Jack Holder

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: Jack Holder

#451 Postautor: Torsen » 3 czerwca 2026, o 17:41

papi pisze:
Torsen pisze:Jego decyzja była głupia - niezależnie od jego tegorocznej formy - ponieważ wszystko, co dobre w Motorze, zmienił na wszystko, co złe w Stali - i tyle w temacie.

ok, ale co masz na mysli przez wszystko dobre i wszystko złe?

Wśród kibiców żużla to raczej wiedza powszechna, ale OK. Co od lat jest dobre w Motorze? Wyniki sportowe, atmosfera w drużynie, sposób prowadzenia klubu, powtarzalność toru, stałość numerów startowych, stabilność finansowa, przyjazna atmosfera na trybunach, dobra marka. Co od jakiegoś czasu jest złe w Gorzowie? Aresztowani/skazani (nawet nie wiem) członkowie zarządu, machloje finansowe, rolowanie długów i powracające widmo upadłości, a co się z tym bezpośrednio wiąże - bezpośrednie niebezpieczeństwo utraty licencji i wykopania z rozgrywek nawet w trakcie sezonu, patoprezes honorowy, jakieś żenujące zrzutki, od których powodzenia uzależnione jest dalsze istnienie klubu.
Odejście z dobrze zarządzanego i stabilnego klubu, który od lat jest w każdym finale ligi, do klubu sportowo i organizacyjnie walczącego o przetrwanie, z niejasnymi finansami i gigantycznymi długami, trzymanego przy życiu za pomocą pospolitego ruszenia - nie jest decyzją mądrą i naprawdę przekracza moje pojęcie, jak można z tym polemizować.
Jeśli natomiast dla Jacka są to kwestie bez znaczenia, to raczej nie czyni to jego decyzji mądrą, tak jak stłuczenie termometru nie likwiduje gorączki.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#452 Postautor: papi » 3 czerwca 2026, o 17:58

wydaje mi się, że w niezacytowanej części posta napisałem punkt widzenia, który mógł przyświecać Holderowi i dla którego te argumenty były zupełnie obojętne w sytuacji, w której miał zapewnione, że on swoje pieniądze dostanie.

Ja nie twierdze, że sam postąpiłbym podobnie, nie próbuje robić za adwokata. Ale próbuje zrozumieć dlaczego Holder tak wybrał, zwłaszcza w konteście dalszych wypowiedzi. I nie widzę powodów żeby jednoznacznie mówić, że ta decyzja była głupia (w momencie podejmowania), a tym bardziej, że sam zawodnik jest kretynem.
Nie deprecjonuje naszego klubu, ale to nie jest tak, że u nas jest wszystko najlepsze, a gdzie indziej spalona ziemia. Każdy ma inny punkt widzenia, inny system wartości i ma prawo działać zgodnie z nim.

Głupi to byli ci co podpisywali kontrakty na złotówke ze Stalą Ireneusza Nawrockiego, a resztę puszczali przez spółkę z kapitałem 50 tysięcy. Ale Głuchy nie jest w żużlu od wczoraj, a jego firma ma i historię finansową i "żużlową".

KrzyczącyK1b1c
Trener

#453 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 3 czerwca 2026, o 18:10

A gdyby Stal się wysypała z braku licencji czy czegokolwiek podobnego, to miał już zapewnione miliony monet w Częstochowie (ta była w stanie nawet pokryć karę wynikającą z zerwania pre-kontraktu), która wiemy, jak bardzo potrzebowała i w sumie nadal potrzebuje prawdziwego lidera.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#454 Postautor: Gelo » 3 czerwca 2026, o 18:29

No i co z tego?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#455 Postautor: Torsen » 3 czerwca 2026, o 19:26

Jeśli się nie mylę, licencję można stracić również w trakcie sezonu.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#456 Postautor: papi » 3 czerwca 2026, o 20:01

I zawodnicy mogą wtedy bez okienka podpisać kontrakt

KrzysiekS
Senior

#457 Postautor: KrzysiekS » 4 czerwca 2026, o 14:56

"Głupia decyzja" nawet jeśli zarobi więcej, osiągnie postęp sportowy i czuje się z tym wszystkim dobrze... Ale czemu głupia powie jakiś nieświadomy? A no bo głupia!!! To wiedza powszechna. Aż pewna dykteryjka nasuwa się nieodparcie.
-ależ głupia decyzja.- mruknął książę Wołkoński.
Niemal jego rówieśnik car przytaknął z uśmiechem. -to najgłupsze co mógł zrobić ten dureń.-
-całkowicie głupia!- zgodził się z zapałem Kutuzow.
A potem to już tylko... Austerlitz To tylko tak aby wstrzymać się z ocenami, bo jeszcze nie wiemy jak to będzie na koniec sezonu...