66 Postautor: Torsen » 2 lutego 2011, o 14:41

Wszystko się zgadza. Apele o kasę na klub to komuna. Apele o doprowadzenie do stanu używalności (stanu zgodnego z regulaminem) wynajmowanego, własnego obiektu to zupełnie co innego.
A jeszcze inną sprawą jest to, że miasto za wynajem od lat ponoć nie pobiera kasy (należności za czynsz co roku są umarzane, nie wiadomo tylko, czy w całości, czy w części, znając życie - w całości.). Więc na miejscu miasta stałbym na stanowisku, że w takim stanie rzeczy najemca powinien w tych kosztach co najmniej partycypować. Ale takie rzeczy załatwia się wcześniej - i z miastem i, ewentualnie, ze sponsorem.

go!
Trener

#67 Postautor: go! » 2 lutego 2011, o 14:49

Torsen pisze:A jeszcze inną sprawą jest to, że miasto za wynajem od lat ponoć nie pobiera kasy (należności za czynsz co roku są umarzane

I wlasnie dlatego wszystko stoi na glowie. Klub zamiast sumiennie placic czynsz, a miasto z tych pieniedzy (m.in.) dbac o obiekt, z ktorego czerpie zysk, to blaga na kolanach o umorzenia, a potem z "wlasnych" pieniedzy musi remontowac za spora kase (choc umowe wynajmu dostaje tylko do konca roku)...
Gdzie tu sens?

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#68 Postautor: Cooper » 2 lutego 2011, o 14:55

mustafa pisze:tylko, że jak Wojciechowski lamentował o pieniądze na klub, to były pretensje niektórych, że właśnie żebrze od miasta i miasto nie powinno dotować, bo to nie komunizm. Jak teraz są pieniądze od sponsora to nagle pretensje, że nie od miasta. no zdecydujcie się :)

Kuzwa no, nie moge.

Lament o kase na klub to jedno a tor to calkiem inna sprawa. Zreszta wytlumaczyl to juz go! i Torsen.

Caly zeszly sezon, co mecz, przyjezdzal sedzia i w zaleznosci od jego charakteru i skrupulatnosci mniej lub bardziej narzekal na stan urzadzen. Byly wpisy do ksiegi toru, grozby, prosby itp. Wszystko to trafialo do dyrektora. Pokiwal glowa, a na nastepnym meczu ten sam problem. Mija zima, poczatek sezonu juz calkiem blisko, a wciaz nie wiadomo, czy sie uda. Ale nie <klap, klap> kuzwa everybody.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

jerry78
Trener

#69 Postautor: jerry78 » 2 lutego 2011, o 14:58

Myślę, że żużlowy klub płaciłby ten czynsz, gdyby piłkarski Motor go płacił, a takto nie chcemy być gorzej traktowani od innego klubu. Druga sprawa jest taka, czy nawet jakbyśmy płacili to czy MOSiR w większym stopniu dbał o tą ruinę.

go!
Trener

#70 Postautor: go! » 2 lutego 2011, o 15:02

jerry78 pisze:Myślę, że żużlowy klub płaciłby ten czynsz, gdyby piłkarski Motor go płacił, a takto nie chcemy być gorzej traktowani od innego klubu. Druga sprawa jest taka, czy nawet jakbyśmy płacili to czy MOSiR w większym stopniu dbał o tą ruinę.

Wiesz, ja tam nie wiem co by bylo, gdyby bylo.. Wiem jak byc powinno, a jak jest.
Pewnie masz racje, ale powinno sie rownac do gory, a nie do dolu. Pilkarze nie maja sponsorow? Tez powinni placic i juz. Wynajmowalem w zyciu kilka razy przerozne obiekty i wiem jak wyglada (przewaznie) umowa najmu oraz co zawiera, reguluje i w jaki sposob.
PS. Ile wynosi czynsz za wynajem toru dla KMZ? Chcialem to odniesc do kosztow koniecznego remontu.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#71 Postautor: Torsen » 2 lutego 2011, o 15:06

Przepraszam z góry za prawnicze mądrości i zastrzegam, że nie uważam się za kogoś lepszego, szczególnego, czy tam co :lol:
Obie strony podpisały umowę wiedząc od początku, że jej postanowienia nie będą respektowane. Czynność pozorna jest, zgodnie z polskim prawem, nieważna :)
Tak na dobrą sprawę, to to w ogóle nie jest najem, tylko "timesharing" - umowa nienazwana, do której przepisy o najmie nie znajdują zastosowania. Kto powinien dbać o to, by stadion nadawał się do zawodów żużlowych, powinna regulować sama umowa, a tej, zapewne, nikt z nas nie widział.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#72 Postautor: mustafa » 2 lutego 2011, o 15:15

więc może to było celowe ze strony klubu, żeby przejąć część odpowiedzialności za to co związane z torem, a za to klub domagał się umorzenia. chyba coś takiego nawet Sprawka wspominał w wywiadach. Skoro my nie wiemy co jest w umowie i jakie były ustalenia to po co od razu się spinać i snuć czarne domysły.

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#73 Postautor: truskawa » 2 lutego 2011, o 15:28

timesharing jest zawężony przedmiotowo do budynków i to w dodatku mieszkalnych. Stadion nimi nie jest :twisted:
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

harry
Trener

#74 Postautor: harry » 2 lutego 2011, o 15:44

go! pisze:PS. Ile wynosi czynsz za wynajem toru dla KMZ? Chcialem to odniesc do kosztow koniecznego remontu.

Czynsz za wynajem nic nie wynosi.
Sa inne koszty:
"Nie wiem jak teraz ale kiedyś to klub płacił tylko za wynajem pomieszczeń na stadionie. Za tor nie płacił. Za to katastrofą było płacenie za obowiązkowy monitoring i wodę pobieraną do polewania toru i ścieki ( których nie było).
Monitoring na jeden mecz to 3 lata temu było 2 tys zł a woda w ciepłe miesiące to 1,5 tys zł za miesiąc.
W zimie z kolei ładnie kosztowało ogrzewanie tzw kampu ( tam gdzie robili motocykle) bo ogrzewanie tylko elektryczne było.
Banda została wyremontowana generalnie w 2003 roku ale była umowa, że klub ją utrzymuje i całą resztę urządzeń też."

Dlatego jeżeli jest mowa o zaległościach do Mosiru to znaczy że te pozostałe rzeczy nie były regulowane.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#75 Postautor: Torsen » 2 lutego 2011, o 15:44

Timesharing jest umową nienazwaną i do niczego nie jest zawężony przedmiotowo - właśnie dlatego, że żadne przepisy tego nie regulują. Chodzi o to, że jest to odpłatne czasowe korzystanie z cudzej rzeczy, a nie będące najmem.