Robert Lambert

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maxx
Trener

Re: Robert Lambert

#426 Postautor: Maxx » 4 lipca 2019, o 21:18

Robert sam mówił, że nie jest przekonany do startów w Elidze ale pod wpływem namowy podpisał kontrakt. Ja do chłopaka pretensji nie mam i nadal uważam, że jest to perspektywiczny zawodnik i inwestycja na zupełnie nieodległą przyszłość. Ściganie na najwyższym poziomie to jak widać jeszcze nie ten czas ale tu trzeba dodać, że lanie betonu na ekstraligowe tory to jakaś obsesja i zabijanie istoty speedwaya. Robert ścigając się dla nas najpierw w 2 a potem w 1 lidze często był zdecydowanym liderem. Gdyby tory były przyczepne jak jeszcze kilka lat temu to zapewne byłby nadal jednym z najlepszych. Wystarczy spojrzeć na jego wyniki w GB.
Natomiast jeśli Cugowski chce kogokolwiek wyrzucić to niech najpierw zakontraktuje jakiegoś asa w zamian. Zobaczymy czy swoje "mądrości" będzie potrafił "przekuć" na czyny...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#427 Postautor: Gelo » 5 lipca 2019, o 08:59

Ale wyniki Roberta w Anglii są zdecydowanie słabsze niż w zeszłym roku. Nie wiem co jest przyczyną podziękowania mu w Szwecji - czy to długi klubu, czy rozpaczliwa próba zrobienia czegokolwiek - ale jednak jak na gościa, który startuje w GP też jeździ poniżej oczekiwań. Nie można się też zasłaniać torami, bo chcąc zostać czołowym zawodnikiem na świecie będzie musial nauczyć się torów twardych, jakie przeważnie są w Polsce i GP. No i dochodzimy do GP. Mnie jego dobra jazda w cyklu zwyczajnie denerwuje. Denerwuje, bo potrafi wygrać z najlepszymi (chociaż z pomocą sędziego) a w lidze jest zupełnie bezradny. Ten sezon jest po prostu słaby dla Roberta - wszędzie gdzie jeździ. Miał się rozwijać, a się zwinął - bo nawet nie jeździ tak samo. Wypada tylko teraz klubowi wykorzystać jego wiek. Podpisać znowu do roli rezerwowego i czekać co przyniesie zima. Jak nie zrzuci paru kilogramów i nie trafi na supersprzęt - wypożyczyć do 1 ligi. Lepszego rowiązania nie widzę. Żal się z nim rozstać, bo to swojego rodzaju symbol odrodzenia żużla i można powiedzieć nasz wychowanek dla polskiej ligi - ale niestety to największe tegoroczne rozczarowanie.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#428 Postautor: $korzen$ » 5 lipca 2019, o 09:48

Jezeli oddamy Lamberta to bedzie to jedna z najwiekszych glupot 100-lecia w lubelskim zuzlu. Serio. To mlody chlopak, a mlodym chlopakom nawet tym najbardziej utalentowanym zdarzaja sie wahania i znizki formy. Normalna sprawa, to samo tylko z przelamaniem dzialo sie z mlodym Lampartem. Co jak co, ale kibice z takim stazem powinni to wiedziec. Zderzyl sie chlopak z e-liga bolesnie, ale to nadal top-3 najbardziej utalentowanych zuzlowcow mlodego pokolenia. To co sie dzieje w tym sezonie zaprocentuje w przyszlosci. Krotka macie pamiec. Chlopak faktycznie zawodzi, ale nigdzie nie mozna go oddawac! za zadne skarby! Jak to madrze powiedzial mi jakis czas temu Harry, ktory ma cholernego nosa do zawodnikow "Lambert bedzie zapierdzielal, to tylko kwestia czasu" i ja jestem tego tak samo pewien. Zobaczcie na Fricke'a czy Czugunowa, ile potrzebowali czasu zeby odpalic. Smektala w lidze tez ma znizke formy, a jakos w Lesznie nikt nie wypisuje w prasie czy na forach, ze trzeba go pogonic z Leszna :roll: Lambert to jest przeogromny talent, ktory wroci do formy i nie wyobrazam sobie, ze mielibysmy go oddac a pod 8 wstawiac jakichs ogorkow typu Soerensen czy Aarnio bo nikogo innego, lepszego do wyjecia raczej nie ma.

Malo kto zasluzyl na kredyt zaufania jak Lambert. Jak mamy kogos z tego skladu odpuszczac, to moim zdaniem sa do tego inni kandydaci.

blajar
Trener

#429 Postautor: blajar » 5 lipca 2019, o 10:06

Jestem tego samego zdania. Chłopak się pogubił, źle przygotował do sezonu, najwyraźniej nie trafił ze sprzętem i coś próbuje rzeźbić. To jest ambitny człowiek, który żyje żużlem i wyjdzie na prostą. Nie tacy jak On się gubili, wyciągnie wnioski i da radę.
Pytanie, jak Go zagospodarować w przyszłym sezonie? Potrzebujemy utrzymania najlepszych i wzmocnień w miejsce najsłabszych. Co zrobić w takim przypadku z Lambertem? Boję się, że pod 8/16 może nie chcieć. Tym bardziej jeśli uda nam się wzmocnić, bo będzie to oznaczać mniej jazdy z rezerwy dla Roberta.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

go!
Trener

#430 Postautor: go! » 5 lipca 2019, o 10:12

Spokojnie...
U nas nikt tak bezrefleksyjnie nie pozbywa sie zalogi.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#431 Postautor: Gelo » 5 lipca 2019, o 10:26

Ja również uważam, że finalnie skończy się tak, że Lambert zostanie. Jest młody, ambitny i dlatego lepiej być rezerwowym i jeździć te 3-4 wyścigi z najlepszymi niż bujać się po Ostrowach, co również nie daje gwarancji dwucyfrówek w tym przypadku. Porównanie do Smektały czy Drabika z Czugunowem jest mówiąc delikatnie z d...py. Robert był namawiany do jazdy u nas jako jeden z LIDERÓW. To on jako as z rękawa i juniorzy mieli ciągnąć ten wózek wobec średnio udanych transferów na pozycjach 1-5. Dlatego oczekiwania wobec niego, mimo że junior były niewspółmiernie większe niż wobec zawodników jeżdżących na pozycjach juniorskich lub oczekujących (Czugunow). Dlatego nie pozbywać się, podpisać i uzależnić dalsze decyzje od formy.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#432 Postautor: tezetomaniak » 5 lipca 2019, o 10:36

Obstawiam, że przyjdzie Motorowi jeszcze o niego zawalczyć, bo chętni na podkupienie Lamberta mogą się znaleźć ;) Mimo słabszego niż zakładano sezonu, powinien zostać, ale na zdrowych zasadach. Kolejny rok na rezerwie to jest bezsens i marnowanie jego talentu.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#433 Postautor: kibicLBN » 5 lipca 2019, o 11:03

U nas trochę cueplarniane warunki są. Obawiam się, że ponownie wraz z Wiktorem pozostanie Dawid, a te przeciętne jego występy w tym sezonie i tak są szczytem możliwości Dawida ma chwilę obecną. Chyba że się w końcu rozdzielą. Jeśli nie - to żeby utrzymać silne pozycje juniorskie, to ew z Robertem mamy już czwórkę:
D.Lampart
W.Lampart
V.Trofimov

Zakładając, że można mieć 1 seniora walczącego o skład to pozostaje nam miejsce dla 4 seniorów. Przebierać nie będzie jak to nie te czasy więc pozostał by zapewne Paweł, Mikkel, załóżmy że kupimy Doyle'a. Mamy wtedy
1. Doyle
2. Lambert/Lampart
3.
4. Miesiąc
5. Michelsen
6. W.Lampart
7. W.Trofimow

To na moje oko, aby realnie zakręcić się koło czwórki musieli byśmy lyknąć kogoś naprawdę mocnego. Powyższe zestawienie zakłada że po sezonie pożegnamy się ze Złotówą.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

blajar
Trener

#434 Postautor: blajar » 5 lipca 2019, o 11:11

Hampel/Drabik? :) Wolę drugiego ale może nie być w kim wybierać :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#435 Postautor: Gelo » 5 lipca 2019, o 11:52

tezetomaniak pisze:Obstawiam, że przyjdzie Motorowi jeszcze o niego zawalczyć, bo chętni na podkupienie Lamberta mogą się znaleźć ;) Mimo słabszego niż zakładano sezonu, powinien zostać, ale na zdrowych zasadach. Kolejny rok na rezerwie to jest bezsens i marnowanie jego talentu.

To zależy po ktorej stronie barykady się stanie. Robert słabszą jazdą sam się pozycjonuje w niewygodnej sytuacji, bo z taką jazdą (może poza beniaminkiem) nie będzie wielu chętnych do zakontrakowania go jako podstawowego seniora. Rezerwa to bezsens i marnowanie talentu? Może z punktu widzenia Roberta tak. Ale dla klubu to ciągle złoty interes. Dla mnie ważniejsze jest dobro klubu niż prywatny interes tego czy innego zawodnika. Zwłaszcza, że ten zawodnik nie spełnia pokładanych w nim nadziei.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#436 Postautor: $korzen$ » 5 lipca 2019, o 12:12

No i wlasnie dla dobra klubu Lambert musi zostac w Lublinie. To jest mega talent, powazny zawodnik ktory bedzie niedlugo absolutna czolowka swiatowa. Rozmawiamy o wielkim talencie a nie przypadkowym gosciu. Jestem przekonany, ze to "po prostu" zderzenie z Ekstraliga i problemy sprzetowe. Chlopak wroci na odpowienie tory. Jestem tego pewien, jak go oddamy to juz go nie odzyskamy i bedziemy tego dlugimi latami bardzo mocno zalowac. Nie mam w zwyczaju pisac takich poematow na temat konkretnego zawodnika, no ale Lambo ma "to cos" i ten sezon nic nie zmieni w postrzeganiu tego zawodnika przez moja osobe. Nawet jak bedzie chcial sam, na podstawie wlasnej decyzji wrocic do I ligi na jeden sezon to przedluzmy z nim kontrakt i go wypozyczmy, ale nikomu go nie oddawajmy bo nasz placz za tym chlopakiem beda latami slyszeli nawet w Gdansku. Trzeba zrobic z Robertem jak Sparta z Fricke'm, zaufac i dawac jezdzic jak najwiecej az w koncu odpali.... bo odpali na pewno.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#437 Postautor: niespokojny » 5 lipca 2019, o 12:21

Wszystko kwestia pieniędzy. Z tego co się słyszy to kilku naszych zawodników ma kontrakty nieproporcjonalne do umiejętności. Ja jestem za zostawieniem Roberta, bo może w przyszłym roku jechać tak jak mieliśmy nadzieję a np. Miesiąc połowę tego co w tym roku. Moim zdaniem trzeba poszukać jednego solidnego seniora. Hampel na nasz tor pasuje jak ulał, choć wiadomo że Smyk czy Drabik są bardziej rozwojowi. Uważam, jednak że Jarek jest na najwyższym poziomie z tych do wyjęcia. A Lambert? Jego można traktować jako polskiego seniora... ciężko będzie o kogoś lepszego, ale tak jak pisałem wcześniej, wszystko kwestią pieniędzy.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#438 Postautor: Gelo » 5 lipca 2019, o 12:23

Heh - $korzen$ Twoja wiara w niego może być zaraźliwa :) Ja takiej pewności nie mam, że odpali. Już raz liczyłem na jednego gościa, wydawało mi się, że jego odpalenie jest kwestią czasu, a tu jak była d..pa tak jest, bez perspektyw na rewolucję. Byłem wielkim fanem i zwolennikiem Roberta, miałem nadzieję, że będzie lubelską ikoną/maskotką, bo ma na to wszelkie papiery. Ale trzeba sprawę oceniać trzeźwo. Robert nie dźwignął zadań powierzonych mu w Ekstralidze. Może to zabrzmi brutalnie - ale skoro regulamin jest taki jaki jest - jego największym kapitałem nie jest potencjał ale... wiek. Dopóki nie skończy 23 lat i nie zmieni się regulamin jest to dojna krowa dla Motoru. I to trzeba z wyrachowaniem wykorzystać, nawet gdy jest to może w poprzek interesowi samego zawodnika.

samba
Senior

#439 Postautor: samba » 5 lipca 2019, o 13:02

Ja myślę, że problem sam się może rozwiązać i po prostu Lambert nie będzie chciał zostać na kolejny sezon.

Awatar użytkownika
Vaginator
Senior

#440 Postautor: Vaginator » 5 lipca 2019, o 14:01

To najpierw żeby tym wybitnym zawodnikiem został, to musi wykupić sesje u psychologa, bo nieraz ma szybszy motocykl, niż przeciwnik, a boi się wejść za koło lub niekonwencjonalnie zaatakować. Ładna sylwetka i niezłe starty nie zrobią z niego mistrza, a co najwyżej ligowego wyrobnika. A niestety czy Szwecja, czy Polska, czy Grand Prix, to walkę Lambert kończy na starcie. Jak mu się uda, to dojedzie, ale nie ma takiej zadziorności, która powinna cechować przyszłego mistrza. Nie wiem co się u niego zadziało, ale dwa lata temu w Gnieźnie potrafił pojechać przy dmuchawcu. A teraz kurczowo kreda i tyle z jego repertuaru.

Robson
Senior

#441 Postautor: Robson » 5 lipca 2019, o 14:17

Może to ta słynna zasada, że Angole w polskiej lidze się nie sprawdzają.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#442 Postautor: kdsz » 5 lipca 2019, o 14:49

Chociaż zdarza się czasem, że okupują pierwsze miejsce w klasyfikacji najskuteczniejszych żużlowców ekstraligi
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#443 Postautor: RadeKas » 5 lipca 2019, o 15:31

Ten wyjątek wychowywał się w Australii więc złapał trochę z zasady "Kangury w polskiej lidze się sprawdzają".
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#444 Postautor: niespokojny » 5 lipca 2019, o 15:48

Screen? Loram?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#445 Postautor: Kargolo » 5 lipca 2019, o 17:13

Hall? Auty? :D
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

CKM1946
Zawodowiec

#446 Postautor: CKM1946 » 5 lipca 2019, o 17:38

Lee Richardson :cry:

Jablo1981

#447 Postautor: Jablo1981 » 5 lipca 2019, o 17:48

Jeszcze chyba z Angoli to Lawson się przewinął :)

Awatar użytkownika
papi
Trener

#448 Postautor: papi » 5 lipca 2019, o 18:06

i Sean Wilson :roll:
zasada, że Anglicy zawodzą wynika raczej głównie z faktu, że od kilkunastu lat, zawodnicy z Wysp są w najlepszym wypadku średniakami w skali światowej (wyjątek Woffinden). Lambo niewątpliwie ma szanse być kimś więcej niż Scott Nicholls, Harris, a także doskonale nam znany Lee, resztę nazwisk pozwolę sobie przemilczeć.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#449 Postautor: Gelo » 5 lipca 2019, o 18:09

W samym tylko Lublinie: Dugard Wilson Stead Howe Louis Hall Richardson. A w polskiej lidze kilku się sprawdziło ale to stare dzieje: Wigg, Doncaster, Cox, Davies, Tatum.

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#450 Postautor: grzesieck » 5 lipca 2019, o 18:58

Gelo pisze:W samym tylko Lublinie: Dugard Wilson Stead Howe Louis Hall Richardson. A w polskiej lidze kilku się sprawdziło ale to stare dzieje: Wigg, Doncaster, Cox, Davies, Tatum.

Davis? :)

Schofield, Smith, no i byly mistrz swiata Havelock, choc ten to chyba nigdy w naszej lidze nie blyszczal
METHANOL ADVENTURE TEAM