Skład na sezon 2006

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1776 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 00:17

Po poście Jagi sytuacja wygląda Gelu tak, że spośród 3 wymienionych awansowiczów (do których kilar słusznie dopisał Zielonkę) 2,5 potwierdza moją tezę. Trzebinia jednak Tarnowowi pomogła i to pod koniec sezonu, kiedy kasa przed barażami z Gdańskiem była bardzo potrzebna.

Naginanie rzeczywistości niestety - Trzebinia nie sponsorowałą Unii przez większość sezonu ale ich trener od poczatku mówił o ekstralidze. Rafineria rzuciał coś przed barażami - o tym każdy wie.
Przykład Marmy jest bardziej wymowny - Rzeszów zaczął się liczyć w walce o awans dopiero w momencie gdy silna firma bardzo mocno się zaangażowała w finansowanie zespołu, co w sezonie 2004 jeszcze nie miało miejsca.

Nigdy tego nie kwestionowałem - po prostu kasa rzucona, bo cel inny. Do tego cały czas zmierzam u nas. Jeżeli prezes Kępa zrozumie, że bez pieniedzy żużla ekstraligowego nie będzie - nie mamy o czym rozmawiać.
Dla mnie sytuacja wygląda tak, że równie zabójcze może okazać się dziadowanie A.D.2005, jak i atak na extraligę bez odpowiedniego zaplecza finansowego.

Ale top jest kompletna bzdura. Bez awansu nie ma mowy o dobnrytch finansach. Najpierw do tego awansu powinni dojrzeć sami zawodnicy, potem działacze, a na końcu dopiero sponsorzy. Nikt trzeźwo myślący nie będzie finansował drużyny bez perspektyw.
[quote[ Ale jeśli nie ma pokrycia finansowego to bierzmy to, na co nas stać [/quote]
... i walczmy kolejne dziesięć lat o 5 miejsce z Grudziądzem i Krosnem.
i jakoś przeboleję, że zostanę przez Ciebie zbesztany za to, iż podoba mi się jazda Joonasa. No cóż my nie-znawcy potrafimy się cieszyć takimi bzdurami jak efektowna jazda i szaleńcze ataki przy bandzie, na które to elementy prawdziwi koneserzy słusznie patrzą z pogardliwym pobłażaniem. :twisted:

No niestety te "szaleńcze ataki przy bandzie" nie wystarczyły nawet na drugoligowe już Opole, bo chłopina męczył się okrutnie. Aż strach pomyśleć co będzie jak pojedzie w Zielonej Górze, Rybniku czy Ostrowie (jeżeli utrzyma skład). Nie wróżę tam niestety nic dobrego. Po prostu Kylmek nie liczy sie w światowym żużlu i żadne sympatie tego nie zmienią. Mogą być tylko większe lub mniejsze rozczarowania. Jedynym ratunkiem dla niego jest lubelski wariant oszczędniościowy - czyli odpuszczanie meczów "z góry przegranych" i jazda w krajówce. Ja go bardzo lubię, ale nie jest to zawodnik gwarantujący chociażby 10 oczek w każdym meczu. Jego dokonania po zakończeniu sezonu w Polsce (Szwecja, Anglia) są mówiac delikatnie bardzo słabe.

Górna czwórka, ewentualnie baraże powinny zapewnić przyzwoitą liczbę kibiców i rozsądne wpływy do klubowej kasy.[/quote]

Awatar użytkownika
jas
Senior
Kontakt:

#1777 Postautor: jas » 29 listopada 2005, o 01:04

Gelo pisze:
Przykład Marmy jest bardziej wymowny - Rzeszów zaczął się liczyć w walce o awans dopiero w momencie gdy silna firma bardzo mocno się zaangażowała w finansowanie zespołu, co w sezonie 2004 jeszcze nie miało miejsca.

Nigdy tego nie kwestionowałem - po prostu kasa rzucona, bo cel inny. Do tego cały czas zmierzam u nas. Jeżeli prezes Kępa zrozumie, że bez pieniedzy żużla ekstraligowego nie będzie - nie mamy o czym rozmawiać.

no to chyba doskonale wiesz, ze nie zrozumial. skoro mowi o szturmowaniu e-ligii z budzetem 1,5 mln, to widac, ze mu na niej nie za bardzo zalezy. i o to ciagle chodzi - kazdy z nas (no moze wiekszosc :wink: ) chcialaby ogladac Karlssona, Maxa, Lorama czy Jedrzejaka w Motorze, ale wiekszosc z nas wie, ze zakontraktowanie ich przy takim budzecie jest niemozliwe. i dlatego staramy sie dyskutowac o wariantach bardziej dla nas "dostepnych".
Srodmiescie zawsze z MOTOREM!!!

Danio

#1779 Postautor: Danio » 29 listopada 2005, o 08:32

Po pierwsze Lee jako stały uczestnik GP nie może jeździć w I lidze! Po wczorajszym spotkaniu PZM nie zmienił tego przepisu, więc temat ten powinien być zamknięty w kwestii Richardsona do TŻ Lublin :!:
Po drugie może tak na juniora klub sprowadziłby Fredrika Lindgrena- i na pozycji juniora byłoby już pozamiatane :D w całej I lidze.Zielona Góra chce zatrudnić jego- tylko nie wiadomo na jaką pozycję :?:
http://www.czarnysport.pl/index.php?id= ... 7270fbc5a0

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#1781 Postautor: czaszka » 29 listopada 2005, o 10:51

Pokemon pisze:No dzięki Danio! Teraz to widzę, że ani Lee, ani Jonas, ani Lindgren..

Można by zaryzykować z Andreasem Messingiem :idea: Na pozycję juniora rzecz jasna 8) W tym sezonie był objawieniem w Danii gdzie wykręcił średnią 2,45 i był lepszy od m.in. Ząbika, H. Andersena, Kościechy, Klingberga, Jędrzejaka czy Bjerre :!: W IM Szwecji seniorów zajął wysokie 8 miejsce, wyprzedzając Lindbaecka.. Pechowo pojechał w IME gdzie wywalczył 8 punktów (t,2,d,3,3) Coś mi się wydaje że niedługo może być następcą Andreasa Jonssona, trzeba go brać :)

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1782 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 10:55

czaszka pisze:
Pokemon pisze:No dzięki Danio! Teraz to widzę, że ani Lee, ani Jonas, ani Lindgren..

Można by zaryzykować z Andreasem Messingiem :idea: Na pozycję juniora rzecz jasna 8) W tym sezonie był objawieniem w Danii gdzie wykręcił średnią 2,45 i był lepszy od m.in. Ząbika, H. Andersena, Kościechy, Klingberga, Jędrzejaka czy Bjerre :!: W IM Szwecji seniorów zajął wysokie 8 miejsce, wyprzedzając Lindbaecka.. Pechowo pojechał w IME gdzie wywalczył 8 punktów (t,2,d,3,3) Coś mi się wydaje że niedługo może być następcą Andreasa Jonssona, trzeba go brać :)

Eee - co tak słabo? Jak już sie popisywać to nie można zposzukać kogoś bardziej egzotycznego? Ja bym się nie szczypał - śmiało.

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#1783 Postautor: czaszka » 29 listopada 2005, o 11:02

Śmiej się Gelu, śmiej, jak nam sprzątną Lindgrenów, czy innych, to wtedy bedzie problem, a ten gość na I lige byłby w sam raz :) Może jak jesteś taki znawca tematu to sam zaproponuj kogoś na juniora, tylko proszę przestań już Lindgrenem i wymyśl coś dla nas bardziej przystępnego :roll:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1784 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 11:05

czaszka pisze:Śmiej się Gelu, śmiej, jak nam sprzątną Lindgrenów, czy innych, to wtedy bedzie problem, a ten gość na I lige byłby w sam raz :) Może jak jesteś taki znawca tematu to sam zaproponuj kogoś na juniora, tylko proszę przestań już Lindgrenem i wymyśl coś dla nas bardziej przystępnego :roll:

Co bardziej przystępnego - no tylko Messing czy jak mu tam. A Polak - może być? Chyba nie będzie zbyt drogi. Moze uda się z nim wynegocjować przystępne warunki.

rob7
Senior

#1785 Postautor: rob7 » 29 listopada 2005, o 11:07

oj Gelu, dobrze wiesz że pozycja juniora jest największym problemem TŻ i być może taki
'egzotyczny" młodzian dobrze przygotowany sprzetowo + solidni równi seniorzy da to więcej niż jeden gwiazdor na którego trzeba wyłożyć pół budżetu
PS.
zarządzanie finansami to wielka sztuka bo mając miliony i przepłacając coś zbudować to każdy potrafi

auganoff
Szkółkowicz
Kontakt:

#1786 Postautor: auganoff » 29 listopada 2005, o 11:09

Ale top jest kompletna bzdura. Bez awansu nie ma mowy o dobnrytch finansach. Najpierw do tego awansu powinni dojrzeć sami zawodnicy, potem działacze, a na końcu dopiero sponsorzy. Nikt trzeźwo myślący nie będzie finansował drużyny bez perspektyw.

Gelu, ale czy to nie Marma postawiła cel w postaci awansu i sypnęła na to kasę? Czy to zawodnicy poszli do Marty Półtorak i stwierdzili, że dojrzeli i chcą awansu, zaplanowali go i w związku z tym zwracają się z prośbą o wsparcie? Wydaje mi się, że kolejność była raczej taka, iż to Półtorak zdecydowała się na mocny sponsoring z awansem w tle, postawiła warunki - przejęcie kontroli nad klubem, a potem pojawiła się kasa na Maxa i znakomity sprzęt. Oczywiście zasługa także działaczy, którzy wcześniej z Marmą kontakt nawiązali, ale cały czas chodzi o to, że awans jest pochodną możliwości finansowych.

Swoją drogą to myślę, że jak Jurek dojrzeje do idei awansu i ogłosi to światu to nic nas nie postrzyma :lol: :lol: :lol:

Mogę się zgodzić z Tobą o tyle, że podczas rozmów z ewentualnymi sponsorami trzeba mieć wizję rozwoju klubu, pomysłu na wykorzystanie pieniędzy, przedstawienie planu, który ma zagwarantować lub przynajmniej maksymalnie uwiarygodnić awans. To fakt. Najlepszym przykładem takiego profesjonalizmu jest Dowhan z Zielonej. 2 nieudane sezony, teraz jazda o klasę niżej, a sponsorzy jak byli, tak i są. Ale to jest faza wstępna, która ma zapewnić środki na żużel na dobrym poziomie.
Są środki - jest walka o awans.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1787 Postautor: Gelo » 29 listopada 2005, o 11:12

rob7 pisze:oj Gelu, dobrze wiesz że pozycja juniora jest największym problemem TŻ i być może taki
'egzotyczny" młodzian dobrze przygotowany sprzetowo + solidni równi seniorzy da to więcej niż jeden gwiazdor na którego trzeba wyłożyć pół budżetu
PS.
zarządzanie finansami to wielka sztuka bo mając miliony i przepłacając coś zbudować to każdy potrafi

no no - potwierdzam - ja myśle żeby nie przepłacać - należy poszukać w Afryce. Powinien sie znalezc jakiś murzynek, ktory będzie u nas jezdzil w zamian za naukę polskiego. W końcu w Lublinie wynik jest sprawą drugoplanową. Ważne żeby nie przepłacać, bo przecież kazdy forumowicz zgodnie z przeznaczeniem forum dba w pierwszej kolejności o finanse klubu. Można jeszcze od czasu do czasu walnąć nazwisko z księżyca, żeby wśród dwunastolatków błysnąć reputacją znawcy. I wtedy gra muzyka.
ps. auganoff - z rzeszowem pisałem o sezonie 2004.

Awatar użytkownika
czaszka
Junior

#1788 Postautor: czaszka » 29 listopada 2005, o 11:25